Direct naar artikelinhoud
LiveblogOlympische Spelen

Wit-Russische door eigen team bijna Japan uitgezet na kritiek; Beachvolleybalduo Brouwer/Meeuwsen uitgeschakeld

Rechts haalt Nadine Visser de finale, terwijl links van haar Camacho-Quinn naar een olympisch record loopt.Beeld AFP

In dit liveblog houden we u op de hoogte van de belangrijkste (Nederlandse) prestaties tijdens de Olympische Spelen op zondag 1 augustus. Het blog van gisteren leest u hier terug. Lees in dit dossier alle berichtgeving, reportages en verslagen over het toernooi.

Live

  1. Turnster Derwael bezorgt België eerste gouden medaille

    Nina Derwael heeft België de eerste gouden turnmedaille in Tokio bezorgd. De tweevoudig wereldkampioene zegevierde op brug. Ze eindigde op een puntentotaal van 15,200. De Russin Anastasia Iljankova (14,833) behaalde zilver en het brons was voor de Amerikaanse Sunisa Lee (14,500).

    Derwael (21) werkte jaren toe naar de Spelen in Japan en mikte in Tokio echt op goud. "Ik ben heel blij, ik heb er geen woorden voor. De Brabançonne was een magisch moment", doelde ze op het Belgische volkslied. "Het was een lange voorbereiding, een lange week en een heel lange dag, maar ik probeerde zo kalm mogelijk te blijven. Ik zei tegen mezelf dat ik er hard genoeg voor getraind heb en dat ik moest genieten. Het is echter wel jammer dat mijn familie hier niet bij kon zijn."

    België staat nu in Tokio op drie medailles: een keer goud, een keer zilver en een keer brons. (ANP) 

  2. Van de Kraats (20) topscorer in olympisch waterpolotoernooi

    Ze is pas 20 jaar, maar waterpoloster Simone van de Kraats behoort tot de uitblinkers op de Olympische Spelen. De nummer 11 van Oranje maakte in de groepsfase negentien doelpunten, waarmee ze de topscorer van het toernooi is.

    “In de jeugd zei een trainer tegen me dat ik aan het smijten was, schieten zonder techniek dus. Dat was niet echt een compliment. Ik ben daar toen met mijn vader veel aandacht aan gaan besteden”, gaf de linkshandige speelster zondag na de gewonnen groepswedstrijd tegen Canada (16-12) als verklaring voor haar machtige schot.

    Vooral haar effectiviteit valt op. Ruim drie kwart van de schoten van Van de Kraats is raak. “Ik heb voor mezelf als doel gesteld dat ik iedere minuut echt naar het doel wil kijken en wil zorgen dat ik steeds klaar ben om te schieten. Als je lichaamshouding verkeerd is, kun je wel kijken naar het doel, maar dan gaat die bal er niet in. Ik ben daar nu heel bewust mee bezig”, zei de waterpolo­ster uit Barneveld, die na de Spelen verhuist van Polar Bears naar de Spaanse topclub CN Mataró uit Barcelona.

    Nederland eindigde als derde in de groep. Met drie overwinningen op rij en Van de Kraats in topvorm nemen de waterpolosters het dinsdag in de kwartfinale op tegen Hongarije. (ANP) 

  3. Beachvolleybalduo Brouwer/Meeuwsen uitgeschakeld in achtste finale

    Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er op de Olympische Spelen niet in geslaagd de kwartfinale te bereiken. Het Nederlandse duo werd zondag met 21-17 21-19 verslagen door de hoger ingeschaalde Noren Anders Mol en Christian Sørum.

    Mol en Sørum, die in 2018 en 2019 Europees kampioen werden, staan eerste op de olympische ranglijst. Brouwer en Meeuwsen bezetten daarop de zesde plek.

    Alexander Brouwer in de wedstrijd tegen Noorwegen.Beeld AP

    Brouwer (31) en Meeuwsen (33) pakten vijf jaar geleden op de Spelen van Rio de Janeiro nog een bronzen plak. Ze hadden in de groepsfase twee zeges geboekt en verloren hun derde duel in de poule, waardoor ze bij de laatste zestien aan de sterke Scandinaviërs werden gekoppeld.

    Het duo Brouwer/Meeuwsen was het enige overgebleven Nederlandse koppel in het olympische beachvolleybaltoernooi. Bij de vrouwen zijn de duo’s Stam/Schoon en Keizer/Meppelink al uitgeschakeld. (Trouw) 

  4. Wit-Russische door eigen team bijna Japan uitgezet na kritiek op coaches

    Atlete Kristina Tsimanoeskaja uit Belarus is in Tokio bijna tegen haar wil op het vliegtuig gezet om terug te keren naar huis. Ze zegt dat de teamleiding de ingrijpende maatregel had genomen nadat ze openlijk kritiek had geleverd op haar coaches.

    Tsimanoeskaja (24), die maandag op de 200 meter moet starten, beweert op het vliegveld naar de Japanse politie te zijn gestapt. Die zou hebben voorkomen dat ze daadwerkelijk moest vertrekken. "Ik blijf hier", liet ze aan persbureau Reuters weten. "Maar er wordt heel veel druk om me uitgeoefend", aldus de atlete. "Ze doen alles om me zonder mijn toestemming het land uit te krijgen. Ik heb het IOC om hulp gevraagd."

    Een bron bij het Belarusian Sport Solidarity Foundation, dat sporters steunt die door het omstreden regime in Belarus in de problemen zijn geraakt, verklaarde dat Tsimanoeskaja vermoedelijk maandag asiel gaat aanvragen in Duitsland of Oostenrijk. Ooggetuigen in Tokio zeiden dat ze momenteel wordt begeleid door Japanse politie-agenten. De teamleiding uit Belarus zegt dat "emotionele en psychische problemen" de reden waren Tsimanoeskaja terug te sturen. (ANP)

  5. Olympische hoogspringers: twee gouden medailles graag

    De Qatarese hoogspringer Mutaz Essa Barshim heeft zondag in Tokio de begeerde olympische titel op zijn erelijst bijgeschreven, maar hij moest het goud delen met de Italiaan Gianmarco Tamberi. Beiden gingen over 2,37 in precies evenveel pogingen. Pas op 2,39 viel de lat tot drie keer toe af.

    Die gelijke stand leidde tot een conversatie met de olympisch official voor het hoogspringen. Deze stelde in eerste instantie een "jump-off" voor om een beslissing te forceren. "Kunnen we twee gouden medailles krijgen?", vroeg Barshim daarop. De official knikte en zorgde voor grote blijdschap bij beide atleten.

    Maksim Nedasakau uit Belarus haalde ook 2,37 maar had in totaal meer aanlopen nodig. Hij moest zich tevreden stellen met brons.

    Barshim veroverde in 2012 in London brons, dat jaren later door de schorsing van de Rus Ivan Oechov werd opgewaardeerd tot zilver. Hetzelfde eremetaal hield hij over aan de Spelen van Rio in 2016. Na twee wereldtitels in 2017 en 2019 nu dan eindelijk de bekroning in de vorm van olympisch goud. Barshim, wiens familie van Soedanese komaf is, heeft een persoonlijke record staan van 2,43. Alleen de Cubaan Javier Sotomayor sprong ooit hoger, 2,45 in 1992. (ANP) 

  6. Italiaan Jacobs onverwachte winnaar koningsnummer

    De Italiaanse sprinter Lamont Marcell Jacobs is de opvolger van de Jamaicaan Usain Bolt als olympisch kampioen op de 100 meter. De 26-jarige atleet, geboren in El Paso als zoon van een Texaanse vader en Italiaanse moeder, finishte zondag in de finale na 9,80 seconden en bleef daarmee de Amerikaan Fred Kerley (9,84) en de Canadees André de Grasse (9,89) verrassend voor.

    De Brit Zharnel Hughes maakte een valse start en werd meteen uit de strijd genomen. Na het volgende startschot was het veld wel goed weg. Dat gold in het bijzonder voor Jacobs, de eerste Italiaan ooit in de finale van het hoofdnummer van de atletiek. Hij behield in de slotfase zijn voorsprong op de aandringende Kerley en scherpte zijn Europese record uit de halve finales (9,84) nog iets verder aan.

    De Italiaan Lamont Marcell Jacobs.Beeld AP

    De Grasse had genoeg over om de Zuid-Afrikaan Akani Simbine naast het erepodium te houden. Hij was in Rio deJaneiro ook al goed voor brons. De Chinees Su Bingtian en de Amerikaan Ronnie Baker, die met persoonlijke records van 9,83 in de halve finale de meeste aandacht op zich vestigden, konden in de eindstrijd niet nogmaals imponeren. Ze bleven nog wel net binnen de 10 seconden. De Nigeriaan Enoch Adegoke haalde de eindstreep niet door een blessure.

    Hoewel de meeste finalisten zich in Tokio verbeterden op de 100 meter lijkt het wereldrecord van Bolt (9,58) voorlopig uit beeld. (ANP) 

  7. Nick Smidt zevende in zijn halve finale 400 meter horden

    Nick Smidt is blijven steken in de halve finale van de 400 meter horden. Hij was overduidelijk niet opgewassen tegen de rest van zijn concurrenten. Hij werd zevende, niet genoeg voor de finale. 

  8. Wat nu voor de hockeyers?

    De hockeyers verloren zondag van Australië, in de kwartfinale van het olympisch toernooi. Het hele toernooi was de topvorm ver weg. Het liep niet, eigenlijk was het gewoon slecht. 

    Een analyse over het team, dat dit jaar bewees niet meer te zijn dan een internationale subtopper. "De nieuwe coach wacht een hels karwei."

    Treurende spelers Van der Weerden en Hertzberger.Beeld EPA
  9. Verslag van het zeiltoernooi van Marit Bouwmeester. Moest ze nu blij zijn met brons, of niet?

    Zeilster Marit Bouwmeester won zondag een bronzen medaille in de Laser Radial. Na afloop vochten diverse emoties om voorrang. Kon zij, winnares van beroep, wel blij zijn met brons? Ze kwam er niet uit. En besloot daarna trots te zijn.

  10. Eerste goud voor België: Nina Derwael wint in de turnhal

    Nina Derwael heeft de eerste gouden medaille voor België dit olympisch toernooi veroverd. In de turnhal was ze de beste op de brug. Met 15.200 punten was ze uiteindelijk ruim de beste, ook omdat enkele van haar concurrenten mis grepen en van de brug vielen.  Derwael is specialiste op de brug en was vooraf al de grote favoriet.

  11. Nadine Visser door naar finale op de 100 meter horden

    Nadine Visser heeft de finale gehaald op de 100 meter horden. Ze liep slechts een honderdste van een seconde boven haar Nederlands record, en dat was genoeg om als tijdsnelste door te gaan naar de finale. Ze liep 12.63 seconden, ondanks een misstap na de laatste horde. Het resultaat is knap, want Visser komt terug na een hamstringblessure, die ze niet ver voor de Spelen opliep.

    In haar race werd ook een olympisch record gelopen. De Puerto Ricaanse Camacho-Quinn liep 12.26 seconden. De finale is maandagochtend Nederlandse tijd. Visser is tweevoudig Europees kampioene indoor op de 60 meter en is met 12,62 houdster van het Nederlands record op de 100 meter horden. Ze liep dat in 2019 in de halve finales bij de WK in Doha. Op dat toernooi eindigde ze als zesde in de finale in 12,66.

    Visser was er 5 jaar geleden ook bij op de Olympische Spelen van Rio, maar toen op de zevenkamp. Ze eindigde als negentiende.

  12. Grote favoriet op 100 meter, Trayvon Bromell, mist finale

    De grote favoriet voor opvolging van Usain Bolt als snelste man ter wereld, Trayvon Bromell, heeft de finale van de 100 meter verrassend gemist. De Amerikaan werd in zijn halve finale derde, op één duizendste van een seconde van de tweede plaats die recht gaf op een finaleplek. Bromell was met 10.00 seconde ook niet een van de twee tijdsnelsten. De Chinese sprinter Su was de snelste in de halve finale, met 9,83 seconden. De finale is zondagmiddag Nederlandse tijd.

  13. Zverev winnaar eenzijdige tennisfinale

    Alexander Zverev is de opvolger van Andy Murray als olympisch tenniskampioen. In de finale van het mannentoernooi liet de 24-jarige Duitser Karen Chatsjanov uit Rusland met 6-3 6-1 kansloos. Nooit eerder wist een Duitser goud te pakken bij het enkelspel voor mannen.

    Zverev, die na een 4-3-voorsprong zeven games op een rij pakte, benutte na een uur en 19 minuten zijn eerste wedstrijdpunt met een uit de lucht geslagen forehand. Na het laatste punt sloeg hij uit ongeloof zijn armen voor zijn ogen.

    De finale was geen moment spannend, vooral omdat Chatsjanov geen moment het niveau van eerder in het toernooi haalde. Chatsjanov, de mondiale nummer 25, overtuigde bij de laatste vier nog met een zege op de Spanjaard Pablo Carreño Busta, die in de strijd om brons van Novak Djokovic won.

  14. Bouwmeester: 'Het was een gevecht met mezelf'

     Zeilster Marit Bouwmeester zou normaal een zilveren of bronzen medaille snel wegstoppen. In het leven van de 33-jarige Friezin draait alles om winnen. "Daarom sta ik hier een beetje met gemengde gevoelens", vertelde ze zondag in de Baai van Enoshima waar ze na 'een gevecht met vooral mezelf' zich moest neerleggen met de derde plek op de Spelen van Tokio.

    In Rio was ze de verwachte olympisch kampioene in de Laser Radial, vier jaar na het zilver van Londen 2012. Bouwmeester is ook viervoudig wereldkampioen. "Ik merk aan me dat het moeilijk voor me is het brons te vieren. Dat is niet mijn sportovertuiging. Ik zeg altijd: er is maar één plek die telt. Maar dit was een week van 'battles', met veel ups en downs. Maar de grootste strijd heb ik met mezelf moeten leveren. Dat maakt het pijnlijk. Het was soms briljant maar er waren ook grote fouten", doelde ze onder meer op een diskwalificatie halverwege het toernooi en een fout bij de start van de medalrace.

  15. Zwitserse ruiter moet na val paard laten inslapen

    De Zwitserse ruiter Robin Godel (22) heeft zijn paard Jet Set bij de Olympische Spelen in Tokio moeten laten inslapen. Het dier kwam tijdens de cross van het onderdeel eventing ten val en liep een zware blessure op. "Vanwege de ernst van de verwonding en de veroorzaakte pijn moest het paard kort daarna worden geëuthanaseerd", schreef het Zwitserse Olympische Comité in een verklaring. 

    Het paard zakte door de hoeven bij een waterhindernis, en werd op het terrein behandeld, voordat het dier naar een dierenziekenhuis werd overgebracht. Daar bleek een breuk in een onderbeen, en op 'humane gronden' werd besloten het paard in te laten slapen.

    Godel zelf raakte niet gewond. Volgens de Zwitserse teamleiding was het ongeval niet te wijten aan een fout van de ruiter of de staat van het terrein van de Seaforest Cross Country Course.

  16. Marathon verplaatsen naar Sapporo lijkt weinig zin te hebben, ook daar is het warm

    In de regio waar binnenkort de olympische marathons plaatsvinden is sprake van een hittegolf. De organisatie had vanwege de verwachte hoge temperaturen in Tokio deze discipline juist verplaatst naar Sapporo, waar het klimaat doorgaans iets milder is. Ook het snelwandelen staat in deze stad op het programma.

    In Sapporo worden momenteel echter temperaturen van 34 graden Celsius gemeten, vergelijkbaar met die in Tokio. De verwachting is dat de omstandigheden de komende week niet veranderen. De organisatie heeft zich nog niet over eventuele consequenties hiervan uitgelaten.

  17. Sifan Hassan wil een 'onmogelijke opdracht' voltooien: drie afstanden

    Sifan Hassan begint aan een ogenschijnlijk onmogelijke opdracht. De Nederlandse topatlete combineert als eerste atlete ooit drie loopafstanden op een Olympische Spelen: de 1500 meter, de 5000 meter en de 10.000 meter. Op al die afstanden is ze ook nog eens in staat een medaille te veroveren.

    Voor Hassan was bedacht dat ze op de Spelen van Tokio voor goud moest gaan op 5000 en 10.000 meter, maar de geboren Ethiopische wil per se ook de 1500 meter lopen. "Voor haar is het belangrijkste dat ze plezier in de sport blijft houden. Ze moet niets hebben van een keurslijf of een gedwongen schema. Ze wil de 1500 meter lopen omdat ze dat de leukste afstand vindt. Dus doet ze wat haar hart haar ingeeft'', zegt haar manager en vertrouweling Sander Ogink. 

    Op de 5000 meter heeft Hassan al een finaleplaats zeker gesteld.

  18. Waterpolovrouwen winnen van Canada en zijn door naar kwartfinale

    De Nederlandse waterpolovrouwen hebben hun laatste poulewedstrijd gewonnen. Tegen Canada werd het 16-12 en met die overwinning is Nederland zeker van de kwartfinale. Lang was het spannend in het zwembad, tot Nederland in het laatste kwart afstand nam. De vrouwen kunnen nu afwachten wie de tegenstander wordt. De hoop is dat Amerika wordt ontlopen. Mogelijk wordt het Hongarije, de nummer twee uit de andere poule.

  19. Nicholas Heiner als vijfde naar medal race, medaille ver weg

    Nicholas Heiner leek zich zondag in de Finn lange tijd naar een goede uitgangspositie te zeilen, maar als dinsdag de medal race wordt gevaren, staat hij op de vijfde plaats met vrijwel geen kans op een medaille.

    Heiner staat nu op 52 punten, terwijl zijn concurrenten voor zilver en brons op respectievelijk 37 en 39 punten zijn geëindigd. In de medal race zijn de punten dubbel, maar dat gat lijkt onoverbrugbaar. Goud is sowieso uit zicht. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk naar de Brit Giles Scott, die zes van de tien races wist te winnen.

  20. Inge Jansen vijfde in finale schoonspringen

    Schoonspringer Inge Jansen heeft haar eerste olympische finale bij het schoonspringen van de 3-meterplank zeer verdienstelijk afgesloten met een vijfde plaats. Na haar beste serie dit toernooi sloot ze af met 311 punten, ruim meer dan ze eerder had gesprongen. Alleen haar derde sprong ging iets minder, als enige onder de zestig punten.

    In de buurt van de medailles kwam ze niet. De Chinese Shi was overtuigend de beste, met liefst 383 punten. Een tweede Chinese, Han Wang, won zilver, de Amerikaanse Palmer pakte brons.

  21. Kromowidjojo kan nu ook genieten van een plek naast het podium

    Ook een drievoudig olympisch kampioene kan blij zijn met een vierde plaats. Zo blijkt. Ranomi Kromowidjojo straalt na de finale van de 50 meter vrij. Ze heeft zojuist op 0,09 seconde het podium gemist. “Dit is misschien wel de mooiste vierde plek ooit.” 

    Lees een reportage uit de zwemhal, van Esther Scholten.

  22. Marit Bouwmeester naar brons

    Marit Bouwmeester heeft brons gepakt in haar laser radial-klasse. Niet het resultaat waar ze op had gehoopt, maar na meerdere mislukte dagen was het het hoogst haalbare. Ze zakte zondag in de medal race nog wel een plek, van twee naar drie.

    Ook in de medal race kwam Bouwmeester niet goed weg. Ze raakte de startboei, waardoor ze een strafronde moest varen. Daardoor begon ze op achterstand, maar ze kwam nog terug en probeerde even de druk op de Deense Rindom te vergroten, die voor de race nog voor haar stond.

    Voor Bouwmeester was het een zure medaille, ook al voelde het misschien wel als het winnen van een medaille. Na het goud van Rio was het toch een minder resultaat voor de Friezin, die jaren en jaren had getraind op het olympisch water.

  23. Berkhout en Zegers presteren wisselvallig in 470-klasse

    Zeilsters Lobke Berkhout en Afrodite Zegers kenden zondag bij de Olympische Spelen een wisselende dag in de 470-klasse. Het Nederlandse duo eindigde in de zevende race op de zeventiende plaats. In de tweede race van de dag herstelden de twee zich en zeilden ze naar de zesde plek. In de tussenstand staan Berkhout en Zegers elfde met 67 punten.

    De Britse vrouwen Hannah Mills en Eilidh McIntyre gaan aan de leiding met 18 punten. Voor de vrouwen staan nog twee races op het programma. Daarna volgt de medalrace.

  24. Geen antwoord op protest Nederland; Amerika houdt brons op 4x400 gemengde estafette

    De Nederlandse atletiekploeg op de Olympische Spelen wacht nog altijd op een uitsluitsel van de wedstrijdjury in Tokio over het protest tegen de deelname van de Amerikaanse estafetteploeg in de finale van de 4x400 meter gemengd. Het lijkt erop dat Amerika het brons mag houden.

    TeamNL diende zaterdag voor de finale het protest in, maar er kwam geen antwoord. De eerder gediskwalificeerde Amerikanen deden gewoon mee en werden net derde voor Nederland. Slotloper Vernon Norwood kwam precies 0,14 seconde eerder over de streep dan Ramsey Angela.

  25. Handbalvrouwen spelen met plezier de groepsfase

    De Nederlandse handbalvrouwen hebben het naar hun zin in Tokio. Door een ijzersterk begin heeft de ploeg zelfs tijd om zich binnen het toernooi in alle rust voor te bereiden op de kwartfinale. En dan maakt een nederlaag van Nederland tegen Noorwegen, zoals zaterdagavond, ook niet zo veel uit. Pas in de kwartfinale begint het échte toernooi.

  26. Technisch directeur André Cats tevreden over zwemtoernooi: 'Dit zijn beste Spelen sinds Sydney'

    Met twee zilveren medailles ligt de Nederlandse zwemploeg op koers om de doelstelling op de Olympische Spelen te halen. Technisch directeur André Cats hoopt Tokio met drie medailles te verlaten. "Dat is nog steeds een uiterst reële doelstelling, met het open water nog te gaan", zegt Cats na de slotdag van het zwemtoernooi in het Tokyo Aquatics Centre. "We liggen op koers."

    Arno Kamminga pakte twee zilveren medailles in het zwembad, op de 100 en 200 meter schoolslag. Daarnaast stonden Ranomi Kromowidjojo (50 vrij), Femke Heemskerk (100 vrij), Kira Toussaint (100 rug), Thom de Boer (50 vrij) en twee estafetteploegen in de finale. "Als je kijkt naar ons aantal zwemmers in de halve finales, in de finales en de hoeveelheid medailles, dan zijn dit onze beste Spelen sinds Sydney 2000", aldus Cats. Toen won Oranje vijf gouden zwemmedailles, met dank aan Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn.

    "Dit bevestigt dat we op een goede manier bezig zijn. Vergeet niet wat voor een mondiale topsport dit is, waar tot in de laatste meters wordt gestreden om de winst. En daar doen wij aan mee", aldus Cats. "De perceptie is wel eens dat we op vorige Spelen twintig finaleplaatsen hadden, maar dat is niet zo. In de breedte waren we hier gelijkwaardig aan Sydney. Dat sterkt ons om op de ingeslagen weg verder te gaan."

  27. Eventingruiters na diskwalificaties uit het olympisch toernooi

    Merel Blom en Janneke Boonzaaijer zijn allebei gediskwalificeerd op het olympisch eventingtoernooi. De Nederlandse amazones gingen op het onderdeel crosscountry in de fout in en mogen maandag niet meer in actie komen op het laatste onderdeel springen.

    Blom verzuimde met haar paard The Quizmaster over een element te springen. Ze kreeg de rode vlag en moest het parcours verlaten. Blom: "Ik heb bewust de verkeerde keuze gemaakt. Dat is stom, heftig en verdrietig. Dit gaat een tijdje zeer doen, maar daarna begint het seizoen weer en gaan we gewoon richting Parijs werken."

    Ook Boonzaaijer miste een hindernis, nadat ze bedacht dat onderdeel 'moeilijk' uit te voeren. "Iedereen rijdt het alternatief, het zijn mijn eerste Olympische Spelen, laat ik het moeilijk maken, ik ga het gewoon doen'." Maar dat ging uiteindelijk niet. Blom en Boonzaaijer reden al in de achterhoede. 

  28. Caleb Dressel en Emma McKeon de koning en koningin van het zwemtoernooi

    De veelwinnaars bij het zwemtoernooi zijn zondag, nu alle finales in het binnenbad afgelopen zijn, niet moeilijk te vinden. De Amerikaan Caleb Dressel zorgde in zijn eentje voor liefst vijf gouden medailles voor zijn land. Dressel, die aangaf dat hij toch wel had geworsteld met de druk die vooraf op hem was gelegd, won in Tokio de 50 en 100 vrij, de 100 vlinder, de 4x100 vrij estafette en zondag ook de 4x100 wisselslag. 

    Bij de vrouwen deed de Australische Emma McKeon het in aantal medailles beter dan Dressel: zeven. Ze won onder meer vier gouden medailles: op de 50 en 100 vrij, de 4x100 vrij en de 4x100 wissel. Ook mag ze nog drie bronzen medailles meenemen naar huis: de 100 vlinder, de 4x200 vrij en de 4x100 gemengd wissel.

    Emma McKeon, koningin van de Spelen.Beeld REUTERS
  29. Hockeymannen verliezen van Australië na shoot-outs

    De Nederlandse hockeymannen winnen in Tokio geen medaille. Zondag werd in de kwartfinale verloren van Australië, vooraf de grote favoriet. Nederland, dat nog niet lekker in het toernooi zat, speelde de beste wedstrijd van het toernooi. Het hield de Australiërs in de gewone speeltijd op 2-2, waarna shoot-offs volgden. Daarin misten alle drie de Nederlanders, Australië bleef foutloos.

    Nederland is op de Spelen vrijwel altijd een zekerheid in het olympisch hockeytoernooi. Het is voor het eerst in 37 jaar dat Oranje niet bij de beste vier komt. De laatste keer dat dat gebeurde, was in Los Angeles in 1984. 

    Nederland speelde een matige poulefase, met nederlagen tegen België en Duitsland. Tegen Groot-Brittannië werd het gelijk. Als gevolg van die resultaten werd Nederland vierde in de poule, waardoor het tegen de beste tegenstander van de andere poule moest. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Onderzoek naar 'alcoholdrinkende atleten'

    De organisatie van de Olympische Spelen doet onderzoek naar meerdere atleten die samen alcohol hebben gedronken in het olympisch dorp. Ook de politie is daarbij ingeschakeld, aldus de organisatie. Om welke atleten het gaat, is onduidelijk, wel dat het vanwege de coronaregels niet toegestaan is om buiten de hotelkamer te verblijven op momenten dat het niet echt nodig is.

  31. Chinese wereldkampioene Gong stoot kogel naar olympisch goud

    Tweevoudig wereldkampioen kogelstoten Lijiao Gong heeft in Tokio haar eerste olympische titel veroverd. De Chinese won de finale in een smoorheet Olympisch Stadion, waar de temperatuur de 40 graden aantikte, met een persoonlijk record van 20,58 meter.

    De Amerikaanse Raven Saunders behaalde het zilver met 19,79 en de bronzen plak was voor de Nieuw-Zeelandse Valerie Adams met een afstand van 19,62.

    Adams schreef atletiekhistorie door als eerste vrouw vier olympische medailles te winnen op een individueel onderdeel. De 36-jarige krachtatlete won bij het kogelstoten goud op de Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 en zilver bij de Spelen van Rio 2016.

    De Nederlandse Jessica Schilder deed niet mee in de finale. De atlete uit Volendam werd uitgeschakeld in de kwalificaties. (ANP)

    De Chinese Lijiao Gong tijdens de finale kogelstoten in het Olympisch Stadion.Beeld AP
  32. Turnster Biles meldt zich ook af voor onderdeel vloer

    Turnvedette Simone Biles heeft zich ook afgemeld voor het onderdeel vloer van de Olympische Spelen. De Amerikaanse laat nog in het midden of ze van plan is om in Tokio wel op de evenwichtsbalk om een medaille te gaan strijden. "Hoe het ook afloopt, we staan achter haar", laat de Amerikaanse turnbond weten.

    De 24-jarige Biles won vier gouden medailles tijdens de vorige Spelen in Rio de Janeiro. Haar doel was om in Tokio zes olympische titels te winnen. Maar Biles heeft last van mentale problemen. Ze meldde zich afgelopen week al af voor de finale van de meerkamp, de landenwedstrijd en de finales op sprong en brug. (ANP)

  33. Atleten Bonevacia en Dobber naar halve finales 400 meter

    Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber hebben zich geplaatst voor halve finales van de 400 meter. De 32-jarige Bonevacia deed dat heel overtuigend door de zesde en laatste serie te winnen in een tijd van 44,95. Hij liet zich op de laatste meters zelfs nog uitrollen, anders had hij wellicht zijn Nederlands record van 44,72 kunnen aanvallen. De 24-jarige Dobber eindigde in zijn serie als derde in een tijd van 45,54 en plaatste zich met die positie rechtstreeks. De halve finales zijn maandagavond.

    Bonevacia bleek voldoende hersteld van de inspanning die hij zaterdagavond had geleverd. De atleet van Curaçao was de startloper van de estafetteploeg op de 4x400 meter gemengd, die in de finale als vierde eindigde en nipt een medaille miste.

    Dobber was ook op zaterdag in actie gekomen in het Olympisch Stadion van Tokio. Hij was de startloper in het estafetteteam van de 4x400 meter gemengd dat zich in de series wist te plaatsen voor de finale. In de finale nam Bonevacia zijn plek over. (ANP)

  34. Kromowidjojo vierde in finale 50 vrij

    Ranomi Kromowidjojo heeft net geen medaille overgehouden aan haar derde olympische finale op de 50 meter vrije slag. De olympisch kampioene van Londen 2012 tikte als vierde aan in 24,30 seconden. De olympische titel ging in Tokio in 23,81 naar de Australische Emma McKeon, die eerder al goud won op de 100 vrij.

    Kromowidjojo tikte op 0,09 seconde van het brons aan. Hoewel de vierde plaats wordt gezien als de meest ondankbare positie om op te eindigen, was Kromowidjojo er 'hartstikke blij' mee. "Dit is misschien wel de mooiste vierde plek ooit", zei de 30-jarige Groningse.

    "Ik heb alles gegeven wat ik kon, ik heb geknald en mijn eigen race gezwommen. Natuurlijk wil ik op het podium komen, maar het is goed zo. Na negen jaar doe ik nog steeds mee met de wereldtop. Het doel is altijd beter zwemmen dan ooit, dat is me hier niet gelukt. Maar het kan me niet van mijn stuk brengen, ik ga hier geen traantje om laten. Het is goed zo", aldus de drievoudig olympisch kampioene.

    "Ik zwom hier mijn derde olympische finale op de 50 vrij. Voor mijn gevoel doe ik nog steeds met de wereldtop. Het is geen 'kattenpies wijvenzwemmen' wat hier gebeurde. Ik liep net het zwembad uit met Cate Campbell, zij pakte in 2008 al brons op deze afstand. Nu bleef ik haar voor. We doen nog steeds mee", zei de Groningse.

    Kromowidjojo had zich als zevende geplaatst voor de finale op de slotdag van het olympische zwemtoernooi. Na haar 'gouden' race op de Spelen van Londen kwam ze vier jaar later in Rio de Janeiro als titelverdedigster niet verder dan de zesde plek, al was het verschil met goud slechts 0,12 seconde.

    'Kromo' eindigde op de Spelen van Tokio met de estafetteploeg op de 4x100 vrij als vierde. Ze bleef steken in de series van de 100 vrij, de afstand waarop ze in Londen ook olympisch kampioene werd. Kromowidjojo had via een swim-off nog de halve finales kunnen bereiken, maar ze besloot alles op de 50 vrij te zetten.

    Kromowidjojo vliegt dinsdag terug naar Nederland. In de nacht van woensdag op donderdag zit ze thuis voor de televisie om haar vriend Ferry Weertman te zien op de 10 kilometer in het open water. Weertman, die zondag als toeschouwer op de tribune zat in het Tokyo Aquatics Centre, wil zijn olympische titel prolongeren. "Het is nu eerst tijd om mijn ouders weer te zien", aldus Kromowidjojo. "Ik heb ze gewoon al anderhalf jaar niet geknuffeld vanwege corona. Dat ga ik thuis eerst maar eens doen." (ANP)


    Ranomi Kromowidjojo tikt als vierde aan in de finale 50 meter vrije slag.Beeld ANP
  35. De Boer laatste in finale 50 vrij, goud voor Dressel

    Thom de Boer heeft geen medaille kunnen pakken op de 50 meter vrije slag. De 29-jarige Noord-Hollander tikte in de finale als laatste aan in 21,79 seconden.

    Het goud ging naar Caeleb Dressel, in een olympisch record van 21,07. De 24-jarige Amerikaan won eerder al de 100 vrij en 100 vlinder. Het zilver op het sprintnummer ging in 21,55 naar de 30-jarige Fransman Florent Manaudou, de olympisch kampioen van 2012, die vier jaar later in Rio ook al zilver pakte op de 50 vrij. De 32-jarige Braziliaan Bruno Fratus nam in 21,57 het brons mee.

    De Boer, die zich als achtste voor de finale had geplaatst, is sinds eind vorig jaar de houder van het Nederlands record. De parttime-zwemmer, die ook een fulltimebaan heeft als financieel analist, scherpte zijn record de afgelopen maanden een paar keer aan. Met 21,58 behoort hij tot mondiaal gezien tot de snelste zwemmers van dit jaar.

    De Boer wilde op de onvoorspelbare 50 vrij in Tokio dan ook voor een medaille gaan, maar hij bleef 0,22 seconde verwijderd van brons. Eerder dit jaar bij de EK in Boedapest werd De Boer vierde op de sprint in 21,80. (ANP)

  36. Atlete Hassan loopt ook de 1500 meter

    Atlete Sifan Hassan heeft besloten om de 1500 meter toe te voegen aan haar programma in Tokio. "Voor mij is het cruciaal om mijn hart te volgen", laat ze via haar management weten. "Dat is veel belangrijker dan gouden medailles. Dat houdt me gemotiveerd en het zorgt ervoor dat ik blijf genieten van deze mooie sport."

    De 1500 meter is de favoriete afstand van Hassan. Ze liet in aanloop naar Tokio al doorschemeren dat ze het lopen van drie afstanden niet uitsloot. Nooit eerder heeft een atleet zich gewaagd aan de combinatie van 1500, 5000 en 10.000 meter op één toernooi.

    Hassan is regerend wereldkampioene op de 1500 meter en 10.000 meter. Ze plaatste zich vrijdag al voor de finale van de 5000 meter van de Spelen in Tokio. De 28-jarige Nederlandse atlete won haar serie in 14.47,89. De finale van de 5000 meter wordt maandagavond (Japanse tijd) gelopen. Maandagochtend staan de series voor de 1500 meter op het programma. (ANP)

    Sifan Hassan tijdens de eerste ronde van de 5000 meter in het Olympisch Stadion.Beeld ANP
  37. Atlete Van der Reijken mist finale 3000 steeplechase

    Atlete Irene van der Reijken heeft haar debuut op de Olympische Spelen niet kunnen opsieren met een finaleplaats op de 3000 meter steeplechase. De 27-jarige atlete uit Rotterdam eindigde in haar serie als negende in een tegenvallende tijd van 9.42,98.

    De eerste drie van de serie verdienen een rechtstreeks ticket naar de finale.

    Van der Reijken is vijfvoudig Nederlands kampioene op de steeplechase en scherpte het Nederlands record dit jaar aan tot 9.27,38. (ANP)

  38. Nederland zakt naar negende plek in medaillestand

    China blijft het medailleklassement bij de Olympische Spelen in Tokio aanvoeren. De Aziatische grootmacht staat na een volle sportweek in Japan op 21 keer goud, 13 keer zilver en 12 keer brons. Met in totaal 46 plakken heeft China tot dusver ook de meeste medailles gewonnen. Japan (17-5-8) staat op de tweede plek, gevolgd door de Verenigde Staten (16-17-13), Rusland (11-15-11) en Australië (10-3-14).

    Nederland zakte in de medaillestand een plaatsje, naar de negende plek. TeamNL kon zaterdag alleen de gouden medaille van windsurfer Kiran Badloe bijschrijven. Boksster Nouchka Fontijn is al zeker van brons, maar die medaille is nog niet verwerkt in de huidige stand. Oranje staat nu nog op in totaal zestien medailles: vier keer goud, zeven keer zilver en vijf keer brons. (ANP)

    Windsurfer Kiran Badloe zorgde zaterdag voor de vierde Nederlandse gouden medaille.Beeld ANP
  39. Het programma voor zondag: Kromowidjojo en De Boer in finales 50 vrij, hockeyers voor cruciale kwartfinale, zeilster Bouwmeester jaagt op goud

    Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer sluiten zondag het olympisch zwemtoernooi af namens Nederland. Beiden doen mee aan de finale van de 50 meter vrije slag. De Boer neemt het om 03.30 uur op tegen onder anderen topfavoriet Caeleb Dressel en gelooft in een medaille. Kromowidjojo duikt 7 minuten later het water in op de afstand waarop ze Europees kampioene is en in 2012 olympisch goud pakte.

    Thom de Boer komt om 03.30 uur uit in de finale van de 50 meter vrije slag.Beeld ANP

    Schoonspringster Inge Jansen komt ook in actie in het Tokyo Aquatics Centre. De Limburgse doet vanaf 08.00 uur mee aan de finale op de 3-meterplank. De hockeyers weten dan al of ze nog in de race zijn voor een olympische medaille. De ploeg van bondscoach Max Caldas neemt het om 05.00 uur in de kwartfinales op tegen Australië.

    De waterpolosters sluiten om 08.30 uur de groepsfase af tegen Canada. Met twee zeges tegenover één nederlaag is de ploeg van Arno Havenga al zeker van een plek in de kwartfinales. Het duel met Canada is bepalend voor de eindklassering in de groep en welke opponent Oranje hierna gaat treffen.

    Zeilster Marit Bouwmeester hoopt vanaf 08.33 uur voor de kust van Enoshima haar olympische titel in de Laser Radial te prolongeren. De Friezin heeft een achterstand van 7 punten op de Deense leidster Anne-Marie Rindom.

    Marit Bouwmeester gaat zondag in de medal race op jacht naar prolongatie van haar olympische titel in de Laser Radial.Beeld EPA

    Het atletiektoernooi beleeft om 14.50 uur een hoogtepunt met de finale van de 100 meter voor de mannen. De grote vraag is wie grootheid Usain Bolt opvolgt als de olympisch kampioen op het koningsnummer. Nadine Visser loopt daarvoor al de halve finales van de 100 meter horden (vanaf 12.45 uur) en Nick Smidt de halve finales van de 400 meter horden (vanaf 14.05 uur). In de ochtend (03.45 uur) komen Jochem Dobber en Liemarvin Bonevacia uit in de series van de 400 meter.

    In de turnhal zijn vanaf 10.00 uur de eerste toestelfinales, zonder Nederlandse inbreng en ook zonder Simone Biles. De Amerikaanse superster heeft zich vanwege mentale problemen afgemeld.

    In totaal zijn zondag in Tokio maar liefst 28 medailles te verdienen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  40. Gewichtheffer wordt eerste olympisch kampioen van Qatar

    Gewichtheffer Fares Elbakh is de eerste Qatarese olympisch kampioen ooit geworden. Hij won zaterdag in Tokio de finale in de categorie tot 96 kg.

    De 23-jarige Elbakh, die eerder al goud won op het wereldkampioenschap in 2019, stelde bovendien het olympisch record scherper door 225 kg te stoten. Dat leverde hem met het trekken samen een totaalscore van 402 kg op.

    "Ik ben vereerd", verklaarde hij na zijn historische prestatie. Elbakh probeerde ook nog het wereldrecord van 232 kg te verbreken, maar dat lukte niet. De Venezolaan Keydomar Sanchez en de Georgiër Anton Pliesnoi wonnen zilver en brons.

    Het is de zesde olympische medaille ooit voor Qatar, de tweede in het gewichtheffen na de bronzen medaille van Saif Asaad (-105 kg) in Sydney in 2000.

    Het volgende grote sportevenement, het WK voetbal, vindt volgend jaar plaats in Qatar. (ANP)

    De Qatarees Fares Elbakh tilt 225 kilo omhoog en is de eerste olympisch kampioen van zijn land.Beeld AFP
  41. Elaine Thompson-Herah wint 100 meter

    Elaine Thompson-Herah is winnaar geworden van de 100 meter, het belangrijkste nummer in het atletiek. Na een grandioze lichtshow was de Jamaicaanse de beste in 10.61 seconden, de tweede tijd ooit gelopen en tevens een olympisch record.

    Ook zilver en brons gingen naar Jamaica. Shelly-Ann Fraser-Pryse werd tweede, Shericka Jackson derde. Met haar race prolongeert Thompson-Herah haar titel van Rio, vijf jaar geleden.

    Thompson-Herah kon al feestvieren voor de finish.Beeld REUTERS
  42. 4x400 meter gemengde estafette net, net vierde

    Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela hebben op de 4x400 meter estafette net naast een medaille gegrepen. Na een razend spannende strijd werd Nederland op de laatste meters voorbij gelopen door Polen, de Domincaanse Republiek en Amerika. Het oranje kwartet kwam veertien honderdsten van een seconde tekort.

    In de halve finale had Oranje de tweede tijd gelopen, achter Polen. Amerika werd daar gediskwalificeerd omdat twintig meter verder dan moest werd gewisseld, maar werd toch teruggezet na het herbekijken van beelden. Daar waren andere landen dan weer verbolgen over.

  43. Femke Bol start toch op 4x400 meter

    Een verrassing in de opstelling voor Nederland in de 4x400 meter gemengde estafette. Femke Bol, die eerder aankondigde dat ze niet zou starten, doet toch mee op het onderdeel waar Nederland kansen heeft op een medaille. Liemarvin Bonevacia start, Lieke Klaver als tweede, Bol als derde en Ramsey Angela is de slotloper. Vrijdag liep het team in de serie de tweede tijd, achter Polen. Een medaille is dus zeker haalbaar.

  44. Annemiek van Vleuten wint Clasica San Sebastian

    Nog maar net terug van Tokio, maar Annemiek van Vleuten heeft geen last gehad van de terugvlucht. Drie dagen na haar olympische tijdrittitel won Van Vleuten ook de Clasica San Sebastian in Spanje. Ze kwam solo over de finish. 

    Van Vleuten wilde graag rijden, ook omdat ze in dienst in van het Spaanse Movistar. Na afloop prees ze haar ploeg, die ze niet had toen ze woensdag won. 

  45. Beachvolleybalduo Stam en Schoon uitgeschakeld

    Voor de Nederlandse beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon zitten hun eerste Olympische Spelen er op. Het jonge duo, dat ruim een maand geleden op het olympisch kwalificatietoernooi in Scheveningen een ticket naar Tokio veroverde, moest het in de tussenronde afleggen tegen het Cubaanse duo Lidy/Leila: 17-21 17-21. Inzet van het duel op het centercourt van het Shiokaze Park in Tokio was een plek in de achtste finales.

  46. Judocoach na missen doelstelling: 'Bepaalde judoka's hebben zich niet aangepast aan veranderende regels'

    Maarten Arens, de bondscoach van de Nederlandse judoka's, is 'teleurgesteld' dat de doelstelling voor de Olympische Spelen niet is behaald. Met de judoploeg werd ingezet op twee medailles en de magere oogst betreft slechts één plak; Sanne van Dijke pakte brons in de klasse tot 70 kilogram.

    "Dit is absoluut niet waar we voor kwamen. Ik ben ook echt teleurgesteld en ga er niet omheen draaien. Onze ambitie was namelijk twee medailles", zei Arens na de gemengde landenwedstrijd, de afsluiting van het olympische judotoernooi.

    "Het heeft meerdere redenen. Ten eerste denk ik dat mensen toch te veel spanning hadden en daardoor niet hun hoogste niveau haalden en verloren van judoka's van wie ze eigenlijk niet mochten verliezen. Ik denk dat de impact van Spelen toch groter is dan wij denken", aldus Arens.

    "En ik denk ook dat bepaalde judoka's zich niet goed hebben aangepast aan de veranderende regels. Maar het heeft meerdere redenen; we gaan het nu eerst even laten bezinken en dan gaan we het analyseren, zowel individueel als het team."

    Twitter bericht wordt geladen...

  47. Voor finale protest van Nederlandse atletiekploeg: 'VS mag niet starten'

    De Nederlandse atletiekploeg op de Spelen in Tokio heeft protest aangetekend tegen de deelname van het Amerikaanse team in de finale van de 4x400 meter gemengde estafette. In die finale, die zaterdag om 14.35 uur Nederlandse tijd op het programma staat, doet ook Nederland mee.

    De Amerikanen werden vrijdag na de series gediskwalificeerd wegens een fout in het wisselvak, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag in Japan besloot de jury deze beslissing terug te draaien. TeamNL is het niet eens met de onderbouwing en wil dat diskwalificatie voor Team USA van kracht blijft. De Atletiekunie bevestigde het bericht daarover in de Telegraaf. Het is niet bekend of al voor de finale een besluit valt over het protest.

    "Dat is niet gebaseerd op reglementen en voor ons onacceptabel'', zegt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie. "De onderbouwing van de beslissing die vannacht is genomen is flinterdun en eigenlijk nergens op gebaseerd. Team USA heeft gewoonweg niet volgens de regels gelopen door buiten het vak te wisselen.''

  48. Hockeyvrouwen winnen ook laatste groepsduel

    De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook hun laatste groepsduel gewonnen. Tegen Duitsland werd het 3-1. Daardoor is Nederland groepswinnaar en kan het met een goed gevoel naar de kwartfinale. Nederland maakte vooral in het eerste kwart het verschil, waarna het al 2-0 stond. Daarna kwam Oranje zelden in de problemen. Voor Nederland scoorde Frederique Matla de 1-0 en de 3-1, en Lidewij Welten de derde.

  49. Concurrent Niek Kimmann van intensive care af na zware crash

    Connor Fields, een van de concurrenten die vrijdag bij het BMX'en het opnam tegen gouden medaillewinnaar Niek Kimmann, is na zijn harde val in de wedstrijd zaterdagmiddag van de intensive care overgebracht naar een regulier ziekenhuisbed. Fields liep in het toernooi onder meer een hersenbloeding op, waardoor hij lang in het ziekenhuis moet blijven. 

  50. Surfcoach: Kiran is zo 'laid back', hij leeft bijna horizontaal

     Surfcoach Aaron McIntosh had voor de derde keer op rij de olympisch kampioen onder zijn hoede. Na twee keer Dorian van Rijsselberghe bij zijn jacht op goud te hebben begeleid, stond hij in de haven van Enoshima Kiran Badloe bij. "Ik ben trots op beiden, als sporter maar zeker ook als mens", vertelde de Nieuw-Zeelander, die jarenlang innig samenwerkte met beide surfvrienden.

    Ze bedachten zelf hoe tweevoudig olympisch kampioen Van Rijsselberghe (32) en de zes jaar jongere Badloe zouden bepalen wie van hen naar de Spelen van Tokio mocht. De resultaten van drie WK's bepaalden dat het die laatste werd. "Het was de technicus tegen de rauwdouwer. Dorian is fysiek dominant, Kiran is technisch sterker. Al zag je ze naar elkaar toe groeien. Kiran werd sterker, Dorian 'smarter'. Ze maakten elkaar alleen maar beter."

    McIntosh moedigde Badloe aan uit de schaduw van Van Rijsselberghe te treden. "Dat is gelukt, hij is dominant geworden, zonder dat hij dat relaxte verloor. Kiran is zo 'laidback', hij leeft bijna horizontaal."