Terug naar de krant

Oegandese oud-kindsoldaat en rebellenleider Dominic Ongwen veroordeeld tot 25 jaar cel

Leeslijst Nieuws
Verzetsleger van de Heer Rechters van het Internationaal Strafhof achtten hem schuldig aan 61 oorlogsmisdaden, waaronder misdaden tegen de menselijkheid. Zelf bepleitte Ongwen onschuld omdat hij in de greep verkeerde van LRA-leider Joseph Kony.
Leeslijst

Voormalig kindsoldaat en commandant van het Oegandese Verzetsleger van de Heer (LRA) Dominic Ongwen is donderdag tot een celstraf van 25 jaar veroordeeld door het Internationaal Strafhof in Den Haag. De rechters achtten Ongwen schuldig aan 61 gevallen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, die hij begin deze eeuw gepleegd zou hebben. De aanklagers hadden een celstraf van zeker twintig jaar geëist tegen de voormalige commandant, die zich in 2015 overgaf en liet arresteren.

Ongwen, nu een veertiger, werd op jonge leeftijd ontvoerd en gerekruteerd door het Verzetsleger van de Heer. Hij werkte zich van kindsoldaat op tot hoge commandant, waarbij hij zich volgens aanklagers onder meer schuldig maakte aan moord, seksuele slavernij, verkrachting, marteling, ontvoering en andere misdaden tegen de menselijkheid.

Lees ook ‘De rechters van het Strafhof begrijpen Oeganda niet’
De uitspraak tegen Ongwen werd in Noord-Oeganda met gemengde gevoelens en kritiek ontvangen.

Zelf beweerde Ongwen onschuldig te zijn. Hij zou de wreedheden niet hebben kunnen stoppen omdat hij als jonge kindsoldaat geen macht had over zijn eigen handelen. Bovendien zou de spirituele invloed van LRA-leider Joseph Kony hem hebben aangezet tot zijn daden. Hij noemde zichzelf geen dader, maar vooral een slachtoffer van het LRA. Tegen de rechters beweerde de oud-commandant dat hij ‘s nachts slecht kon slapen door alles wat hij had gezien en gedaan.

Het Verzetsleger van de Heer is een van oorsprong Oegandese rebellengroepering, die in 1987 werd opgericht en zeker twintig jaar lang streed tegen het leger van president Yoweri Museveni. Hun einddoel is de oprichting van een bijbelse staat. De rebellengroep zou zeker 100.000 doden op zijn geweten hebben - onder wie veel burgers - en werd berucht door ontvoeringen, grootschalige inzet van kindsoldaten en de buitengewone wreedheden waarmee de bevolking van Oeganda werd geterroriseerd. Ook binnen de eigen beweging ging het er wreed aan toe. Zo moest Ongwen, toen hij als jongen een vluchtpoging ondernam, voor straf een van zijn mede-vluchters levend villen. Inmiddels zou het LRA zijn teruggebracht tot enkele honderden strijders, die opereren vanuit de Centraal Afrikaanse Republiek en Congo.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in