Laatste nieuws coronacrisis

Storing op CoronaCheck-app door overbelaste servers en DDoS-aanvallen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zaterdag 25 september en vrijdag 24 september de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis bij. Zaterdag was de eerste dag waarop toegang tot onder meer de horeca, evenementen en culturele instellingen alleen mogelijk is op vertoon van een speciale QR-code. De CoronaCheck-app die deze code weergeeft, kampte ‘s avonds met storingen. Dat kwam door grote drukte op de app, volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een tijdelijke piek in aanvragen voor nieuwe QR-codes die 28 dagen geldig zijn, en DDoS-aanvallen.

Volg hier het nieuwe blog over de coronacrisis, geopend op zondag 26 september

Storing op CoronaCheck-app door overbelaste servers en DDoS-aanvallen

De app CoronaCheck, die Nederlanders vanaf dit weekend moeten gebruiken om bij onder meer horeca en evenementen naar binnen te mogen, kampt zaterdagavond met storingen. Oorzaak zijn de grote drukte in de app en DDoS-aanvallen op de servers waar deze op draait, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten.

Wanneer mensen de QR-code die als bewijs dient voor inenting of een negatieve test willen downloaden, vertoont de app soms kuren. Op sociale media staan verhalen van mensen die door de haperende app een bioscoopbezoek zijn misgelopen, of die niet naar binnen konden in een horecazaak. Op sommige plekken vormden zich lange rijen.

Achter de schermen wordt „hard gewerkt” om de DDoS-aanvallen af te slaan, zegt de woordvoerder. Bij een DDoS-aanval overspoelen kwaadwillenden een server met een grote hoeveelheid contactverzoeken. De server kan de toestroom niet aan, waardoor apps of websites die er gebruik van maken niet of slecht toegankelijk zijn. Het ministerie kan de aanvallen goed afweren, zegt de woordvoerder. Maar omdat ze precies samenvallen met het moment waarop veel mensen een beroep doen op de server voor hun QR-code, zijn er alsnog problemen ontstaan.

Lees ook: ‘Straks moeten we ons nog laten vaccineren om in de McDonald’s te komen’

Onduidelijk is nog hoeveel mensen last hebben van de storing. De woordvoerder benadrukt dat niet iedereen ermee te kampen heeft, en dat na een paar keer proberen de meeste mensen alsnog een QR-code kunnen downloaden. Het ministerie raadt aan de QR-code thuis alvast te downloaden, om problemen voor de deur te voorkomen. Wanneer de code eenmaal op de telefoon staat, is deze altijd offline beschikbaar. Een uitzondering geldt wanneer de app langer dan 28 dagen niet is geopend - dan maakt hij verbinding met internet om de code opnieuw op te halen. Zaterdagavond leverde ook dat voor sommige mensen problemen op.

Op de website allestoringen.nl is rond acht uur ‘s avonds een grote piek in het aantal meldingen over CoronaCheck te zien. Daarna kreeg de site weer minder klachten binnen. Hoe lang de problemen nog aanhouden, valt volgens het ministerie lastig te zeggen. Volgens de woordvoerder hangt dat ook af van hoe lang de DDoS-aanvallen door blijven gaan. Ze beaamt wel dat de „drukte afneemt”.

Dit bericht is om 22.15 geüpdatet met nieuwe informatie over de DDoS-aanvallen.

Bezoekers van een McDonald’s-filiaal in Rotterdam laten zaterdag hun coronatoegangsbewijs zien aan een medewerker. Foto Simon Lenskens

Alle Belgische 65-plussers kunnen extra coronaprik halen

Alle inwoners van België die 65 jaar of ouder zijn, kunnen binnenkort een extra coronavaccinatie krijgen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Wouter Beke zaterdag laten weten op Twitter. 85-plussers krijgen vanaf komende week al een uitnodiging voor de prik, anderen volgen later. De extra vaccinatie is volgens Beke nodig om „hen te beschermen die het het meest nodig hebben”.

België gaf al derde prikken (of tweede, in het geval van mensen die een enkele inenting met het Janssen-vaccin hadden gekregen) aan kwetsbare mensen. Het ging dan om mensen met een verminderde weerstand of bewoners van verzorgingshuizen. Dat daar nu ook ouderen bij komen, komt volgens De Standaard omdat die hun vaccinaties het langst geleden gekregen hebben. In de loop van de maanden is de effectiviteit van hun dankzij de inenting opgebouwde weerstand wat achteruitgegaan.

De Hoge Gezondheidsraad, het orgaan dat de Belgische overheid adviseert over coronazaken, concludeerde eerder al dat het verstandig was 65-plussers een extra prik te geven. De nieuwe inentingsronde zal worden gedaan met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, ook bij mensen die eerder het AstraZeneca- of Janssen-vaccin kregen.

Belgen wachten eind augustus om gevaccineerd te worden bij een inentingscentrum in een supermarkt. Foto Bart Biesemans/Reuters

Opnieuw minder positieve tests gemeld bij RIVM

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 1.625 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Dat is het laagste aantal sinds begin juli. Gisteren meldde het instituut nog 1.718 positieve tests, vorige week zaterdag waren het er ruim tweeduizend.

Na de coronapiek begin juli, belandden de cijfers wekenlang op een plateau van tussen de twee- en drieduizend positieve tests per dag. De afgelopen twee weken is het gemiddelde weer geleidelijk aan het dalen.

Deze grafiek is bijgewerkt tot 24 september

Tegenstanders coronapas demonstreren op Malieveld

Tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hebben zaterdagmiddag in Den Haag gedemonstreerd. De betogers verzamelden zich rond het middaguur op het Malieveld, liepen in een stoet door de binnenstad en keerden vervolgens weer terug naar het Malieveld. Volgens persbureau ANP deden er ongeveer duizend mensen mee aan het protest. De organisatie spreekt volgens de NOS van circa drieduizend deelnemers.

De demonstranten droegen borden en spandoeken bij zich met teksten als „De tirannie verdrijven”, „QR is Ausweis” en „Use your IQ not your QR”. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, die ook zeer kritisch is ten aanzien van de coronamaatregelen van de overheid, sprak de actievoerders op het Malieveld toe. Voor zover bekend hebben zich bij het protest geen incidenten voorgedaan.

Deelnemers aan het protest tegen het coronatoegangsbewijs in Den Haag. Foto Koen van Weel/ANP

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt verder

Er liggen momenteel 470 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 21 minder dan een etmaal geleden. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op de intensive cares liggen nu nog 173 mensen met Covid-19, twee minder dan op vrijdag. Het aantal patiënten op verpleegafdelingen daalde naar 297, negentien minder dan een dag eerder.

Op vrijdag lagen er voor het eerst sinds eind juli minder dan vijfhonderd coronapatiënten in de ziekenhuizen. In de afgelopen weken lag het aantal steeds boven de zeshonderd, tot het vorige week begon te dalen. Die daling zet door.

Deze grafiek is bijgewerkt tot 24 september

Coronabewijs vanaf zaterdag verplicht voor toegang horeca en evementen

Vanaf deze zaterdag moet iedereen ouder dan dertien jaar voor toegang tot onder meer horeca, evenementen en theaters een bewijs bij zich hebben van volledige vaccinatie, herstel van Covid-19, of een negatieve coronatest van niet meer dan vierentwintig uur oud. Via een QR-code in de CoronaCheck-app kan het bewijs gecontroleerd worden. Mensen die geen smartphone hebben kunnen de code uitprinten.

Het coronatoegangsbewijs is vereist bij horeca, bioscopen, theaters, concertzalen, casino’s en (sport)evenementen. Om op een terras te zitten is geen bewijs nodig, wel bij een bezoekje aan een wc binnen. Het bewijs is niet nodig voor een overnachting op de camping of toegang tot doorstroomlocaties zoals musea, monumenten of bibliotheken, tenzij je bijvoorbeeld een museumcafé bezoekt.

In de Nederlandse voetbalstadions zijn de capaciteitsbeperkingen vanaf zaterdag opgeheven, waardoor voor het eerst in meer dan anderhalf jaar wedstrijden plaats kunnen vinden in volledig gevulde stadions. De eerste wedstrijd waarbij de versoepelingen gelden is een Eredivisiewedstrijd tussen Willem II en PSV op zaterdagmiddag.

‘Staatssecretaris Keijzer: invoering coronapas moeilijk uit te leggen’

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken) vindt de logica van de coronapas „steeds moeilijker uit te leggen”, zegt ze in een interview met De Telegraaf. Op zaterdag, de dag dat de pas in onder meer horeca gaat gelden, zegt ze: „Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?”

Met haar uitspraken gaat Keijzer als demissionair staatssecretaris in tegen het beleid van de regering en de Tweede Kamer, die instemde met de invoering van de coronapas. „Ik heb hier uiteraard discussies over gevoerd”, zegt Keijzer tegen De Telegraaf, als antwoord op de vraag waarom ze zich als lid van het kabinet niet tegen de invoering van de maatregel heeft verzet. „Vervolgens neem je met elkaar een besluit. Maar dat laat onverlet dat we met elkaar moeten gaan wegen of het nog logisch is hoe we met corona omgaan en wat we gaan doen aan de tegenstellingen in de maatschappij.”

Twitter avatar jpaternotte Jan Paternotte Dit is heel erg raar. Je bent deel van de regering. Vandaag zet de regering - met steun TK en op advies OMT - de CoronaCheck breed in. Reden: de zorg beschermen. En dan zeggen: “Vind het maar niks.” Roept heel veel vragen op. Te beantwoorden in de Kamer. https://t.co/5umFP4uDBN

Kamerleden reageerden op zaterdag verbaasd over het interview. Jan Paternotte, die namens D66 in de Tweede Kamer zit, schreef op Twitter dat hij de uitspraken van Keijzer „heel erg raar” vindt. „Je bent deel van de regering. [...] En dan zeggen: ‘Vind het maar niks’”. Hij wil dat Keijzer vragen beantwoordt over het interview in de Kamer. PVV-leider Geert Wilders laat in een tweet weten aanstaande dinsdag een spoeddebat te willen aanvragen naar aanleiding van Keijzers uitspraken.

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken) arriveert bij het Catshuisberaad van half september over de coronamaatregelen. Foto Robin Utrecht/ANP

Zoon Bolsonaro test positief op corona na VN-top

Eduardo Bolsonaro, de zoon van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, is na de VN-top in New York positief getest op het coronavirus, meldt persbureau Reuters. Het congreslid laat op Twitter weten dat hij zich ondanks de diagnose goed voelt.

Bolsonaro junior zet vanwege zijn besmetting vraagtekens bij de effectiviteit van coronavaccins. „We weten dat de vaccins sneller zijn ontwikkeld dan normaal”, stelt hij. „Ik kreeg de eerste dosis van het vaccin van Pfizer en heb toch Covid gekregen.”

Lees ook: Ongevaccineerde Bolsonaro moet in New York op straat eten

Met de besmetting van Eduardo komt het aantal positief geteste mensen in de directe kring rond president Bolsonaro op drie. Ook in New York kreeg eerder de Braziliaanse Gezondheidsminister Marcelo Queiroga al een positieve uitslag op het coronavirus, waardoor hij in de Verenigde Staten achter moest blijven. En vrijdag maakte minister Tereza Cristina van Landbouw bekend ook positief te zijn getest. Cristina maakte geen deel uit van de Braziliaanse delegatie in New York, maar was vorige week wel aanwezig op een bijeenkomst van G20-ministers in Italië.

President Jair Bolsonaro zelf is als grote coronascepticus niet ingeënt tegen Covid-19. Hij at eerder deze week in New York demonstratief een pizza op straat, omdat hij zonder prikbewijs niet naar binnen mocht in het restaurant. Omdat zijn minister van Volksgezondheid die hem in New York vergezelde positief testte, moest Bolsonaro bij terugkeer in Brazilië in quarantaine.

Eduardo Bolsonaro, eerder deze maand. Foto Joedson Alves/EPA

Anderhalvemeterregel blijft gelden op GGD-locaties

Op test- en vaccinatielocaties van GGD’s wordt de anderhalvemeterregel morgen niet losgelaten. Dat heeft koepelorganisatie GGD GHOR vrijdag bekendgemaakt. Ook het dragen van een mondkapje blijft op deze locaties verplicht. Op deze manier wil de organisatie „het test- en vaccinatieproces zo veilig mogelijk houden”.

Op GGD-testlocaties komen mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, licht de organisatie haar besluit toe, en is het dus „noodzakelijk” om bezoekers afstand te laten houden en mondkapjes te laten dragen. Hetzelfde geldt voor vaccinatielocaties waar mensen komen die nog niet volledig zijn gevaccineerd. Onder hen zijn ook kwetsbare mensen met bijvoorbeeld een zwak immuunsysteem. Ook aan de veiligheid van medewerkers op GGD-locaties moet worden gedacht, aldus de GGD GHOR.

Het schrappen van de anderhalvemeterregel is niet de enige versoepeling die morgen ingaat. Zo wordt het advies om thuis te werken aangepast en zijn basisscholen niet meer verplicht een hele klas naar huis te sturen bij een coronabesmetting in de groep. Ook moet bezoekers van onder meer horecagelegenheden, sportwedstrijden en bioscopen vanaf morgen een coronatoegangsbewijs laten zien om toegang te krijgen. Onder die en meer voorwaarden mogen verschillende evenementen weer open.

Voor het eerst sinds eind juli minder dan 500 coronapatiënten in ziekenhuis

Er liggen momenteel 491 coronapatiënten in het ziekenhuis, 22 minder dan een etmaal geleden. Dat blijkt vrijdag uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal patiënten op intensivecareafdelingen nam met acht af tot 175. Op verpleegafdelingen liggen vrijdag 316 coronapatiënten, veertien minder dan een dag eerder.

Het is voor het eerst sinds eind juli dat er minder dan vijfhonderd coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. De afgelopen week schommelde dit aantal grofweg tussen de vijf- en zeshonderd. In de weken daarvoor was het aantal opnames wat hoger.

Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 1.718 nieuwe positieve coronatests gemeld, 109 minder dan op donderdag. Het gemiddelde aantal positieve coronatests is sinds de eerste week van september gestaag aan het dalen.

Er zijn daarnaast drie sterfgevallen gemeld als gevolg van Covid-19. Dat wil niet zeggen dat die patiënten noodzakelijkerwijs de afgelopen dag zijn overleden, het duurt soms even voor een overlijden wordt geregistreerd.

‘Ambtenaren Bergen op Zoom verrijkten zich met coronasteungelden’

Hooggeplaatste ambtenaren in Bergen op Zoom hebben subsidies die bedoeld waren om de cultuursector te steunen tijdens de coronacrisis, als salaris aan zichzelf uitgekeerd. Het geld werd gestoken in het gemeentelijk cultuurbedrijf. Dat schrijven Omroep Brabant en BN DeStem vrijdag.

In totaal werd 516.000 euro van de steungelden uitgekeerd voor de reorganisatie van het cultuurbedrijf. Twee personen zouden ieder een ton hebben ontvangen. De praktijken kwamen donderdagavond aan het licht tijdens een commissievergadering.

Opmerkelijk is om hoeveel geld het gaat. De gemeente ontving namelijk in totaal 1,4 miljoen euro aan steungelden, waarvan andere culturele organisaties slechts 44.000 euro hebben ontvangen. De overige 675.000 euro is niet uitgekeerd.

Volgende week moet verantwoordelijk wethouder Patrick van der Velden (Gemeente Belangen Werknemers Partij) zich met de rest van het college verantwoorden over de praktijken. Het is niet bekend hoeveel ambtenaren er precies bij betrokken waren. Raadsleden reageerden donderdagavond geschokt op het nieuws, waarop Van der Velden de vergadering schorste.

Komend weekend relatief weinig testen voor toegang ingepland

Komend weekend zijn relatief weinig toegangstesten ingepland, ondanks de verruimde capaciteit. Dat meldt Stichting Open Nederland, die in Nederland verantwoordelijk is voor het zogenoemde Testen voor Toegang. Vrijdag zijn zo’n 35.000 afspraken geboekt en zaterdag 50.000. Dit terwijl vanaf zaterdag dagelijks ruim 400.000 testen kunnen worden afgenomen. Hoeveel afspraken op zondag zijn ingepland, is niet bekend.

Donderdag werd bekend dat de stichting de capaciteit heeft vergroot omdat zij meer vraag naar toegangstesten verwacht. Voor toegang tot onder meer de horeca en evenementen moet alle mensen van dertien jaar en ouder vanaf zaterdag een bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of onlangs een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

Een bewijs mag maximaal 24 uur oud zijn en kan worden afgenomen in een van de 120 testlocaties verspreid over het land. Uit een analyse van NOS op 3 blijkt dat zo’n 16 miljoen Nederlanders minder dan twintig minuten hoeven te rijden voor een testlocatie. In sommige delen van vooral Noord- en Oost-Nederland is dat anders. Zo moeten inwoners van het Friese Stavoren en het Gelderse Winterswijk zo’n veertig minuten rijden voor het dichtstbij zijnde testcentrum.

Belastingdienst vordert openstaande schulden weer in na maandenlange pauze

De Belastingdienst begint weer met het invorderen van openstaande belastingschulden nadat dit vanaf maart 2020 grotendeels was stilgelegd vanwege de coronacrisis. Dat meldt de fiscus donderdag in een persbericht.

De beperkende coronamaatregelen zijn versoepeld, zo staat in de verklaring, „en het economische leven komt vrijwel overal weer op gang. Daarom pakken wij de invorderingswerkzaamheden geleidelijk weer op.” Dat geldt voor zowel burgers als ondernemers.

De Belastingdienst stuurt vanaf deze maand eerst vooraankondigingen, gevolgd door eventuele betalingsherinneringen en aanmaningen in de daaropvolgende maanden. Worden de schulden dan nog niet betaald, dan zal de fiscus vanaf begin volgend jaar dwangbevelen uitvaardigen.

Hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Donderdag werd bekend dat kwetsbare Nederlanders vanaf 7 oktober een extra coronaprik kunnen halen, daalde de ziekenhuisbezetting door coronapatiënten tot net boven de vijfhonderd en waarschuwde de boa-vakbond dat er te weinig boa’s zijn om de coronamaatregelen effectief te kunnen handhaven.

Lees hier het volledige blog van donderdag terug