Direct naar artikelinhoud
ReportageTomorrowland

‘We zijn geen zuurpruimen, wel bezorgd’: buurtbewoners na het ‘njet’ voor Tomorrowland

'Wij houden ook van Tomorrowland', klinkt het in de buurt, 'maar momenteel maken we ons grote zorgen over de veiligheid van de mensen die in deze streek wonen.'Beeld Wouter Van Vooren

Dancefestival Tomorrowland gaat dit jaar niet door. De Vlaamse regering investeerde 1,8 miljoen in het evenement, maar de burgemeesters van Boom en Rumst weigeren de vergunningsaanvraag die de organisatie indiende. Buurtbewoners reageren opgelucht, maar de Vlaamse regering wil een ‘oplossing’ zoeken.

Het is dezer dagen opmerkelijk rustig in provinciaal domein De Schorre in Boom. In minder besmettelijke tijden begint de organisatie van dancefestival Tomorrowland in juni met de opbouw van haar vele podia, maar vrijdag zijn in het park enkel watersporters, deltavliegers en andere zonnekloppers te zien. Na een verrassende persconferentie van Jeroen Baert en Jurgen Callaerts, de N-VA-burgemeesters van Boom en Rumst, lijkt het erop dat de lokale bevolking ook in de komende maanden van het park kan genieten. Donderdag maakten zij namelijk bekend dat ze Tomorrowland dit jaar geen toestemming geven om een festival op poten te zetten. “De organisatie zou te hoge risico’s met zich meebrengen”, lieten de lokale politici optekenen.

Met het nieuws verzetten de burgemeesters zich tegen de plannen die deze maand tijdens een bijeenkomst van het Overlegcomité afgeklopt werden. De verschillende Belgische regeringen besloten toen dat vanaf 13 augustus enkele evenementen met 75.000 bezoekers kunnen doorgaan als organisatoren daar een speciale aanvraag voor indienen. Tomorrowland verplaatste zijn festival van juli naar augustus en september om van die regeling te profiteren, maar mag nu alsnog een kruis door zijn plannen maken. 

“Het nieuws kwam hard aan”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. “Verschillende podia en decors werden al gebouwd, de festivalbandjes waren besteld. We werden gisteren verrast en vinden het jammer dat we geen kans kregen om de bezorgdheden van de burgemeesters weg te nemen.”

Bij de initiatiefnemers van Tomorrowland klinkt teleurstelling en frustratie over de late annulering van het evenement, maar verschillende mensen die rond het festivalterrein wonen halen opgelucht adem. De afgelopen maanden uitten zij herhaaldelijk hun bezorgdheid over de grootse plannen van de organisatoren. “We zijn bevorderd tot testmaterie”, klonk het vorige maand in een open brief van de plaatselijke wijkraad Hoek-Bosstraat. De festivalgangers moeten straks allemaal hun coronacertificaat tonen voor ze het terrein betreden, maar buurtbewoners vrezen dat mensen met een vals-negatief testresultaat alsnog voor een lokale opflakkering van het virus kunnen zorgen. 

Onverstandig

“Ik ben blij dat de burgemeesters de volksgezondheid boven de economie verkozen”, vertelt Jan Dierckx, voorzitter van de wijkraad. “Tomorrowland is een prachtige organisatie, maar ik denk dat het onverstandig is om nu al een massa-evenement te plannen.” Luc Apers, die op amper honderd meter van het hoofdpodium woont, sluit zich daarbij aan: “Buurtbewoners die kritiek uiten, worden vaak weggezet als zuurpruimen. Dat is onterecht: wij houden ook van ambiance en Tomorrowland is een knappe organisatie, maar momenteel maken we ons grote zorgen over de veiligheid van de mensen die in deze streek wonen.”

Wel een deltavlieger in provinciaal domein De Schorre in Boom, geen opbouw van Tomorrowland-podia.Beeld Wouter Van Vooren

De bezorgdheden van de Bomenaren gaan niet uitsluitend over de epidemiologische toestand in hun regio. “Heel wat mensen blijven de komende maanden nog in het land. Het plan om het festival eind augustus te organiseren, zou het provinciaal domein de hele zomer lang onbereikbaar maken voor het brede publiek. Dat is jammer, zeker omdat aangemoedigd wordt om zoveel mogelijk in openlucht samen te komen”, zegt buurtbewoner Greet Verschaeren. Marc Van Moorter, die in de straat achter het festivalterrein woont, sluit zich daarbij aan: “Ik vind dat Callaerts en Baert een wijze beslissing namen, maar vrees dat ze straks onder druk gezet zullen worden om hun standpunt bij te stellen.” 

Van Moorters vrees lijkt niet ongegrond. Vrijdag liet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten dat ze wil helpen om ‘hinderpalen weg te nemen’. Private bewakingsfirma’s kunnen de lokale politie volgens haar helpen bij de controle van coronacertificaten en het langverwachte Ministerieel Besluit rond massa-evenementen wordt vandaag verwacht. Samen met Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) zal ze maandagavond met de burgemeesters van Boom en Rumst overleggen. 

Maar volgens Arthur Orlians, Somers’ woordvoerder, is het geenszins de bedoeling om de burgemeesters tijdens die vergadering onder druk te zetten: “Zij houden de eindverantwoordelijkheid en beslissingsmacht in handen, maar we gaan in gesprek om te zien in welke omstandigheden ze het festival wel een vergunnning zouden geven en hoe we daarbij kunnen helpen.”

Belastinggeld

Het hoeft niet te verrassen dat de nationale politieke niveaus graag willen dat Tomorrowland alsnog doorgaat: Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) kondigde in maart financiële steunmaatregelen aan voor organisatoren die planden om in de onzekere zomermaanden evenementen op poten te zetten. Tomorrowland kreeg zo een voorschot van 1,8 miljoen euro toebedeeld dat enkel terugbetaald hoefde te worden als het festival niet kon doorgaan. Met de beslissing van Baert en Callaerts dreigt dat belastinggeld straks in rook op te gaan. 

Toch vindt Crevits niet dat het naïef was om bijna 2 miljoen euro in het omstreden evenement te investeren: “Dat geld was nodig om de vele leveranciers die bij een massa-evenement betrokken zijn te betalen. Daarnaast is het nog niet zeker of het festival wel geannuleerd wordt.”