za. apr 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Goede wijnen fors in prijs gedaald door dichte horeca

goede duurdere premium wijnen

Uit onderzoek blijkt dat we goede, duurdere wijnen zijn gaan drinken en, niet verrassend, flessen thuis vaker openen. De langdurige verplichte sluiting van de horeca betekent ook dat de huidige prijzen van premium wijnen veel goedkoper zijn. Een win-win voor wijnliefhebbers?

Pitch PR, een communicatiebureau voor wijn en spijs, vroeg professionele wijnimporteurs en grote retailers naar hun verwachtingen voor de Nederlandse wijnmarkt. Ondanks wat versoepelingen denken ze dat de consument in de horeca verder zal gaan minderen en thuis meer zal consumeren.

Liefhebbers hebben ook online wijnwinkels ontdekt: volgens insiders uit de branche groeit dit verkoopkanaal snel. Opvallend is dat wijnen onder de 6 euro het populairst zijn in supermarkten, terwijl online vaker een duurdere fles wijn wordt besteld.

Waarom drinken we duurder? Tien maanden lang hebben we niet kunnen genieten van de horeca. We bestelden ineens een restaurantmaaltijd voor ons gezin. Daar hoort een goede fles wijn bij, aangeboden via een online wijnwinkel, speciaalzaak of restaurant.

Goede wijnen fors in prijs gedaald door dichte horeca

Misschien is het enige goede neveneffect van de crisis dat consumenten premiumwijnen kunnen betalen. Omdat ze niet aan de horeca kunnen leveren, kunnen importeurs hun premium wijnen niet verkopen, legt verkoper Frederik Boer uit. “Ik verkoop bijvoorbeeld Arlaux Champagne in mijn winkel en het wordt uitgeroepen tot de beste Champagne van de wereld. Normaal betaal je 90 euro per fles, maar nu wordt het verkocht voor 39,95 euro.”

Boer was manager van een resort in Oostenrijk, maar verloor door de epidemie zijn baan. Toch zette hij tijdens de coronacrisis een succesvolle wijnhandel op. “Ik kan geen baan vinden, maar ik heb wel een garage vol wijn.

Tegenwoordig worden flessen wijn gemaakt om meteen open te trekken. Dit is zo omdat de meeste mensen geen wijnkelder in huis hebben, en daardoor is de techniek in de laatste twintig jaar veranderd. “Inmiddels kun je 80 tot 90 procent van de wijn meteen drinken. Dat is ook aangeraden want de meeste wijnen wordt bewaard op kamertemperatuur en dan raakt het snel bedorven. Daarom is het beter om het zo snel mogelijk op te drinken.

Wijnimporteur Kariem Hamed denkt dat we kwaliteitswijnen blijven drinken zodra de pandemie voorbij is en de prijzen weer richting normaal zijn. “Als je eenmaal hebt genoten van iets goeds, ga je denk ik niet snel terug naar een supermarktwijn van een paar euro. Maar de toekomst zal het leren.”

 


Geïnteresseerd in meer vergelijkbare onderwerpen?

Klik hier voor meer cultuur nieuws.

Lees hier meer binnenlands nieuws.

Klik hier voor meer economische nieuws artikelen.

About Post Author