Direct naar artikelinhoud
Beeldblog

Het iconische Nacohuisje is na zeventien jaar terug in Amsterdam

Het iconische Nacohuisje is na zeventien jaar terug in Amsterdam
Beeld Het Parool

Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via WhatsApp. Mail redactie@parool.nl. Volg ons ook op InstagramMeer foto’s? Bekijk ook het oude beeldblog.

Live

  1. Het iconische Nacohuisje is na zeventien jaar terug in Amsterdam

    Sinds 2004 was het Nacohuisje niet meer te bewonderen in de hoofdstad, maar daar kwam vandaag verandering is. Nadat het op een schip was getakeld, werd het langs de NDSM-werf over het IJ teruggevaren naar Amsterdam-Centraal.

    Zeventien jaar lang stond het boothuis in de Zaanse Achtersluispolder. Hier werd het de afgelopen vijf jaar gerestaureerd met behulp van crowdfunding. Door gulle gevers is het gelukt om het rijksmonument te behouden en een nieuwe plek te geven. Het huisje wordt nu een opstappunt voor museumboten die onder andere de Hermitage, Artis en de Hortus aandoen. 

    Het pandje stond 85 jaar achter het Centraal Station, maar moest wegens de uitbreiding tijdelijk wijken. In 2004 werd het naar Zaandam verscheept, op voorwaarde dat de gemeente het uiteindelijk terug zou plaatsen. 

    Het Nacohuisje werd in 1919 ontworpen door  Amsterdamse Schoolarchitect Guillaume la Croix. Bij het houten gebouwtje met een oppervlakte van 140 vierkante meter op betonnen palen, konden passagiers bij rederij Koppe kaartjes kopen voor de boot naar Marken. 

    In de jaren zestig kwam het in bezit van de scheepvaartafdeling van de Noordhollandsche AutoCar Onderneming (Naco), vandaar de naam, dat later opging in Connexxion.

    Werknemers van bedrijf BFAS aan het IJ hadden maandag een mooi uitzicht op de terugplaatsing van het huisje. Zeventien jaar geleden zagen ze het vanaf daar weggevaren worden; vanaf vandaag hebben ze het weer dagelijks in het vizier.

  2. Straatkunstenaar Fake vraagt met ‘Code Zwart’ aandacht voor de zorg

    Code Zwart heet dit kunstwerk van een verpleegster met paarse handschoenen voor haar gezicht, dat sinds dinsdag te zien is in de Sint Nicolaasstraat. De Amsterdamse straatkunstenaar Fake maakte het werk met stencils en spuitbussen. "Ik heb het gemaakt voor de situatie waar we in zitten, code zwart. De zorgmedewerkers over de hele wereld staan zwaar onder druk en in twee jaar tijd is hun situatie niet veel veranderd," zegt de kunstenaar.

    ‘Code Zwart’ van straatkunstenaar Fake.Beeld Fake
  3. Dertig rennende Freddie Mercury's vragen aandacht voor gezondheid van mannen

    Goed nieuws voor iedereen die woensdagavond een groep Freddie Mercury's door de stad zag rennen: je hallucineerde niet. Dertig hardlopers kropen op Mercury's sterfdag in de huid van de Queen-zanger om met een run van 5 kilometer aandacht te vragen voor de gezondheid van mannen.

    Zaterdag 27 november zou eigenlijk de negende editie van de Movember Run Amsterdam plaatsvinden in het Vondelpark, maar die werd door de corona-onzekerheid afgelast. Wel wordt er een virtuele run georganiseerd met ruim honderd deelnemers. Zo is er inmiddels al meer dan 14.000 euro ingezameld voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker en - dit jaar in het bijzonder - de geestelijke gezondheid van mannen.

    Een groep fanatiekelingen wilde iets extra's doen en organiseerde de Mercury-run. "We twijfelden of dit thema wel het juiste was, aangezien Freddie niet is overleden aan dezelfde oorzaken als waarvoor Movember campagne voert," vertelt oprichter Hendrik Nuyens. "Toch is er een belangrijke parallel: mannen praten over het algemeen niet over (mentale) gezondheidsproblemen. Dat taboe moeten we wegnemen, want het leidt er vaak toe dat ernstige problemen pas in een vergevorderd stadium ontdekt worden en dat maakt de behandeling des te moeilijker."

    Freddie Mercury overleed in 1991 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

    Beeld Maikel Thijssen Photography
  4. Reuzenpompoen is topvermaak voor olifanten in Artis

    De reuzenpompoen van 530 kilo die eerst aan het Singel lag is nu een welkome traktatie voor de Aziatische olifanten in Artis. 

    De olifanten weten wel raad met de gigantische vrucht. Ze slaan meteen toe en zetten hun gewicht erop om het ding in stukken te breken. De dieren doen qua gewicht niet onder voor hun cadeau: het jongste olifantje van de groep is al zwaarder (zo'n 600 kilo) dan de pompoen zelf.

    De pompoen was door initiator Arie (56) bij het Singel neergelegd om te voorkomen dat mensen er afval op straat gooien: “Iedereen lijkt nu de pompoen er staat de tuin te respecteren en daar geen afval meer te dumpen, zelfs dronken toeristen,” zei hij eerder tegen Het Parool. “In het voorjaar staat het er vol met tulpen, nu met pompoenen.”

    De monsterpompoen is in het oosten van het land gekweekt, aldus Arie, bij het Nederlands kampioenschap pompoen kweken.

    De olifanten zijn blij met de reuzenpompoen.Beeld Ronald van Weeren
  5. ‘Stortstunt’ op het Museumplein: 10.000 kilo aan elektronisch afval

    Magnetrons, printers, gigantische koelkasten. Op het Museumplein staan sinds acht uur twee blauwe containers vol e-waste, oftewel elektronisch afval. Dagelijks gooien we in Amsterdam 10.000 kilo e-waste weg, terwijl veel onderdelen nog te hergebruiken zijn.

    Tom Leenders (33), medeoprichter van het duurzame koptelefoonmerk Gerrard Street, staat met zijn armen over elkaar voor de containers. In samenwerking met E-Waste Race organiseerden zij deze stortstunt om aandacht te vragen voor de hoeveelheid onderdelen die we onnodig weggooien. Deze berg afval is voor een deel opgehaald door basisscholen en blijft tot vier uur staan.

    In de huidige wegwerpmaatschappij betekent een kapot onderdeel volgens Leenders vaak dat het gehele apparaat moet worden vervangen. “Terwijl er genoeg onderdelen zijn die gewoon naar behoren werken. Accu’s, printplaten, kabels, noem maar op. Het merendeel van al deze apparatuur wordt verbrand. Met een mooi woord noemen we dat thermisch recyclen.”

    De actie is volgens hem niet bedoeld als wijzende vinger naar de consument. Het ligt volgens Leenders eerder aan producenten die producten zo ontworpen dat ze telkens moeten worden vervangen. “Jaarlijks gooit Nederland 80 miljoen kilo e-waste weg. Als je zo'n getal leest kan je je daar geen beeld bij vormen, daarom laten we de Amsterdamse e-waste van één dag zien.”

    Namens E-Waste Race is Pepijn Rademakers (31) aanwezig. E-Waste Race is een organisatie die inzamelwedstrijden organiseert met basisscholen en lokale gemeenten. “Bij E-Waste Race focussen we wel echt op de bewustwording van de consument. Met onze acties door het hele land laten we zien dat dit zonde is van je grondstoffen.” 

    E-Waste op Museumplein Beeld Paul-Wijsen
  6. Van sokkel getrokken kunstwerk Fabiola in sloot teruggevonden

    Het kunstwerk Fabiola dat deze week van de sokkel was getrokken, is teruggevonden. Het beeld lag in de blubber van de sloot in het Beeldenbos in Noord. De gemeente heeft het beschadigde beeld uit het water getakeld.

    Aanvankelijk vermoedde Bert van de Kamp, van Stichting Beeldenbos Noord, dat het beeld was gestolen. Alleen de afgebroken sokkel was nog zichtbaar in de sloot. Maar toen een gemeentewerker op de bodem dregde, was het ineens raak: Fabiola lag verstopt onder het kroos en in de blubber.

    Het beeld is behoorlijk beschadigd en volledig verzadigd met water. "Maar het lijkt hersteld te kunnen worden, de vorm is er nog," zegt Van de Kamp. 

    Hij is blij dat, hoewel beschadigd, het beeld terecht is. "Het symbool voor verdraagzaamheid komt terug!" Wie verantwoordelijk is voor de vernieling, is onbekend. Het beeld werd gemaakt ter ere van Peter Alexander van Linden die zich in Amsterdam als Fabiola ontpopte tot een flamboyante en kleurrijke verschijning in het Amsterdamse uitgaansleven, met name in de gayscene. 

    .Beeld Stichting Beeldenbos Noord
    .Beeld Stichting Beeldenbos Noord
    Voorzitter Bert van de Kamp van stichting Beeldenbos Noord.Beeld Stichting Beeldenbos Noord
  7. Meest esthetische Pridefoto verbeeldt 'subliem wat hopelijk vanzelfsprekend blijft'

    Een opvallende compositie: op de voorgrond een klein kind, spelend met een schommel, en op de achtergrond een groep mannen gehuld in zwarte latex boxershorts en leren tuigjes. De plaat van Jan van Breda is een van de winnaars in de fotowedstrijd van de Pride. 

    De meest esthetische foto volgens de vakjury. Beeld Jan van Breda

    Er werden ruim 13.000 foto's ingezonden voor de wedstrijd, waarvan er vijftig werden geselecteerd voor de buitententoonstelling in het Vondelpark. Een vakjury koos uit deze selectie drie winnaars.

    De foto van Jan van Breda werd verkozen tot meest esthetisch. ‘Deze foto verbeeldt, in zijn compositie - kind op de voorgrond, mannen die zich voorbereiden op Canal Parade op de achtergrond, iedereen druk met z’n eigen bezigheden en fascinaties - subliem wat hopelijk vanzelfsprekend zal blijven: dat we, niet gehinderd door vooroordelen, en haast argeloos, allemaal naast elkaar mogen en kunnen bestaan,' aldus de vakjury. 'Daarmee is het ook een portret van een (gedroomde) vreugdevolle en zorgeloze toekomst.’

    Winnaar van de meest iconische foto. Beeld Geert van Tol

    De andere prijzen – meest iconische en meest betekenisvolle foto – gaan respectievelijk naar Geert van Tol en Romy Fernandez. Van Tol legt met zijn foto een van de eerste Nederlandse homohuwelijken vast in 2001. Het beeld van Fernandez is gemaakt tijdens de Canal Pride in 2019. De vakjury noemt de foto ontroerend. 'Hier is de blik van de fotograaf allesbepalend. Ze zoomt - op deze Amnestyboot - in op die veelbetekenende tekst -‘I dream of kissing you in public’- in combinatie met de gezichtsuitdrukking van degene die het bord omhoog houdt: vastberaden, strijdbaar, verwachtingsvol - terwijl het zeer waarschijnlijk is dat in het land waar hij vandaan komt nog lang geen sprake is van de droom die hij hier levensvatbaar maakt.'

    De winnende fotografen ontvangen 2500 euro en hun foto wordt opgenomen in de geschiedenisboeken. 

    De meest betekenisvolle foto. Beeld Ana Fernandez
  8. Luchtfoto's: eerste zelfbouwers vestigen zich op Centrumeiland

    Altijd al een woning willen bouwen in de schaarse ruimte van de stad? Op Centrumeiland op IJburg kan het. Daar wordt binnen acht jaar een complete woonwijk van 15 hectare uit de grond gestampt. De eerste bewoners namen vorig jaar al hun intrek, maar de bouw is nog in volle gang, zo is te zien op deze luchtfoto’s.

    Centrumeiland is het grootste zelfbouwproject van Amsterdam: 70 procent van de 1500 woningen zal door mensen zelf worden gebouwd. Daarnaast komen er verschillende voorzieningen, zoals een basisschool, verpleeghuis en horeca. 

    De eerste bouw op Centrumeiland.Beeld Your Captain Luchtfotografie/Irvin van Hemert
    Centrumeiland.Beeld Your Captain Luchtfotografie/Irvin van Hemert
  9. Deze muurschildering is een reflectie van, en een eerbetoon aan de Indische buurt

    Een prachtige muurschildering van kleurrijke vogels en bloemen prijkt sinds een paar dagen op de gevel van dit pand, op de kruising Molukkenstraat en Zeeburgerdijk. Kunstenares Irene Lopez Leon liet zich inspireren door het natuurlijke erfgoed van Indonesië en door de kleurrijke inwoners van de Indische buurt. 

    Het werk heet Magnetica en is een reflectie van, en een eerbetoon aan de kleurrijke en veelzijdige Indische buurt. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van Eigen Haard en Street Art Museum Amsterdam. Buurtbewoners konden meedenken over het kunstwerk.

     'We hebben tijdens het schilderen zo veel verschillende mensen ontmoet uit de buurt die Irene kwamen bedanken, koffie kwamen brengen, foto’s maakten en ons omarmden,' laat het Street Art Museum weten. 'Alles wat Amsterdam en haar inwoners zo mooi maakt kwam terug in deze week: gastvrijheid, branie, af en toe een scherpe opmerking, geintjes en goede gesprekken.' 

    De muurschildering door Irene Lopez Leon. Beeld Fons Kint
  10. Rutte en De Jonge als Beavis en Butthead op NDSM-werf

    De nachtclubs kunnen de deuren weer sluiten, de horeca gaat eerder dicht, en dat terwijl het er enkele weken terug nog op leek dat de maatschappij weer open kon gaan.

    Niet iedereen kan sympathie opbrengen voor de beslissingen van het demissionair kabinet, zo blijkt uit deze muurschildering op de NDSM-werf. Rutte en De Jonge zijn afgebeeld als de hoofdrolspelers uit de serie 'Beavis and Butthead' die in de jaren '90 op MTV werd uitgezonden

    Muurschildering op de NDSM-werf.Beeld E. Dara Weller
  11. Zussen Sofia en Najoua Sabbar zijn voor het eerst op vakantie

    De zussen Sofia en Najoua Sabbar, die twee maanden geleden nog met uitzetting werden bedreigd, zijn nu voor het eerst op vakantie. De rechter besloot in april dat de afwijzing van hun verblijfsvergunning onrechtmatig was. De Immigratie- en Naturalisatiedienst besloot daarop het beroep tegen die uitspraak in te trekken.

    De zussen stuurden burgemeester Femke Halsema een kaartje vanuit Callantsoog. 'Lieve burgemeester Halsema, wij zijn voor het eerst op vakantie!! Nog steeds in Nederland, buitenland vonden wij nog te spannend,' staat op de kaart. Ook geven ze aan dat ze het 'bruisende Amsterdam' missen. 

    Halsema reageert hartverwarmend op de kaart. "Ik hoop dat jullie, Sofia en Najoua, nu overal kunnen gaan reizen en alles kunnen gaan ontdekken wat de afgelopen jaren niet kon."

  12. Brandweer trakteert kids in Osdorp op waterpret

    Naast voor het blussen van branden en katten uit bomen halen, is de brandweer Amsterdam-Amstelland er ook voor de nodige waterpret. Brandweerlieden van de kazerne Osdorp rolden woensdag de brandslang uit en trakteerden de aanwezige kinderen op ontelbare waterspetters op het plein bij basisschool De Globe. Perfect voor verkoeling in de verhitte stad, waar de gevoelstemperatuur tot zo’n 35 graden was gestegen. 

    Beeld Brandweer Amsterdam-Amstelland
  13. Door fietsers gehate drempels verwijderd uit de Negen Straatjes

    Menig fietser zal er blij mee zijn: donderdagochtend zijn de verkeersdrempels verwijderd uit de Negen Straatjes. De drempels werden onlangs plots geplaatst door stadsdeel Centrum. Enkele dagen later kwam het nieuws dat ze weer weggehaald zouden worden na klachten van fietsers. 

    Voor voetgangers is dit minder goed nieuws. De trottoirs in de Negen Straatjes zijn smal en vaak gevuld met terrassen of scooters, dus voetgangers hebben vaak geen andere keuze dan over de straat te lopen. Zonder de drempels wordt er harder gefietst en moeten voetgangers beter uitkijken. 

    De gehate drempels in de Negen Straatjes zijn op donderdagochtend weggehaald.
  14. Melkweg zet letters op het dak: 'Ooit'

    De oplettende voorbijganger op de Lijnbaansgracht kan sinds deze week het woordje 'ooit' ontdekken op het dak van de Melkweg. De kleurrijke letters zijn het werk van beeldend kunstenaar Wouter van der Giessen en maken deel uit van een gelijknamige expositie in het culturele centrum.

    Waar het woordje naar refereert? Dat is aan de voorbijganger, zegt de Melkweg: die moet worden 'geprikkeld om hier hun eigen idee over te vormen'. Voor de overkoepelende expositie werden verschillende kunstenaars uitgenodigd om hetzelfde te doen. Dit heeft geleid tot gedichten, posters en een film, die online en bij de ingang zullen worden tentoongesteld.

    'Nooit eerder werd de lading van het woord 'ooit' zo op de proef gesteld als in deze tijd,' aldus de Melkweg, die al geruime tijd geen bezoekers mag ontvangen. Het kunstwerk op het dak is volgens het centrum 'een signaal naar elkaar, naar de maatschappij en een oproep om te durven blijven dromen, over wat ooit voor jou is of moet zijn.'

    De letters op het dak van de Melkweg.Beeld Susanne Stange
  15. Lancering campagne Diabetes Fonds brengt letters (even) terug op Museumplein

    Tussen 9.00 en 11.00 uur stonden er weer eventjes grote letters op het Museumplein. Amsterdammers hoeven niet bang te zijn; het gaat niet om een terugkeer van de gevreesde I amsterdam-letters, die voor veel hoofdstedelingen symbool staan voor het massatoerisme. De nieuwe letters spelden het woord diabetes en waren slechts kortstondig te zien.

    Het Diabetes Fonds lanceert dinsdagochtend de campagne ‘Iedereen vrij van diabetes’. Het doel is het zichtbaar maken van de 1,2 miljoen Nederlanders die dagelijks de gevolgen van de ziekte ervaren. Het fonds wil aandacht vragen voor de ‘enorme, vaak verborgen, impact die diabetes heeft op meer dan een miljoen mensen en hun families.’

    Bij de onthulling van de letters, die wat kleiner van formaat zijn dan de letters van weleer, waren enkele Amsterdammers met diabetes aanwezig.

    "Mensen die diabetes hebben kunnen dat niet uitwissen, zoals de letters van I amsterdam wel zijn weggehaald," zegt Fleur de Bruijn van het Diabetes Fonds. "Maar ik denk niet dat de gemeente het op prijs stelt als we ze laten staan." De letters zijn daarom na het fotomoment weer verwijderd.

    Beeld Jean Pierre Jans
  16. Bloemen voor overleden slachtoffer steekpartij De Pijp

    Bij ijssalon Massimo Gelato hebben mensen bloemen neergelegd voor de 64-jarige man uit Amsterdam die daar vrijdag op straat overleed nadat hij werd neergestoken. Ook hangen er twee Molukse vlaggen op de herdenkingsplek in de Van Ostadestraat.

    In en rond de Ferdinand Bolstraat in De Pijp werden nog vier personen, tussen de 21 en 28 jaar, slachtoffer van de steekpartij. Zij liggen in het ziekenhuis, maar zijn buiten levensgevaar

    De politie heeft de vermoedelijke dader, een 29-jarige man uit Amstelveen, aangehouden. Over de toedracht van het incident of het motief van de dader is nog niets bekend.

    Bloemen bij Massimo Gelato.Beeld Het Parool
    Bloemen bij Massimo Gelato.Beeld Het Parool
  17. Ferry op de ferry

    Zelden zal een reclame zo goed bij een pontje van het GVB gepast hebben als deze: Ferry. Dat viel fotograaf Christa Romp ook op toen ze de veerpont bij de NDSM-werf zag aanmeren.

    Vrijdagavond ging Ferry op Netflix in première. Het is een prequel op de serie Undercover, waarin Frank Lammers de Brabantse xtc-producent Ferry Bouman speelt.  Waar Undercover zich vooral in zuidelijk Nederland en Vlaanderen afspeelt, is de film Ferry deels gesitueerd in Amsterdam. Ferry houdt natuurlijk wél zijn vette Brabantse accent.

    Ferry: reclame voor de nieuwe film op Netflix op veerpont op het IJBeeld Christa Romp
  18. Amsterdam feliciteert Ajax met kampioenschap

    Ajax sleepte met de 4-0 op FC Emmen zondag de 35ste landstitel binnen. Al was het stadion leeg, het feestgevoel was er niet minder op. Amsterdam kleurde rood en wit en vond creatieve manieren om de club te feliciteren. 

    Zo verlichtte de A’DAM Toren op vijf etages een aantal ramen, zodat er het getal 35 kwam te staan.

    De A’DAM Toren feliciteert Ajax met 35ste landstitel.Beeld Michel Swart

    Ook de rest van de stad leefde mee.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...


    Twitter bericht wordt geladen...

    Sophie Straat bracht een ode aan alle Ajacieden.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Klaas-Jan Huntelaar feliciteerde zijn oude club op Twitter. De spits vertrok in de winterstop naar Schalke 04.

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Tuindorp Oostzaan viert 100-jarig bestaan

    De vlaggen hangen uit in Tuindorp Oostzaan en niet zomaar: het is deze week precies 100 jaar geleden dat de eerste bewoners van de wijk de sleutel kregen. Ter ere van dat jubileum werd een speciale rode en een blauwe vlag ontworpen voor de Amsterdamse volksbuurt. 

    Honderd jaar geleden waren het vooral arbeiders uit het Centrum die hun krakkemikkige onderkomens verruilden voor een huis in deze gloednieuwe buurt in Noord. Later werden ook veel oud-gedetineerden en mensen met een lichte beperking in de wijk gehuisvest, waardoor Tuindorp in de volksmond soms 'het open gesticht' werd genoemd. 

    Inmiddels is de buurt volgens inwoner Lien Bos 'aardig veryupt'. Een heel positieve ontwikkeling vindt ze dat niet: "Mensen kijken verbaasd op als je ze groet. En een keer kwam ik thuis, bleek dat de buurman een torenhoge schutting had opgetrokken. Ik dacht: wat krijgen we nou?"  

    De festiviteiten omtrent het jubileum leven volgens Bos 'niet zo' in Tuindorp. "Ik heb de vlaggen natuurlijk wel gezien, maar activiteiten? Die zullen dan wel online zijn." 

    Amsterdam, 22-04-2021, Tuindorp Amsterdam 100 jaar, Social media.Beeld Susanne Stange
    Amsterdam, 22-04-2021, Tuindorp Amsterdam 100 jaar, Social media.Beeld Susanne Stange
    Amsterdam, 22-04-2021, Tuindorp Amsterdam 100 jaar, Social media.Beeld Susanne Stange
  20. Nieuw straatkunstwerk gespot op de NDSM-werf

    Er is een nieuw straatkunstwerk gespot op de NDSM-werf, geïnspireerd door de coronapandemie. "Nu we een jaar in de pandemie zitten, zijn mensen het zat en vindt iedereen het steeds moeilijker om zich aan de regels te houden," zegt de kunstenaar die zichzelf Fake noemt.

    Op het kunstwerk zie je de dood met een surfplank onder de arm, verwijzend naar de volgende coronagolf. "Die komt eraan."

    Het kunstwerk 'Klaar voor de volgende golf' op het NDSM terrein.Beeld Fake
  21. Is het een trein? Is het een boot?

    Nee, het is allebei – zo was maandag rond 16.45 uur te zien over het IJ. Het gaat om het vervoer van een oude dubbeldekkerstoptrein.

    De trein wordt maandag over het IJ vervoerd.Beeld Hanna Bijl
  22. Grote vriendelijke reus voor de rechtbank

    De nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg opent 3 mei officieel de deuren; het plein voor het gebouw in Zuid is dan voor iedereen toegankelijk. 

    De grote vriendelijke reus op het plein is gemaakt door de Amerikaanse kunstenares Nicole Eisenman. De reus houdt in zijn rechterhand een uil (symbool voor wijsheid), een pijl (volharding en focus) en een eikeltje (bescherming tegen kwade invloeden) vast. Het beeld heet Love or Generosity. 

    ‘Het beeldt een menselijke figuur uit als poortwachter van de rechtbank: geen bewaker maar een zachtaardig schepsel dat een moment van ontspanning, troost en relativering geeft,’ aldus de rechtbank. 

    Het kunstwerk werd deels bekostigd met de percentageregeling, waardoor een deel van de bouwsom van overheidsgebouwen aan kunst in opdracht wordt besteed. Ook de gemeente en het Amsterdams Fonds voor de Kunst betaalden mee.

    Beeld Nosh Neneh
  23. Leerlingen van het Barlaeus Gymnasium krijgen les natuurkunde in Pathé City

    Voor het eerst gaf natuurkundeleraar Wim Kraakman van het Barlaeus Gymnasium woensdag les in Pathé City.

    De bioscoop is een van de coronaproof dependances van de school op de Weteringschans, nu middelbare scholen weer fysiek onderwijs mogen geven. Ook Café Reynders, De Kring en Paradiso zijn tijdelijk in gebruik als klas­lokaal.

    Alleen de eersteklassers krijgen volledig les in het gebouw van het Barlaeus zelf. De vijfde- en zesdeklassers zitten op de externe locaties, voor de andere groepen is het half-half.

    Leerlingen van het Barleaus Gymnasium krijgen natuurkundeles in Zaal 5 van Pathe City.Beeld Dingena Mol
  24. Gemeente gaat hele dag door met opruimen vuilnis Vondelpark

    Zo zag het Vondelpark er vanmorgen uit, nadat honderden bezoekers woensdagmiddag vanwege het mooie weer het park bezochten. Door inzet van de politie was het park rond 19.00 uur die avond leeg, althans: er waren geen mensen meer, maar de grond was bezaaid met plastic tassen, lege bierflesjes en ander vuilnis.

    De gemeente heeft het grootste gedeelte van de rotzooi inmiddels opgeruimd, laat een woordvoerder weten: "Het Vondelpark lag erbij als een festivalterrein vanochtend. Een drukke zomerdag is daar nog netjes bij. We zijn tot zo'n 10.30 uur bezig geweest met het verwijderen van grof afval, maar we gaan de hele dag nog door met het prikken van fijn vuil." Bij de opruimoperatie zijn vijftig medewerkers van de gemeente, 8 veegmachines, 8 kiepers, 13 blazers en 1 grote vuilniswagen ingezet. 

    Beeld ANP
    Beeld ANP

    Verschillende BN'ers laten via sociale media hun ongenoegen blijken over het achtergelaten afval in het Vondelpark. "Om te janken," schrijft Saskia Noort op haar Twitteraccount over de troep. Luuk Ikink vraagt zich af wat de mensen die hun afval achterlieten bezielt. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Kamp Seedorf herdenkt Februaristaking met grote Dokwerker bij Muiderpoort

    "We zijn gevraagd om dit jaar het affiche te ontwerpen voor de herdenking van de Februaristaking," aldus Eus van Kamp Seedorf. "Het is dit jaar 80 jaar geleden dat deze heeft plaatsgevonden." 

    Het kunstenaarscollectief noemt het een 'eer' om de muurschildering te mogen maken. Hij is te zien is op de kruising van de Insulindeweg en de Celebesstraat in Amsterdam-Oost - vlak bij het Muiderpoortstation. "Iets is pas echt een Kamp Seedorf als het groot op straat te bewonderen is. Vandaar dat we dit imposante beeld vannacht op deze historische plek hebben geplaatst. We hopen dat we er met onze bijdrage voor zorgen dat dit verhaal verteld blijft worden." 

    De Februaristaking in 1941 was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetting van Nederland, naar aanleiding van de eerste razzia's in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd station Muiderpoort gebruikt als opstapplaats, vanwaar veel Joden per trein naar kamp Westerbork werden vervoerd. 

    Het originele beeld van de Dokwerker staat op het Jonas Daniël Meijerplein in de voormalige Joodse buurt. 


    De Dokwerker à la Kamp Seedorf.Beeld Kamp Seedorf
    De DokwerkerBeeld Kamp Seedorf
    De DokwerkerBeeld Kamp Seedorf
  26. Levensgrote kunstwerken aan het IJ in buitententoonstelling

    Cultuur snuiven in een museum gaat natuurlijk nu niet, maar Foam heeft daar wat op gevonden met een buitententoonstelling langs de Westerdoksdijk aan het IJ. Op het Stenen Hoofd staan levensgrote kunstwerken van de jonge Nigeriaanse kunstenaar Aàdesokan in de expositie Fordili: A Cenotaphic Allusion to Cognition

    Hij staat bekend om zijn kleurrijke en fantasievolle werken, deze keer vertaald naar het verhaal van de man Fordili. Een fictief personage, gebaseerd op de straathandelaren in Lagos. Het gaat in deze expositie om ieders eigen perceptie. Benieuwd naar die van de kunstenaar? De QR-codes bij de werken geven toegang tot een Q&A-sessie met Aàdesokan zelf. 

    Foam presenteert de buitententoonstelling Fordili: A Cenotaphic Allusion to Cognition van kunstenaar Aàdesokan op Het Stenen Hoofd. Beeld Marc Driessen
  27. Wake me up when corona = over siert nu De Pijp

    Als influencer hoor je er eigenlijk niet bij als je niet op de foto staat voor deze muurschildering in De Pijp en ook de minder invloedrijke Nederlander laat zich graag op het idyllische plekje vereeuwigen. Maar ‘creatievelingen’ hebben nu de tekst veranderd. In plaats van 'Wake me up when I'm Famous' staat er 'Wake me up when corona = over'. Of de oorspronkelijke tekst terugkeert, is niet bekend. Of er al influencers gespot zijn die ook met deze tekst op de foto willen, evenmin.

    Beeld Raounak Khaddari
  28. Streetart Frankey brengt eerbetoon aan Kobe Bryant

    Het is dinsdag precies één jaar geleden dat basketballegende Kobe Bryant om het leven kwam bij een helikopterongeluk waarbij ook acht anderen en zijn dochter het leven lieten. Streetart Frankey, groot fan van de voormalig basketballer van de Los Angeles Lakers, brengt een eerbetoon aan Bryant op de Eenhoornsluis“Ik ben een groot basketbal fan en ben ook grote bewonderaar van Kobe. Een begenadigd basketbaltalent met een enorme wil om te winnen. Het is een beeld geworden dat draait om liefde: niet alleen liefde voor basketbal, maar ook voor elkaar. Dat kunnen we nu extra goed gebruiken. Dus shoot some love!”

    Update 14:22:  Streetart Frankey laat weten dat het beeldje gestolen is. "Het is zuur. Ik had gehoopt dat die iets langer zou blijven hangen omdat het achter een hek stond. Maar op handhoogte zijn dingen meestal wel snel weg, op hoogte blijft de kunst vaker hangen."

    "Voor degene die hem gestolen heeft: hang hem gewoon terug als je misschien spijt hebt gekregen," sluit Frankey af. "Gewoon eventjes terughangen."

  29. Punkband Hang Youth eist onmiddellijke verbetering van alles

    Vanaf deze week tot en met eind april geeft Paradiso iedere twee weken twee posterframes in het centrum van de stad ter vrije invulling aan artiesten. Punkband Hang Youth trapt de campagne af met een duidelijke boodschap: 'Hang Youth eist onmiddellijke verbetering van alles. Jullie hebben 24 uur.'

    Op Instagram richt de band zich ook nog tot de gemeente: 'laat de para (Paradiso, red) niet failliet gaan want dan komt er een kk mcdonalds.'

    Paradiso heeft geen programma om te promoten via de vaste stadscampagne, die al 8 maanden noodgedwongen doorgeschoven is vanwege corona. Artiesten die graag iets willen delen met de stad kunnen zich daarvoor aanmelden bij Paradiso. De enige voorwaarde: de uiting moet in lijn zijn met de programmering van het podium. Naast de poster van Hang Youth, zwerven er ook teksten van MICH en Meetsysteem door de stad.

    De dwingende tekst op de poster ligt in lijn met de nummers van de band. In 2020 brachten ze twee albums uit met nummers die ongeveer een minuut duren. Op het eerste album, Boel aan de hand, staan titels als: Waarom is alles zo kk duur, Joe Rogan is een lul, Kkklm en We kunne niet naar voetbal. Op het andere album, Alles moet beter: Batman is een fascist, De tabaksindustrie kan de kanker krijgen en Niks tof aan stikstof.

    De poster.Beeld @hang.youth
  30. Post-it-kunstwerk op gevel Hoppe

    Aan de gevel van café Hoppe aan het Spui hangen duizenden post-its die gezamenlijk het woord Hop(p)e vormen. 

    Het kunstwerk aan de gevel van café HoppeBeeld Jitske Nap

    De installatie is een initiatief van café Hoppe in samenwerking met het Amsterdamse creatieve bureau The Citydressers. Samen kwamen ze op het idee om een kunstwerk te maken van meer dan duizenden post-its in de kleuren van Amsterdam. 

    Voorbijgangers kunnen de post-its met mooie, hoopvolle boodschappen vullen. Het kunstwerk hangt van 21 tot en met 31 januari aan de gevel van café Hoppe, Spui 18-20. Dagelijks worden de mooiste quotes gedeeld op de socialemediakanalen van het café.

  31. Burgemeester Femke Halsema bakt taart op Blue Monday

    Om de mistroostigste maandag van het jaar door te komen, bedacht het vrijwilligersteam Count Me In een actie: 'Heel Amsterdam bakt tegen eenzaamheid'. 

    500 vrijwilligers meldden zich aan en gingen aan de slag met koekjes, muffins en taarten. Op Blue Monday overhandigden ze hun baksels aan ouderen en daklozen. 

    Blue Monday werd Bake Monday. Beeld Instagram burgemeester Femke Halsema

    Een inwoner van Het Sarphatihuis had extra geluk: zij kreeg een taart uit handen van Femke Halsema. "Om deze Blue Monday een beetje op fleuren," schrijft de burgemeester op haar Instagram. 

  32. ‘Lijk’ blijkt toegetakelde paspop

    Het zal je maar gebeuren: tijdens je dagelijkse coronaommetje door Zuidoost zie je twee voeten roerloos vanachter een bosje uitsteken. Je vermoedt het ergste. Langzaam loop je ernaartoe en wat blijkt? Het is geen lijk, maar een paspop.

    Het overkwam een van onze lezers, die de foto doorstuurde naar de redactie. De schrik is begrijpelijk, des te meer omdat de paspop flink lijkt toegetakeld. De pop is doormidden gezaagd en zit onder de sneeën. 

    Welk tragisch lot de paspopvrouw precies ten deel viel, blijft vooralsnog gissen. De lezer heeft de lugubere vondst gemeld bij de politie, die de pop verwijderde. 

    Beeld Het Parool
    Beeld Het Parool
  33. Korte film én crowdfundingcampagne voor iconische flower bike man

    Toen mediastudent Jeen Verbunt (24) door Instagram scrollde, kwam hij opeens de flower bike man tegen. "Ik dacht: ik heb van die gast gehoord, en bovendien zag ik zijn fietsen overal staan. Die vind ik wel esthetisch en tof." Hij besloot de Amerikaanse Warren Gregory een bericht te sturen en te filmen, met vijf medestudenten. 

    "Langzamerhand kwam ik er ook achter dat er een verhaal achter hem zit," zegt Verbunt. Zo leeft Gregory illegaal in Nederland, maar wil hij wel een werkvisum aanvragen. Om dat te kunnen doen, moet hij 5000 euro op de bank hebben staan. Verbunt en zijn medefilmers zijn daarom een crowdfundingcampagne begonnen om dat bij elkaar te krijgen.

  34. Rij aan maaltijdbezorgers op drukste dag van het jaar

    Nieuwjaarsdag is de drukste dag van het jaar voor bezorgrestaurants. Door de sluiting van de horeca kan deze 1 januari nog drukker worden dan gewoonlijk. De toegenomen drukte is te zien aan de rij van maaltijdbezorgers die zich hier in een rij voor de McDonalds in de Kinkerstraat verzameld hebben. 

    Beeld Het Parool
  35. Drukte van jewelste bij Amsterdamse oliebollenkramen

    Ondanks de coronacrisis is de oliebol ongekend populair dit jaar. Althans, als we de foto's gemaakt bij verschillende kramen in de stad mogen geloven. De wachtrijen staan tot om de hoek van straten en pleinen en soms nog verder. 

    Niet getreurd, wie het geduld kan bewaren, zal uiteindelijk met een zakje verse bollen terugkeren naar huis.

    Slalommen voor oliebollen. Beeld Onno Karman
    Lekker in de rij op het Hugo de Grootplein.Beeld Anna Herter
    De verkopers van de kraam op de Oostelijke Handelskade hebben het er maar druk mee.Beeld Hanneloes Pen
    In de rij bij Holtkamp in de Vijzelstraat.Beeld Het Parool
    Op het Marie Heinekenplein moet je minstens een half uur wachten op je gefrituurde deegwaren.Beeld Jessica Kuitenbrouwer
    De kraam in winkelcentrum Molenwijk in Noord.Beeld Dianne Bleeker
    Slalommen op de Oostelijke Handelskade.Beeld Hanneloes Pen
    Brug Middenweg/Linnaeusstraat.Beeld Het Parool
  36. Stedemaagd bij Vondelpark voorzien van mondkapje

    Het standbeeld De Stedemaagd bij de ingang van het Vondelpark heeft een mondkapje op gekregen. Het is onduidelijk wie de sokkel opklom om het kunstwerk mee te laten gaan met de tijd.

    De Stedemaagd, een verpersoonlijking van Amsterdam, werd in 1883 in haar zetel gehesen. In haar linkerhand houdt ze een schild vast met het wapen van de stad, met haar rechterhand heet ze bezoekers welkom in het park.

    Het origineel is van de hand van kunstenaars Alex Linneman en Friedrich Schierholz. In 2009 was het beeld zodanig vervallen dat het moest worden vervangen door een kopie. De jongere versie werd uit een blok zandsteen geslagen door restaurateur Ton Mooy.

    Ook de Stedemaagd moet eraan geloven.Beeld Frans de Heer
  37. Wishful thinking: een kerstkaart vol feest in een lege horecatent

    Horecaondernemer en fotograaf Rogier van 't Slot (47) zag voor de zoveelste dag zijn restaurant Karaat in de Houthavens leegstaan, dus besloot hij zijn gezin op te trommelen en vast te leggen voor een kerstkaart vol feest – en ook de morning after.

    "Het komt wel uit een stukje frustratie: we zijn nu al zolang dicht, terwijl december voor de horeca een geweldige maand is," zegt Van 't Slot. "Maar door op deze manier ermee bezig te gaan, krijg ik ook wel veel plezier en positiviteit terug. En ergens is het ook wishful thinking: was het maar zo'n feestje als op de kaart."

    Het lijkt op een illegale samenkomst, maar niets is minder waar: Van 't Slot heeft zijn vrouw (46), zoon (16) en dochter (14) op verschillende posities vastgelegd. "Telkens moesten ze zich dus weer omkleden. We zijn er wel 'n dagje mee bezig geweest." De uitgebeelde personages verwijzen naar zijn eerdere werk

    De kerstavond zoals gezin Van 't Slot die vierde in restaurant Karaat...Beeld Rogier van 't Slot
    ...en de morning after die onvermijdelijk op de festiviteiten volgt.Beeld Rogier van 't Slot
  38. Een kerstgroet aan het coronajaar

    Een bewoner van IJburg laat met zijn ‘kerstgroet’ ondubbelzinnig aan iedere medebewoner en IJburgbezoeker weten wat hij van dit jaar vond, met een felverlichte, levensgrote middelvinger op zijn voorgevel. De ‘kerstverlichting’ hangt op een woning op het Steigereiland. 

    De 'kerstgroet' aan het coronajaarBeeld Peter van Brummelen
  39. Van wie is dit ruimteschip?

    Een ruimteschip is gestrand op de kruising van de Spaklerweg en de Van Marwijk Kooystraat. Of is het een onvervalst kunstwerk van Streetart Frankey? Nee, dat is het in ieder geval niet, verzekert hij bij navraag. Het lijkt er dus op dat de inzittende − een aliën? − een ongelukkige noodlanding heeft moeten maken in de bosjes. Waar is diegene gebleven? Stiekem verder gereisd met de metro, misschien?

    Beeld Tom Feenstra/Fotomatic
  40. Booreiland weer richting zee

    Bewoners van Noord, zeker degenen met uitzicht op het IJ, waren al gewend aan de vier torens die uit het water staken bij de NDSM-werf. De torens maakten ooit onderdeel uit van een booreiland op de Noordzee, maar lagen de afgelopen maanden te rusten in de Amsterdamse haven. 

    Vanochtend haalde een sleepboot het platform op bij de NDSM-werf om koers te zetten naar IJmuiden. Vanuit daar zal het boorplatform waarschijnlijk opnieuw naar de Noordzee worden gebracht. De beelden zijn van omwonende Leslie van der Kamp.

  41. Licht aan in cafés

    Amsterdamse cafés deden gisteravond om 19.00 uur de lichten aan om te laten zien dat ze nog bestaan en hun ‘licht in de duisternis te laten schijnen’. Onder meer Eddy’s Bar, ’t Monumentje, ’t Aepjen en De Wetering deden mee met de landelijke actie, die via Facebook was aangekondigd.

    't Aepjen, Zeedijk.Beeld Nosh Neneh
    Café Eddy Bar, Gerard Doustraat.Beeld Nosh Neneh
    Café 't Monumentje, Westerstraat.Beeld Nosh Neneh
    Café de Wetering, Weteringstraat.Beeld Nosh Neneh
  42. Zo krijg je een boot in een winkel

    Het gaf een bijzonder beeld toen maandagochtend rond 7.00 uur, op de hoek van de Van Baerlestraat en de Willemsparkweg, een boot naar binnen werd getakeld. "Het zorgde voor alleen maar rare blikken," zegt Mo Achahboun lachend. In samenwerking met prins Bernhard en Lex Sluyter opent hij donderdag 3 december zijn nieuwe conceptstore. In het pand bij het Museumplein, waar eerst herenkledingzaak McGregor zat, wordt Achahbouns sportschool The Atlantic Club gecombineerd met de verkoop van 'luxe leisure-producten'. Daaronder valt onder andere de Waterdream-boot van de prins en Sluyter die in alle vroegte zijn plaats in de winkel kreeg.

    "Mensen kunnen niet veel op dit moment, maar kunnen wél in de buitenlucht varen. Ook willen mensen graag spullen waarmee ze aan hun gezondheid kunnen werken. Dat combineer ik hier. Het is eigenlijk een gym die wat meer biedt dan alleen sporten."

    Beeld Nosh Neneh
    Beeld Nosh Neneh
  43. Kat onder tram in Leidsestraat

    Brandweerlieden, politieagenten en medewerkers van de Dierenambulance hadden woensdagnacht hun handen vol aan een kat die in de Leidsestraat onder een tram was beland. Het dier bleek al twee maanden vermist te zijn. De 23-jarige kat, genaamd Toutou, was er slecht aan toe. Inmiddels is hij weer wat opgeknapt en herenigd met zijn eigenaar. 

    Hulpdiensten proberen de kat onder de tram vandaan te krijgen.Beeld Brandweer Amsterdam-Amstelland
  44. A'DAM Toren kleurt oranje vanwege Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen

    Woensdagavond kleuren de A'DAM toren en het gebouw van Amnesty International op de Keizersgracht oranje. De actie is onderdeel van campagne 'Orange The World' om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. De wereldwijde campagne werd woensdag, op de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen, afgetrapt: 'Met dit gebaar willen wij vrouwen een hart onder de riem steken'. 

    A'DAM TorenBeeld Alejandro Loar
    Het kantoor van Amnesty International.Beeld Alejandro Loar
  45. Waterscooters halen auto’s in op Stadhouderskade

    Dat je als automobilist op de Stadhouderskade door scooters wordt ingehaald is een gegeven, maar toen automobilisten vrijdagmiddag opkeken zagen ze tot hun grote verbazing twee waterscooters op hoge snelheid voorbijvaren.

    Rond 12.30 uur gooiden twee waterscooters het gas open op de Stadhouderskade, vlakbij het Rijksmuseum. Een oplettende lezer zag het gebeuren en stuurde een filmpje naar de redactie.

    De politie en de gemeente laten weten dat bij hun niets bekend is over de waterscooters. Ook is er over het maken van filmopnames niets bekend.

    Varen met een waterscooter of jetski is verboden in in het centrum van de stad. 

  46. Regenboogkleuren als statement tegen uitspraken minister Slob

    De ADAM Toren was afgelopen nacht in regenboogkleuren verlicht als statement tegen de uitspraken van minister Slob, die zei dat reformatorische scholen homoseksualiteit mogen afkeuren, als ze tenminste toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen.

    Sander Groet, een van de eigenaren van de ADAM Toren, noemt de uitspraak van de minister 'middeleeuws' en 'heel kwalijk'. "Je geeft toch een houvast dat het legitiem is om je af te keren van homoseksualiteit, of erger, het te bestrijden. Daarom toonden wij vannacht de regenboogvlag."

    -Beeld Dennis Bouman
    -Beeld Martijn Kort
  47. Shoutout van Kamp Seedorf

    Met dit kunstwerk bij het Pieter Nieuwland College in Oost doet kunstenaarscollectief Kamp Seedorf een shoutout naar frikandelbroodjes en middelbare scholieren.

    -Beeld Kamp Seedorf
    -Beeld Kamp Seedorf
  48. Twintig tot dertig mensen komen bijeen voor kleine herdenking Theo van Gogh

    Op de Linnaeusstraat In Oost zijn maandagmiddag twintig tot dertig mensen op een kleine herdenking voor Theo van Gogh afgekomen. Het is maandag 16 jaar geleden dat Van Gogh in de straat vermoord werd.

    Lees hier wat Het Parool schreef in de dagen na de moord. 

    Beeld Josien Wolthuizen
    Beeld Josien Wolthuizen
  49. Accordeon spelen op een koord boven de Amsterdamse grachten

    Alsof het niks is speelde de Franse koorddanser Dan Laruelle afgelopen weekend een moppie op zijn accordeon boven de Amsterdamse grachten. “Ik ben naar Nederland gekomen om wat liefde en gezelligheid te verspreiden,” aldus de waaghals. 

  50. Buurt betuigt steun en hangt massaal homovlag op

    Regenboogvlaggen hangen uit in de Transvaalbuurt.Beeld Jesper Raaijman

    Het balkon van Jesper (35) werd in 24 uur twee keer bekogeld met vuurwerkbommen vanwege het ophangen van een regenboogvlag. Om te laten zien dat ze het niet pikken, hebben bijna alle buren nu zo'n vlag uit hun raam gehangen.