Direct naar artikelinhoud

Terugkeer bij Inter uitgesloten voor Eriksen wegens ICD-kastje

Het is nog maar de vraag of Christian Eriksen na zijn hartaanval terug zal keren op het veld, maar het is in ieder geval duidelijk dat hij niet meer voor zijn club Inter zal spelen. In de Serie A is het verboden om te spelen met een defibrillator, het kastje dat Eriksen gaat krijgen.

Christian Eriksen speelt sinds januari 2020 voor Inter.Beeld EPA

In de Italiaanse sportreglementen staat vermeld dat het verboden is om met een ICD-kastje topsport te bedrijven. Lucio Mos, voorzitter van de Italiaanse Vereniging voor Sportcardiologie, heeft dat bevestigd tijdens een radio-uitzending van Radio Punto Nuovo. “Er zijn dingen die zelfs aan de meest nauwkeurige controles kunnen ontsnappen, ook omdat onderzoeken periodiek plaatsvinden, dus een probleem van dit type kan ontstaan tussen de ene controle en de andere.” 

Daarom is voetballen met zo'n kastje verboden. “De Italiaanse regelgeving is de strengste ter wereld en dit is dan ook de reden waarom het aantal plotselinge sterfgevallen tijdens fysieke activiteit een stuk lager is dan in andere landen. De protocollen zijn erg streng, dus het lijkt me uitgesloten dat we Eriksen terug gaan zien in de Italiaanse competitie.”

Hartaanval

Eriksen kreeg tijdens de openingswedstrijd van Denemarken tegen Finland kort voor rust een hartaanval. Adequaat ingrijpen van ploeggenoot Simon Kjaer en de medische staf hebben zijn leven gered. Inmiddels heeft Eriksen laten weten dat het naar omstandigheden goed met hem gaat.

De 29-jarige Deen, die in het verleden voor Ajax speelde, koos in januari 2020 na succesvolle jaren bij Tottenham Hotspur voor een vertrek naar Inter. Daar kroonde hij zich dit seizoen tot landskampioen, maar Eriksen speelde een bescheiden rol in dat succes. De middenvelder kwam uiteindelijk 26 competitieduels in actie, waarvan voornamelijk als invaller.