Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Coach Tuchel haalt tegen Real Madrid zijn gram met Chelsea

De Champions League krijgt een Engelse eindstrijd. Waar de finaleplaats van Manchester City de climax is van vijf jaar Pep Guardiola, heeft Thomas Tuchel Chelsea in drie maanden tijd succesvol verbouwd.

Mason Mount (19) scoort de 2-0, Reals Sergio Ramos (m) en doelman Thibaut Courtois zijn geklopt.Beeld REUTERS

Thomas Tuchel staat, net als acht maanden geleden, met zijn team in de finale van de Champions League. In augustus was dat met Paris Saint-Germain: het bereiken van de eindstrijd was een primeur voor de Franse club, die onder de Duitse coach sowieso ongekend succesvol was. Na een iets minder goede start van dit seizoen, werd hij de dag voor kerst ontslagen.

Het gaf hem de kans om een maand later aan de slag te gaan bij Chelsea, waar clubicoon Frank Lampard net was weggestuurd. En daar haalt Tuchel vooralsnog zijn gram. Een dag na de uitschakeling van zijn vorige club versloeg hij met Chelsea Real Madrid. Van de club uit Londen maakte Tuchel in recordtijd een bijna onverslaanbare machine. Een geduldige, goed georganiseerde machine, welteverstaan.

Wat na ruim drie maanden Tuchel bij Chelsea vooral opvalt, zijn de verdedigende statistieken. De terugwedstrijd van de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid was de achttiende keer dat de Engelse ploeg de nul hield in de 24 duels sinds de komst van Tuchel. In de Champions League hield keeper Edouard Mendy voor de achtste keer zijn doel schoon.

 Mendy is dan ook een van de steunpilaren van het Londense succes en dat kwam tegen Real Madrid tot uiting. Vooral zijn redding op een schot uit de draai van Karim Benzema was van cruciaal belang. Het was de grootste van het handjevol schietkansen dat de Spanjaarden voor de rust creëerden. En kort na die knappe reflex van Mendy deed Chelsea waar het de hele wedstrijd op loerde: scoren uit een snelle uitbraak.

Tactische strijd

Met name de rol van N’Golo Kanté bij de openingstreffer van Timo Werner was belangrijk. De kleine Fransman werd na de eerste wedstrijd tegen Real Madrid al nadrukkelijk opgehemeld door Tuchel. De kleine, felle middenvelder vormt met Italiaan Jorginho een sterk defensief blok voor de vijfmansverdediging en is met zijn snelheid en passes tegelijkertijd de vormgever van de aanval. Kanté zette na 28 minuten Kai Havertz vrij voor Real Madrid-keeper Thibaut Courtois. Nadat de jonge Duitser de bal over Courtois op de lat had gestift, kopte Werner de rebound eenvoudig raak.

Dat Chelsea na de rust niet uitliep naar een veel grotere overwinning, was een wonder. Met name Mason Mount, Havertz en Kanté kregen grote kansen, maar Realkeeper Courtois redde steeds knap. Waar dat drietal voor het Spaanse doel niet koelbloedig bleef, stond de Engelse verdediging negentig minuten lang als een huis. Kort voor tijd viel nog de bevrijdende 2-0: Kanté veroverde de bal en gaf die aan Christian Pulisic, die Mount in staat stelde van dichtbij de trekker over te halen.

En dus bereikt opnieuw een team van Tuchel de finale. En die is op 29 mei in Istanboel dus niet tegen zijn vorige werkgever Paris Saint-Germain, maar tegen het Manchester City van Pep Guardiola, net als Tuchel een tacticus. Hun eerste duel dit seizoen eindigde vorige maand in een 1-0 overwinning voor Chelsea. Zaterdag treffen de twee ploegen elkaar voor de Premier League. Eind deze maand in Turkije volgt de climax: welke club is de beste van Europa?