©  Kris Van Exel

Experts blijven bezorgd: “Niet vergeten wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurt”

De verdere versoepelingen van de coronamaatregelen zijn logisch, maar we moeten waakzaam blijven. Dat is de boodschap van de experts na de afloop van het Overlegcomité vrijdag.

Bron: BELGA

OVERZICHT. Deze nieuwe versoepelingen gaan al in op 27 juni

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) blijft bezorgd over de verschillende coronavarianten die in omloop zijn. “Zoals alle virologen en wetenschappers ben ik van mening dat we best nog voorzichtig blijven als dat mogelijk is”, zegt Van Ranst. “De deltavariant gaat na verloop van tijd, waarschijnlijk in de tweede helft van de zomer, de meerderheid van de gevallen worden. Mensen gaan bovendien weer meer beginnen te reizen. Dat maakt de situatie onzeker. Maar ik ben wel aangemoedigd door enkele recente enquêtes: daaruit blijkt dat een groot deel van de mensen toch nog behoedzaam en terughoudend is. Het is ook logisch dat de versoepelingen worden verder gezet, nu alle parameters sterk aan het dalen zijn.”

Een kentering in de cijfers kan er zeker komen volgens de viroloog. “De vraag is hoe sterk die zal zijn. We weten op dit moment ook nog niet wat de effecten zijn van de versoepelingen die 9 juni zijn ingegaan. Het blijft nog afwachten en koffiedik kijken.”

Ventilatie

De CEO van het UZ Brussel, Tongenaar Marc Noppen, zet toch een kanttekening bij de versoepelingen. “We moeten blijven opletten voor wat er zich binnen afspeelt en voor wat er in het Verenigd Koninkrijk op dit moment gebeurt.”

“De cijfers zijn allemaal heel mooi, daarom zijn de versoepelingen te begrijpen,” vat Noppen aan. “Zeker buiten is er geen probleem. Maar bij wat er binnen opnieuw mag, wil ik graag een kleine ‘b mol’ plaatsen. Daar zal zeker moeten gelet worden op voldoende ventilatie en mondmaskerdracht.” Dirk Devroey sluit zich daarbij aan: “Er worden veel vrijheden ineens gegeven en dat voor de tweede keer op korte tijd.”

Verdediging niet vergeten

Ook VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey hoopt dat er rekening gehouden wordt met de deltavariant. “Om het in voetbaltermen te zeggen: we zijn heel de tijd aan het aanvallen. Dat is leuk maar we moeten blijven letten op onze verdediging. Wat in het VK op dit moment gebeurt, komt heel dichtbij.” Hij hoopt dat mensen niet denken dat alles voorbij is: “Op deze dag in 2020 lagen er maar zestig mensen op intensieve zorgen en 200 minder in totaal in het ziekenhuis. We moeten waakzaam blijven.”

“De mensen die nu in het ziekenhuis liggen zijn er ook erger aan toe,” vervolgt Devroey. “Hopelijk verliezen we nu niet de controle. Er lijkt een signaal gegeven dat eens je gevaccineerd bent, alles opnieuw mag. Daar moeten we toch voor opletten.” Het zal volgens Devroey ook belangrijk zijn om veel te testen deze zomer: “De vraag is of we daar de mankrachten voor hebben. De labo’s zullen wel kunnen volgen maar er zullen er genoeg mensen zijn die de tests kunnen afnemen?”

Import

Mark Noppen vraagt zich ook af waar de maatregelen tegen het importeren van de deltavariant zijn. Op dit moment is die verantwoordelijk voor 6 procent van de coronabesmettingen in België. “Ik heb niet het gevoel dat men er op dit moment echt mee bezig is.”

Ondertussen raakte bekend dat er strengere regels zullen gelden voor 27 landen, waaronder het VK. “Als mensen die uit het Verenigd Koninkrijk en andere landen komen, getest en in quarantaine geplaatst worden, kan ik niets anders dan daar tevreden mee zijn,” zegt hij. Al zullen we ook buiten België moeten opletten: “Britten zullen ook op vakantie willen gaan waar Belgen zullen zijn.”

Wachten op tweede prik

Ook epidemioloog Pierre Van Damme roept op waakzaam te blijven. “Ook wanneer de cijfers goed zijn”, zegt hij. Ook hij waarschuwt voor de deltavariant. Nog volgens Van Damme moet de politiek werk maken van een inkorting van de periode tussen twee prikken voor risicopatiënten. “Ik deel hun bezorgdheid”, aldus Van Damme. Nu moeten sommige risicopatiënten die AstraZeneca hebben gekregen 12 weken wachten op hun tweede prik, waardoor een deel van hen pas in augustus een tweede prik zou krijgen. Volgens Van Damme moet de politiek bekijken of die termijn voor die risicopatiënten net als voor de rest kan teruggebracht worden naar 8 weken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer