Direct naar artikelinhoud
OverzichtOverlegcomité

Meer versoepelingen vanaf 27 juni: dit heeft het Overlegcomité beslist

Premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie van het Overlegcomité op 14 april.Beeld Photo News

Het Overlegcomité heeft zich vanmiddag over de coronamaatregelen gebogen. Dankzij de gunstige coronacijfers komen er vanaf 27 juni een reeks versoepelingen. Zo mogen we weer met 8 aan een tafel op café of restaurant, en het sluitingsuur van de horeca verschuift naar 1 uur ‘s nachts.

• We mogen vanaf zondag 27 juni opnieuw met 8 personen (in totaal) op café of restaurant, zowel binnen als buiten. Deze datum hangt niet toevallig in de lucht: op 27 juni spelen de Rode Duivels hun achtste finale. De ‘regel van 8’ zal ook gelden voor bezoek dat thuis wordt ontvangen.

• De horeca zal de deuren ook langer kunnen openhouden. Nu is dat nog tot 23.30 uur, maar het sluitingsuur wordt verlaat tot 1 uur ‘s nachts.

• Het gebruik van plexiglas wordt toegestaan op terrassen als alternatief voor de afstandsregel tussen de tafels. Cafésporten worden weer toegelaten, mits gebruik van een mondmasker. 

• Telewerken is niet langer een verplichting, maar wordt nog steeds aanbevolen.

• Bij het winkelen zijn er ook geen beperkingen meer, behalve het mondmasker: je mag opnieuw met verschillende mensen naar de winkel. 

• Tot slot zou ook het samenscholingsverbod van 10 personen overdag en 4 personen ‘s nachts helemaal verdwijnen.

• Voor banketten en recepties gelden er geen maxima meer wat het aantal aanwezigen betreft.

• Bij erediensten mogen 200 personen binnen en 400 personen buiten aanwezig zijn.

• Bij markten, jaarmarkten, braderijen en rommelmarkten moet een bezoekersaantal van 5.000 personen een eenrichtingsverkeersplan worden opgesteld.

• Evenementen gaan naar 2.000 aanwezigen binnen en 2.500 buiten. 

• Jeugdkampen mogen opnieuw met overnachting worden georganiseerd, met honderd aanwezigen.

Tweede prik

De vaccins werken goed en de mensen in de vaccinatiecentra doen ontzettend belangrijk werk. Maar we moeten voorzichtig blijven voor de andere varianten van het coronavirus en daarom is de tweede prik van het vaccin enorm belangrijk, zo zei premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie.

“De vaccins gaan ons normale leven terugbrengen”, aldus de eerste minister. “Maar volledig gevaccineerd zijn, is pas de toegangspoort op de volledige vrijheid. Ik leg daarbij de nadruk op volledig. Dus die tweede prik is ontzettend belangrijk.”

“Bij de groep van mensen met een onderliggende aandoening heeft tot nu toe 90 procent een eerste vaccin gekregen. “Maar”, zo zegt De Croo, “slechts drie op de tien in deze groep is volledig gevaccineerd. Dit is belangrijk nu de Deltavariant in opmars is.” 

Op 16 juli vindt er een volgend Overlegcomité plaats. Premier De Croo hoopt dat daar beslist kan worden om de meeste resterende beperkingen af te schaffen. Die zouden dan tegen 1 augustus kunnen verdwijnen, al hangt dat natuurlijk af van hoe de coronacijfers evolueren.

Lees ook:

Einde van de bubbel van vier? Dit ligt vanaf 14 uur op tafel van Overlegcomité