Direct naar artikelinhoud

Oranje verslaat Oostenrijk en gaat als poulewinnaar naar Boedapest

Zorgeloos en zakelijk verzekerde Oranje zich donderdagavond van de groepswinst in poule C, dankzij een 2-0 overwinning op een pover Oostenrijk. Memphis Depay en Denzel Dumfries maakten de goals in Amsterdam. Een gunstige route lonkt: pas over tien dagen begint het echte werk in Boedapest. 

Denzel Dumfries na de 2-0.Beeld AFP

Zo spectaculair en meeslepend als zondag tegen Oekraïne was het niet, maar het Nederlands elftal voldeed in de Johan Cruijff Arena volwassen aan zijn belangrijkste opdracht. Zonder met krachten te smijten won het van een kleurloos Oostenrijk (2-0) de zo waardevolle groepswinst razendsnel veilig stellend.

Wederom was er een hoofdrol voor de nieuwe publiekslieveling: Denzel Dumfries. Eerst door een strafschop af te dingen, daarna door zelf de comfortabele 2-0 te maken, uit een counter op aangeven van invaller en clubgenoot Donyell Malen. Een vrolijk feestje van knuffelende en lachende Oranjespelers voltrok zich bij de achterlijn. Bondscoach Frank de Boer brulde het uit.

Aandacht nu al op achtste finale

De gestaag aanzwellende Oranjekoorts gaat sowieso tot eind juni duren. Maandag speelt het Nederlands elftal nog tegen Noord-Macedonië, maar de aandacht richt zich nu alvast op de achtste finale op zondag 27 juni in Boedapest. Over de tegenstander valt nog weinig zinnigs te zeggen, maar topfavoriet Italië komt het voorlopig sowieso niet tegen. Bovendien: pas in een eventuele halve finale kan Nederland een groepswinnaar tegenkomen.

Hoe dan ook heeft Oranje alvast een extra voorbereidingsperiode afgedwongen richting het echte werk. Het duel met Noord-Macedonië is straks een luxe oefenwedstrijd, waarbij bondscoach Frank de Boer op zijn gemak naar een balans kan zoeken tussen spelritme en spelers sparen.

Het duel met Oostenrijk liet bovendien zien dat Oranje weer een stap verder is in zijn ontwikkeling. Waar het tegen Oekraïne soms verviel in kamikaze, enorme ruimtes weggevend aan de tegenstander, was de organisatie nu veel beter op orde. Oostenrijk was in de slotfase nog dreigend, maar niet veel meer dan dat.

Aandacht nu al op achtste finale
Beeld REUTERS

Mazzel

Dat de openingsgoal met wat mazzel tot stand kwam, hielp daarbij een handje. Na tien minuten was Oranje nog amper in de buurt van het Oostenrijkse doel geweest, toen Dumfries voor het eerst krachtig trachtte door te stomen over rechts. Die poging leek roemloos te stranden, maar helemaal in de hoek van het strafschopgebied stapte David Alaba op zijn voet, precies op de lijn.

De Israëlische scheidsrechter Orel Grinfeld liet in eerste instantie doorspelen, maar de VAR greep in: typisch een penalty uit het tijdperk der moderne hulpmiddelen. Memphis Depay verzilverde de meevaller overtuigend, laag en zuiver in de hoek: 1-0.

Het was zo’n goal die de weg plaveide richting een ideaal scenario voor Nederland. Oostenrijk liet zich zien als een tegenstander die weliswaar vroeg probeerde te drukken, het kleurloze stelletje hardlopers miste iedere vorm van creativiteit en finesse.

Zonder indruk te maken hield Oranje de wedstrijd kalmpjes en geconcentreerd onder controle. Het centrale trio achterin heerste en overheerste, Frenkie de Jong was geregeld een genot om naar te kijken, terwijl ook Marten de Roon zijn waarde bewees als dichtloper van ruimtes.

De ongelukkig spelende Memphis had kort voor rust zijn tweede goal moeten maken, maar bovenal overheerste het gevoel van een zorgeloze rit richting de groepswinst. Na een uur misten Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt ieder een grote kans, maar een handvol minuten later was het alsnog raak.

Invaller Donyell Malen werd op snelheid weggestuurd door Memphis. De PSV-aanvaller behield feilloos het overzicht en bediende de meegesprinte Dumfries: 2-0. Een heerlijke brul van kabaal galmde weer door de Arena.

Straks in terecht. De KLM doet er verstandig aan de capaciteit nog vlug wat op te schroeven. de achtste finale zal dat stadiongeluid alleen nog maar aanzwellen. De wedstrijd zal ongetwijfeld een klassiek Nederlandse volksverhuizing gaan losmaken: in de Puskas Arena kunnen 67.000 toeschouwers.

Mazzel
Beeld AFP