Terug naar de krant

Justitie: belastingaangiften Trump moeten naar Congres

Leeslijst Nieuws Trumps Amerika
Belastingaangiften Trump Het departement van Financiën heeft laten weten dat het aan de opdracht van het ministerie van Justitie zal voldoen om de belastingaangiften te overhandigen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden.
Leeslijst

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de belastingdienst opdracht gegeven om zes jaar aan belastingaangiften van oud-president Donald Trump te overhandigen aan het Congres. Daarmee nadert een ontknoping van een jarenlange strijd over de fiscale documenten van Trump. Dat meldt AP.

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden heeft de belastingaangiften opgevraagd. Volgens juristen van het ministerie van Justitie heeft de voorzitter van de commissie „voldoende redenen opgegeven om de belastinginformatie van de oud-president op te vragen”, en schrijft de federale wet voor dat „het ministerie van Financiën de informatie moet overhandigen aan de commissie.”

Het departement van Financiën heeft laten weten dat het aan de opdracht zal voldoen. Daarmee komt het terug op een houding tijdens de regeerperiode van Trump. Toenmalig minister van Financiën Steven Mnuchin zei destijds dat hij de belastinggegevens van Trump niet zou overhandigen, omdat Democraten in het Huis van Afgevaardigden ze volgens hem om partijdige redenen hadden opgevraagd.

De commissie nam juridische stappen om de belastingaangiften te verkrijgen. Volgens federale wetgeving moet de Amerikaanse belastingdienst de aangiften van welke belastingbetaler ook overhandigen aan bepaalde prominente Congresleden. De commissie wilde de belastingdocumenten inzien om te onderzoeken of Trump als zakenman belastingwetten heeft geschonden.

Tijdens het presidentschap van Trump verdedigde het ministerie van Justitie de weigering van Mnuchin om mee te werken. Ook Trump verzette zich fel tegen overhandiging van zijn belastingaangiften aan het Congres. In 2016 was hij de eerste presidentskandidaat van een grote partij sinds de jaren zeventig die weigerde zijn belastingaangiften openbaar te maken.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in