Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronavirus

‘Delta-variant nu al 10 procent in steden, zal verder verspreiden’

‘Delta-variant nu al 10 procent in steden, zal verder verspreiden’
Beeld Brechtje Rood

Dit is het liveblog met coronanieuws van vrijdag 18 juni. Het blog van gisteren leest u hier terug. De belangrijkste verhalen en de actuele cijfers vindt u hier.

Live

  1. Liveblog gesloten

    Het liveblog van 18 juni 2021 is gesloten. Volg hier het liveblog van zaterdag 19 juni 2021 voor het laatste coronanieuws.

  2. Experts: ‘Dit is allemaal niet zonder risico’

    Het wordt een mooie zomer vol versoepelingen. Maar hoe slim is het om veel maatregelen los te laten? Epidemioloog Frits Rosendaal en OMT-lid en hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss waarschuwen voor een jubelstemming.

  3. 'Delta-variant nu al 10 procent in steden, zal verder verspreiden'

    Het is waarschijnlijk dat de zogeheten Delta-variant van het coronavirus op een gegeven moment de boventoon gaat voeren in het aantal coronabesmettingen, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdag tijdens de persconferentie. Het RIVM schat dat in de grote steden nu al 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn, meldde hij. Deze variant lijkt iets besmettelijker dan de huidige varianten van het virus en lijkt zich ook minder aan te trekken van één prik van het vaccin AstraZeneca.

    Daarom is het volgens hem een "race tegen de klok" om de komende weken zover mogelijk te komen met het vaccineren van zoveel mogelijk mensen. Daarbij is ook de tweede prik van groot belang. Om de verspreiding van de Delta-variant te vertragen is het nog nodig om 1,5 meter afstand te blijven houden, aldus de minister. Op dit moment gaat het volgens hem 90 procent van de besmettingen om de Britse variant. De Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutatie hebben niet echt doorgezet.

    Een hoge vaccinatiegraad, onder zoveel mogelijk groepen in alle gebieden, zorgt ervoor dat je minder verspreiding krijgt. Daarom zal de GGD de komende tijd met busjes de wijken in gaan waar het aantal vaccinaties achterblijft. Ze zullen mensen die dat willen daar kunnen inenten en twijfelaars voorlichting geven over de vaccins. (ANP)

  4. Voorzichtigheid maakt plaats voor optimisme

    Zo behoedzaam als de eerste stapjes uit de lockdown, zo groot zijn de schreden naar een open samenleving nu. Lees hier onze analyse van de versoepelingen terug.

  5. Topambtenaar VWS gaf telefonisch akkoord op deal met Van Lienden

    Het ministerie van Volksgezondheid heeft de mondkapjesdeal ter waarde van 100,8 miljoen euro met Sywert van Lienden zelf voorgesteld, mondeling goedgekeurd en met voorrang laten uitvoeren. Dit vanwege druk vanuit de media en politiek en om 'problemen met China' te voorkomen. Dat meldt de NOS op basis van een rapport van forensisch accountants en eigen aanvullend onderzoek.

    Van Lienden kreeg in april vorig jaar 100,8 miljoen euro toegezegd om mondkapjes te kopen via zijn BV Relief Goods Alliance en stichting Hulptroepen Alliantie. In Nederland was toen een schreeuwend tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Met de verkoop van mondkapjes zou Van Lienden naar eigen zeggen geen winst te maken, maar uiteindelijk leverde de deal Van Lienden en zijn zakenpartners zo'n 20 miljoen euro op.

    De bewuste deal is destijds door topambtenaar Mark Frequin telefonisch goedgekeurd. Hij werkte toen tijdelijk bij het ministerie van VWS. Dit ministerie moest iedere transactie boven de 5 miljoen euro goedkeuren, bevestigt Frequin aan de NOS. Het goedkeuren van deze deals gebeurde soms schriftelijk, per app, maar dus ook mondeling.

    Dat de druk vanuit media en politiek meespeelde om Van Lienden de deal te gunnen blijkt uit het accountantsrapport (wat overigens ook stelt dat er in dit onderzoek geen misstanden zijn geconstateerd, maar wel aanvullend onderzoek nodig is). Daarin worden mails geciteerd waarin staat dat het beter werd geacht om Van Lienden te vriend te houden. Iemand van het ministerie mailde: "It's probably better to have him inside the tent pissing out than outside the tent pissing in."

  6. Eerste boetes uitgedeeld voor schenden quarantaineplicht

    De eerste boetes zijn uitgedeeld voor mensen die zich niet houden aan de wettelijke quarantaineplicht. De boete bedraagt 339 euro. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is de pakkans "zeer reëel" als de regel wordt overtreden.

    Reizigers die terugkomen uit een gebied met zeer hoog risico moeten verplicht tien dagen in quarantaine, of op de vijfde dag na aankomst negatief testen op corona. De maatregel werd begin deze maand ingevoerd en verving de vliegverboden. Volgens De Jonge houdt een "paar procent" zich niet aan de thuisblijfplicht.

    In de Tweede en Eerste Kamer waren er wel zorgen of de maatregel in de praktijk goed zou uitpakken. Partijen vroegen zich onder meer af of de handhaving wel zou werken. Het systeem is volgens de coronaminister niet 100 procent waterdicht, maar "het werkt wel".

    Mensen die in isolatie zitten, worden gebeld om te controleren of ze wel thuis zijn. Er zijn al een "paar duizend" telefoontjes gevoerd, zei De Jonge tijdens een persconferentie, waar het einde van bijna alle coronamaatregelen werd aangekondigd. Als er na een telefoontje twijfels zijn, wordt er een toezichthouder op af gestuurd.

    Mensen die uit een land komen waar een quarantaineplicht voor geldt, moeten bij aankomst in Nederland een quarantaineverklaring bij zich hebben. Wie dat niet heeft, riskeert een boete van 95 euro.

  7. Lissabon op slot vanwege Delta-variant

    De Portugese hoofdstad Lissabon is sinds vanmiddag op slot vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen. De circa 2,8 miljoen inwoners van het hoofdstedelijk gebied mogen tot maandagochtend vroeg niet zomaar naar andere delen van het land reizen. Toeristen die naar Lissabon vliegen en daarna willen doorreizen naar hun vakantiebestemming buiten de stad, worden niet tegengehouden.

    De autoriteiten registreerden donderdag 928 nieuwe coronabesmettingen in Lissabon, de grootste stijging sinds februari. Landelijk waren die dag 1233 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat betekent dat ongeveer 75 procent van de nieuwe besmettingen werd vastgesteld in het stedelijk gebied bij de hoofdstad, hoewel daar maar 27 procent van de bevolking woont.

    Lissabon vandaag.Beeld EPA

    De autoriteiten denken dat de snelle stijging van het aantal besmettingen wordt veroorzaakt door de Delta-variant van het virus, die voor het eerst is ontdekt in India. De variant staat bekend als zeer besmettelijk en lijkt volgens hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de dominante variant in de wereld te worden.

    De regering van Portugal wil door Lissabon af te grendelen van de buitenwereld voorkomen dat de coronasituatie ook in andere delen van het land verslechtert. Portugezen die buiten het hoofdstedelijk gebied wonen, moeten de komende dagen wegblijven. Die beperking geldt niet voor vakantiegangers die naar Lissabon gaan om hun vlucht te halen. (ANP)

  8. Op anderhalve meter mag bijna alles weer: de versoepelingen van het coronabeleid op een rij

    Het kabinet vindt dat de coronacijfers meer versoepelingen mogelijk maken dan eerder aangekondigd. Zo zijn er vanaf volgend weekend geen beperkingen meer voor het ontvangen van bezoek. Bekijk hier alle versoepelingen op een rij. 

    Halverwege augustus neemt het kabinet een besluit over de allerlaatste coronamaatregelen. Dan zal duidelijk worden of mensen nog langer 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  9. WHO: Deltavariant corona op weg wereldwijd dominant te worden

    De deltavariant is wereldwijd goed op weg de overheersende variant van het coronavirus te worden, zegt WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan. Dat komt doordat deze mutatie extra besmettelijk is. 

    De deltavariant dook dit voorjaar voor het eerst op in India, dat vervolgens met een zeer zware tweede coronagolf worstelde, en werd daarna ook vastgesteld in andere landen. Donderdagavond liet demissionaire minister Hugo de Jonge (Zorg) weten dat de deltavariant in grote steden mogelijk al voor 10 procent van de nieuwe besmettingen verantwoordelijk is.

    In het 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk gaat het nu in 99 procent van alle besmettingsgevallen om de deltavariant. Een week geleden was dat 90 procent. In Nederland is nog niet duidelijk hoe wijdverspreid de variant precies is, omdat er alleen steekproefgewijs wordt getest. Lees hier welke schade de deltavariant in Nederland zou kunnen aanrichten.

  10. Bekijk hier live de corona-persconferentie van premier Rutte

    Om 19.00 uur houdt premier Rutte een persconferentie waarin nieuwe versoepelingen van het coronabeleid worden aangekondigd. Bekijk de persconferentie hier live én alle vragen van journalisten na afloop. Bekijk achteraf een overzicht van de maatregelen via ons liveblog.

  11. Lissabon op slot vanwege deltavariant, toeristen mogen wel weg

    De Portugese hoofdstad Lissabon is vrijdagmiddag op slot gegaan vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen. De circa 2,8 miljoen inwoners van het hoofdstedelijk gebied mogen tot maandagochtend vroeg niet zomaar naar andere delen van het land reizen. Voor toeristen geldt een uitzondering: als ze naar Lissabon vliegen en daarna willen doorreizen naar hun vakantiebestemming buiten de stad, worden ze niet tegengehouden.

    Donderdag registreerde Portugal de grootste stijging positieve tests sinds februari, met 928 nieuwe besmettingen in Lissabon, zo'n 75 procent van het landelijke aantal nieuwe besmettingen die dag. Lokale autoriteiten vrezen dat de snelle stijging wordt veroorzaakt door de deltavariant van het virus. Lees hier hoe groot het gevaar is dat vakantievierende jongeren deze variant naar Nederland brengen

  12. Geen misstanden in mondkapjesdeal Van Lienden gevonden bij eerste onderzoek

    Sywert van Lienden wilde vandaag niet ingaan op een oproep van betrokkenen bij zijn non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie om de verdiende miljoenen terug te storten naar de overheid. Ondertussen hebben forensische accountants geen aanwijzingen gevonden voor misstanden bij de deal tussen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en het bedrijf van Sywert van Lienden. Maar er is wel aanleiding voor een tweede onderzoek, zei demissionair minister Van Ark vandaag.

  13. Rutte heeft begrip voor koning die coronaregels overtrad

    Het was druk, afstand houden was moeilijk. Koning Willem-Alexander oogst kritiek, maar ook een beetje begrip omdat hij wederom de coronavoorschriften heeft geschonden. Lees hier de zowel geirriteerde als begripvolle reacties van onder meer premier Rutte.

  14. Een derde van de twintigers heeft al een vaccinatie, of een afspraak gepland

    Precies een week nadat de eerste twintigers hun vaccinatieafspraak konden inplannen, hebben al meer dan 230.000 twintigers hun eerste prik gehad. Dat meldt de GGD. Er staan nog meer dan een half miljoen prikken gepland voor dezelfde groep. 

    Dat betekent dat ongeveer een derde van alle 20-29-jarigen al een eerste vaccinatie heeft, of een afspraak daarvoor. De aantallen lopen volgend de GGD snel op. "De komende week zitten nagenoeg al onze priklocaties echt helemaal volgepland", zegt een woordvoerder.

    Sinds vrijdag kunnen ook de eerste tieners met geboortejaar 2001 en 2002 een afspraak maken. Alleen de laatste 18-jarigen (die met geboortejaar 2003) moeten nog uitgenodigd worden.

    Volgens gedragsonderzoek van het RIVM is de vaccinatiebereidheid onder 16 tot 24-jarigen 76 procent, en onder 25 tot 39 jarigen 77 procent. Gemiddeld is die in Nederland 87 procent.

    (Marten van de Wier)

  15. Rechter geeft AstraZeneca meer tijd voor vaccinleveringen aan EU

    AstraZeneca hoeft de EU minder snel coronavaccins te leveren dan de Europese Commissie eist. De EU mag voor eind september nog eens 50 miljoen vaccins verwachten, heeft de rechtbank in Brussel volgens de commissie vrijdag bepaald.

    De Europese Commissie wilde dat de Brits-Zweedse fabrikant veel meer zou leveren. Voor iedere dag dat de vaccins op zich zouden laten wachten, eiste zij een schadevergoeding die in totaal in de miljarden zou kunnen lopen.

  16. Weer flinke daling aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

    Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw flink gedaald. Op dit moment verzorgen de ziekenhuizen nog 533 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Donderdag stond dat aantal nog op 573 patiënten.

    Woensdag lagen er nog 605 coronapatiënten in de ziekenhuizen. In twee dagen tijd is de bezetting dus met 72 patiënten afgenomen en vergeleken met dinsdag gaat het om een afname van meer dan honderd patiënten.

    Op de intensive cares kwamen er afgelopen etmaal vier nieuwe coronapatiënten bij, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Doordat er meer mensen zijn ontslagen of overleden, is het totaal aantal coronapatiënten dat op die afdelingen wordt verzorgd wel afgenomen. IC-personeel behandelt momenteel 218 ernstig zieke mensen met een coronabesmetting. Donderdag waren dat er nog 226.

    Het aantal nieuwe patiënten dat op de verpleegafdelingen wordt opgenomen staat al een aantal dagen achter elkaar op 32 patiënten per dag. De verpleegafdelingen verzorgen momenteel 315 patiënten met Covid-19. Donderdag waren dat er nog 347. Dat betekent dat dus ook meer mensen deze afdelingen verlaten dan dat er worden opgenomen.

    Aantal nieuwe coronabesmettingen opnieuw onder de duizend
    Afgelopen etmaal zijn er 918 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM geregistreerd. Het is de tweede keer deze week dat het aantal bevestigde besmettingen onder de duizend duikt.

    Ook het weekgemiddelde is weer gedaald. In de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 1035 positieve tests per dag geregistreerd.

    Het aantal sterfgevallen nam vrijdag toe met twee. 

    (ANP)

  17. Ministers: koning had zich aan coronaregels moeten houden bij bezoek aan 'oranje' straat

    Koning Willem-Alexander had zich aan de coronaregels moeten houden toen hij donderdag voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal een bezoek bracht aan de 'oranje' Haagse Marktstraat. Daar schudde hij handen met buurtbewoners en hield hij geen anderhalve meter afstand. Burgemeester Jan van Zanen liet weten dat het bezoek van de koning veel meer mensen trok dan verwacht en dat het daardoor niet lukte om afstand te houden. 

    Verschillende ministers hebben inmiddels benadrukt dat de coronaregels voor iedereen gelden, ook voor leden van het koningshuis. "De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt", zei bijvoorbeeld minister Van Ark. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn enthousiasme tijdens het bezoek wel. (ANP)

  18. Onderzoekers: Coronapatiënten liggen minder lang op de ic door leukemiemedicijn

    Coronapatiënten die ernstig ziek zijn, liggen na toediening van een leukemiegeneesmiddel gemiddeld zeven dagen korter op de intensive care. Dat stellen onderzoekers in een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine. Aan het onderzoek deden dertien Nederlandse ziekenhuizen mee, waaronder het Amsterdam UMC, het LUMC en het Erasmus MC.

    Een op de vijf coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen, krijgt zulke ernstige longschade door vaatlekkages in de longen dat ze op de intensive care moeten worden opgenomen. Van het leukemiemedicijn, imatinib genaamd, was al bekend dat het vaatlekkage in de longen remt. Coronapatiënten die in de studie het middel kregen, lagen gemiddeld acht dagen op de ic en mensen die een placebo kregen vijftien.

    Aan het onderzoek deden 385 coronapatiënten met zuurstofproblemen mee, verspreid over de verschillende ziekenhuizen. Bij de patiënten met mildere klachten was imatinib minder effectief. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet onderzoek naar de werking van het middel bij coronapatiënten. (ANP)

  19. Advies Japanse medici: tijdens Spelen geen toeschouwers toelaten

    Het zou verstandig zijn als er helemaal geen toeschouwers worden toegelaten bij de Olympische Spelen. Dat vindt een groep Japanse medische experts. In een rapport waarschuwen de adviseurs ervoor dat het evenement kan leiden tot een oplopend aantal coronabesmettingen en voor een mogelijke overbelasting van het zorgsysteem.

    Het advies van de medici staat haaks op de plannen van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio. Eerder op vrijdag werd bekend dat wordt overwogen een maximum van 10.000 toeschouwers uit Japan toe te laten in de olympische stadions. Buitenlandse fans zijn sowieso niet welkom.

    Het aantal dagelijkse nieuwe coronagevallen in Japan neemt de afgelopen weken gestaag af. Inmiddels heeft zo'n 15 procent van de bevolking minimaal één prik gehad. Onder Japanners leeft volgens persbureau Kyodo News wel de zorg dat het aantal besmettingen weer sneller gaat toenemen als beperkende maatregelen worden versoepeld of opgeheven. De noodtoestand wordt komend weekeinde opgeheven in Tokio en de meeste andere regio's in het land. (ANP)

  20. Nog geen verre vakanties met TUI, behalve naar ABC-eilanden

    Reisorganisatie TUI Nederland biedt voorlopig geen verre vakanties buiten de Europese Unie aan, afgezonderd van reizen naar Aruba, Bonaire en Curaçao. Dat meldde de organisatie in een reactie op een aankondiging van zusteronderneming TUI België die alle pakketreizen buiten Europa deze zomer schrapt. TUI hoopt vakanties naar Turkije, dat ook buiten de EU ligt, deze zomer nog wel aan te kunnen bieden. Dit hangt dan wel samen met het reisadvies dat nu nog op oranje staat.

    TUI Nederland benadrukt geen vakantiereizen uit te voeren naar gebieden met een oranje reisadvies. Veel landen buiten Europa zoals Jamaica, de Dominicaanse Republiek of Mexico staan nog op oranje en het is niet waarschijnlijk dat die voor eind augustus op geel gaan. Daarom zijn alle vakanties naar deze landen tot die tijd geannuleerd. Het aantal boekingen naar verre bestemmingen was volgens TUI beperkt.

    Vakanties naar Turkije zullen zeker niet voor 16 juli plaatsvinden. Er kan geboekt worden maar TUI voert de reis alleen uit als het reisadvies geel of groen wordt. "We annuleren steeds drie tot vier weken vooruit om mensen tijdig te informeren en een alternatief aan te kunnen bieden naar bijvoorbeeld Griekenland of Spanje", aldus de organisatie. (ANP)

  21. Geboortejaren 2001 en 2002 kunnen afspraak voor coronaprik maken

    Mensen die zijn geboren in 2001 en 2002 kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen corona. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een tweet. Deze lichtingen krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.

    Mensen uit 2001 kunnen vanaf 10.00 uur terecht op de website Coronavaccinatie-afspraak.nl, degenen die een jaar later zijn geboren vanaf 13.00 uur. Telefonisch een afspraak maken is ook mogelijk. Ze kunnen vervolgens terecht bij rond de 140 vaccinatielocaties van de GGD. (ANP)

  22. Kabinet presenteert nieuwe versoepelingen in persconferentie

    Opnieuw presenteert het kabinet niet op een dinsdag, maar op een vrijdag de volgende ronde versoepelingen van de coronamaatregelen. Hoewel de knoop formeel pas vrijdag in de ministerraad wordt doorgehakt, zijn de meeste versoepelingen zoals gebruikelijk al eerder uitgelekt.

    Vanaf 26 juni mag de horeca tot middernacht open en mogen restaurants weer tot 100 gasten ontvangen. Thuis mogen mensen acht mensen ontvangen, in plaats van vier zoals nu. Voor alles geldt wel dat er nog anderhalve meter afstand moet kunnen worden bewaard.

    Deze week bleek dat het kabinet ook kijkt naar het thuiswerkadvies en de mondkapjesplicht. Op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het ov, zal de mondkapjesplicht waarschijnlijk in stand worden gehouden. Waar de plicht dan wel mogelijk wordt teruggeschroefd, moet nog worden besloten.

    Zelfs discotheken en nachtclubs kunnen weer de deuren openen, maar bezoekers moeten hier wel over een negatieve coronatest beschikken.

    Net als bij de vorige versoepelingen besloot het kabinet te versnellen, omdat de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting snel verbeteren. De versoepelingen stonden eigenlijk gepland voor 30 juni. (ANP)

  23. Wereldwijd aantal coronadoden passeert 4 miljoen

    Het aantal coronavirus-gerelateerde sterfgevallen is vrijdag de 4 miljoen gepasseerd, blijkt uit een telling van persbureau Reuters.

    Hoewel het aantal nieuwe gevallen en sterfgevallen in landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is afgenomen, is er in verschillende landen een tekort aan vaccins op het moment dat de Delta-variant de dominante variant in de wereld wordt.

    Het duurde meer dan een jaar voor het dodental door het longvirus de 2 miljoen bereikte, terwijl de daaropvolgende 2 miljoen in slechts 166 dagen werden geregistreerd.

    De top vijf van landen met de meeste sterfgevallen in absolute aantallen - de Verenigde Staten, Brazilië, India, Rusland en Mexico - vertegenwoordigt ongeveer de helft van alle sterfgevallen in de wereld, terwijl Peru, Hongarije, Bosnië, Tsjechië en Gibraltar de hoogste sterftecijfers hebben wanneer wordt gecorrigeerd voor het bevolkingsaantal.

    Vrijdag wordt waarschijnlijk de 2,5 miljardste coronavaccinatie op de wereld geprikt, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit.

    Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 1,6 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. (ANP)

    Een demonstrant plaatst kruisen voor het Braziliaanse Congres in de hoofdstad Brasília als herdenking aan hen die overleden door het coronavirus. In het land overleden 496.004 mensen aan Covid-19. Donderdag werden 2311 doden over de afgelopen 24 uur geregistreerd. Het gemiddelde dodenaantal per dag ligt sinds woensdag weer boven de 2000, voor het eerst in 41 dagen.Beeld REUTERS
  24. Sterftecijfer weer bijna op normaal niveau na korte piek

    Het aantal sterfgevallen is vorige week gedaald, na een onverwachte stijging in de week daarvoor. Daarmee ligt het sterftecijfer bijna weer op een normaal niveau. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    In een groot deel van 2020 en 2021 lag het aantal sterfgevallen veel hoger dan gebruikelijk vanwege het coronavirus. De sterftegolf van de afgelopen winter en voorjaar leek voorbij, tot twee weken geleden plots iets meer mensen overleden dan normaal. Een woordvoerder van het CBS verwachtte niet dat Covid-19 de oorzaak was. De besmettingen lopen namelijk terug en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Ze sloot niet uit dat het om een toevalligheid ging.

    Vorige week is het aantal sterfgevallen weer gedaald in alle leeftijdsgroepen. Er overleden ongeveer 2800 mensen. Dat zijn er 50 meer dan de onderzoekers hadden verwacht op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische ontwikkelingen. Alleen het aantal sterfgevallen onder 65- tot 80-jarigen lag hoger dan gebruikelijk. (ANP)

  25. Buiten Nederland veel meer faillissementen na corona

    Het aantal faillissementen ligt sinds corona in Nederland veel lager dan in andere landen in Europa. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan deze ontwikkeling niet los gezien worden van het palet aan steunmaatregelen door de Nederlandse overheid. Die maatregelen verschillen namelijk per land.

    Volgens het statistiekbureau is in Nederland sprake van een historisch laag niveau van faillissementen. Sinds de coronacrisis losbarstte nam het aantal faillissementen kwartaal op kwartaal af. In de Europese Unie liggen de zaken anders. Daar daalde in het tweede kwartaal van vorig jaar het aantal faillissementen nog. Daarna is sprake van een toename.

    Bij slechts drie EU-landen die data aan het Europese statistiekbureau Eurostat leverden was het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van dit jaar ook hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Roemenië was de toename met 150 procent het sterkst. Ook in Spanje is het aantal faillissementen meer dan verdubbeld.

    In België, Frankrijk en Duitsland lag het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2021 lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In die landen werd naast steunmaatregelen zoals in Nederland ook ingezet op een specifieke maatregel ter voorkoming van faillissementen. De daling van het aantal faillissementen in ons land was relatief sterker. (ANP)

  26. 'Vanaf 26 juni alleen nog mondkapjes in ov en op vliegveld'

    Tot minimaal half augustus moet de anderhalvemeterregel blijven gelden. Maar mondkapjes hoeven niet meer vanaf 26 juni, behalve in het openbaar vervoer en op het vliegveld. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, aldus RTL Nieuws.

    Dat zou betekenen dat vanaf zaterdag 26 juni bijna alle coronamaatregelen vervallen. Ook kunnen mensen weer voorzichtig naar kantoor. Daar mag dan maximaal de helft van het personeel aanwezig zijn, als de anderhalve meter gewaarborgd is. Binnen het kabinet is nog discussie over hoe lang het nog vast willen blijven houden aan de anderhalvemeterregel. Vrijdag wordt hier definitief de knoop over doorgehakt. Om 19.00 uur is er dan weer een persconferentie. (ANP)