Direct naar artikelinhoud
Olympische Spelen

TeamNL worstelt in Tokio met besmettingen, maar ontkent inschattingsfout: ‘Chartervlucht voor sporters was te duur’

Pieter van den Hoogenband, hier eerder deze week bij het olympisch dorp.Beeld ANP

NOC-NSF neemt maatregelen om het coronavirus verder buiten het Nederlandse team in Tokio te houden. Daaronder ook op het oog simpele maatregelen die opvallend genoeg eerder niet golden.

De leiding van de Nederlandse ploeg in Tokio heeft het regime in het olympisch dorp fors aangescherpt. Door een onverwacht hoog aantal besmette olympische sporters zag sportkoepel NOC-NSF zich genoodzaakt de sporters een aantal vrijheden af te nemen om zo nieuwe besmettingen te voorkomen. Een lounge waar sporters zich konden ontspannen is bijvoorbeeld niet langer beschikbaar. De Nederlandse atleten zijn daardoor de rest van de Spelen nog meer gebonden aan hun eigen kamer.

De maatregelen volgen op de besmettingen van liefst zes leden van TeamNL, onder wie vier sporters en twee begeleiders. Vijf van die besmettingen lijken terug te voeren op de vlucht KL861 van zaterdag 17 juli. Al wilde NOC-NSF dinsdag ook andere mogelijke besmettingshaarden niet uitsluiten. Technisch directeur Maurits Hendriks noemde ook de mogelijkheid dat de leden van TeamNL op de luchthaven, in één van de olympische bussen of in het olympisch park zijn besmet.

Hendriks gaf wel aan dat de vlucht al op voorhand was ingeschaald als een potentieel gevaar. Financieel was het niet haalbaar om de sporters met speciale charters naar de Spelen in Japan te brengen. Hendriks: “Dat had een substantieel deel van het topsportbudget gekost.” Daardoor moesten de atleten mee op ‘normale’ lijnvluchten richting Tokio. In totaal ging het om liefst zeventien vluchten.

De bond heeft in samenspraak met de KLM wel geprobeerd om de sporters te beschermen. Zo waren er aparte incheckbalies en wachtruimtes. In het vliegtuig zelf ging het echter mis. Omdat de omstandigheden in zowel Nederland als Japan steeds veranderden, kwamen sporters tussen normale reizigers en sporters uit andere landen te zitten. “We hebben maar tot op zekere hoogte invloed gehad op de placering van onze sporters”, aldus Hendriks over de situatie aan boord van de vluchten.

Overgeleverd aan taxi's

Inmiddels zitten vier sporters in een quarantainehotel: roeier Finn Florijn, skateboarder Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en tennisser Jean-Julien Rojer. Chef de mission Pieter van den Hoogenband noemde dat een scenario waar vooraf rekening mee was gehouden. Dat Nederland de afgelopen dagen ondermaats presteerde heeft volgens hem niets te maken met onzekerheid in de ploeg. “Sporters zijn erop getraind om in alle gevallen te presteren ook als omstandigheden moeilijk zijn.”

De besmettingen in de Nederlandse ploeg zijn ook internationaal niet onopgemerkt gebleven. Vooral de olympische roeiers worden door hun collega’s uit andere landen met argusogen bekeken. Dat zorgt voor nieuwe problemen: de roeiers mogen niet meer met olympisch vervoer reizen en zijn dus overgeleverd aan taxi’s. Dit vergroot het risico op nieuwe besmettingen. 

NOC-NSF maakt zich daar zorgen over en wil de kansen op nieuwe positieve gevallen zo klein mogelijk maken. Diverse voorzieningen in het olympisch dorp zijn daarom gesloten, of nog maar zeer beperkt open. De lounge in het olympisch dorp, dat NOC-NSF trots ‘een stukje Nederland in Japan’ noemde, is inmiddels gedegradeerd tot een afhaalpunt voor koffie en thee. En sportgelegenheden, zoals de fitnessruimte, mogen alleen nog gebruikt worden na een reservering.

Dat de sportkoepel nu pas extra maatregelen neemt, is volgens Van den Hoogenband geen inschattingsfout. Hij vindt dat NOC-NSF niets te verwijten valt. “Het blijft steeds balanceren en afwegen”, zei hij tijdens een persconferentie. “We zijn ervan overtuigd dat de lounge bijvoorbeeld zijn waarde heeft gehad voor het team. En nu maken we deze afweging omdat dat ons beter lijkt.”

Opmerkelijk genoeg nam de bond ook een aantal voor de hand liggende maatregelen. Zo gaat de ploeg nu niet meer eten op drukke tijden en adviseert de leiding van TeamNL zijn sporters niet langer de lift te nemen. Het lijkt erop dat die aangescherpte maatregelen eerst niet werden uitgevoerd.

Lees ook: 

Situatie sporters in quarantaine ‘zeer zorgelijk’. Waarom wist NOC-NSF van niks?

NOC-NSF is geschrokken van de manier waarop positief geteste olympische sporters in quarantainehotels worden behandeld. De sportkoepel heeft de hulp van de ambassade ingeschakeld om hun situatie te verbeteren.

Waarom sporters op de olympische ‘coronavlucht’ toch kwetsbaar waren

Vier sporters en een staflid van TeamNL zijn positief getest na dezelfde vlucht. Liepen zij een groter risico in het vliegtuig naar Tokio?