Direct naar artikelinhoud
Liveblog corona

Teruglezen: VS gaat migranten vaccinaties aanbieden

Volg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download onze app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.

Het belangrijkste nieuws

• Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis belandt, stijgt niet meer. De piek lijkt bereikt.

• Het kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik van het coronavaccin moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen het virus. 

• Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt vanaf 13 augustus pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd.

• Eendaagse festivals mogen in tegenstelling tot meerdaagse festivals tussen 14 augustus en 1 september weer doorgaan. Mits ze voldoen aan strikte voorwaarden en met beperkte aantallen bezoekers.

Live

  1. Liveblog afgesloten

    Dit liveblog is afgesloten. Nieuwe ontwikkelingen rondom het coronavirus leest u hier

  2. Groot aantal prikstraten wordt komende tijd ontmanteld

    De GGD's sluiten de komende tijd zeker 73 vaccinatielocaties. Dat meldt het AD op basis van een inventarisatie. Hiervoor in de plaats komen mobiele prikbussen en pop-up-priklocaties.

    Volgens de GGD's heeft het geen zin grote prikhallen nog langer open te houden, omdat de meeste mensen inmiddels tegen het coronavirus zijn ingeënt. Begin juni werden er nog ruim 200.000 mensen per dag gevaccineerd, nu zijn dat er maar zo'n 100.000. Het gaat grotendeels om tweede prikken, dus het aantal vaccinaties neemt de komende weken nog verder af. Veel van de 143 GGD-vaccinatiestraten worden daarom ontmanteld.

    Van de veertien priklocaties in de regio Rotterdam-Rijnmond is er eind september bijvoorbeeld nog maar eentje over. Sinds juli zijn er al zes gesloten. Deze en volgende maand sluiten er nog dertien hun deuren. In Brabant is de sluitingsdatum voor elf van de veertien prikstraten bekend; drie zijn er sinds deze week al dicht.

    Er worden mobiele vaccinatie-units en prikbussen ingezet in wijken en dorpen waar de vaccinatiegraad lager ligt dan gemiddeld. In buurthuizen, moskeeën en bijvoorbeeld sportkantines worden pop-up-vaccinatielocaties ingericht. 

    Amsterdam - 2021-04-09 - GGD Vaccinatie - RAI AmsterdamBeeld Jakob van Vliet
  3. VS gaan migranten langs Mexicaanse grens vaccinaties aanbieden

    De Verenigde Staten bereiden zich volgens regeringsbronnen voor op het verstrekken van coronavaccins aan migranten in Amerikaanse hechtenis langs de grens met Mexico. Het aantal coronabesmettingen onder gedetineerde migranten, die werden opgepakt terwijl of nadat ze zonder toestemming de grens overstaken, stijgt rap.

    Tot nu toe heeft slechts een beperkt aantal migranten in detentiecentra van de Amerikaanse immigratiedienst het vaccin gekregen. Volgens het nog niet volledig uitgewerkte plan zullen de vaccins worden verstrekt aan zowel migranten die worden gedeporteerd als aan mensen die in de Verenigde Staten mogen blijven in afwachting van een uitspraak in hun asielzaak.

    De migranten zullen het Janssen-vaccin krijgen. Dat vaccin is vanwege de enkele dosis beter geschikt voor een groep mensen met wie het lastig is om een tweede dosis te coördineren. Functionarissen die bekend zijn met het plan, zeggen dat de aanstaande grensvaccinatiecampagne kan helpen de agressieve verspreiding van de deltavariant aan beide zijden van de grens te beteugelen.

    In juli staken 210.000 migranten de zuidelijke grens met de Verenigde Staten over, het hoogste aantal in een maand in 21 jaar tijd, volgens voorlopige schattingen van de Amerikaanse douane.

  4. Frankrijk verscherpt coronamaatregelen Corsica, Bretonse kust

    In Frankrijk zijn dinsdag op verschillende plaatsen de coronamaatregelen aangescherpt, in reactie op het toenemende aantal besmettingen door de deltavariant.

    Zo is in enkele onder toeristen populaire Franse kustgebieden de mondkapjesplicht opnieuw ingevoerd, minder dan twee maanden nadat de autoriteiten de beperking hadden opgeheven. Het gaat om onder meer delen van Bretagne en enkele plaatsen bij de uitlopers van de Pyreneeën, aan de grens met Spanje. Hetzelfde staat mensen rond het meer van Annecy, aan de voet van de Alpen, te wachten.

    Op Corsica is een noodplan geactiveerd. De maatregelen zijn vooral bedoeld om medisch personeel te ondersteunen. Momenteel is in Bastia, een van de twee grote steden van het eiland, meer dan 79 procent van de ziekenhuisbedden bezet. De situatie op Corsica is waarschijnlijk verergerd door de traditionele golf van vertrek en aankomst van vakantiegangers eind juli. In het afgelopen weekend waren op Corsica om die reden meer dan 130.000 mensen onderweg.

    Op maandag had het Frans-Caribische eiland Guadeloupe een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Vanaf woensdag geldt er een avondklok. Martinique, een ander Frans-Caribisch eiland, ging vrijdag al in volledige lockdown, terwijl het eiland Réunion dit weekend gedeeltelijk op slot ging.

  5. Biden tegen gouverneurs: sta naleven landelijke coronaregels niet in de weg

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft er woensdag bij de Republikeinse leiders in de staten Florida en Texas op aangedrongen de Covid-richtlijnen van de gezondheidsdienst (CDC) te volgen. Florida en Texas zijn samen goed voor ongeveer een derde van alle nieuwe Amerikaanse coronabesmettingen.

    De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft zich meermaals verzet tegen strikte coronabeperkingen. Vrijdag blokkeerde hij nog een mondkapjesplicht op scholen. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, vaardigde afgelopen voorjaar een decreet uit dat boetes oplegt voor mondkapjesplichten.

    "Sommige gouverneurs zijn niet bereid om te doen wat nodig is om deze pandemie te verslaan", zei Biden, zonder de twee Republikeinse gouverneurs bij naam te noemen. Hij roept de staten op om instellingen die wel coronatmaatregelen willen volgen, niet dwars te zitten. "Tegen deze gouverneurs zeg ik: als jullie niet willen helpen, ga dan tenminste uit de weg."

    Volgens de gezondheidsdienst waren er sinds zaterdag ongeveer 72.000 nieuwe coronabesmettingen per dag in de Verenigde Staten, een stijging van 44 procent ten opzichte van de week ervoor.

    De stad New York maakte dinsdag bekend dat voortaan een vaccinatiebewijs vereist is in restaurants, sportscholen en andere openbare gelegenheden. Biden drong er bij andere steden op aan hetzelfde te doen.

  6. Israël scherpt coronamaatregelen weer aan

    Israël heeft nieuwe coronamaatregelen afgekondigd nu het aantal besmettingen in het land weer snel stijgt. Er geldt onder meer opnieuw een mondkapjesplicht bij evenementen met meer dan 100 deelnemers die buiten plaatsvinden. De nieuwe regels gaan zondag in.

    Ook voor evenementen met minder dan 100 deelnemers moeten aanwezigen nu een negatief testresultaat laten zien, of bewijzen dat ze ingeënt of genezen zijn. Voortaan moeten ook kinderen een negatief coronaresultaat kunnen laten zien om naar binnen te mogen.

    Al voor de bijeenkomst van het kabinet had de regering beslist om nieuwe reisbeperkingen op te leggen. Zo moeten alle Israëliërs vanaf 11 augustus minstens zeven dagen in quarantaine nadat ze terugkeren uit 18 landen, waaronder Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

    Minister van Defensie Benny Gantz waarschuwde ook voor nieuwe lockdowns vanaf september als het aantal nieuwe besmettingen niet afneemt. Een lockdown zou in september minder schadelijk zijn voor de economie, omdat er in die maand verschillende Joodse feestdagen vallen, aldus Gantz.

    Israël is een van de koplopers op het gebied van vaccinatie: bijna 5,4 miljoen van ongeveer 9,3 miljoen Israëliërs zijn al volledig ingeënt.

  7. VS verlengt verbod op huisuitzettingen tijdens coronacrisis

    De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft een federaal moratorium op huisuitzettingen verlengd met zestig dagen, zei de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer dinsdag. Het nieuwe verbod zal betrekking hebben op ongeveer 90 procent van de huurders in het land.

    De verlenging vervangt het moratorium dat zaterdag afliep en is gericht op regio's waar het aantal coronabesmettingen gestegen is vanwege de opmars van de zeer besmettelijke deltavariant. De CDC gaf daarmee gehoor aan een oproep van president Joe Biden, die opriep tot deze stap om huurders te beschermen.

    Door het aflopen van het oorspronkelijke verbod, dat vlak na het uitbreken van de pandemie werd ingesteld, dreigden miljoenen Amerikanen die door de coronacrisis achterlopen met het betalen van hun huur dakloos te worden. De gezondheidsdienst zal details over het nieuwe moratorium verstrekken zodra het plan is afgerond.

  8. Microsoft stelt vaccinatie voor medewerkers verplicht

    Techbedrijf Microsoft verplicht medewerkers in de Verenigde Staten tot een vaccinatie als ze terug willen komen naar de bedrijfspanden. Medewerkers moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn. De regel gaat volgende maand in.

    Microsoft sluit aan in de rij van andere grote Amerikaanse techbedrijven zoals Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Facebook, die ook vaccinaties verplicht stellen op de werkvloer. De bedrijven doen dit vanwege het oprukken van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus, dat momenteel voor het merendeel van de besmettingen in de Verenigde Staten zorgt.

    Microsoft zegt de lokale situatie rondom de virusuitbraak in de gaten te houden en het beleid aan te passen waar nodig, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Microsoft zegt dat de locaties van het bedrijf op zijn vroegst begin oktober pas weer opengaan. Eerder schortten Google en Apple ook al hun terugkeer naar kantoor op. Apple wilde eerst dat kantoormedewerkers al vanaf september drie dagen in de week weer zouden komen werken. Google had ook september in gedachten, maar stelde de terugkeer uit naar 18 oktober.

    Steeds meer Amerikaanse bedrijven stellen vaccinatiemandaten in nu de Delta-variant om zich heen grijpt. Supermarktketen Walmart wil dat medewerkers van het hoofdkantoor en het regionaal personeel begin oktober allemaal gevaccineerd zijn. Ook moeten er weer mondmaskers gedragen worden door personeel in winkels en magazijnen. Daarnaast krijgt personeel dat zich laat vaccineren een geldbedrag van 150 dollar. Ook Tyson Foods, de grootste vleesverwerker van de Verenigde Staten, eist nu dat alle medewerkers volledig gevaccineerd zijn tegen november.

  9. Duitse krant: ongevaccineerden nergens meer welkom

     In de strijd tegen de vierde coronagolf wil de Duitse regering dat ongevaccineerden 'nergens meer binnen mogen'. Volgens de Duitse krant Bild staat dat in de coronaplannen van Berlijn voor de herfst en winter. Het dagblad spreekt over snoeiharde maatregelen.

    Het strengere beleid voor de miljoenen burgers die niet zijn ingeënt heeft wel als gevolg dat 'zo'n drastische lockdown als in de tweede en derde golf naar alle waarschijnlijkheid niet meer nodig zal zijn', aldus Bild over de voorstellen van het ministerie van Volksgezondheid.

    Volgens de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) wil het ministerie de druk verhogen op degenen die geen vaccinatie willen. Dit najaar worden gratis tests geschrapt en 'er kunnen weer verdere beperkingen nodig zijn' voor degenen die niet zijn ingeënt.

    Verder gaat komende maand de 3G-regel (gevaccineerd, genezen of negatief getest) algemeen gelden. Zonder te voldoen aan een van de drie voorwaarden kom je niet meer binnen in de horeca of bij de kapper en andere contactberoepen. Ook sporten of evenementen binnen en grote evenementen binnen of buiten worden taboe.

    De FAZ meldt verder dat de mondkapjesplicht zeker tot de lente gehandhaafd blijft voor het openbaar vervoer en bij het winkelen. Ook het afstand houden, het ventileren en andere hygiënemaatregelen zullen voorlopig niet verdwijnen in ruimtes waar veel personen samenkomen.

    De toename van het aantal besmettingen is niet in de laatste plaats te wijten aan degenen die terugkeren van reizen, aldus FAZ over de vrees in Berlijn voor een nieuwe golf. 

  10. Vaccinatiebewijs verplicht voor restaurants New York

    De Amerikaanse stad New York maakt het tonen van een vaccinatiebewijs verplicht als mensen binnenactiviteiten willen doen. De 'coronapas' wordt nodig om bijvoorbeeld naar restaurants, sportscholen en optredens te kunnen. New York kampt met een snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus. "Dit is wat het tij zal doen keren," zegt burgemeester Bill de Blasio over de maatregelen.

    New York is de eerste stad in de Verenigde Staten die een dergelijke maatregel invoert, stelt De Blasio. De regelgeving wordt geleidelijk ingevoerd en handhaving begint op 13 september. Het stadsbestuur heeft de 'Key to NYC Pass' ('Sleutel voor New York City Pas') ontwikkeld, vergelijkbaar met de Franse gezondheidspas.

    Beeld AP
  11. Meer mensen besmet geraakt op vakantie

    Nu heel Nederland zomervakantie viert en de eerste buitenlandgangers zijn teruggekeerd, stijgt het aantal mensen dat tijdens de reis een besmetting met het coronavirus heeft opgelopen. Van de mensen die vorige week positief testten op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt tijdens de vakantie. Het werkelijke aantal kan hoger zijn.

    Van lang niet alle mensen die positief testten is de besmettingsbron bekend. Dat komt voor een deel doordat GGD's te weinig mensen hebben om bij iedereen bron- en contactonderzoek te doen. Bovendien zijn er veel mensen die niet weten waar ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer 40 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, is de 'setting van besmetting' wel vastgesteld.

    Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is zo'n 10 procent besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Vorige week ging het om 8 procent en nog een week eerder om 5 procent. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de vakantie in 1,8 procent van de gevallen de bron.

    Bijna een kwart van de besmette vakantiegangers is in de afgelopen twee weken in Griekenland geweest, wat betekent dat er een kans is dat ze daar het virus hebben opgelopen. Sinds april is 'slechts' 10 procent van de positief geteste mensen kort ervoor in dat land geweest. Bijna 17 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, was onlangs in Spanje en bijna 16 procent in Frankrijk.

  12. Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald

    Het gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen van de afgelopen week is dinsdag gedaald tot 3001, het laagste aantal sinds begin juli. Dat cijfer daalt nu al zo'n twee weken.

    Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 2263 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week geleden werden er op dinsdag nog 3988 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 6783. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 21.005 positieve tests.

    Het aantal vastgestelde sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met drie. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werd geen enkel overlijden geregistreerd.

    Afgelopen etmaal werden de meeste coronagevallen vastgesteld in Amsterdam, in totaal 161. Rotterdam telde 100 nieuwe gevallen en Den Haag 82. Ook in Tilburg en Zaanstad (beide 40) kwamen relatief veel nieuwe coronabesmettingen aan het licht.

    Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,87 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.600 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

  13. EU haalt VS in op vaccingebied, helft bevolking volledig ingeënt

    De helft van de bevolking van de Europese Unie is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om bijna 224 miljoen mensen in 27 lidstaten, becijferde persbureau AFP. Dat concludeerde dat de EU daarmee de Verenigde Staten heeft ingehaald qua vaccinatiegraad.

    De Verenigde Staten hebben 49,7 procent van hun bevolking volledig ingeënt. Daarmee loopt het land niet alleen achter op de EU, maar ook op het noordelijke buurland Canada. Daar ging de vaccinatiecampagne later van start, maar is inmiddels 59 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

    Van alle EU-lidstaten heeft het eiland Malta de hoogste vaccinatiegraad. Daar is ongeveer driekwart van de bevolking volledig gevaccineerd. Volgens de laatste cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC gaat het hier om ruim zes op de tien volwassenen. AFP noemt Nederland niet, maar volgens de laatste cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC gaat het hier om ruim zes op de tien volwassenen.

    Spanje is volgens AFP koploper onder de grote landen in Europa. Daar geldt ruim 58 procent van de bevolking als volledig gevaccineerd. Daarna volgen Italië (54,4 procent), Frankrijk (52,9 procent) en Duitsland (52,2 procent).

    Mensen moeten doorgaans twee keer worden geprikt om volledig gevaccineerd te zijn, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo volstaat bij het Leidse Janssen-vaccin een enkele dosis. Dat middel wordt onder meer gebruikt in de EU en de VS.

  14. Aantal ziekenhuisopnames stijgt niet meer, minder positieve tests

    Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis belandt, stijgt niet meer. De piek lijkt bereikt, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

    In de afgelopen week zijn 541 mensen opgenomen. Een week geleden meldde het instituut 538 nieuwe ziekenhuisopnames, wat door nameldingen uitkwam op 564. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde steeg wel iets, van 115 naar 130.

    Lees hier verder.

  15. Twijfel onder experts over Britse coronacijfers

    Britse experts breken zich het hoofd over het feit dat steeds minder nieuwe coronabesmettingen worden vastgesteld. De autoriteiten schrapten vorige maand de meeste overgebleven maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen. Ze hielden rekening met een flinke toename van het aantal coronagevallen tijdens de zomer, maar het tegenovergestelde lijkt te gebeuren.

    Uit de officiële cijfers kwam maandag naar voren dat in een dag tijd 21.952 mensen positief hebben getest op een coronabesmetting, tegenover ruim 24.000 op zondag en meer dan 26.000 op zaterdag. De autoriteiten hebben meerdere manieren om het verloop van de pandemie te volgen en kijken bijvoorbeeld ook naar ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Daar kwam volgens de BBC vorige week nog niet uit naar voren dat de uitbraak ook echt flink in hevigheid is afgenomen. 


    Winkeliers lopen langs Regent Street in Londen, Engeland. Beeld Getty Images
  16. Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestabiliseerd

    Na drie weken van aaneengesloten stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen dinsdag gestabiliseerd. In totaal liggen er 719 covidpatiënten, evenveel als maandag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe.

    Op de verpleegafdelingen liggen nu 520 coronapatiënten met Covid-19, twee minder dan maandag. Op de ic's liggen 199 ernstig zieke covidpatiënten, twee meer dan de voorgaande dag. Dat is het hoogste aantal sinds 21 juni.

    Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 89 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 10 mensen binnengebracht

    Amsterdam UMC locatie AMC - Verpleger met bakje met afgenomen bloed op te testen op Corona.Beeld Jakob van Vliet
  17. ‘Vaccinatie-koploper’ Israël ziet aantal besmettingen weer groeien

    In Israël zijn 3818 nieuwe coronabesmettingen gemeld in de afgelopen 24 uur. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee groeit het aantal besmettingen opnieuw sterk.

    Een dag eerder waren er nog 2121 nieuwe besmettingen. Er zijn momenteel 22.345 Covidpatiënten in Israël, van wie er 221 ernstig ziek zouden zijn.

    Het land behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar heeft toch te maken met een snelle verspreiding van de deltavariant. Er raken vooral veel ongevaccineerde jongeren besmet, maar besmettingen komen ook steeds vaker voor bij ouderen, die vijf tot zes maanden geleden zijn ingeënt. 


    Israëliërs arriveren bij de Clalit Health Service in Jeruzalem om hun derde dosis van het Pfizer-BioNtechvaccin te halen.Beeld AFP
  18. Obama wil groot verjaardagsfeest, Republikeinen reageren kritisch

    De Amerikaanse oud-president Barack Obama krijgt kritiek omdat hij zijn zestigste verjaardag groots wil vieren. De Democraat nodigt honderden gasten uit in zijn buitenverblijf op het eiland Martha's Vineyard. 

    Dat ligt gevoelig omdat er in de Verenigde Staten grote zorgen zijn over de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. Er worden daarom steeds meer coronamaatregelen aangescherpt.

    Een ingewijde vertelde tegen The Wall Street Journal dat het feest buiten zal plaatsvinden en dat alle gezondheidsregels worden nageleefd. 

    Toch klinkt kritiek, vooral uit conservatieve hoek. De gezaghebbende Republikeinse parlementariër Jim Jordan zei op Twitter dat Democraten de voormalige president Donald Trump de volle laag zouden geven als hij zo'n verjaardagsfeest zou geven. Trump zou dan vast roekeloosheid worden verweten, twitterde Jordan, een lid van het Huis van Afgevaardigden.

    Het is onduidelijk wie precies op de gastenlijst staan, maar volgens een bron van USA Today komt president Joe Biden in elk geval niet. Wel komen er mogelijk andere bekende figuren. Obama vraagt zijn gasten niet om cadeaus, maar om donaties aan goede doelen die jongeren helpen.

    Barack Obama's buitenhuis Martha's Vineyard.Beeld Landvest
  19. Sanofi steekt miljarden in technologie achter coronavaccin

    De Franse farmaceut Sanofi heeft overeenstemming bereikt over de overname van partner biotechnologiebedrijf Translate Bio. De miljardendeal is het eerste voorbeeld van een grote farmaceut die een biotechbedrijf opkoopt vanwege de technologie achter enkele van 's werelds meest verkochte coronavaccins, mRNA.

    Sanofi heeft een inhaalslag te maken op het gebied van coronavaccins. Nieuwkomers als BioNTech en Moderna lopen op het gebied van Covid-19-vaccins voorop met de zeer effectieve mRNA-injecties die al bij meer dan 1 miljard mensen zijn gezet. 

    Sanofi's logo op het hoofdkantoor in Parijs.Beeld AFP
  20. Nederlandse luchthavens verwerken vier keer zoveel passagiers

    De Nederlandse luchtvaartsector heeft het afgelopen kwartaal ruim vier keer zoveel passagiers verwerkt als in dezelfde periode vorig jaar. Dat waren er echter nog steeds veel minder dan in dezelfde periode in 2019, voor de coronapandemie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    In het tweede kwartaal van dit jaar reisden 3,9 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. In dezelfde periode in 2019 waren dat er nog geen miljoen. Toen was de reissector bijna volledig ingestort door de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende reisrestricties en lockdownmaatregelen. Sindsdien krabbelt de luchtvaartsector langzaam weer op.

    In 2019 verwerkten de Nederlandse luchthavens nog bijna 18 miljoen passagiers in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal van 2021 werden 2,1 miljoen passagiers vervoerd.

    De meeste reizigers vlogen in het tweede kwartaal van 2021 van en naar een Spaanse bestemming. Het ging om 593.000 passagiers, ruim 15 procent van het totaal. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten met 7 procent van het aantal luchtvaartpassagiers.

    Het vrachtverkeer is inmiddels hersteld van de coronacrisis. De hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen nam in het tweede kwartaal van 2021 op jaarbasis met een derde toe tot 456.000 ton. Dat is ook meer dan in hetzelfde kwartaal in 2019. De meeste luchtvracht wordt al jaren verhandeld met Azië, vooral met China. Dat is niet veranderd door de coronapandemie. 

    Rijen op Schiphol horen er ook in coronatijd gewoon bij 

    De Nederlandse luchtvaartsector heeft het afgelopen kwartaal ruim vier keer zoveel passagiers verwerkt als in dezelfde periode vorig jaar.Beeld Getty Images
  21. Wuhan test alle inwoners na eerste besmettingen in jaar tijd

    De autoriteiten in de Chinese stad Wuhan hebben dinsdag aangekondigd dat ze alle inwoners van de stad willen testen op het coronavirus. De aankondiging volgt op het nieuws dat er voor het eerst in meer dan een jaar tijd lokale coronabesmettingen zijn vastgesteld in de miljoenenstad.

    Maandag werden in Wuhan zeven nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Bij drie van de gevallen gaat het om een lokaal opgelopen besmetting. Het gaat om de eerste cluster sinds de Chinese autoriteiten het virus meer dan een jaar geleden onder controle wisten te krijgen door middel van een strenge lockdown. 

    Een inwoner krijgt een nucleïnezuurtest voor het coronavirus in Wuhan.Beeld AFP
  22. IMF keurt bedrag van 650 miljard dollar aan coronasteun goed

    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag (lokale tijd) een bedrag van 650 miljard dollar (ruim 547 miljard euro) goedgekeurd om landen te helpen de coronacrisis te doorstaan. Het gaat om het grootste steunbedrag sinds de oprichting van het IMF. Het geld heeft als doel landen te helpen met oplopende schulden en de financiële gevolgen van de coronapandemie.

    Het is voor het eerst sinds de wereldwijde economische crisis in 2009 dat de organisatie van de Verenigde Naties een groot steunbedrag met dit doel vrijmaakt. Destijds ging het om 250 miljard dollar (ruim 210 miljard euro).

    IMF-topvrouw Kristalina Georgieva omschrijft het noodbedrag als "een prik in de arm voor de wereld" die zal helpen de wereldwijde economische stabiliteit te bevorderen. "Het zal vooral de meest kwetsbare landen helpen die worstelen met de impact van de coronacrisis", zei Georgieva maandag in een verklaring. 

    Internationaal Monetair Fonds (IMF) Algemeen directeur Kristalina Georgieva.Beeld EPA
  23. Marokko stelt opnieuw een avondklok in

    Marokko heeft een avondklok afgekondigd van 21.00 uur tot 05.00 uur. De regering hoopt met de spertijd, die dinsdag in zal gaan, de uitbraak van het coronavirus af te remmen. Het aantal besmettingen in Marokko stijgt sinds vorige week weer flink.

    Reizen tussen steden is beperkt tot medisch noodzakelijke reizen. Mensen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus mogen op vertoon van hun vaccinatiepaspoort wel tussen steden reizen. In het begin van de coronapandemie was er in Marokko ook een strenge lockdown van kracht en was er een volledig reisverbod. Veel Nederlanders kwamen toen vast te zitten in Marokko en konden niet terug naar Nederland.

    Maandag kwamen er in het land ruim 4000 nieuwe besmettingen bij. Voor het weekend lag de piek op meer dan 9000. In totaal zijn er 633.923 besmettingen vastgesteld en 9885 doden.

    Beeld AFP
  24. OMT adviseerde strenger coronatestbeleid voor evenementen

    Het Outbreak Management Team (OMT) had liever een strenger coronatestbeleid voor evenementen gezien en stelde voor om meezingen tijdens evenementen te ontraden. Dat blijkt uit het advies dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet heeft het advies voor een aantal strenge maatregelen niet overgenomen omdat die niet uitvoerbaar zouden zijn.

    Het OMT had graag gezien dat de antigeentest, waarmee bezoekers een evenement kunnen bezoeken, hooguit 24 uur oud mogen zijn aan het eind van het evenement. Dat is niet realistisch, zo vindt het kabinet. Het zou voor evenementen die lang duren namelijk in de praktijk betekenen dat mensen zich ook 's nachts moeten laten testen, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge aan de Kamer.

    Het kabinet zag een dringend advies om publiek te ontraden om mee te zingen evenmin zitten. Dat is volgens de minister niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar. Artiesten onderling afstand laten bewaren, zoals het OMT had voorgesteld, hoeft ook niet. Voor kunst- en cultuur is namelijk een uitzondering gemaakt op de regels als de artiesten anders 'deze activiteiten niet op gepaste wijze' kunnen uitoefenen.

  25. Vanaf september 'boosterprik' voor risicogroepen in Duitsland

    Duitsland begint met een extra coronaprik voor risicogroepen. Vanaf september kunnen ouderen of personen met een zwakke gezondheid zo'n zogenoemde booster krijgen.

    De extra prik vloeit voort uit zorgen over een 'een verminderde of snel afnemende' reactie van het afweersysteem (immuunrespons) op corona bij sommige groepen die zijn gevaccineerd. De booster van de fabrikanten Pfizer/BioNTech of Moderna wordt ook aangeboden aan personen die zijn ingeënt met AstraZeneca of Janssen (Johnson & Johnson).

    De verruiming van de inentingscampagne was een unaniem besluit van de gezondheidsministers van de zestien Duitse deelstaten, in afstemming met de Duitse minister van Gezondheid, melden Duitse media.

    Beeld REUTERS
  26. Kabinet verwacht advies over 'derde prik' na de zomer

    Het kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik van het coronavaccin moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen het virus. Tegen die tijd ligt er naar verwachting een advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Onlangs bleek dat miljoenen Britten naar verluidt op korte termijn een derde prik krijgen.

    In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al eens gevraagd naar hun visie op zo'n extra 'booster'. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al 'aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt'.

    Na de zomer zal naar verwachting ook worden geadviseerd welke groepen in aanmerking komen. Mogelijk worden bijvoorbeeld alleen ouderen opnieuw geprikt.

  27. Voor de vierde dag op rij daling van aantal positieve coronatests

    Tussen zondag- en maandagochtend zijn er 2136 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in bijna een maand tijd. Daarmee is het aantal nieuwe positieve coronatests voor de vierde dag op rij gedaald.

    Een week geleden werden er op maandag nog 3845 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 8878. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 22.762 positieve tests. Dat zijn er gemiddeld 3252 per dag.

    De afgelopen 24 uur werd er, voor het eerst in twee weken, geen enkel sterfgeval door corona vastgelegd. Zondag werden er twee sterfgevallen gemeld.

  28. Introductieweken voor nieuwe studenten in gevaar door strikte regels rond evenementen

    De introductieweken voor nieuwe studenten zijn in gevaar door de strenge regels die het kabinet vanmiddag heeft afgekondigd voor evenementen. Volgens studentenorganisatie LSVb maken de strikte voorwaarden veel activiteiten moeilijk of zelfs onmogelijk te organiseren.

    LSVb-vicevoorzitter Joshua de Roos: "De introductieweken zijn een belangrijke tijd voor studenten om kennis te maken met hun stad, onderwijsinstelling en medestudenten. Deze beslissing over de evenementen maakt studenten de dupe van de inschattingsfouten van het kabinet in juli."

    Kortlopende evenementen mogen na 13 augustus weer doorgaan, in ieder geval tot 1 september met hooguit 750 bezoekers. Ook moet het evenement in de open lucht zijn, of moet de tent aan vier kanten open zijn.

    De meeste introductieweken van universiteiten en hogescholen vinden plaats in de tweede helft van augustus. De bezoekers moeten voor toegang een vaccinatiebewijs, recente negatieve test of herstelbewijs hebben. Er wordt daarom ook gebruik gemaakt van teststraten.

    Normaal huren studentenverenigingen en de organisatie van de introweek clubs en zalen af voor activiteiten, maar nu wordt volgens De Roos binnen iets grootschaligs organiseren ‘onmogelijk’. Buiten kan met veel extra moeite (hekken plaatsen om locaties, regelen van toegang) wellicht nog meer, maar hier lopen de organisatoren volgens de vicevoorzitter aan tegen de onzekerheid van goed weer.

    Studenten van de Universiteit van Leiden tijdens een stadswandeling vorig jaar. Ook toen vanwege het coronavirus met een aangepast programma tijdens de introductieweek.Beeld ANP
  29. Wachttijd na Janssen-prik wordt verlengd naar vier weken

    De wachttijd van het Janssen-vaccin wordt verlengd tot vier weken. Tot nu toe konden mensen na twee weken in de CoronaCheck-app de bevestiging krijgen dat ze volledig gevaccineerd zijn. Mensen die na 13 augustus met het Janssen-vaccin geprikt worden, zullen daar nu, op advies van het OMT, vier weken op moeten wachten. Dat liet demissionair premier Mark Rutte vandaag weten in een persmoment over het coronavirus.

    Beeld ANP
  30. Meer dan 700 coronapatiënten in ziekenhuizen, hoogste aantal sinds 11 juni

    Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 719, het hoogste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Op de verpleegafdelingen liggen 522 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 26 meer dan zondag. Op de ic's liggen in totaal 197 ernstig zieke covidpatiënten, 10 meer dan de voorgaande dag.

    Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 60 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 21 mensen binnengebracht.

    De speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  31. Eendaagse festivals tussen 14 augustus en 1 september toegestaan, alleen onder strikte voorwaarden

    Eendaagse festivals mogen in tegenstelling tot meerdaagse festivals tussen 14 augustus en 1 september weer doorgaan. Mits ze voldoen aan strikte voorwaarden en met beperkte aantallen bezoekers. Dat heeft het demissionair kabinet maandagmiddag bekendgemaakt in een persconferentie na overleg met betrokken bewindslieden.

    Demissionair premier Mark Rutte zegt dat deze festivals met maximaal 750 deelnemers in de openlucht of open tent kunnen plaatsvinden. Bezoekers moeten volledig gevaccineerd zijn of zich van tevoren laten testen. Het advies is aan iedereen die naar een festival gaat om zich vijf dagen na afloop nog eens te testen, ook als je gevaccineerd bent.

    Het kabinetsbesluit is een domper voor organisatoren van grote festivals en duizenden Nederlanders die al een kaartje hadden voor een groot festival in augustus, zoals Dutch Valley en Tropikali. Het kabinet had het OMT gevraagd of deze eendaagse festivals verantwoord konden doorgaan. Dat lijkt nu niet het geval.

    Het demissionair kabinet besloot vorige week meerdaagse festivals in elk geval tot 1 september te gaan verbieden vanwege het risico op coronabesmettingen. Onder meer Lowlands, Down the rabbit hole en Mysteryland kunnen daardoor dit jaar niet doorgaan. “We doen dit nu omdat we festivals duidelijkheid moesten geven en het is helaas niet verantwoord om dit door te laten gaan,” zei demissionair premier Mark Rutte toen. Evenementen zonder zitplaatsen zijn tot 13 augustus sowieso verboden.

    Lees hier meer.

  32. Drie spelers Deense tegenstander PSV testen positief op corona

    Drie spelers van FC Midtjylland, de tegenstander van PSV in de derde voorronde van de Champions League, hebben positief getest op het coronavirus. De Deense club meldt dat Nicolas Madsen, Henrik Dalsgaard en Pione Sisto dit weekend positief hebben getest.

    De Denen spelen dinsdag de eerste wedstrijd in de derde voorronde tegen PSV in Eindhoven. De returnwedstrijd is op 10 augustus.

    FC Midtjylland heeft het vertrek naar Eindhoven van maandag uitgesteld. De club meldt dat alle spelers en staf vanaf maandag dagelijks zullen worden getest.

    Pione Sisto één van de drie spelers van FC Midtjylland die positief getest hebben op het coronavirus.Beeld AFP
  33. Lewis Hamilton vreest dat hij long covid heeft

    Lewis Hamilton (36) vermoedt dat hij kampt met long covid. Dat is een slopende variant van het coronavirus waarbij mensen maandenlang gezondheidsproblemen houden. Dat geeft de Formule 1-coureur aan bij de BBC.

    "Ik heb het hele jaar geworsteld met mijn gezondheid," legt Hamilton uit. "Na mijn coronabesmetting eind vorig jaar, is het nog steeds een strijd." De grote concurrent van Max Verstappen miste in december de Sakhir GP in Bahrein door een positieve test.

    Na afloop van de GP in Hongarije moest hij naar de dokter toe, omdat hij duizelig werd en alles wazig zag op het podium. "Ik heb er met niemand in het bijzonder over gesproken, maar ik denk dat het virus bij mij aanhoudt."

    Hamilton legt uit: "Ik herinner me de klachten toen ik het had. De training is sindsdien anders. De mate van vermoeidheid is heftiger en een echte uitdaging. Ik blijf gewoon trainen en probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden. Wie weet wat het dit keer was? Misschien was het hydratatie, maar dat idee heb ik echt niet. Ik had iets soortgelijks op Silverstone, maar dit is veel erger."

    Lewis Hamilton na afloop van de GP in HongarijeBeeld AP
  34. Gemeente Berlijn verbiedt weer betogingen tegen coronamaatregelen

    De stad Berlijn heeft drie betogingen verboden die voor maandag waren aangekondigd door tegenstanders van de coronamaatregelen. Volgens de politie negeren de betogers coronamaatregelen zoals het afstand houden en mogen zij daarom niet de straat op. De autoriteiten in Berlijn laten wel andere demonstraties toe.

    In het weekend hebben ondanks een verbod naar schatting 5000 mensen in de Duitse hoofdstad geprotesteerd tegen de in hun ogen onwettige en buitensporige coronamaatregelen.

    De beweging 'Querdenken', die zich tegen het coronabeleid keert, had opgeroepen zondag te betogen in Berlijn. De politie probeerde betogers aan de rand van de stad al tegen te houden en trad in het centrum op tegen de demonstranten, waarbij het tot schermutselingen kwam. Er zijn zeshonderd betogers aangehouden.

    In het weekend hebben ondanks een verbod naar schatting 5000 mensen in de Duitse hoofdstad geprotesteerd.Beeld EPA
  35. Geplande tweede prik kan week eerder worden gehaald

    Nederlanders die nog niet volledig gevaccineerd zijn maar wel al een afspraak hebben voor een tweede prik, kunnen deze afspraak een week naar voren halen. Prikken die vanaf 16 augustus gepland staan voor volwassenen kunnen eerder worden gezet, kondigt demissionair coronaminister Hugo de Jonge aan.

    'Er is voldoende vaccin op voorraad en er is voldoende ‘prikcapaciteit’ bij de GGD om deze versnelling door te voeren,' aldus het ministerie van Volksgezondheid.

    Mensen met een afspraak voor de tweede prik ontvangen een sms-bericht van de GGD, waarna ze kunnen bellen om de tweede vaccinatie te vervroegen. Jongeren kregen vorige week al zo'n sms'je. Jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar kregen tot nu toe namelijk alleen Pfizer, terwijl volwassenen ook met Moderna worden geprikt. Daarom was het makkelijker om de afspraken van jongeren te vervroegen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  36. Aantal ziekenhuispatiënten met Covid-19 op Curaçao stijgt

    Het aantal patiënten met Covid-19 stijgt aanzienlijk op Curaçao. Op 26 juli waren er nog twee mensen opgenomen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Op 1 augustus ging het om vijftien, van wie drie op de ic.

    Curaçao kent sinds vorige maand een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Dat is gestegen van 20 op 1 juli naar 616 op 1 augustus, voornamelijk door de deltavariant.

    Lange tijd leek de stijging van het aantal besmettingen, in eerste instantie vooral onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar, nauwelijks gevolgen te hebben voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar dat is sinds vorige week veranderd. Het ziekenhuis maakte vorige week bekend dat verreweg de meeste mensen die worden opgenomen niet of niet volledig zijn gevaccineerd.

    Curaçao kent een redelijk succesvol vaccinatieprogramma. Van de ruim 160.000 bewoners zijn meer dan 92.000 mensen één keer geprikt. Ongeveer 82.000 mensen hebben twee inentingen gehad.

    Beeld ANP
  37. Rotterdamse haven vaccineert alle zeevarenden

    Alle zeevarenden in de haven van Rotterdam kunnen vanaf maandag worden gevaccineerd tegen corona. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt voor deze proef samen met onder meer de Arbo Unie en de KNVR, de branchevereniging voor de zeescheepvaart.

    Eerder konden alleen zeelieden worden gevaccineerd die varen onder Nederlandse vlag of voor een Nederlandse rederij, of ze nu Nederlander zijn of niet. De uitbreiding naar alle zeevarenden is een proef die twee maanden duurt. Er zijn 10.000 Janssen-vaccins beschikbaar voor alle zeeschepen. Van dat vaccin is maar één dosis nodig.

    De Rotterdamse haven heeft zich naar eigen zeggen vanaf het begin van de pandemie ingezet voor zeevarenden, onder andere door het ontvangen van zeeschepen die op andere plekken in de wereld geweigerd werden. Daarnaast heeft de haven wisselingen van bemanningen mogelijk gemaakt die op andere plekken niet konden plaatsvinden.

    Beeld FOTO ANP
  38. Lockdown in Australische stad Brisbane tot zeker zondag verlengd

    De lockdown in de Australische stad Brisbane en enkele omliggende regio's in de deelstaat Queensland wordt tot zeker zondag verlengd. De lokale autoriteiten zeggen meer tijd nodig te hebben om een uitbraak van de Delta-variant van het coronavirus onder controle te krijgen. Maandag werden in Queensland dertien lokaal opgelopen besmettingen geregistreerd.

    Oorspronkelijk zou de lockdown in de derde stad van Australië maar drie dagen duren, tot dinsdagavond. Door de verlenging blijven de maatregelen nu tot in ieder geval zondag van kracht.

    Ook in veel andere Australische regio's geldt momenteel een strenge lockdown. De miljoenenstad Sydney zit inmiddels al bijna zes weken op slot. Vorige week werd de lockdown er nog uitgebreid met extra maatregelen. Mensen hadden al een geldige reden nodig om hun huis te verlaten en moeten nu ook altijd een mondkapje dragen als ze de deur uitgaan. Ook moeten ze in principe binnen 5 kilometer van hun woning blijven. De regering heeft militairen ingezet om te controleren of inwoners van Sydney die positief zijn getest op Covid-19 zich aan de verplichte thuisisolatie houden.

    Het 25 miljoen inwoners tellende Australië wist het coronavirus vorig jaar nog grotendeels buiten de deur te houden, onder meer door de grens bijna volledig te sluiten. De bestrijding van de Delta-uitbraak wordt nu echter gehinderd doordat het vaccineren er traag op gang komt.

    De lockdown in de Australische stad Brisbane en enkele omliggende regio's in de deelstaat Queensland wordt tot zeker zondag verlengd.Beeld Getty Images
  39. Tsjechen mogen weer swingen in de disco

    In Tsjechië zijn de coronamaatregelen zondag verder versoepeld. Wie gevaccineerd is, negatief is getest op het coronavirus of hersteld is van COVID-19, mag zich opnieuw op de dansvloer wagen in discotheken. Die waren al een tijdje open, maar dansen was tot nu toe verboden vanwege het besmettingsgevaar.

    Daarnaast mogen zwembaden weer een ongelimiteerd aantal zwemmers toelaten en mogen sport- en cultuurevenementen opnieuw worden bijgewoond door maximaal 7.000 mensen in de openlucht en 3.000 binnen op voorwaarde dat iedereen beschikt over een COVID-19-paspoort. Ook andere beperkingen op de bezoekersaantallen - zoals bijvoorbeeld voor tentoonstellingen - gaan eveneens op de schop of worden afgezwakt. Er wordt ook niet altijd gevraagd naar een COVID-19-certificaat. Wie een kasteel wil bezoeken of een rondleiding wil in een dierentuin, hoeft geen certificaat te tonen op voorwaarde dat er maximaal twintig deelnemers zijn.

    De regering rechtvaardigt de versoepelingen door te wijzen op het feit dat de situatie zich heeft gestabiliseerd.

    Wie In Tsjechië gevaccineerd is, negatief is getest op het coronavirus of hersteld is van COVID-19, mag zich opnieuw op de dansvloer wagen in discotheken. Beeld EPA
  40. Telegraph: Britten krijgen vanaf volgende maand derde coronaprik

    Zo'n 32 miljoen inwoners van Groot-Brittannië komen vanaf volgende maand in aanmerking voor een derde vaccinatie tegen het coronavirus, meldt de Britse krant The TelegraphDe uitnodiging geldt voor mensen van vijftig jaar en ouder en andere kwetsbare groepen.

    Tot nu toe kregen Britten maximaal twee prikken met het coronavaccin, maar vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant van Covid-19 en de vermoedelijke daling van de effectiviteit van het vaccin na verloop van tijd, is er in veel landen steeds meer animo voor een extra prik.

    Sinds zondag kunnen ouderen in Israël al kiezen voor een derde inenting. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land waar dit kan.

    Britten kunnen naar verwachting op zijn vroegst vanaf 6 september een derde inenting krijgen. Volgens The Telegraph worden er vanaf dan wekelijks 2,5 miljoen extra prikken gezet. De campagne zou in dat geval in december afgerond moeten zijn.


    Een pop-up vaccinatie locatie in Langdon Park zaterdag. Beeld AP
  41. Honderden aanhoudingen na verboden coronabetogingen Berlijn

    De politie van Berlijn heeft ongeveer zeshonderd personen opgepakt na verboden coronabetogingen in de Duitse hoofdstad. De autoriteiten hadden dertien demonstraties tegen het coronabeleid niet toegestaan. Desondanks gingen zo'n 5000 mensen de straat op, aldus een eerste schatting van de politie zondagavond. Die was met 2250 man aanwezig, melden Duitse media.

    Hier en daar kwam het tot opstootjes. Enkele agenten zouden gewond zijn geraakt. De politie hield waterkanonnen achter de hand. Demonstranten scandeerden leuzen als 'vrede, vrijheid, geen dictatuur'.

    Onder meer zogenoemde Querdenker negeerden het demonstratieverbod. Dat is een van de bekendste bewegingen die zich verzet tegen het Duitse coronabeleid. De maatregelen van de overheid om het virus te bestrijden zouden volgens hen veel te ver gaan.

  42. Extra Duitse controles op verplichte coronatest bij reizigers

    De Duitse politie controleert extra of reizigers zich bij binnenkomst houden aan de nieuwe testplicht voor iedereen die niet is gevaccineerd tegen corona. De steekproeven zijn op autosnelwegen, andere wegen en in treinen in het grensgebied, melden Duitse media. Het is de bedoeling zoveel mogelijk personen te controleren.

    Niemand wordt aan de grens teruggestuurd, verzekert de politie. Ook worden niet meteen boetes opgelegd. Wel wordt de overtreding bij de verantwoordelijke autoriteiten gemeld.

    Als je 12 jaar of ouder bent en naar Duitsland reist of na een vakantie terugkeert, moet je vanaf zondag aantonen dat je niet bent besmet met corona. Je moet dus een negatieve test tonen, behalve als je al bent ingeënt of eerder hersteld van een corona-infectie. Tot dusverre gold de regeling alleen als je met het vliegtuig arriveerde of uit een land kwam met veel besmettingen. Voor grenspendelaars of voor korte reizen gelden uitzonderingen.

  43. Nog steeds lichte toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

    In de afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe patiënten opgenomen op de intensive cares in Nederland. Op de verpleegafdelingen werden 62 nieuwe opnames van mensen met Covid-19 geregistreerd. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten bedraagt 683, zestien meer dan zaterdag, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 187 coronapatiënten, zes meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen gaat het om 496 mensen die Covid-19 onder de leden hebben, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er tien meer dan zaterdag.

    Een paar weken geleden behandelden de ziekenhuizen iets meer dan 200 coronapatiënten. Daarna nam het aantal besmettingen een flinke vlucht, en met enige vertraging ook het aantal coronapatiënten dat werd opgenomen in ziekenhuizen. Het coronavirus verliest na de sterke opleving van enkele weken inmiddels weer snel terrein.

  44. Daling zet door: 2350 nieuwe besmettingen gemeld

    Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 2350 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat zijn er 633 minder dan zaterdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het bijgestelde aantal 2955 meldde. Een dag eerder werden er 3443 nieuwe besmettingen gemeld.

    In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 24.509 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3501 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde daalt voor de dertiende dag op rij: twee weekenden terug werden er meer dan 11.000 nieuwe gevallen op een dag gemeld.

    Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen met 194 nieuwe besmettingen. Een dag eerder werd de hoofdstad ingehaald door Rotterdam, maar daar werden in het afgelopen etmaal 107 nieuwe besmettingen gemeld. Een dag eerder telde Amsterdam nog 213 nieuwe besmettingen.

    Het aantal sterfgevallen door corona steeg met twee. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven aan het virus. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 29 meldingen van sterfgevallen, gemiddeld ongeveer 4 per dag.

  45. Nederland blijft week langer rood op Europese coronakaart

    Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en andere landen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven. De kaart wordt wel iets minder vurig, door de daling van het aantal nieuwe coronagevallen. Waarschijnlijk blijft alleen Noord-Holland donkerrood en staat de rest van Nederland na donderdag op rood.

  46. Honderden betogers bij ‘Walk of Freedom’ tegen coronamaatregelen

    Met een ‘Walk of Freedom’ door het centrum protesteren tegenstanders van de coronamaatregelen en -vaccinaties zondag opnieuw in Amsterdam. 

    Demonstranten hebben gele paraplu’s bij zich met teksten als ‘vrijheid’, ‘liefde’ en ‘hoop’. Op protestborden staan teksten als ‘leven in vrijheid’, ‘geen prikdictatuur’ en ‘medical apartheid’. Lees hier verder.

    Beeld Laura Obdeijn
  47. Pfizer en Moderna verhogen prijzen voor EU voor hun coronavaccins

    Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, dat het contract heeft ingezien.

    De nieuwe prijs voor een vaccin van Pfizer was 15,50 euro en is nu 19,50 euro. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro. Een bron vertelt de Financial Times dat de farmaceuten meer geld vragen omdat hun vaccins beter werken dan die van concurrenten.

    In mei werd een deal met Pfizer afgesloten. Daardoor kan de Europese Unie de komende twee jaar rekenen op 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. De EU en de fabrikant hielden toen geheim wat de unie voor het vaccin betaalt. Het Pfizer-vaccin is een van de duurdere coronavaccins. Eind juni werd bekend dat de Europese Commissie 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna heeft gekocht. Ook toen zijn geen prijzen bekendgemaakt. Het is niet duidelijk of de Financial Times de voorwaarden van deze contracten heeft ingezien.

    Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de commissie voorbereid zijn.

    De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84 procent, meldden onderzoekers afgelopen woensdag in een voorpublicatie. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent. Aan het onderzoek deden wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers mee. Het middel van Pfizer beschermt voor 97 procent tegen ernstig ziekteverloop, staat in het onderzoek.

    De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn mogelijk veel effectiever na een derde prik, zo zouden de eerste resultaten van een onderzoek door de vaccinmakers aantonen. De antistoffen tegen corona zouden na de derde prik vijf tot tien keer zo hoog zijn als na twee prikken. Israël biedt de mogelijkheid van een derde prik al aan in de groep 60-plussers.

  48. Frankrijk verwacht deze zomer 50 miljoen toeristen

    Frankrijk hoopt deze zomer op zo'n vijftig miljoen buitenlandse bezoekers, voornamelijk uit Europa. Dat heeft staatssecretaris voor Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne in de krant Journal du Dimanche gezegd. Toeristen uit 'verre landen' zullen wellicht nog op zich laten wachten.

    Vorige zomer telde Frankrijk 35 miljoen bezoekers en in 2019 waren er dat negentig miljoen. "Deze zomer brengt dus hoop," aldus Lemoyne. De Fransen verwachten vooral Belgen, Nederlanders en Duitsers. Britse gasten worden in minder groten getale verwacht, omdat de Britse regering strenge terugkeerregels oplegt.

    Vakantiegangers uit andere werelddelen laten het land nog links liggen. "Sinds juni komen er weer wat Amerikanen op bezoek, maar de Aziatische toeristen zullen we pas in 2022 terugzien. En Parijs lijdt ook nog steeds onder een gebrek aan zakentoerisme," aldus de staatssecretaris.

    Een opsteker voor het toerisme in Frankrijk is dat veel Fransen een vakantie in eigen land plannen. "In 2020 koos 94 procent van de Fransen die op vakantie gingen voor Frankrijk. Dit jaar zijn ze met 80 procent. En met de komst van de vierde golf overal ter wereld, zullen velen er wellicht uiteindelijk toch voor opteren om het eigen grondgebied te ontdekken, waardoor we waarschijnlijk aan de 85 procent komen."

  49. Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Florida

    In de Amerikaanse staat Florida zijn vrijdag 21.683 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal dagelijkse gevallen sinds het begin van de pandemie, meldt persbureau Bloomberg zaterdag op basis van gegevens van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Het vorige record dateerde van begin januari en stond op ruim 19.100 besmettingen.

    De zeer besmettelijke Delta-variant heeft zich verspreid in de VS en zorgt ervoor dat het aantal infecties in Florida de afgelopen maand omhoog is geschoten. Een maand eerder werden dagelijks nog ongeveer duizend nieuwe gevallen vastgesteld. Florida, de op twee na dichtstbevolkte staat, is nu verantwoordelijk voor ongeveer een op de vijf nieuwe besmettingen in de VS en daarmee het nieuwe epicentrum van de uitbraak in het land. De staat heeft een positief testpercentage van 18 procent, terwijl in de rest van het land gemiddeld 7,8 procent van de mensen die worden getest het coronavirus heeft.

    De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd dat de mondkapjesplicht in de scholen van de staat blokkeert. DeSantis zei in een toespraak dat ouders zelf het recht moeten hebben om te beslissen of hun kinderen een mondkapje moeten dragen.

    Met het decreet doet DeSantis de pas ingestelde mondkapjesplicht teniet op scholen in twee gemeenten in de staat, Broward en Gadsen. De gouverneur verzet zich al sinds het begin van de pandemie tegen strikte coronaregels voor burgers en bedrijven. 

  50. Duitsland voert testplicht voor reizigers in

    Sinds middernacht geldt voor reizigers naar Duitsland een testplicht. Wie het land binnen wil, moet een negatieve test (PCR- of antigeentest), genezingsattest of vaccinatiebewijs kunnen voorleggen. De verplichting geldt voor alle personen ouder dan 12 jaar.

    Eerder werd al hetzelfde verwacht van vliegtuigpassagiers, nu is de testplicht dus uitgebreid naar reizigers die bijvoorbeeld de trein of de auto nemen. Met de nieuwe maatregel hoopt Duitsland de verdere verspreiding van het coronavirus aan het eind van de zomervakantie te voorkomen.

    Niet-gevaccineerde personen die uit een hoogrisicogebied komen, moeten bovendien een aanmeldingsformulier invullen en een quarantaine van tien dagen in acht nemen die kan worden beëindigd met negatieve test vanaf dag vijf. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals voor mensen die minder dan 24 uur de grens overgaan en voor wie alleen op doorreis is.

    Voor wie in een virusmutatiegebied was, zoals Zuid-Afrika of Brazilië, is reizen naar Duitsland alleen mogelijk met een bewijs van een negatieve test, ook voor gevaccineerden.

    Nederland wordt door Duitsland momenteel beschouwd als hoogrisicogebied. (Belga)

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA).Beeld ANP