Terug naar de krant

Marechaussee helpt grensbewaking Litouwen tegen ‘illegale migratie’

Leeslijst Nieuws
Asielbeleid Een groeiend aantal migranten gaat via Wit-Rusland de grens over van Litouwen en vraagt dan asiel aan in de Europese Unie. Daarom wordt er extra grensbewaking ingezet.
Leeslijst

De Koninklijke Marechaussee ondersteunt een grensbewakingsmissie van de Europese Unie bij de grens tussen Wit-Rusland en Litouwen om ‘illegale migratie’ te voorkomen. De Nederlandse krijgsmacht levert zes marechaussees, vertelt de woordvoerder van die dienst woensdag. De missie met tientallen Europese grenswachters is opgezet vanuit de Europese grensagentschap Frontex omdat het aantal migranten dat via Wit-Rusland de Europese grens overstak, is toegenomen.

In augustus zijn er meer dan vierduizend grensoverschrijdingen in Litouwen geregistreerd, meldt Frontex. De vluchtelingen zijn vooral afkomstig uit landen als Irak en Afghanistan, blijkt uit de cijfers van de marechaussee. Ook de grens tussen Wit-Rusland en Polen wordt veel gebruikt om de Europese Unie binnen te komen. Volgens de Nederlandse krijgsmacht zijn in Nederland twee mensen geregistreerd die via deze route aankwamen en hier asiel hebben aangevraagd. De Immigratie- en Naturalisatiedienst onderzoekt nog of zij kunnen blijven.

Binnen de Nederlandse grenzen controleert de marechaussee ook op ‘illegale migratie’. „Als we bijvoorbeeld weten dat er veel migranten aankomen met een bepaalde auto via Duitsland, controleren we extra scherp op die route. Als er juist mensen met het vliegtuig vanuit Polen aan lijken te komen in Nederland, controleren we daar steekproefsgewijs”, aldus de woordvoerder. In Polen is nog geen Frontex-missie actief, waardoor daar vooralsnog geen aanvullende grensbewaking is ingezet.

Lees ook Migratiecrisis aan de grens komt de Poolse regering niet slecht uit
Migranten klem aan de grens bij Usnarz Gorny tussen Wit-Rusland en Polen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in