Laatste nieuws Tokio 2020

Handbal: Nederland verliest nipt van Noorwegen

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit Tokio. Op het programma van de Olympische Spelen staan vandaag de halve finales 50 meter vrij zwemmen en de finale van het windsurfen.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog af. De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. Lees meer in het nieuwe blog.

Lees hier het blog van zaterdag 31 juli terug

Tennisgoud is voor Zwitserse Belinda Bencic

Tennisster Belinda Bencic heeft zaterdagmiddag goud gewonnen op de Olympische Spelen van Tokio. De 24-jarige Zwitserse won in de finale van Marketa Vondrousova en versloeg de Tsjechische in drie sets, 7-5 2-6 6-3. De partij duurde 2 uur en 28 minuten.

Bencic had tot dusver vier WTA-titels achter haar naam staan, waarvan de laatste twee dateren uit 2019 (Dubai en Moskou). De 22-jarige Vondrousova won nog maar een titel, in 2017 in Zwitserland. Zij was in de eerste ronde van het olympische toernooi te sterk voor Kiki Bertens.

Bencic, de eerste Zwitserse die goud won in het olympische tennis, maakt in Tokio ook nog kans op het goud in het dubbelspel. In de dubbelfinale speelt ze met Viktorija Golubic tegen het Tsjechische duo Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova, dat als eerste is geplaatst.

Belinda Bencic na het winnen van de olympische finale in het vrouwentennis. Foto Mike Segar/Reuters

Handbal: Nederland verliest nipt van Noorwegen

De Nederlandse handbalsters hebben de vierde groepswedstrijd op de Spelen verloren. Noorwegen bleek in een spannende wedstrijd net iets te sterk: 29-27. Nederland blijft met nog een duel te gaan tweede in de poule.

Nederland haalde net als in de eerste drie groepswedstrijden tegen Japan, Zuid-Korea en Angola een goed niveau. In de eerste helft waren de Noorsen iets doortastender, wat resulteerde in een 16-13 voorsprong met rust. In het tweede deel van de wedstrijd schakelde Nederland een tandje bij en kwam het bij 20-20 weer op gelijke hoogte. Tot 26-26 lukte het om scorend bij te blijven, maar daarna stokte de aanvalsmachine.

In de laatste groepswedstrijd komen de handbalsters uit tegen Montenegro. Het Nederlandse team is wel al zeker van een plek in de kwartinale. Wie daarin de tegenstander wordt, is nog niet bekend.

Het Noorse vrouwenhandbalteam werd in 2012 voor het laatst olympisch kampioen. Vier jaar later pakte het Scandinavische land brons.

Danick Snelder probeert te scoren voor het Nederlands handbalteam tegen Noorwegen. Foto Susana Vera/Reuters

Een blik op de medailles: wie pakt het meeste goud?

Nederland won zaterdag met windsurfer Kiran Badloe de vierde gouden medaille tijdens de Spelen in Tokio. Wat betekent dat voor het medailleklassement? Bekijk de stand hieronder:

Volledig Jamaicaans podium bij koningsnummer atletiek

Jamaica heeft zaterdag goud, zilver en brons binnengesleept op de 100 meter sprint bij de vrouwen. Elaine Thompson-Herah liep een foutloze race en werd eerste in een tijd van 10,61 seconden, een olympisch record. Zij prolongeert daarmee haar olympische winst van vijf jaar terug in Rio de Janeiro.

Shelly-Ann Fraser-Pryce, in Londen negen jaar geleden nog olympisch kampioen, werd tweede in 10,74. De 34-jarige Fraser-Pryce kon lang bij blijven, maar moest Thompson-Herah zo’n dertig meter voor het einde laten gaan. Shericka Jackson eindigde als derde (10,76).

Elaine Thompson-Herah wint de 100 meter sprint namens Jamaica. Foto David Goldman/AP Photo

Net geen medaille Team NL op 4×400 meter gemengde estafette

De Nederlandse estafetteploeg is op het onderdeel 4×400 meter gemengd in de finale als vierde geëindigd. Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela kwamen veertienhonderdsten van een seconde tekort voor een medaille. Polen pakte het goud, voor de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten.

Liemarvin Bonevacia leverde als eerste het stokje over aan Lieke Klaver, die daardoor kort aan de leiding liep. Zij werd ingehaald door onder meer de loopster van de Dominicaanse Republiek. Femke Bol, op de 400 meter een van de favorieten voor de individuele titel, dichtte het gat en gaf het stokje als tweede over aan slotloper Ramsey Angela. Die zorgde ervoor dat Nederland halverwege aan de leiding lag, maar werd vlak voor de streep toch ingehaald.

Lees ook: Project 400: ineens doen de Nederlandse atleten weer mee op de volle ronde – ook in Tokio

Lieke Klaver heeft net het stokje overgegeven aan Femke Bol in de finale van de 4×400 meter gemengd. Foto Lucy Nicholson/Reuters

Henk Grol neemt afscheid met ippon: ‘Ik wilde het goed doen voor het team’

Henk Grol (36) zit als versteend naast de tatami, in afwachting van de allerlaatste judowedstrijd in zijn imposante carrière. Hij staart met een holle blik voor zich uit, verdwaasd, lijkt er niet bij met zijn hoofd. Alsof ze hem naar de slachtbank gaan leiden en hij zich al met zijn noodlot heeft verzoend.

En toch zal hij moeten strijden om brons in de landenwedstrijd tegen Duitsland. Zes judoka’s nemen het daarin om beurten tegen elkaar op. Voor Nederland kan het een draaglijk einde van een mislukt olympisch toernooi betekenen. Alleen Sanne van Dijke slaagde erin een medaille te pakken. Zij behaalde donderdag brons. De totaalscore was net zo mager als vijf jaar geleden in Rio, toen het alleen Anicka van Emden lukte die medaille mee naar huis te nemen.

Lees hier het hele verslag uit Tokio: Henk Grol neemt afscheid met ippon: ‘Ik wilde het goed doen voor het team’

Femke Bol loopt toch mee in finale 4×400 gemengde estafette

Het Nederlands team op de 4×400 meter gemengde estafette loopt zaterdag in Tokio de eerste olympische finale van dit onderdeel in een andere samenstelling dan vrijdag in de series. Opvallendste naam is Femke Bol. De snelste Nederlandse vrouw op de 400 meter zei zaterdagochtend na de series van de 400 meter horden nog dat ze niet in de estafette zou uitkomen, maar ze staat toch als derde loopster opgesteld. Ze neemt de plaats in van Lisanne de Witte, die in de serie liep.

Ook Liemarvin Bonevacia komt in actie, in plaats van startloper Jochem Dobber, die wel de series liep. Lieke Klaver blijft de tweede vrouw en Ramsey Angela is opnieuw slotloper. De finale begint om 14.35 uur Nederlandse tijd.

Twitter avatar dennisboxhoorn Dennis Boxhoorn Nederland in de sterkst mogelijke opstelling in de finale 4 keer 400 zometeen. Gaan, met Femke Bol, vol voor goud https://t.co/q50vCzTZxF

Beachvolleybalduo Schoon en Stam uitgeschakeld in tussenronde

Beachvolleybalsters Kelly Stam en Raisa Schoon zijn er niet in geslaagd de achtste finales van het vrouwentoernooi te bereiken. Het duo verloor zaterdag van de Cubaansen Lidy en Leila. Het werd 21-17 en 21-17 voor het als 24ste geplaatste tweetal uit Cuba.

Schoon en Stam eindigden in hun poule als derde en waren daardoor tot een tussenronde veroordeeld. Daarin streden zij met drie andere nummers drie om twee overgebleven tickets voor de achtste finales. Het duo Madelein Meppelink en Sanne Keizer lukte het eerder al niet door de groepsfase te komen.

Britse Asher-Smith mist finale 100 meter sprint

De Britse sprintster Dina Asher-Smith mist de finale op de olympische 100 meter. Asher-Smith werd in haar heat in een tijd van 11,05 seconden derde, waar de eerste twee zich automatisch plaatsten. Ze behoorde ook niet tot de twee snelste verliezers. De finale wordt later vandaag gehouden.

Het goud gaat hoogstwaarschijnlijk naar Jamaica, dat met Shelly-Ann Fraser-Price (10,73), Shericka Jackson (10,79) en Elaine Thompson (10,76) drie ijzers in het vuur heeft. Ook de Ivoriaanse Marie-Josee Ta Lou liep met 10,79 seconden een snelle tijd en zal zich mengen in het Jamaicaanse sprintgeweld. Dafne Schippers meldde zich eerder al af voor de 100 meter sprint.

Spanning stijgt voor zeilsters Duetz en Bekkering

Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz gaan op de Olympische Spelen van Tokio als koploper de medalrace in de 49er FX van maandag in. In de laatste drie races kwamen de Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze wel op gelijke hoogte met eveneens 70 punten.

Bekkering en Duetz, tweevoudig wereldkampioenen en zevende op de Spelen van Rio, dachten aanvankelijk nog dat de Braziliaanse vrouwen 1 punt minder hadden na twaalf races en daarmee leidden. Maar een diskwalificatie van de Amerikaanse zeilsters zorgde ervoor dat ook het Nederlandse duo op 70 uitkwam.

De races waren - met de vijfde, de elfde en de zestiende plaats, een schrapresultaat - niet geheel naar wens verlopen, maar ook de concurrentie was niet zonder fouten. „We hebben wel wat ingeleverd, maar hadden vooraf getekend voor deze uitgangspositie”, vertelde Bekkering, kort nadat windsurfer Kiran Badloe in de Baai van Enoshima olympisch goud had behaald.

Duetz en Bekkering zijn maandag aan de beurt voor hun medalrace. „De druk neemt toe, maar dat vinden we alleen maar fijn”, aldus Bekkering. Ze hebben 3 punten voorsprong op de Duitsen Tina Lutz en Susann Beucke, die op de derde plaats staan.

Bekkering en Duetz tijdens een van hun races in de 49er FX. Foto Bernat Armanque/AP

Nederlands protest tegen deelname VS in finale 4×400 gemengd

De Nederlandse atletiekploeg heeft protest aangetekend tegen de deelname van het Amerikaanse team in de finale van de 4×400 meter gemengde estafette. In die finale, die zaterdag om 14.35 uur Nederlandse tijd op het programma staat, doet ook Nederland mee.

De Amerikanen werden vrijdag na de series gediskwalificeerd wegens een fout in het wisselvak, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag in Japan besloot de jury deze beslissing terug te draaien. TeamNL is het niet eens met de onderbouwing en wil dat diskwalificatie voor Team USA van kracht blijft. De Atletiekunie bevestigde het bericht daarover in de Telegraaf. Het is niet bekend of al voor de finale een besluit valt over het protest.

De Amerikanen beweerden dat de tweede loopster van het estafetteteam op een verkeerde plek is gaan staan op aanwijzing van een official. Om die reden draaide de jury het besluit terug. Het Amerikaanse team had de eerste serie gewonnen.

„Dat is niet gebaseerd op reglementen en voor ons onacceptabel”, zegt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie. „De onderbouwing van de beslissing die vannacht is genomen is flinterdun en eigenlijk nergens op gebaseerd. Team USA heeft gewoonweg niet volgens de regels gelopen door buiten het vak te wisselen.”

Het Nederlandse kwartet, met Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela, werd tweede in de andere serie in een Nederlands record.

Twitter avatar Atletiekunie Atletiekunie TeamNL tekent protest aan tegen USA Team USA wisselde gisteren op een ongeldig wisselpunt. Het team werd in eerste instantie gediskwalificeerd. Om onduidelijke redenen heeft de jury besloten deze beslissing terug te draaien. 📷 BSR Agency
#Tokyo2020 https://t.co/ZfxPtTYBat

Hockeyvrouwen ongeslagen naar kwartfinales na winst op Duitsland

Waar het olympisch toernooi van de Nederlandse hockeymannen vooralsnog moeizaam verloopt, daar gaat het de hockeyvrouwen ogenschijnlijk makkelijker af. Zaterdag werd de vijfde en laatste groepswedstrijd van Duitsland gewonnen met 3-1, waardoor Nederland als ongeslagen groepswinnaar naar de kwartfinales gaat. Daarin wacht Nieuw-Zeeland als tegenstander.

Nederland kwam in het eerste kwart in Tokio op een 1-0 voorsprong uit een strafcorner. De inzet van topscorer Frédérique Matla verdween via de voet van een Duitse verdediger achter de Duitse keeper. Vlak voor het einde van de eerste vijftien minuten verdubbelde Lidewij Welten de score na een mooi aanval.

De Duitse vrouwen kwamen met moeite in de buurt van de Nederlandse cirkel, maar verzilverden in het tweede kwart wel een strafcorner. De push van Sonja Zimmerman verdween door de benen van doelvrouw Josine Koning in het doel. In het derde en vierde kwart werd het spel aan beide kanten slordiger, met ook minder kansen voor Nederland tot gevolg. Vier minuten voor het einde van de wedstrijd was het toch weer raak, toen Matla haar tweede van het duel maakte.

Fredérique Matla viert de derde goal van Nederland met Felice Albers en Laura Nunnink. Foto Koen Suyk/ANP

Nieuw-Zeelandse rugbyvrouwen winnen finale van Frankrijk

Nieuw-Zeeland heeft zaterdag de eerste gouden medaille in het olympisch rugbytoernooi voor vrouwenteams gewonnen. De Nieuw-Zeelandse vrouwen waren met 26-12 te sterk voor Frankrijk. Fiji legde beslag op het brons door een overwinning op Groot-Brittannië (21-12).

Vijf jaar geleden veroverden de Nieuw-Zeelandse vrouwen nog de zilveren medaille op de Olympische Spelen. Die prestatie evenaarden de Nieuw-Zeelandse mannen in hun toernooi in Tokio, eerder deze week. Toen was Fiji te sterk.

Windsurfer Kiran Badloe, meester van wind en water

Een blauwe pijl siert het hoofd van Kiran Badloe. De windsurfer doet wel vaker iets geks met het haar op zijn hoofd; bij het WK in 2020, waar hij won, schoor hij zijn baard half af. Hij mat zichzelf eens een bloempotkapsel aan, blondeerde zijn haar een keer. Voor Badloe haalt het de scherpe randjes van de druk om te presteren af, het herinnert hem aan de lol van zijn sport.

Voor de Olympische Spelen in Tokio liet hij zich inspireren door hoofdpersoon Aang van de animatieserie Avatar: The Last Airbender. Aang, met blauwe pijl op zijn hoofd, heeft de gave de wind te manipuleren. Om zijn wereld te redden moet hij ook de andere elementen – water, aarde en vuur – leren te beheersen. Dat, vond Badloe, is precies wat hij ook moest gaan doen op zijn plank op het water voor de kust van het Japanse eiland Enoshima: het beheersen van alle elementen.

Lees hier het profiel van gouden medaille winnaar Kiran Badloe: Windsurfer Kiran Badloe, meester van wind en water

Geen medaille voor Novak Djokovic in enkel- en dubbelspel

Nummer een van de wereld Novak Djokovic is er niet in geslaagd om in het enkelspel een medaille te winnen. De Serviër verloor in de strijd om het brons van de Spanjaard Pablo Carreno-Busta. Het werd 6-4, 6-7 (6) en 6-3. Djokovic, favoriet voor de eindwinst in Tokio, maakte voorafgaand aan de Spelen nog kans op een ‘golden grand slam’.

Carreno-Busta won de eerste met 6-4, waarna het in de tweede set volledig gelijk opging. In de tiebreak kreeg de Spanjaard zijn eerste matchpoint, maar hij sloeg de bal ruim uit. Djokovic won vervolgens nog twee punten en pakte daarmee de set. In het derde bedrijf leverde Djokovic zijn service snel in. Op het zesde matchpoint wist Carreno-Busta, de huidige nummer elf van de wereld, het uiteindelijk af te maken.

Djokovic won dit jaar al de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon en maakte met een eventuele winst in Tokio nog kans op een golden grand slam. Die kans verloor hij door in de halve finales te verliezen van de Duitser Alexander Zverev. Hij speelt zondag tegen de Rus Karen Chatsjanov om de gouden medaille.

Voor Djokovic restte na het enkelspel nog de strijd om het brons in het gemengd dubbelspel. Daarin zou de Serviër samen met landgenoot Nina Stojanovic tegen het Australische duo Ashleigh Barty en John Peers hebben gespeeld. Vanwege een schouderblessure heeft Djokovic zich afgemeld voor dat duel om de derde plek.

Novak Djokovic (links) feliciteert Pablo Carreno-Busta. Edgar Su/Reuters

Geen bronzen medaille judoteam, einde carrière Henk Grol

Het Nederlands judoteam is er niet in geslaagd een medaille te winnen in het toernooi voor gemengde teams. In de strijd om brons verloor het team van Duitsland met 4-2. Voor judoka Henk Grol betekende het de laatste wedstrijd uit zijn carrière.

Sanne van Dijke wist de eerste partij nog te winnen van de Duitse Giovanna Scocciamaro, die ze ook al verslagen had in de strijd om het brons in de categorie tot 70 kilogram. Noel van ’t End verloor daarna van Dominic Ressel en ook Guusje Steenhuis kon haar partij tegen Anna-Maria Wagner niet winnen. Henk Grol zette Nederland daarna op 2-2, door Karl-Richard Frey op ippon te verslaan.

Sanne Verhagen werd in het vijfde duel verslagen door Theresa Stoll. Tornike Tsjakadoea moest Nederland daarna in de wedstrijd houden en een zevende duel zien af te dwingen. Tegen Sebastian Seidl, die doorgaans in een zwaardere gewichtsklasse vecht, hield hij lang stand. Een derde straf vanwege passiviteit in de golden score bleek uiteindelijk fataal.

De 36-jarige Henk Grol judode tegen de Duitser Frey de laatste wedstrijd uit een lange carrière. Die leverde hem onder meer twee bronzen olympische medailles op, op de Spelen van Beijing in 2008 en vier jaar later in Londen. In Rio werd hij in de eerste ronde teleurstellend uitgeschakeld en ook in Tokio lag Grol al snel uit het toernooi. De Veendammer pakte in zijn judocarrière drie keer de Europese titel en werd daarnaast nog drie keer tweede tijdens de WK.

Henk Grol (r) tijdens zijn partij tegen Karl-Richard Frey. Foto Koen van Weel/ANP

Medaillespiegel: Team NL steviger op plek acht

Door de gouden medaille van windsurfer Kiran Badloe staat Nederland steviger op plek acht in het medailleklassement. Bekijk hieronder de top van het klassement:

Schoonspringster Jansen naar finale 3-meterplank

Schoonspringster Inge Jansen heeft zaterdag op de 3-meterplank de olympische finale bereikt. Jansen, die in 2019 Europees kampioen werd, moest bij de eerste twaalf eindigen. Met 301,90 punten werd ze in de halve finale negende.

De 27-jarige Jansen had zich met een score van 278,25 als zestiende geplaatst voor de halve finale en moest zich dus behoorlijk verbeteren om ook de finale in zicht te krijgen. Met name het begin was goed; de eerste twee sprongen leverden Jansen 63,00 punten op.

De finale op de 3-meterplank begint zondag om 08.00 uur Nederlandse tijd.

Inge Jansen tijdens de halve finale bij het schoonspringen. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

Goud voor windsurfer Kiran Badloe in RS:X-klasse

Windsurfer Kiran Badloe heeft zaterdag in Tokio de gouden medaille gewonnen in de RS:X-klasse. Badloe hoefde in de afsluitende medal race alleen maar te finishen om zich te verzekeren van de eerste plek in het klassement. Hij volgt Dorian van Rijsselberghe op als olympisch kampioen, die dezelfde klasse won in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016).

Badloe moest zaterdag voorkomen dat hij te vroeg zou starten, want dat zou een diskwalificatie tot gevolg hebben. De 26-jarige windsurfer wachtte na het startsignaal lang genoeg. Twee medaillekandidaten, de Italiaan Mattia Camboni en de Pool Piotr Myszka deden dat niet. Zij werden door de jury kort na het begin van de wedstrijd bestraft voor hun valse start en uit de wedstrijd gehaald. De Fransman Thomas Goyard dacht daardoor vrij eenvoudig naar het zilver te surfen, maar ook hij bleek te vroeg te zijn gestart.

In de medal race eindigde Badloe, die steeds bij andere surfers uit de buurt probeerde te blijven, uiteindelijk als tweede. „Ik was heel behoudend gestart”, beaamde Badloe na afloop van de race tegen NOS. „Het koppie erbij houden en finishen.”

Lees ook: Windsurfer Kiran Badloe, meester van wind en water

De Israeliër Yoav Cohen won de afsluitende race, maar kwam net tekort voor een medaille. Goyard eindigde ondanks zijn diskwalificatie als tweede in het algemeen klassement en pakte het zilver. De Chinees Bi Kun profiteerde van de afwezigheid van Camboni en Myszka en werd derde.

Badloe kende als topfavoriet een matig begin van het olympisch toernooi. In de eerste twee races kwam hij - drievoudig wereldkampioen - niet verder dan een vijfde en zevende plaats. De dagen daarna kwam de wind opzetten rond het eiland Enoshima, waardoor Badloe de leiding in het algemeen klassement wist over te nemen. De 26-jarige Badloe is de laatste olympisch kampioen in de RS:X-klasse, die over drie jaar in Parijs niet meer op het programma zal staan.

Kiran Badloe met zijn Nieuw-Zeelandse coach Aaron McIntosh na het behalen van de gouden medaille. Foto Olaf Kraak/ANP

Judoteam gaat strijden om brons na verlies tegen Frankrijk

Het Nederlandse judoteam is er niet in geslaagd de finale van het toernooi voor gemengde teams te halen. Tegen Frankrijk verloor de Nederlandse equipe de eerste vier duels. Michael Korrel en Sanne Verhagen hoefden daardoor niet meer in actie te komen. In de strijd om de derde plek wacht Duitsland.

De 24-jarige Tornike Tsjakadoea verloor de eerste partij van Guillaume Chaine in de klasse tot 73 kilogram. Daarna kwam Sanne van Dijke, in het individuele toernooi voor vrouwen tot 70 kilogram goed voor brons, op de tatami. Zij verloor haar partij op waza-ari van Clarisse Abegnenou. Ook Noel van ’t End slaagde er niet in een punt binnen te slepen voor Nederland. Hij verloor, net als in zijn individuele toernooi (-90 kilogram), van Axel Clerget. Toen Guusje Steenhuis vervolgens ook haar partij niet wist te winnen, was het pleit beslecht.

Frankrijk vecht in de finale tegen Japan, dat al veel titels binnensleepte in het judotoernooi tot nu toe.

Windsurfster De Geus eindigt als vijfde in RS:X-klasse

Voor windsurfster Lilian de Geus eindigde het olympisch toernooi zaterdag in de RS:X in een teleurstellende vijfde plaats. Voor de medalrace wist de drievoudig wereldkampioene al dat de medailles buiten bereik waren. „Ik wil vandaag gewoon lekker varen in mijn laatste race in de RS:X”, zei ze nog voor de race waarin ze als zesde finishte.

De surfers bergen hun plank op en gaan over op het spectaculairdere foilen. De Geus (29) gaat eerst eens nadenken over haar toekomst. „Lekker bijkomen, het hoofd leegmaken en kijken of ik er weer zin in krijg. Dat is een voorwaarde want je moet er alles voor geven”, vertelde ze.

Het goud ging naar de Chinese Lu Yunxiu, de Française Charline Picon pakte het zilver, net voor de Britse Emma Wilson.

Op de Spelen van Rio eindigde De Geus nog als vierde. Na haar drie wereldtitels de jaren erna gold ze op de Spelen van Tokio als topfavoriet.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL🇳🇱 RS:X 🏄‍♀️ Topsport kan soms zo keihard zijn 😔 #SamenSterker | #Tokyo2020 https://t.co/8v0dHAxZoX

Meer zwemfinales: Amerikaanse Ledecky wint derde olympische titel op rij

De Amerikaanse Katie Ledecky heeft op de 800 meter vrije slag voor de derde keer op rij de olympische titel gepakt. De 24-jarige Ledecky zegevierde in een tijd van 8.12,57. De Australische Ariarne Titmus, die Ledecky eerder had onttroond op de 200 en 400 meter, moest nu genoegen nemen met het zilver (8.13,83). Het brons was voor de Italiaanse Simona Quadarella. Ledecky pakte in Tokio eerder ook al goud op de 1500 vrij.

Op de 200 rug pakte de Australische zwemster Kaylee McKeown goud in 2.04,68, voor Kylie Masse uit Canada (2.05,42) en haar landgenote Emily Seebohm (2.06,17). De 20-jarige Keown won eerder al de 100 rug, ook toen ging het zilver naar Masse.

Katie Ledecky met haar gouden medaille na de 800 meter vrije slag. Foto Koen van Weel/ANP

Judoploeg na zege op Brazilië in halve finales van Spelen

De Nederlandse judoka’s staan in de halve finale van de gemengde landenwedstrijd op de Olympische Spelen. Ze versloegen Brazilië tijdens de kwartfinale in de Budokan van Tokio (4-2). Sanne van Verhagen, Sanne Van Dijke, Noël van ’t End en Henk Grol tekenden voor de overwinningen van Nederland. Tornike Tsjakadoea en Guusje Steenhuis moesten hun meerdere erkennen in hun Braziliaanse tegenstanders.

Frankrijk is zaterdag na 10.00 uur de tegenstander van Nederland in de halve finale. Eerder op zaterdag bereikte Nederland de kwartfinales met een zwaarbevochten zege op Oezbekistan (4-3).

Bokser Nouchka Fontijn zeker van medaille na bereiken halve finales

Bokser Nouchka Fontijn heeft zich op de Olympische Spelen opnieuw verzekerd van een medaille. Ze bereikte ten koste van de Canadese Tammara Thibeault de halve eindstrijd van de klasse tot 75 kilogram. De 33-jarige Fontijn vervolgt haar jacht op een gouden plak volgende week vrijdag. Ze neemt het dan bij de laatste vier op tegen de Britse Lauren Price, die als eerste geplaatst is. Mocht ze ook de halve finale winnen dan volgt zondag, op de slotdag van de Spelen, het gevecht om goud.

„De eerste missie was nog een olympische medaille mee naar huis te nemen en die missie is geslaagd”, zei Fontijn na haar overwinning op de Canadese Tammara Thibeault. „Ik heb van de week een hoop sporters gezien die ook gaan stoppen en die ik in de eerste ronde uitgeschakeld zag worden en met een onvoldaan gevoel naar huis zag gaan. Ik gunde dit mezelf en mijn team wel. Kom je thuis zonder medaille, dan is je missie mislukt. Dat is heel duidelijk.”

In het boksen is er geen wedstrijd om de derde plek; de twee verliezers van de halve finales krijgen beiden een bronzen plak. Vijf jaar geleden veroverde Fontijn een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Fontijn neemt na de Spelen afscheid van de sport.

Lees ook: Nouchka Fontijn: ik ga nooit wereldkampioen worden

Nouchka Fontijn (blauw) tegen de Canadese Tammara Thibeault. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Kromowidjojo voor derde keer naar olympische finale 50 vrij

Zwemmer Ranomi Kromowidjojo heeft zich op de Olympische Spelen voor de derde keer geplaatst voor de finale van de 50 meter vrije slag. De 30-jarige Groningse, die bij Londen 2012 zowel de 100 als 50 vrij won, haalde met een tijd van 24,29 seconden als zevende de finale van zondagochtend.

Na het goud in Londen eindigde ‘Kromo’ vier jaar later in Rio de Janeiro buiten de medailles op het kortste nummer. Ze werd toen zesde, op 0,08 seconde van het brons en op 0,12 van het goud. De Nederlandse zwemploeg verliet Rio daardoor zonder medaille. In Tokio staat de teller al op twee zilveren medailles, beide behaald door Arno Kamminga op de schoolslag. Bovendien haalden Femke Heemskerk (100 vrij), Kira Toussaint (100 rug) en Thom de Boer (50 vrij) een individuele finale. Dat lukte vijf jaar geleden alleen Kromowidjojo, op de 50 en 100 vrij.

„In Rio lag er zoveel druk op mijn schouders om een soort van het Nederlands zwemmen te moeten redden”, zei Kromowidjojo in het Tokyo Aquatics Centre. „Dat werd toen met de dag erger. Ik dacht daarna: dit ga ik niet meer doen zo. Ik vind het leuk als ik hard zwem voor jullie en voor de mensen in Nederland, maar je gaat je beste prestatie pas leveren door gewoon je eigen ‘ding’ te doen. Die les heb ik van Rio geleerd. Omgaan met druk kan ik, dat heb ik in 2012 wel bewezen, maar ik wil niet de redder van het Nederlands zwemmen moeten zijn. Dat is ook niet mijn taak, we moeten het met z’n allen doen.”

Kromowidjojo besloot af te zien van de 100 vrij in Tokio om zich volledig te focussen op de 50 vrij. Die keuze leverde een plek in de finale op. „Het wordt een ‘alles of niets-race’. Ervaring helpt daarbij. Dit wordt mijn derde olympische finale 50 vrij. Ik was nu net iets scherper dan in de series van vrijdagavond. Nu kijken of ik morgen in de finale nog een stuk harder kan.” De Australische Emma McKeon, die al goud pakte op de 100 vrij, plaatste zich met 24,00 als eerste. Titelverdedigster Pernille Blume uit Denemarken zette met 24,08 de tweede tijd neer, de Zweedse Sarah Sjöström de derde (24,13).

Ranomi Kromowidjojo na de halve finale op de 50 meter vrije slag. Foto Koen van Weel/ANP

Vloon springt met de polsstok naar olympische finale

Polsstokhoogspringer Menno Vloon heeft zich bij de Olympische Spelen geplaatst voor de finale. De 27-jarige Zaankanter reikte in de kwalificaties tot een hoogte van 5,75 meter en dat was ruim voldoende voor een plek in de eindstrijd, die voor dinsdag op het programma staat.

De opluchting was groot bij de Nederlander, want hij maakte eerder twee grote decepties mee. Zowel bij de WK van 2017 in Londen als de WK van 2019 in Doha blesseerde hij zich bij zijn eerste sprong en moest hij de wedstrijd staken. „De eerste sprong goed doen was nogal een dingetje voor mij, dus toen dat lukte was daar de eerste opluchting. De finale halen is uiteraard ook heel lekker”, glunderde Vloon na de kwalificaties. „Alle sprongen waren goed, ook technisch. Ook fijn dat ik die 5,75 nog haal. Ik ben heel tevreden.”

Lees ook: Polsstokhoogspringen wordt na tienduizenden sprongen routine – Menno Vloon is zover nog niet

Vloon verbeterde het Nederlandse record met maar liefst 15 centimeter tijdens het indoorseizoen en bracht het op 5,96 meter. De 6 meter zit erin, denkt hij, maar in aanloop naar de Spelen is die magische sprong er nog niet uitgekomen. Hij kwam outdoor tot dusver tot 5,80 meter als hoogste sprong. Mogelijk is een sprong over 6 meter nodig om een medaille te halen. De Zweedse wereldrecordhouder Armand Duplantis en de Franse topspringer Renaud Lavillenie gingen dit seizoen al over die barrière. Ook zij haalden in Tokio de finale met een een sprong van 5,75.

Menno Vloon tijdens zijn sprong. Foto Ben Stansall/AFP

Dressel zwemt in wereldrecord naar olympisch goud op 100 meter vlinderslag

De Amerikaanse zwemmer Caeleb Dressel heeft zijn derde gouden medaille veroverd op de Olympische Spelen van Tokio. De 24-jarige Dressel won de 100 meter vlinderslag in een wereldrecord: 49,45 seconden. De Amerikaan verbeterde daarmee het record dat hij met 49,50 al op zijn naam had staan.

Dressel zegevierde eerder in het Tokyo Aquatics Centre op de 100 vrij. Met de Amerikaanse estafetteploeg won hij ook de 4×100 vrij. Op de 100 vlinder bleef hij de Hongaar Kristóf Milák, de olympisch kampioen op de 200 meter, net voor. Milak pakte zilver in 49,68. Het brons ging naar de Zwitser Noè Ponti (50,74). Nyls Korstanje, de houder van het Nederlands record, was met 51,80 blijven steken in de halve finales.

Gemengde estafetteploeg eindigt als zesde

In het olympische zwembad van Tokio heeft de Nederlandse gemengde estafetteploeg geen medaille kunnen veroveren op de 4×100 wissel. Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) en Femke Heemskerk (vrije slag) eindigden in de finale van dit nieuwe onderdeel van de Spelen als zesde in 3.41,25

Het goud was voor Groot-Brittannië, dat met 3.37,58 een nieuw wereldrecord neerzette. China pakte het zilver (3.38,86), vlak voor Australië (3.38,95). Kamminga slaagde er niet in een derde medaille op de Spelen te winnen. De schoolslagspecialist pakte eerder zilver op de 100 en 200 meter schoolslag.

Heemskerk had vlak voor de finale van het estafettenummer eigenlijk ook in actie moeten komen in de halve finales van de 50 vrij, maar ze meldde zich daar voor af. De 33-jarige zwemster had zich net aan bij de laatste zestien geschaard en besloot zich daarom volledig te richten op de finale van de gemengde 4×100 wissel. Ranomi Kromowidjojo, die in de series deel uitmaakte van de ploeg, deed wel mee aan de 50 vrij en haalde de finale.

Turnster Biles zegt nog twee onderdelen af

De Amerikaanse turnster Simone Biles heeft zich afgemeld voor de finales van de onderdelen sprong en brug met ongelijke leggers bij de Olympische Spelen in Tokio op zondag. Dat heeft de turnbond USA Gymnastics zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Biles, die met mentale problemen kampt, meldde zich de afgelopen week ook af voor de finale van de meerkamp. Ook voor de landenwedstijd haakte ze af. Volgens de turnbond heeft ze zich afgemeld „na overleg met de medische staf”. Er wordt nog bekeken of ze zal verschijnen op de vloer en de balk.

Biles, die vier gouden medailles won bij de Spelen van Rio, zou naar verwachting een van de grote sterren worden van Tokio, met een kans op zes gouden medailles. Dat zou haar de succesvolste vrouwelijke Olympische sporter aller tijden hebben gemaakt. Ze heeft openhartig gesproken over haar besluit om haar mentale gezondheid voorop te stellen.

Lees ook: Turnster Simone Biles vecht tegen stress - en tegen critici die haar zwakheid verwijten

Nigeriaanse atlete uitgesloten wegens positieve dopingtest

De Nigeriaanse sprinter Blessing Okagbare is zaterdag uitgesloten van de Olympische Spelen in Tokio na een positieve dopingtest voor een verboden groeihormoon. Dat heeft de Athletics Integrity Unit verklaard, meldt persbureau Reuters.

De 32-jarige Okagbare, winnaar van een zilveren medaille voor verspringen bij de Olympische Spelen van 2008, is de eerste sporter bij de Spelen in Tokio bij wie een positieve dopingtest is vastgesteld. Ze is op 19 juli positief getest buiten wedstrijden om, liet de AIU weten.

De atlete, die deelneemt aan haar vierde Spelen, zou zaterdag meedoen aan de halve finale van de 100 meter sprint. Vrijdag won ze comfortabel haar serie, met een tijd van 11,05 seconden. Ze zou ook meedoen aan de 200 meter en de 4×100 meter estafette.

De zilveren medaille van Okagbare in Beijing was het resultaat van een promotie in 2017, nadat het Internationaal Olympisch Comité de Russische atlete Tatjana Lebedeva had gediskwalicieerd wegens een dopingovertreding. De Nigeriaanse was oorspronkelijk als derde geëindigd.

Atlete Bol overtuigend naar halve finales 400 meter horden

Atlete Femke Bol heeft overtuigend haar serie op de 400 meter horden gewonnen. Met 54,43 seconden plaatste ze zich voor de halve finales op maandag.

Bol heeft met grote passen de wereldtop bestormd. Ze verbeterde dit seizoen rond de tien keer het Nederlands record op de 400 meter en de 400 meter horden. Haar indrukwekkendste prestatie is de recordtijd van 52,37 die ze begin juli op de 400 horden liep in de Diamond League van Stockholm.

Slechts één atlete was sneller dit seizoen. De Amerikaanse Sydney McLaughlin dook als eerste vrouw ooit onder de 52 seconden en scherpte het wereldrecord aan tot 51,90, maar Bol geldt vanwege haar tijd en positie op de wereldranglijst als een kandidate voor een medaille in Tokio. Haar concurrente McLaughlin won ook haar heat, maar was met 54,65 iets langzamer dan Bol.

Nederlandse triatlonploeg eindigt als vierde

De Nederlandse triatlonploeg is tijdens de Olympische Spelen van Tokio als vierde geëindigd op de gemengde estafette. Groot-Brittannië veroverde het goud. Het zilver was voor de Verenigde Staten en Frankrijk moest genoegen nemen met brons.

Nederland moest 53 seconden toegeven op de winnende ploeg van Groot-Brittannië. Het kwartet van de Verenigde Staten finishte op 14 seconden van de winnaar. De achterstand van Frankrijk aan de finish bedroeg 23 seconden.

De gemengde estafette is een nieuwe discipline op de Spelen. Teams van twee mannen en vrouwen legden in estafettevorm een kleine triatlon van 300 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen af. De Nederlandse ploeg bestond uit Maya Kingma, Rachel Klamer, Jorik van Egdom en Marco van der Stel. Klamer eindigde eerder tijdens de Spelen al als vierde bij de individuele wedstrijd.

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. Op vrijdag 30 juli verloren de Nederlandse voetbalvrouwen in de kwartfinale na strafschoppen van de Verenigde Staten, pakte Ethiopiër Selemon Barega goud op de 10.000 meter en plaatsten de Nederlandse zwemsters Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zich voor de halve finale van de 50 meter vrije slag. Verder plaatste de Nederlandse atlete Sifan Hassan zich eenvoudig voor de finale van de 5.000 meter en heeft BMX’er Niek Kimmann een gouden medaille gewonnen.

Lees hier het hele blog van vrijdag 30 juli terug

Vandaag zijn er kwalificatierondes voor het discuswerpen en polsstokhoogspringen en proberen Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk een plek in de finale 50 meter vrij zwemmen te bemachtigen. De Nederlandse bokser Nouchka Fontijn neemt het in de kwartfinale op tegen de Canadese Tammara Thibeault.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland: