Terug naar de krant

Europese Commissie wil 5 miljoen euro vrijmaken voor ontslagen KLM-personeel

Leeslijst Nieuws
Steunfonds De Europese Commissie wil 5 miljoen euro uit een fonds aanwenden om ex-personeel van KLM te helpen aan een nieuwe baan of omscholing. De Commissie verwacht ook 3,4 miljoen euro van het kabinet.
Leeslijst

De Europese Commissie is bereid 5 miljoen euro uit te trekken voor KLM-personeel dat is ontslagen vanwege de coronacrisis. Het geld is bedoeld om 1.200 voormalig KLM-medewerkers aan een nieuwe baan te helpen via omscholing of een eigen onderneming. Dat heeft de Commissie donderdag bekendgemaakt. Voor het geld ook daadwerkelijk naar oud-personeel de luchtvaartonderneming vloeit, moeten het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie daar nog wel mee instemmen.

Brussel verwacht dat de Nederlandse regering ook 3,4 miljoen euro bijlegt bovenop het voorgestelde bedrag. Voor de vijf miljoen euro wil de Commissie het zogeheten EFG-fonds aanwenden voor personeel dat hun baan verliest aan de gevolgen van globalisering; bijvoorbeeld als een bedrijf zich in het buitenland vestigt of lijdt onder een wereldwijde economische crisis. Daaronder schaart de Commissie de huidige situatie van de luchtvaartsector. Het EFG heeft een jaarlijkse begroting van 150 miljoen euro. Volgens de Commissie heeft Nederland om financiële steun uit dat fonds gevraagd.

Fonds

Met het geld uit het fonds kunnen voormalig KLM-medewerkers carrière-adviezen krijgen en bijscholingstrajecten of sollicitatietrainingen financieren. Ook kunnen ze verhuiskosten declareren voor een nieuwe baan op een andere plek of het geld benutten om een eigen onderneming op te richten. Het EFG biedt individuele oud-werknemers steun voor beperkte tijd. Een lidstaat kan een verzoek doen om aanspraak te maken op geld uit het fonds als bij een bedrijf minimaal vijfhonderd ontslagen zijn gevallen. De Commissie heeft naast de KLM ook 1,8 miljoen euro vrijgemaakt voor de Finse luchtvaartmaatschappij Finnair. Daar zijn vijfhonderd medewerkers ontslagen.

In 2020 daalde de omzet van de luchtvaartmaatschappij met 54 procent naar 5 miljard euro. Het aantal reizigers nam af van 35 tot 11 miljoen. Begin dit jaar maakte het bedrijf bekend achthonderd tot duizend banen te schrappen. Dat was de tweede ontslagronde, nadat in juli vijfduizend werknemers hun baan verloren. KLM stelde dat vooral tijdelijke contracten niet werden verlengd; al kozen andere werknemers voor een vrijwillige vertrekregeling met financiële compensatie.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in