Direct naar artikelinhoud

De gemengde estafette kan leuk worden, als de toppers maar meedoen

De gemengde ploegentijdrit werd op het WK wielrennen pas voor de tweede keer gereden. Nog niet iedereen neemt deze discipline serieus, maar dat tij lijkt te keren.

De mannen van het Nederlandse estafetteteam in actie tijdens hun 44,5 kilometer lange tijdrit van Knokke naar Brugge.Beeld BELGA

Het voelde nog wat onwennig aan, bij de mixed relay-wedstrijd op het WK wielrennen in België. De tijdmeting functioneerde niet, Nederland ging te vroeg op het erepodium staan en de Oostenrijkse vrouwen maakten een valse start. En toch was de gemengde ploegentijdrit, met drie mannen en drie vrouwen die pas starten als de mannen zijn gefinisht, nu al meer dan de ‘kermisdiscipline’ waarvoor die bij het ontstaan in 2019 werd aangezien. Een gevolg van de deelname van echte specialisten.

Het was pas de tweede keer dat de wedstrijd werd gereden. De hoop is dat het onderdeel, vooral bedoeld om gendergelijkheid te promoten, ooit een olympische discipline zal worden. De hoop is ook dat deze generatie tijdrijders de gemengde estafette opkrikt tot een race waarvoor je op het puntje van je stoel gaat zitten.

Vooral de mannen lieten het de afgelopen jaren vaak afweten, terwijl op de individuele tijdrit de spanning er wel is. Afgelopen zondag, bij de tijdrit voor mannen, was het verschil tussen de nummers één en twee na 44 kilometer amper zes seconden. Winnaar Filippo Ganna zei ook dat het in het tijdrijden nu druk is aan de top, met onder meer Wout van Aert, Remco Evenepoel, Stefan Küng, Stefan Bisseger en Edoardo Affini. “Er zijn een hoop fenomenen opgestaan”, lachte Jos van Emden zondag niet voor niets.

Aparte discipline

Wout van Aert, de nummer twee van zondag, had daar wel een verklaring voor. “De tijdrit werd altijd gezien als een aparte discipline”, zei hij op zijn persconferentie. “Zij die zich focusten op tijdritten, gingen zelden naar wegraces. Dit is veranderd. Wielrennen is niet één onderdeel. Kijk naar Ganna, die ook op de baan rijdt. De grote stap komt als de jeugd ziet dat ze niet één ding hoeven doen.”

Met de beste tijdrijders aan de start wordt elke wedstrijd veel spannender. Daarom werd de individuele tijdrit ook vóór de gemengde estafette gehouden: zodat de toppers niet zouden afzeggen om hun individuele race.

Het startveld was gisteren voor het eerst dan ook echt sterk. De Nederlandse mannenploeg, met Jos van Emden, Bauke Mollema en Koen Bouwman, kwam duidelijk tekort. De vrouwenploeg, met Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Riejanne Markus, maakte de achterstand deels goed, maar Duitsland was te sterk: Nederland werd tweede. Brugge bood zodoende wel een glimp van de toekomst, van wat deze race kan zijn als de allerbesten meedoen.