Direct naar artikelinhoud
Liveblog Overstromingen

Live | Centrum Valkenburg weer open, Belgisch dodental naar 41

Volg in dit liveblog het laatste nieuws rondom de overstromingen in Limburg en in het buitenland. Download onze app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.

Overstromingen in Dinant op 24 juli.Beeld BELGA

Live

  1. Dodental overstromingen in België opgelopen tot 41

     Het aantal mensen in België dat door het recente noodweer en de overstromingen het leven heeft verloren, is opgelopen tot 41. Er worden in Wallonië ook nog steeds twee mensen vermist, zei de Waalse minister-president Elio Di Rupo dinsdag op een persconferentie in Namen, samen met de premier van België, Alexander De Croo.

    Volgens Di Rupo zijn "maar liefst 202 van de 262 Waalse gemeenten getroffen door de watersnoodramp. Dat geeft u een idee van de omvang van dit drama." De regering erkent de overstromingen van 14 tot 16 juli als natuurramp, waardoor de getroffen gemeenten een beroep kunnen doen op het regionale rampenfonds. Inwoners kunnen aankloppen voor financiële compensatie voor schade.

    Di Rupo kondigde ook een pakket maatregelen aan om de heropbouw en het herstel van het gebied in goede banen te leiden. Zo komt er een speciaal commissariaat dat die inspanningen moet coördineren. Er wordt rekening mee gehouden dat de wederopbouw een jaar of meer in beslag kan gaan nemen.

    Premier De Croo zei dat Wallonië kan blijven rekenen op federale steun. Er zijn onder meer 250 militairen aanwezig in het gebied om bij het opruimen van het puin te helpen.

  2. Centrum Valkenburg vanaf woensdag weer grotendeels toegankelijk

    Het centrum van Valkenburg aan de Geul is vanaf woensdag 09.00 uur weer geopend, op enkele straten na. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend. Het centrum was afgesloten sinds de overstromingen twee weken geleden.

    De straten in het centrum die nog afgesloten blijven, zijn alleen toegankelijk voor bewoners, ondernemers en mensen die helpen troep op te ruimen en schade te herstellen. Deze straten zijn met hekken afgezet. Ook houden beveiligers er toezicht.

    De gemeente heeft dinsdag de noodverordening ingetrokken die de toegang tot het centrum ontzegt. De noodverordening was ingezet na de overstroming van de Geul twee weken geleden, die grote schade in het centrum inrichtte en onveilige situaties creëerde. Zo stortte er een brug in, werden wegen deels weggespoeld, en liepen woningen en winkels onder water. De afgelopen week is het centrum opgeruimd en de meeste troep er weggehaald.

    Voor het buitengebied van het heuvellandstadje blijft de noodverordening wel nog van kracht. Op enkele plaatsen kan er verontreinigd slib liggen. Ook zijn er veel wegen en voetpaden die door verzakkingen en omgevallen bomen onbegaanbaar zijn, aldus de gemeente. Het afgesloten gebied is groter dan het overstroomde gebied, omdat de toegangswegen vanaf het begin zijn afgesloten.

    Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Jooste
  3. Duitse media willen weten waarom Nederland en Zwitserland beter beschermd waren tegen ‘hochwasser’

    Opluchting in Noordrijn-Westfalen afgelopen weekeinde. Anders dan in België waar het noodweer opnieuw toesloeg, bleven de tien dagen geleden door ware tsunami’s getroffen Duitse regio’s deze keer buiten schot. Alle voorzorgsmaatregelen waren deze keer tijdig genomen.

    Waarom is Nederland en ook Zwitserland relatief goed beschermd tegen overstromingen? zo vroegen veel Duitse media zich de afgelopen dagen af. De autoriteiten in Nederland zijn beter voorbereid en de crisiscommunicatie is sneller, antwoordt de in Duitsland vaak opgevoerde Jeroen Aerts, hoogleraar water- en klimaatrisico’s aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

    "We zagen de golf beter aankomen en wisten waar hij heen ging,” zegt Aerts die wijst op eeuwenoude knowhow in de Lage Landen. De eerste waterschappen dateren uit de middeleeuwen. "Duitsland heeft dringend behoefte aan een langetermijnstrategie voor klimaataanpassingen, ook als dat duur is," adviseert Aerts op de site van het zakenblad Capital. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft Nederland vooral lering getrokken uit grote overstromingen in de jaren 90. Oevers zijn op veel plaatsen verbreed om het wassende water op te kunnen vangen.

    De kern van het programma is om de rivieren meer ruimte te geven, vertelt Jos Teeuwen aan het weekblad Stern. Het hoofd waterbeheer in de provincie Limburg legt uit dat hiervoor uiterwaarden zijn aangewezen. "Er zijn geen huizen, geen fabrieken en er is geen belangrijke infrastructuur zoals spoorlijnen, maar akkers en weilanden. De afgelopen jaren hebben we mensen moeten verplaatsen en huizen moeten slopen.” Hoe meer ruimte het water heeft, hoe lager de stroming en hoe lager de waterhoogte. Je kunt de dijken dus lager plannen, aldus Teeuwen.

    Ook bij de zuiderburen, in Zwitserland, worden door Duitsland lessen geleerd. Het waterpeil van de meren rond Zürich steeg ook gevaarlijk, maar de schade viel enorm mee. Er waren geen gewonden of doden. De Zwitsers melden lessen te hebben getrokken uit 2005 toen een zomerstorm voor de ergste overstromingen sinds dertig jaar zorgde. De schade liep destijds in de miljarden. Volgens het Zwitserse Federale Bureau voor Milieu is sindsdien 4,5 miljard frank (per jaar) in preventie gestoken, bijna twee keer zoveel als in de voorgaande decennia. Het geld is besteed aan dammen en dijken maar ook aan afvoertunnels die het water omleiden. Daarnaast werden gedetailleerde gevarenkaarten gemaakt zodat precies duidelijk is waar het gevaarlijk kan worden bij een extreme wolkbreuk. 

  4. Verzekeraars: honderden Limburgers kunnen maanden huis niet in

    Voor honderden mensen duurt het zeker nog tot het einde van het jaar voordat ze weer naar huis kunnen na de wateroverlast in Limburg. Volgens verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer moeten de huizen namelijk eerst wekenlang drogen voordat er met herstelwerkzaamheden begonnen kan worden. En soms moeten beschadigde straten eerst hersteld worden voordat aannemers bij de huizen kunnen komen. Ook zijn levertijden voor keukens en meubels lang.

    Meer dan de helft van de tot nu toe 950 gemelde schades bij Centraal Beheer zijn zo ernstig dat mensen nog niet naar huis kunnen. Centraal Beheer telt ongeveer 100 gevallen die voor langere tijd ontheemd zijn, Interpolis heeft bij de eigen klanten 100 tot 200 mensen die tot het einde van het jaar niet naar huis kunnen. Interpolis telde eerder bijna 1300 schademeldingen.

    De ernstigste schades van Centraal Beheer komen uit het gebied rondom de rivier de Geul, zoals Valkenburg aan de Geul en Schin op Geul. In sommige gevallen zijn huizen er ernstig aan toe, met scheuren in muren en balken. De verzekeraar kan nog niet zeggen om hoeveel gevallen dat precies gaat. Wel heeft het herstel aan de binnenkant van een huis prioriteit boven herstel aan de buitenkant.

    Het herstel duurt volgens Centraal Beheer ook langer vanwege een gebrek aan capaciteit bij aannemers en materialen. "Dat is een van de grootste uitdagingen," aldus een woordvoerster. Verzekeraar Interpolis bevestigt dit beeld. "Een grote groep mensen wil nu tegelijkertijd herstelwerkzaamheden laten doen. Dat is lastig om snel te regelen."

    Centraal Beheer zegt de komende weken nog bezig te zijn met het afhandelen van de inspecties en de bijbehorende begeleiding zoals naar tijdelijke huisvesting. De verzekeraar gebruikt daarvoor zijn netwerk aan vakantie- en huurwoningen. Veel vakantiewoningen zijn volgeboekt door de zomervakantie, maar het lukt nog wel mensen woonruimte te bieden. Interpolis werkt naar eigen zeggen samen met onder meer gemeenten om mensen te huisvesten.

    Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
  5. Overstroomde Engelse ziekenhuizen vragen patiënten weg te blijven

    De ziekenhuizen Newham en Whipps Cross in Londen vragen patiënten om weg te blijven omdat ze zijn overstroomd, melden Britse media. Ambulances worden ook omgeleid. Een hele afdeling van Whipps Cross zou zonder stroom zitten, waardoor honderd patiënten worden geëvacueerd.

    De Engelse hoofdstad kreeg zondag te maken met zware regenval. Door de regen liepen straten onder water en moesten metrostations worden gesloten.

    De brandweer van Londen heeft al meer dan zeshonderd meldingen gehad van problemen door overstromingen. Zo zijn wegen en gebouwen ondergelopen, zijn plafonds ingestort en zijn voertuigen vast komen te zitten in het water. Het waterleidingbedrijf Thames Water heeft een noodteam ingesteld.

    In het zuid-oosten van Engeland geldt maandag nog code geel voor onweer. Ook hier is kans op overstromingen.

    Wegen stonden zondag in Londen blank. Beeld AFP
    Londense taxi rijdt over ondergelopen wegen. Beeld AFP
  6. Gat in dijk Reeuwijk geen relatie met wateroverlast Limburg, weilanden ondergelopen

    In het Zuid-Hollandse Reeuwijk moet een noodpomp zorgen dat het water in het gebied weer op het oorspronkelijke niveau komt, meldt veiligheidsregio Hollands Midden. Vanochtend bleek er een gat in de dijk te zitten. De veiligheidsregio is bezig met het dichten van het gat. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer het hoogheemraadschap, de brandweer en lokale agrariërs  Uit luchtfoto's blijkt dat de omliggende weilanden ondergelopen zijn. 

    Het gat heeft volgens de veiligheidsregio geen relatie met de voormalige hoogwaterstanden in Limburg. De oorzaak van het gat is nog niet bekend. 

    Luchtfoto’s van dijkdoorbraak ReeuwijkBeeld Josh Walet
    Luchtfoto’s van dijkdoorbraak ReeuwijkBeeld Josh Walet

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Gat in dijk in Reeuwijk, brandweer evacueert vee

    Een dijk in Reeuwijk (Zuid-Holland) is maandagochtend doorgebroken, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. In het midden van de dijk tussen de Kerkweg en de Tempeldijk is een gat ontstaan. Veiligheidsregio Hollands Midden is bezig met het dichten van het gat. Dit gebeurt in samenwerking met Hoogheemraadschap, de brandweer en omliggende bedrijven.

    Het vee in de omliggende weilanden wordt geëvacueerd. De oorzaak van de dijkdoorbraak is nog niet bekend.


    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Code geel vanwege kans op onweer in het hele land

    Het KNMI waarschuwt maandag voor mogelijk noodweer in het hele land. In de middag en avond kunnen overal stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Het meteorologisch instituut heeft daarom voor het hele land code geel afgekondigd. Ook zondag gold die waarschuwing. Lees hier meer.

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Meer noodweer verwacht in België

    Na de wateroverlast van afgelopen weekend wacht België maandag meer noodweer. Weerinstituut KMI zegt vanaf het westen opnieuw intense buien te verwachten met soms onweer. Aan het begin van de middag kan lokaal meer dan 40 liter regen per vierkante meter vallen.

    Het KMI kondigde code oranje af voor West-Vlaanderen. Voor alle andere Belgische provincies gaat het om code geel.

    De Belgische hulpdiensten hadden afgelopen weekend de handen vol aan de gevolgen van de zware neerslag. De brandweer in de regio rond Namen moest binnen een etmaal ongeveer duizend keer uitrukken, bericht de VRT.

    De meeste aandacht ging daar uit naar dringende oproepen. Daardoor moet de komende dagen nog veel puin worden geruimd. Er was ook vooral veel aandacht voor hulpverlening bij woningen. Panden met grotere oppervlaktes, zoals winkels, moeten volgens de omroep vaak nog leeggepompt worden.

    De brandweer in Brussel rukte vanwege noodweer op zondagavond tientallen keren uit. Er moest achttien keer worden ingegrepen omdat wegen waren ondergelopen. In vijftien gevallen moesten brandweerlieden de kelders van woningen leegpompen.

    België is eerder deze maand getroffen door ernstige watersnood. Toen kwamen zeker 37 mensen om het leven.

  10. Week na overstromingen België nog slachtoffer gevonden

    Ruim een week na de overstromingen in België is zaterdag nog een dodelijk slachtoffer gevonden. In Chaudfontaine in de provincie Luik werd in een rivier het lichaam van een man aangetroffen, hebben plaatselijke autoriteiten zondag bekendgemaakt.

    Chaudfontaine had zwaar te lijden onder de wateroverlast. De overstromingen kostten er zes mensen het leven. Het dodental in België staat nu op 37, nog 5 mensen worden vermist.

    Zaterdag kreeg vooral de provincie Namen te maken met nieuw noodweer. In Dinant dreven auto’s door ondergelopen straten, in provinciehoofdstad Namen werden honderden huizen ontruimd.

  11. Wateroverlast door stortbuien in noordoosten Friesland

    Stortbuien veroorzaken in het noordoosten van Friesland veel wateroverlast. Daarbij gaat het onder meer om ondergelopen kelders en straten die blank staan.

    "De meldingen komen van alle kanten binnen," zegt een woordvoerder van de brandweer. "Ze komen uit plaatsen als Harkema , Kootstertille en Buitenpost."

    Het KNMI meldt dat de buien in de loop van de ochtend Friesland verlaten, maar dat in de middag in het hele land enkele stevige nieuwe onweersbuien ontstaan. "Bij de buien kan lokaal hagel voorkomen en kan er plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen, hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden," aldus het KNMI.

    Zaterdagavond was er door stortbuien veel wateroverlast op het Zeeuwse eiland Tholen en in het westen van Brabant.

  12. Opnieuw slecht weer voorspeld: Belgisch KMI geeft code geel

    In de loop van de nacht van zaterdag op zondag werd het weer rustiger, maar vanaf zondagmiddag worden er opnieuw hevige regenbuien voorspeld. Weerinstituut KMI geeft dan code geel voor alle provincies en de hoofdstad Brussel van ongeveer 13.00 uur tot 21.00 uur. Ook begin volgende week kan het nog hevig gaan regenen.

    Ook in Nederland geldt code geel voor het hele landWaar de buien precies voorkomen is niet op voorhand aan te geven, aldus Weeronline.

  13. Aanzienlijke schade in Dinant

    In Dinant is de schade na de overstromingen aanzienlijk, meldt burgemeester Axel Tixhon in de nacht van zaterdag op zondag. Er zijn geen berichten over slachtoffers. Vier mensen hebben hun woning moeten verlaten en hebben elders onderdak gekregen. 

    Wegen zijn vernield en wagens werden meegesleurd door de waterstromen. Het water drong ook een aantal woningen binnen. "Het was kort maar bijzonder gewelddadig", aldus Tixhon. 

    Hulpdiensten zijn opgeroepen om puin en autowrakken te ruimen.

  14. Wateroverlast in westen van Noord-Brabant

    Regenbuien zorgen in West-Brabant voor veel overlast. Bij de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zijn meerdere meldingen binnengekomen over straten die blank staan en ondergelopen kelders, zegt een woordvoerder.

    Vooral in de gemeente Steenbergen, ten noorden van Bergen op Zoom in Noord-Brabant, is veel regen gevallen. Ook in het dorpje Kruisland bij Roosendaal viel veel water. "Wij verzoeken u Kruisland te mijden aangezien een aantal straten onbegaanbaar is geworden door extreme regenval. De hulpdiensten zijn ter plaatse om te helpen met de wateroverlast", twittert BOA gemeente Steenbergen.

    Ook in Zeeland is op een aantal plekken, in de buurt van Noord-Brabant, veel regen gevallen. Zo is op videobeelden te zien dat het water in Oud-Vossemeer boven de wielen van auto's uitkomt. De Veiligheidsregio Zeeland zegt nog geen meldingen te hebben gekregen van hoogstaand water.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Opnieuw overstromingen in België, auto's meegesleurd door water

    Na hevige onweersbuien is er opnieuw flinke wateroverlast in België, melden lokale media. Vooral in de provincie Namen is er veel neerslag gevallen en staan meerdere wegen blank. Ook worden auto's meegesleurd door het water in Dinant, blijkt uit beelden op sociale media. 

    Het slechte weer trekt over België vanuit Antwerpen en Vlaams-Brabant en brak rond 20.00 uur los boven Wallonië. Later op de avond krijgen ook de gebieden die vorige week zwaar werden getroffen door overstromingen met nieuw noodweer te maken.

    De gouverneur van de provincie Luik heeft een spoedvergadering belegd om maatregelen tegen nieuwe overstromingen voor te bereiden. Hulpdiensten, brandweer en opvangcentra staan klaar om hulp te bieden. Ook liggen plannen voor evacuatie van bewoners klaar.

    De VRT meldt dat boven plaatsen die eerder zwaar werden getroffen, zoal Pepinster, zaterdagmiddag een drone met luidspreker werd ingezet om bewoners op te roepen de eerste verdieping van hun woning op te zoeken of te vertrekken.

    Bij de overstromingen van vorige week kwamen in België 36 mensen om het leven, 7 mensen worden nog vermist.

    Overstroming in Dinant.Beeld BELGA
    Overstroming in Dinant.Beeld BELGA

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. 9,3 miljoen euro binnen voor gedupeerden overstromingen Limburg

    De donaties op giro 777 bleven ook zaterdag binnenstromen, nadat dagbladuitgeverijen gratis advertentieruimte ter beschikking hadden gesteld in hun kranten. Het donatiebedrag is inmiddels opgelopen tot 9,3 miljoen euro, zegt een woordvoerster van het Nationaal Rampenfonds. Het geld is bestemd voor de slachtoffers van de overstromingen in Limburg.

    Vrijdag stond de teller nog op 8,5 miljoen euro. Dit bedrag werd binnen een week opgehaald. In de afgelopen week gaven vooral particulieren gul. Maar ook diverse bedrijven en organisaties hebben toegezegd een bijdrage te leveren, aldus de woordvoerster. Meer dan 150.000 particulieren en bedrijven hebben al geld overgemaakt.

    Het Nationaal Rampenfonds maakte vrijdag bekend dat 8000 huishoudens die zwaar getroffen zijn door de watersnood elk 1000 euro krijgen. Het fonds verstrekt het geld aan de gemeenten, die het op hun beurt doorgeven aan de huishoudens.

    Het rampenfonds was oorspronkelijk van plan om vooral stichtingen, verenigingen en maatschappelijke organisaties financieel te helpen. Maar omdat er zoveel geld binnenkwam, werd besloten tot een eenmalige bijdrage aan de getroffen huishoudens.

    De actie giro 777 gaat nog steeds door.

  17. Meer dan 40 miljoen euro schade aan Valkenburgse zorginstelling

    Zorginstelling Sevagram in Valkenburg heeft als gevolg van de overstromingen zeker 42,5 miljoen euro aan waterschade opgelopen. Volgens voorzitter Pim Steerneman van de raad van bestuur van Sevagram is met name zorglocatie Valkenheim met 84 bewoners zodanig aangetast, dat het gebouw gesloopt moet worden. "We kunnen nu al zeggen dat het opnieuw bouwen van Valkenheim een langdurig traject zal worden", vreest Steerneman.

    Naast Valkenheim vallen nog twee gebouwen onder Sevagram: Oosterbeemd met 101 bewoners en een hospice voor tien gasten. Het Geerlingshospice bestaat voor een groot deel uit hout en gipswanden. "Die zijn door de hoeveelheid water gaan uitzetten", aldus Steerneman. "Een ingrijpende verbouwing is waarschijnlijk noodzakelijk. We kunnen niet aangeven hoeveel tijd daarmee gemoeid is."

    "Oosterbeemd ziet er in eerste instantie redelijk uit. De eerste en de tweede verdieping hebben geen schade. De begane grond is een ander verhaal. Daar heeft het water behoorlijk hoog gestaan. Ongeveer tot kniehoogte."

    De schade aan de aanleunwoningen wordt nog geïnventariseerd. Alle 193 bewoners zijn elders ondergebracht

  18. Deutsche Bahn: 1,3 miljard euro schade door overstromingen

    De schade aan de Duitse spoorwegen is enorm na de overstromingen van vorige week. Deutsche Bahn schat de kosten voor het herstel in op 1,3 miljard euro. Zo zijn honderden kilometers spoor, vijftig bruggen en tientallen stations zwaar beschadigd.

    Deutsche Bahn verwacht de meeste schade voor het einde van het jaar te kunnen herstellen. Het spoorverkeer moet tegen die tijd voor het grootste deel weer normaal kunnen rijden. Op plekken in de deelstaat Rijnland-Palts zou dat wat langer kunnen duren.

    Zo'n tweeduizend medewerkers van de Duitse spoorwegen zijn 'de klok rond' bezig met herstelwerkzaamheden. Er lopen gesprekken met de federale overheid over de financiering van de restauratie van het spoornet. Deutsche Bahn onderzoekt ook in hoeverre de schade is verzekerd.

    Door de watersnoodramp kwamen zeker 170 mensen in Duitsland om het leven, onder wie vijf brandweerlieden.

  19. België verlaagt dodental overstromingen naar 36

     België heeft het aantal doden door de overstromingen van vorige week verlaagd naar 36, een minder dan de eerder gemelde 37. Alle slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd.

    In tegenstelling tot het aantal doden is het aantal vermisten verder naar boven bijgesteld, tot elf. Donderdag was nog sprake van zes vermisten. Veel mensen die als vermist golden, zijn inmiddels opgespoord. De autoriteiten houden rekening met nieuwe meldingen over vermissingen.

    Ondertussen is het aantal doden door de gelijktijdige watersnood in het westen van Duitsland gestegen naar 180. Volgens de Duitse autoriteiten gelden nog ongeveer 150 personen als vermist. De autoriteiten gaan er niet van uit dat het aantal slachtoffers nog fors toeneemt.

    Zowel in België als Duitsland worden voor komend weekeinde forse regen- en onweersbuien verwacht in dezelfde gebieden die onlangs werden getroffen. Weerdiensten en overheden roepen inwoners op extra waakzaam te zijn.

  20. Opbrengst Giro 777 gaat naar door watersnood getroffen gezinnen

    De inzamelactie Giro 777 voor Limburg heeft binnen een week meer dan 8,5 miljoen euro opgebracht. Daarvan krijgen 8000 huishoudens die door de watersnood zwaar zijn getroffen elk 1000 euro. Het Nationaal Rampenfonds verstrekt het geld aan de gemeenten, die het op hun beurt zo snel mogelijk doorgeven aan de huishoudens.

    Meer dan 150.000 particulieren en bedrijven hebben de afgelopen week geld overgemaakt. Het rampenfonds was oorspronkelijk van plan om vooral stichtingen, verenigingen en maatschappelijke organisaties financieel te helpen. "Maar er kwam zó veel geld binnen dat we een koerswijziging hebben gedaan. Via de gemeenten krijgen huishoudens nu een eenmalige bijdrage," zegt een woordvoerder.

    Die kleinschalige projecten, zoals bijvoorbeeld muziek- of sportverenigingen, kunnen overigens evengoed een bijdrage aanvragen via de website www.giro777.nl. Een commissie gaat die aanvragen beoordelen.

    De landelijke actie Giro 777 is opgezet door het Nationaal Rampenfonds, dat is opgericht in 1935. De actie gaat nog steeds door. Volgens de woordvoerder melden zich nog steeds veel donateurs.

  21. Duitse autoriteiten waarschuwen voor onwaarheden overstromingen

    De Duitse autoriteiten waarschuwen voor onwaarheden over de overstromingen vorige week in het westen van Duitsland, waarbij zeker 177 mensen stierven. De leugens zouden afkomstig zijn van activisten van de anticoronabeweging. Zij doen volgens de politie en de overheid ook dubieuze oproepen tot donaties, aldus Duitse media.

    Er gaan volgens Duitse media onder meer geruchten rond over een gebrek aan hulp in Koblenz in de getroffen deelstaat Rijnland-Palts. De autoriteiten lieten op Twitter weten dat er niet is afgeschaald, terwijl dat wel op sociale media werd geclaimd.

    Duitsers krijgen het advies zich te informeren aan de hand van meerdere bronnen, informatiekanalen van de autoriteiten in de gaten te houden en alleen via officiële hulporganisaties geld te doneren. In de getroffen gebieden vinden nog steeds reddings- en schoonmaakwerkzaamheden plaats.

  22. Waterschade in drie Limburgse gemeentes telt op tot half miljard

    De schade van de wateroverlast in Limburg zorgt in alleen de drie zwaar getroffen Limburgse gemeentes Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Gulpen-Wittem mogelijk al voor meer dan een half miljard euro aan schade. Dat volgt uit een optelsom van de afzonderlijke inschattingen van de gemeentes.

    Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg sprak woensdag van 400 miljoen euro schade in zijn gemeente. De schade in buurgemeente Meerssen bedraagt waarschijnlijk tussen de 30 miljoen en 50 miljoen euro. En in Gulpen-Wittem wordt uitgegaan van 63 miljoen euro schade.


    Beeld Hollandse Hoogte / ANP
  23. Waterschade in Meerssen geschat op tientallen miljoenen euro's

    De schade van de wateroverlast in de zwaar getroffen Limburgse gemeente Meerssen bedraagt waarschijnlijk tussen de 30 miljoen en 50 miljoen euro. Het gaat met name om schade bij particulieren, zegt een woordvoerder van de gemeente. Ook landbouwers en andere ondernemers zijn volgens hem getroffen.

    Vergeleken met de schade in buurgemeente Valkenburg aan de Geul is het in Meerssen 'een andere orde van grootte'. "Maar de problematiek achter de voordeur is van vergelijkbaar niveau," aldus de zegsman. Valkenburg maakte eerder op de dag bekend 400 miljoen euro aan schade te hebben. De helft daarvan is materieel, de andere helft is bedrijfsschade door misgelopen opbrengsten.

    Het verschil verklaart de woordvoerder in Meerssen door het feit dat in Valkenburg het centrum met daarin veel ondernemers werd getroffen. Dat zou in Meerssen niet het geval zijn. "Maar daarbuiten is de schade bij campings, autohandelaren, fruitboeren en andere landbouwers ook groot."

    Andere zwaar getroffen Limburgse gemeenten als Kerkrade, Gulpen-Wittem en Heerlen konden na navraag nog niet met een schatting van een schadebedrag komen.

    Beeld ANP Sem van der Wal
  24. Duitse verzekeraars rekenen op miljardenschade na watersnood

    Duitse verzekeraars verwachten zeker vier tot vijf miljard euro te moeten uitkeren vanwege de overstromingen van afgelopen week in deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Dat zegt brancheorganisatie GDV van de verzekeringssector, die het noodweer in een verklaring omschrijft als een van de meest verwoestende stormen in het recente verleden.

    Het gaat om een eerste schatting van de schade na de overstromingen en regenval die een ravage hebben aangericht in bewoonde gebieden. Er kwamen in Duitsland meer dan 170 mensen om het leven. GDV benadrukt dat de opruimwerkzaamheden in het rampgebied nog in volle gang zijn. De schade die het noodweer heeft aangericht in deelstaten als Beieren als Saksen is nog niet meegenomen in de eerste raming.

  25. Vrijwel alle ontheemde Valkenburgers hebben onderdak gevonden

    Zo goed als alle Valkenburgers die voorlopig niet terug naar huis kunnen vanwege de watersnood hebben inmiddels een nieuw onderkomen gevonden. "Wij denken dat we iedereen onder de pannen hebben gebracht, voor zover dat van ons gevraagd is. Er zijn ook mensen die bij familie of vrienden terechtkunnen," zei burgemeester Daan Prevoo van de gemeente Valkenburg aan de Geul.

    In het Limburgse stadje Valkenburg zijn 700 gezinnen ontheemd. Hun woningen zijn dermate beschadigd, vochtig en vervuild door het hoogwater dat deze mensen wekenlang niet terug naar huis kunnen. De gemeente deed woensdagochtend op de regionale omroep L1 een oproep om deze mensen te helpen. en daarna stond de telefoon roodgloeiend.

  26. Burgemeester Valkenburg: 'We mogen van geluk spreken'

    De wateroverlast in het zuiden van Limburg heeft niet tot doden en gewonden geleid. "We mogen van geluk spreken dat wij geen slachtoffers hebben in dit deel van het rampgebied," zei burgemeester Daan Prevoo van de gemeente Valkenburg aan de Geul.

    Over de grens in Duitsland en België zijn meer dan honderd mensen om het leven gekomen. "Ondanks onze eigen ellende leven we mee met de slachtoffers in de buurlanden. Zij hebben het zwaarder voor de kiezen gekregen", zei Prevoo.

    De wateroverlast begon vorige week dinsdag, op 13 juli, legde Prevoo uit. Een zware regenbui leidde tot het overstromen van een waterbuffer bij Schin op Geul, waardoor zo'n dertig huizen onder water kwamen te staan. "De ramp ontwikkelde zich vanwege een groot regengebied dat vanuit de Eifel over Limburg draaide en in deze hoek bleef hangen. Er kwam veel regen omlaag.

  27. 400 miljoen schade door wateroverlast in Valkenburg

    De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat heeft burgemeester Daan Prevoo gezegd. Het gaat naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.

    Volgens Prevoo zijn 270 horecaondernemers getroffen door de ramp en 180 winkels. Het kan maanden duren voordat de schade is hersteld en in sommige gevallen een half jaar, zei hij.

    Bij de herstelwerkzaamheden zullen zich ook praktische problemen voordoen, zei Geeke Feiter, de directeur van het Verbond voor Verzekeraars. "Het is nu al moeilijk om bijvoorbeeld een stukadoor te vinden, ook al is iedereen begaan met Limburg."

    De verzekeraars zijn bereid de meeste schade te vergoeden, maar kijken ook naar de overheid. "Het meeste is eigenlijk wel gedekt", aldus Feiter. Zij wees erop dat het voor verzekeraars nagenoeg onmogelijk is om dit soort schade helemaal te dekken. Het demissionaire kabinet heeft de wateroverlast in de zuidelijke provincie al tot ramp verklaard. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, bij de overheid kunnen aankloppen.

  28. Noodverordening vanwege vervuild slib in buitengebied Valkenburg

    Mensen mogen voorlopig niet in het buitengebied rond het Limburgse Valkenburg komen. De watersnood daar heeft zwaar verontreinigd slib achtergelaten en 'dat wordt door de GGD ingeschaald als een groot gezondheidsrisico', aldus burgemeester Daan Prevoo. Hij heeft een noodverordening ingesteld. Wie toch in het gebied komt, riskeert een hoge boete.

    Prevoo zegt dat Valkenburg overstroomd is  door een 'soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet. Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen'.

  29. 700 Valkenburgse gezinnen ontheemd, zoeken naar woonruimte

    In het Limburgse stadje Valkenburg zijn 700 gezinnen ontheemd. Hun woningen zijn dermate beschadigd en vochtig door het hoogwater dat deze mensen wekenlang niet terug naar huis kunnen. De gemeente zoekt naar tijdelijke opvang voor deze mensen.

    Na een oproep daartoe woensdagochtend op de regionale omroep L1 staat de telefoon roodgloeiend, zei een woordvoerster van de gemeente. Veel mensen die niet naar huis kunnen vanwege de schade zitten nog in hotels, maar dat is slechts een oplossing voor de korte termijn, aldus de woordvoerster.

    "De mensen zagen na het zakken van het water dat hun woningen zoveel schade hebben, dat ze er voorlopig niet terug kunnen. Ook zit er veel vocht in de huizen, dat moet er eerst uit."

  30. Ziekenhuis VieCurie weer open na ontruiming

    Het ziekenhuis VieCuri in Venlo gaat weer open. Het gebouw staat aan de oevers van de Maas, die dreigde te overstromen. Daarom werd het ziekenhuis afgelopen vrijdag uit voorzorg helemaal ontruimd. Operaties en afspraken werden afgezegd. Bijna 240 opgenomen patiënten werden naar omliggende ziekenhuizen gebracht. Als zij nog niet zijn ontslagen, kunnen ze nu terugkeren naar Venlo.

    De evacuatie van het ziekenhuis was 'een ongekende logistieke operatie' en de herstart wordt nog moeilijker, zegt VieCuri. Het gaat ongeveer twee dagen duren om weer helemaal op te starten.

  31. Defensie helpt Waterschap Limburg met opruimen en herstelwerk

    Na eerder hand- en spandiensten te hebben geleverd aan de Veiligheidsregio’s Limburg-Zuid en -Noord, gaat de landmacht nu het Waterschap Limburg helpen. Defensie meldt dat het waterschap zelf te weinig capaciteit heeft om voor het komend weekend alle geplande opruim- en herstelwerkzaamheden af te ronden. Het is belangrijk het werk voor het weekend af te ronden. Dan kan er weer neerslag vallen en moeten de beken en kanalen hun water weer vrij kunnen afvoeren, zodat het water daar niet onnodig hard stijgt.

    Op meerdere locaties moeten hulpverleners werkzaamheden met de hand uitvoeren, omdat die plekken niet bereikbaar zijn voor groot materieel. De inzet begint woensdagochtend en duurt naar verwachting tot vrijdag rond het middaguur. De opruimwerkzaamheden bestaan onder meer uit het verwijderen van in totaal 60.000 zandzakken op de locaties Arcen, Well, Velden, Hambeek Roermond en Vlodrop. Op deze laatste locaties zal Defensie ook 50 eerder geplaatste bigbags verwijderen. Dit zijn zakken die elk gevuld zijn met ongeveer 1 kubieke meter zand.

    Verder gaan de militairen de doorstroom herstellen van beken en kanalen die uitmonden in grote waterwegen zoals de Maas en de Roer. Een aantal van deze waterwegen is tijdens het hoogwater verstopt geraakt door meegevoerd materiaal. In totaal controleren de militairen 120 kilometer watergang en maken deze vrij waar nodig.

    Een defensietruck vervoert bewoners via een pendeldienst door het hoge water van de Maas tussen Bergen en Nieuw Berge. Vanaf woensdag gaat de landmacht ook het Waterschap Limburg helpen bij de opruim- en herstelwerkzaamheden.Beeld ANP
  32. Valkenburg hermetisch afgesloten: beveiligers sturen ramptoeristen weg

    Het centrum van Valkenburg is sinds vandaag hermetisch afgesloten. Alleen mensen die echt iets te zoeken hebben in het centrum worden toegelaten. De maatregel is bedoeld om ‘pottenkijkers’ te weren. Medewerkers van een beveiligingsbedrijf bewaken de toegangswegen. Ook media mogen alleen nog naar binnen met een duidelijke afspraak.

  33. Merkel in rampgebied: goede oude sirene misschien bruikbaarder dan we dachten

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan het rampgebied in Noordrijn-Westfalen. Samen met de premier van de deelstaat, Armin Laschet, bezocht ze het stadje Bad Münstereifel, waar ze praatte met bewoners en hulpverleners.

    In de nasleep van het noodweer is in Duitsland de discussie opgelaaid over de rampenbestrijding. Mensen in de getroffen gebieden zouden te laat zijn gewaarschuwd via het sms-systeem. "De goede oude sirene is misschien bruikbaarder dan we dachten," zei Merkel.

    Op een persconferentie zei Merkel dat de regering zal onderzoeken hoe het systeem verbeterd kan worden. Merkel beloofde ook dat voor de wederopbouw meer geld beschikbaar zal zijn dan bij eerdere overstromingen en ervoor te zorgen dat "het geld snel bij de mensen komt". 

    Angela Merkel heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan het rampgebied in Noordrijn-Westfalen.Beeld REUTERS
  34. Wallonië maakt 2 miljard vrij voor eerste herstel schade water

     De Waalse regering maakt 2 miljard euro vrij voor hulp aan de door de overstromingen van vorige week getroffen gebieden. Het geld is bestemd voor lediging van de ergste nood en voor financiering van noodoplossingen. Voor de werkelijke wederopbouw zullen bedragen nodig zijn die "nu nog niet te schatten zijn," zei de socialistische premier Elio di Rupo dinsdag.

    Van het geld komt 800 miljoen uit een programma met een totale waarde van 7,5 miljard euro dat zijn regering had opgesteld om Wallonië te verbeteren. Hiervoor zullen verschillende projecten uit het programma worden geschrapt. Nog eens 200 miljoen komt uit de Waalse schatkist en gaat naar het Rampenfonds. De rest van het geld zal worden geleend op de financiële markten.

    Volgens het Nationaal Crisiscentrum in België zijn 31 mensen omgekomen bij de overstromingen van vorige week. Nog 53 mensen worden vermist.

  35. Al bijna 2000 schademeldingen in Limburg, verzekeraars druk

    Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer melden al bijna 2000 schademeldingen na de wateroverlast in Limburg. De meeste meldingen komen nog altijd uit de getroffen gemeenten Valkenburg aan de Geul, Heerlen en Meerssen. Het merendeel van de meldingen betreft ook nog steeds schade aan huizen, een klein deel gaat om beschadigde auto's.

    De twee verzekeraars zijn in de regio druk bezig met het opnemen van de schade nu het water verder aan het zakken is. De twee organiseerden zondag en maandag gezamenlijk al een bijeenkomst voor klanten om schademeldingen op te nemen, maar ook om noodhulp te verlenen en eerste voorschotten uit te betalen voor dringende zaken, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van drogers en wasmachines, maar ook knuffels voor kinderen. Het zal een aantal weken duren voor de definitieve omvang van de schade helemaal duidelijk is, aldus de verzekeraars.

    Interpolis raadt mensen aan voorzichtig te zijn met het opruimen. Daar krijgt de verzekeraar veel vragen over van klanten. Zo raden ze buren aan om aangrenzende kelders gelijktijdig leeg te pompen, anders kan door de druk van het water dat nog in een kelder staat schade aan muren ontstaan. Ook moeten mensen elektrische apparaten laten controleren door een vakman. Daarnaast raadt Interpolis mensen aan geduld te hebben. "Geforceerd drogen levert soms meer schade op."

    Beeld ANP
  36. Recreatievaart op grote rivieren Oost-Nederland weer toegestaan

    Recreatievaart is sinds dinsdagmiddag weer toegestaan op de Rijn, IJssel, Lek en Waal in Oost-Nederland, meldt Rijkswaterstaat. Ook op het Brabantse deel van de Maas mag weer gevaren worden, aldus waterschap Aa en Maas. Waterschap De Dommel laat weten dat het vaarverbod voor het grootste deel van die watergang niet meer geldt. Alleen tussen Sint-Oedenrode en Liempde geldt nog een verbod, aangezien op dat traject nog een brug wordt geblokkeerd door hoogwater.

    Schippers moeten volgens Rijkswaterstaat wel heel goed uitkijken voor ronddrijvende rommel en alert zijn op de hoge waterstanden. Zwemmen in de rivieren wordt nog steeds zeer afgeraden. Waterbeheerders waarschuwen daar altijd al voor, maar met hoge waterstanden zijn stromingen en draaikolken extra gevaarlijk. Bovendien ligt er in overstroomde gebieden erg veel meegevoerde rommel onder water.

    Pleziervaart was sinds zaterdag overal verboden. Door het hoge water waren oevers, kades en vaargeulen niet meer goed te zien. Ook zorgt hoogwater voor heel sterke stroming in het water.

  37. Hoogwaterpiek in Waalwijk, waterstand in grote rivieren dalend

    De hoogwaterpiek van de Maas heeft dinsdagmorgen Waalwijk bereikt. Rijkswaterstaat en de waterschappen verwachten niet dat de hoge waterstand van de Maas in de Biesbosch problemen gaat veroorzaken. De piek is sinds het hoge water Noord-Limburg bereikte flink afgezwakt door uitvloeiend rivierwater.

    De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal, Lek en IJssel is dinsdag dalend. De uiterwaarden en de buitendijkse gebieden zullen de komende dagen langzaam leeglopen, aldus Rijkswaterstaat. De zomerpolders langs Waal en Maas gaan vollopen met kwelwater: water dat achter de dijk opborrelt door de hoge waterstand in de bodem. 

    Langs Rijn en Lek verwacht waterschap Rivierenland alleen kwelwater in de buitenpolder van Huissen bij Arnhem. De schappen houden kwel en water dat onder de dijken doorsijpelt scherp in de gaten.

  38. KNMI gaat verband klimaatverandering en overstromingen onderzoeken

    Het KNMI onderzoekt samen met weerinstituten uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk het verband tussen de hevige regenval van vorige week, de overstromingen en klimaatveranderingExtreme regenbuien worden over het algemeen nog extremer door de opwarming van de aarde, maar lokale effecten kunnen de regen nog heviger of juist minder erg maken. Het onderzoek moet half augustus klaar zijn.

    Het is bekend dat de wateroverlast in Duitsland, België en Nederland het gevolg was van een lagedrukgebied boven Duitsland. Vorige week dinsdag en woensdag viel daardoor in Zuid-Limburg ruim twee keer zo veel regen als de normale hoeveelheid neerslag in de hele maand juli. De grote hoeveelheid regen viel op een bodem die al verzadigd was door regen die daarvoor was gevallen. 

    Aan het onderzoek van het KNMI werken ook wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA) mee. Deze internationale groep wetenschappers houdt zich al enkele jaren bezig met klimaatverandering en staat onder leiding van Jan van Oldenborgh van het KNMI en Friederike Otto van de Universiteit van Oxford. Hydrologen van de Universiteit van Utrecht en een Italiaans wetenschappelijk instituut kijken speciaal naar de overstromingen die het gevolg waren van de extreme regenval.

  39. Bergen afval op te ruimen in Limburgse wateren: 'Het is te veel'

    Het water dat door Limburg raasde, sleurt een spoor van spullen met zich mee. Normaal gesproken gaat de boswachter met een groepje vrijwilligers het gebied in om afval te prikken. 'Maar daar is nu geen beginnen aan. Het is te veel.' Lees hier het hele artikel.

  40. Dag van nationale rouw in België voor slachtoffers noodweer

    België herdenkt dinsdag de slachtoffers van het noodweer dat op 14 en 15 juli vooral de regio van de stad Luik heeft geteisterd. Zeker 31 mensen overleden daar door de enorme overstromingen. Er worden nog steeds zeventig mensen vermist.

    Om 11.00 uur begint in de zwaar getroffen stad Verviers, ten oosten van Luik, een plechtigheid waar onder anderen koning Filip, premier Alexander De Croo en de Waalse eerste minister Elio Di Rupo bij aanwezig zijn, berichten plaatselijke media.

    Op het middaguur loeien in heel het land sirenes en worden de vlaggen halfstok gehangen voor een minuut stilte (12.01 uur). Alle Belgen zijn opgeroepen de minuut stilte te respecteren uit solidariteit met de omgekomen slachtoffers en de mensen die naasten verloren of schade hebben geleden. Ook wordt stilgestaan bij het werk van de hulpverleners en reddingswerkers die nog lang niet klaar zijn in de getroffen gebieden.

    De Belgische sporters die in Tokio zijn voor de Olympische Spelen houden er ook een minuut stilte, volgens het Belgische olympische comité. De stad Brussel heeft festiviteiten in de avond afgelast die er normaal aan de vooravond van de nationale feestdag, 21 juli, worden gehouden.

    Beeld AP
  41. Dijkdoorbraak bij Gelderse Hattem, geen gevaar voor bevolking

    Een dijk tussen het Apeldoorns Kanaal en de uiterwaarden van de IJssel is ter hoogte van het Jaagpad bij de Gelderse plaats Hattem over een lengte van vijftien meter doorgebroken. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio loopt het water in een overloopgebied en worden geen huizen of bedrijven bedreigd.

    "Boeren halen het vee uit het gebied en de wegen rondom het getroffen gebied worden afgesloten," aldus de voorlichter aan het begin van de nacht van maandag op dinsdag. "Dit is een gewone situatie, het overloopgebied is er juist om dit op te vangen. Er is niets aan de hand." Hoe groot het gebied dat nu onder water loopt is, weet hij niet. "Daar hebben we nu geen zicht op."

    In Gelderland staat volgens het waterschap Vallei en Veluwe maandag en dinsdag het water in de rivieren de IJssel en de Nederrijn op zijn hoogst. Na dinsdag zakt het water weer, zo liet het waterschap eerder weten.

  42. Veiligheidsregio Zuid-Limburg stapje terug in het crisisprotocol

    Omdat het hoogwater zich uit het zuiden van Limburg heeft teruggetrokken, schaalt de veiligheidsregio daar een stapje terug in het crisisprotocol van GRIP-2 naar GRIP-1. GRIP staat voor het Gecoördineerd Regionaal Incidenten Protocol en beschrijft onder meer hoe hulpverleningsdiensten met elkaar kunnen samenwerken.

    De terugschakeling betekent dat er nog steeds meerdere hulpverleningsdiensten met elkaar samenwerken, maar dat overkoepelende afstemming op het kantoor van de veiligheidsregio niet meer nodig is.

    In het midden en noorden van Limburg is nog steeds GRIP-4, de op een na hoogste alarmfase, van kracht. In die situatie leidt de voorzitter van de veiligheidsregio, de burgemeester, een incident dat gemeentegrenzen overschrijdt. Daar zijn veel dijken verzadigd door het water wat ze onveilig maakt. 'Ga niet op de dijken lopen,' waarschuwt de veiligheidsregio Limburg-Noord dan ook.

  43. Aantal schademeldingen wateroverlast Zuid-Limburg loopt verder op

    Het aantal schademeldingen na de grote wateroverlast in Limburg blijft oplopen bij verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer. Volgens de twee, beide onderdeel van Achmea, gaat het om meer dan 1700 meldingen. Het Verbond van Verzekeraars verwacht eind deze week mogelijk wat meer te kunnen zeggen over de omvang van de schade in de regio.

    Deskundigen van Interpolis en Centraal Beheer hielden afgelopen weekend nog een soort spreekuur in een hotel bij het getroffen gebied. Zo'n tachtig getroffenen konden in gesprek met de verzekeraars. Daar zijn onder andere direct voorschotten uitgekeerd. "Sommige mensen, bijvoorbeeld die op een benedenverdieping wonen, hebben echt helemaal niets meer", zegt een woordvoerster van Centraal Beheer.

    Getroffenen hebben bijvoorbeeld geld nodig voor een tijdelijk onderkomen of voor de eerste noodspullen zoals een bed of een koelkast. "Bij sommige gezinnen is al het speelgoed van de kinderen weggespoeld", vertelt een woordvoerder van Interpolis.

    Wat de totale omvang van de schade is in Zuid-Limburg, wordt pas over een aantal weken duidelijk. Daarvoor moet het water zakken en moeten panden eerst drogen.

    . Foto: Joris van GennipBeeld Joris van Gennip
  44. Waternet schiet te hulp in overstroomd gebied Limburg

    Waternet heeft namens waterschap Amstel, Gooi en Vecht hulp geboden in het overstromingsgebied in Limburg. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf, dat water levert aan onder andere 540.000 huishoudens in en om Amsterdam, maandag weten. Alle andere waterschappen hebben zich dit weekend ook ingezet voor het gebied.

    Waternet leverde 8000 zandzakken en een zandzakvulmachine aan de regio. Ook werden zaterdag zes trekkerpompen naar Horst aan de Maas gereden, waarmee 25.000 liter water per machine verpompt kon worden. Daarnaast werd een drone naar het gebied gestuurd en hebben zo’n 25 werknemers op verschillende plekken in het rampgebied geholpen.

    “We kennen natuurlijk allemaal de beelden van deze overstromingen; vreselijk wat daar gebeurt,” aldus de woordvoerder. “Dit is een ramp in de buitencategorie en als sector helpen we onze collega’s graag.”

    De zes waterpompen zullen dinsdag terug worden vervoerd naar het noorden. Een deel van het personeel zal nog ter plaatse blijven. “Ook is het mogelijk dat we later nog gevraagd worden om hulp te bieden. Het is daar nog niet voorbij.”

    De trekkerpompen onderweg naar Horst aan de Maas.Beeld Waternet / Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
  45. Ruim 5 miljoen euro binnen voor gedupeerden hoogwater

    Het totale donatiebedrag via Giro 777 is zondagavond opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro, meldt de organisatie. Eerder op de dag werd al een bedrag bereikt van 4,2 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

    Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben circa 105.000 mensen een donatie gedaan. Daarmee geeft een donateur gemiddeld zo'n 47 euro.

    Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd "die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen", zei voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds eerder.

    Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Radiozenders besteden ook aandacht aan de actie. Zo draait NPO Radio 2 sinds zaterdagmiddag 777 liedjes om aandacht te vragen voor de watersnood. Maandag doet Radio 5 dat ook, aldus een woordvoerder van de actie.

  46. België gaat gericht zoeken naar lichamen slachtoffers noodweer

    De Belgische autoriteiten beginnen maandag met het gericht zoeken naar lichamen van slachtoffers die door de watersnoodramp om het leven zijn gekomen. "Daar moeten we eerlijk in zijn", zei Alain Remue zondagavond in het VRT-journaal. Volgens de chef van de Cel Vermiste Personen, onderdeel van de federale politie, wordt dat een ongekende opgave gezien de omvang van het gebied.

    Het aantal bevestigde overlijdens door de overstromingen in België is volgens het crisiscentrum nu 31. Daarnaast staan er nog 163 personen geregistreerd als 'vermoedelijk vermist of onbereikbaar'. Die lijst is mogelijk korter door dubbeltellingen of omdat mensen wel in veiligheid zijn maar dat nog niet hebben kunnen laten weten.

    Beeld EPA
  47. Duitse politie lokaliseert ruim 700 vermisten telefonisch

    De Duitse politie heeft in de door noodweer geteisterde deelstaat Noordrijn-Westfalen meer dan 700 personen die als vermist te boek stonden telefonisch gelokaliseerd. Daarmee is de lijst meldingen die in Keulen waren binnengekomen aanzienlijk verkort. Een woordvoerder zei tegen Focus Online dat er nu nog ongeveer 150 op staan.

    In de regio's Rhein-Sieg, rond Bonn, en Euskirchen waren zondag nog 250 medewerkers van politie, brandweer en leger met een aantal technische specialisten in touw met het zoeken naar slachtoffers van het noodweer. In het stadje Rheinbach werd een lichaam geborgen, waardoor het dodental in deze streek op negen kwam. In totaal zijn er in Duitsland nu bijna 160 bevestigde sterfgevallen door het natuurgeweld.

  48. Herstel Duitse snelwegen na noodweer kan maanden duren

    Automobilisten moeten de komende tijd op twee van de belangrijkste snelwegen in het zuiden van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen rekening houden met flinke vertraging. Het herstel van de autobanen 1 en 61, de laatste begint net over de grens bij Venlo, kan maanden gaan duren, zegt een woordvoerder van het federaal snelwegbedrijf op de site van Focus Online.

    Het vaststellen van de precieze schade die de afgelopen week is aangericht door het noodweer is nog volop gaande. Als dat is afgerond kunnen de reparatiediensten aan de slag. In de regio's Erfstadt en Swisttal heeft de watermassa hele stukken van de rijbaan weggeslagen. Op veel andere plaatsen is de ondergrond mogelijk instabiel geworden door weggespoelde zand en grind.

    De kans bestaat dat daar alsnog delen van het wegdek en talud verzakken of wegglijden. Experts gaan op die trajecten onderzoeken wat de impact is geweest van de wateroverlast voordat ze weer worden opengesteld. Daarvoor stuurt het bedrijf vrachtwagens de weg op om te kijken of er scheurvorming optreedt.

    Beeld AP
  49. Ziekenhuis VieCuri in Venlo gaat woensdag weer open

    Ziekenhuis VieCuri in Venlo gaat woensdag weer open. Dat maakte de Veiligheidsregio Limburg Noord zondagavond bekend. Maandag en dinsdag is het ziekenhuis dicht.

    VieCuri werd vrijdag geëvacueerd uit vrees voor het binnenstromen van water van de naburige Maas. In tien uur tijd werden 237 patiënten met tientallen ambulances geëvacueerd naar omliggende hospitalen.

    Nu het gevaar van hoogwater is geweken, kunnen de patiënten weer terug naar Venlo. Alle afspraken voor maandag waren al afgezegd, dat gebeurt nu ook met die van dinsdag.

  50. Steeds meer mensen mogen terug naar huis in Limburg

    Steeds meer mensen mogen in Limburg terug naar huis, nadat ze eerder overhaast hun woningen moesten verlaten voor het snel stijgende Maaswater en de gezwollen beken en zijriviertjes. In Zuid-Limburg zijn de meeste mensen die aan de Maas wonen weer thuis. Echt-Susteren volgde zaterdagavond, en zondag konden vele duizenden inwoners van Roermond en Venlo weer hun woningen opzoeken.

    Ook de inwoners van Maasdorpje Buggenum, gemeente Leudal, kunnen terug, maakte deze gemeente zondagmiddag bekend. In enkele ten noorden van Venlo gelegen gemeenten moeten de evacués nog even op de tanden bijten tot de hoogwatergolf definitief de provincie heeft verlaten. Elders in de provincie zakt het peil van de Maas gestaag.

    Mensen kunnen ook na het zakken van het waterpeil van rivieren en beken pas terug als het waterschap de dijken geïnspecteerd en veilig verklaard heeft. Die kunnen verzwakt zijn door verzadiging met Maas- en grondwater.