Direct naar artikelinhoud
Liveblog Bevrijdingsdag

Teruglezen | Bevrijdingsdag afgesloten met 5 meiconcert vanuit Carré

De viering van Bevrijdingsdag was vanwege de coronamaatregelen voor de tweede keer volledig digitaal. Geen Bevrijdingsfestivals op veertien plekken in het land, maar een gezamenlijk onlineprogramma dat via een gratis livestream voor iedereen was te volgen. Lees alles terug in dit liveblog.

Live

  1. Bevrijdingsdag afgesloten met 5 meiconcert vanuit Carré

    De viering van Bevrijdingsdag is woensdag traditiegetrouw afgesloten met het 5 meiconcert. Net als vorig jaar was dat vanwege de coronamaatregelen niet op de Amstel, maar in Koninklijk Theater Carré. Er was geen publiek bij, maar het concert was rechtstreeks te zien op televisie.

    Onder begeleiding van het Metropole Orkest stonden onder anderen Maan, André van Duin, Laetitia Gerards Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir en ISH Dance Collective op het podium. Claudia de Breij zong een deel van haar nummer Mag ik dan bij jou in het Duits. Samen met haar Duitse buurvrouw heeft ze het nummer tien jaar geleden vertaald. Stef Bos verbond het programma aan elkaar met persoonlijke anekdotes die "het idee van vrijheid voor iedereen tastbaar maken".

    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren niet aanwezig bij het concert. Normaal gesproken zijn ze er wel en varen ze na afloop weg, terwijl ze worden uitgezwaaid door het publiek langs de kades en vanaf bootjes op het nummer We'll Meet Again. Het nummer klonk nu als afsluiting in Carré, gezongen door alle artiesten samen.

    Bevrijdingsdag verliep net als vorig jaar anders dan andere jaren. De activiteiten speelden zich vooral online af, zoals de tweehonderd optredens bij de Bevrijdingsfestivals. De concerten waren te zien via een livestream.

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel hield dit keer de 5 meilezing, online vanuit Berlijn. Minister-president Mark Rutte sprak digitaal met haar over vrijheid vanuit het Kunstmuseum in Den Haag. Daarna ontstak hij het Bevrijdingsvuur, het officiële startsein van alle activiteiten op 5 mei.

    Dirigent Miho Hazama van het Metropole Orkest tijdens het 5 mei-concert vanuit Koninklijk Theater Carre. Beeld ANP
  2. Tino Martin biedt excuses aan voor 'verre van vlekkeloos' optreden Bevrijdingsfestival

    Zanger Tino Martin heeft op sociale media zijn excuses aangeboden voor een optreden voor het Bevrijdingsfestival op vliegbasis Gilze-Rijen. Volgens hem liep het concert, dat online voor enige consternatie zorgde, 'verre van vlekkeloos' omdat hij de afgelopen weken ziek was door het coronavirus.

    'De gevolgen en nasleep daarvan (o.a. met oorsuizen) heb ik toch zwaar onderschat,' schrijft de zanger op Instagram. 'De oorsuizingen in combinatie met mijn sterk verminderde (zang)conditie door het coronavirus bleken een negatieve impact te hebben op het optreden en dat betreur ik zeer.'

  3. Het recept van de Vrijheidsmaaltijdsoep, door Yvette van Boven

    Dit jaar waren er wederom geen Vrijheidsmaaltijden, maar wel een Vrijheidsmaaltijdsoep voor thuis. 8000 blikken (met ontwerp door Piet Parra) waren door de stad verspreid, op 5 mei konden mensen samen eten via een livestream. Heb je het gemist, maar wil je toch de soep proberen? Hier vind je het recept.

  4. Alle demonstraties op de Dam zijn voorbij

    Alle demonstraties op de Dam zijn voorbij. Voor zover bekend waren er geen ongeregeldheden.

    De organisatie Nederland in Verzet hield vanaf 14.00 een 'picknick voor de vrijheid'. De opkomst was niet erg hoog, er waren rond de 25 mensen op komen draven, en van picknicken was geen sprake.

    Op een ander deel van de Dam voerden ongeveer vijftig mensen actie tegen de burgeroorlog in de Ethiopische deelstaat Tigray.

    Rond 17.00 uur begon er naast de aflopende demonstratie tegen de burgeroorlog een derde manifestatie: 'Wij gaan voor Vrijheid' van de beweging Vrij en Sociaal Nederland. Verschillende mensen kwamen spreken over vrijheid in relatie met politiek, technologie en media. Daar kwamen zo'n honderd mensen op af.

    Beeld Nina Schollaardt
  5. Video: Merkel sprak Nederland toe op Bevrijdingsdag

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel hield woensdagmiddag de 5 meilezing. Ze deed dit via een liveverbinding vanuit Berlijn.

    Uit het verleden kunnen en moeten wij de juiste lessen trekken voor huidige en toekomstige generaties van onze beide landen, zei Merkel. "En voor een Europa van vrede en vrijheid."

  6. FvD'er Hiddema: Bevrijdingsdagposter is smakeloos en stom

    Theo Hiddema, Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie, noemt de omstreden Bevrijdingsdagposter waar de naam van zijn partij onder is gezet 'smakeloos en stom'. Dat zei de senator woensdagmiddag in het BNR-radioprogramma In de Middag.

    "Ik begrijp dat je de vrijheidsbeperkende maatregelen in breder verband wilt zien, maar jat dan niet het logo van 4 en 5 mei," zei Hiddema. "En breng zodoende niet het leed van de Joden in relatie met de ongemakken van corona. Het is smakeloos, het is stom, heel stom."

    Hiddema ziet geen reden om zich af te scheiden vanwege de poster. Wel heeft hij gevraagd wie hier binnen de partij verantwoordelijk voor is geweest. Daar heeft hij geen antwoord op gekregen.

    In Den Haag is verontwaardigd gereageerd op de poster van Forum voor Democratie. De partij verspreidde het affiche op sociale media.

    ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid,’ is op de poster te lezen, met daarbij de jaartallen ‘1945-2020'. Bij het laatste jaartal staat een overlijdenskruisje. Naast Forum voor Democratie staan onder meer organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet als ondertekenaars op de poster.

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Meerdere demonstraties op de Dam

    Op Bevrijdingsdag zijn verscheidene demonstraties op de Dam. De organisatie Nederland in Verzet hield een 'picknick voor de vrijheid'. De opkomst was niet erg hoog, er waren rond de 25 mensen op komen draven, en van picknicken was geen sprake. Eén deelneemster uit Alkmaar, met een dochter van een jaar of zeven en een petje met 'wappie' erop, was de enige met een picknickkleedje en wat etenswaren. "Ik ben hier om de vrijheid te herdenken. We leven op het moment niet in een militaire onderdrukking, maar in een psychologische onderdrukking. Het wordt hoog tijd dat we onze volledige vrijheid weer terugkrijgen."

    Op een ander deel van de Dam voerden ongeveer vijftig mensen actie tegen de burgeroorlog in de Ethiopische deelstaat Tigray.

    Dat is niet alles. Rond 17.00 uur begint er nog een manifestatie op de Dam: 'Wij gaan voor Vrijheid' van de beweging Vrij en Sociaal Nederland. Verschillende mensen zullen spreken over vrijheid in relatie met politiek, technologie en media.

    De gemeente Amsterdam heeft strenge regels opgesteld op basis van de Wet openbare manifestaties. Zo mag er deze Bevrijdingsdag alleen worden gedemonstreerd aan de Paleiskant van de Dam en niet aan de kant van het Nationaal Monument, waar nog de kransen te zien zijn die daar dinsdag tijdens de Dodenherdenking zijn neergelegd. De gemeente vroeg om de demonstratie 'waardig te laten verlopen, met respect voor oorlogsslachtoffers, nabestaanden en allen die hebben bijgedragen aan de vrijheid die we vandaag vieren'.

    Ook in andere delen van het land werd gedemonstreerd. Zo protesteerden een paar honderd mensen tegen de coronamaatregelen op het Malieveld in Den Haag. De demonstratie, die om 13.30 uur begon, was georganiseerd door de actiegroepen Viruswaarheid en Nederland in Opstand.

  8. Rutte: jaarlijkse vrije dag op Bevrijdingsdag heel dichtbij

    Demissionair premier Mark Rutte verwacht dat mensen in de toekomst elk jaar vrij zullen zijn op Bevrijdingsdag. Nu is dat voor veel werknemers nog eens in de vijf jaar, ondanks dat het een officiële feestdag is in Nederland.

    "Ik heb de indruk dat we daar heel dichtbij zitten," zegt hij. Dat is volgens hem de verdienste van Gerdi Verbeet, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit is het laatste jaar dat Verbeet die rol vervult. "Dit wordt haar erfenis," denkt Rutte. "Als die vrije dag nu gaat lukken, is dat echt aan haar te danken."

    In politiek Den Haag klinkt al jaren de wens om van Bevrijdingsdag elk jaar een vrije dag te maken. "Ik ben helemaal voor, alleen de regering gaat daar niet over," zegt Rutte. Hij wijst erop dat het initiatief daarvoor bij bedrijven ligt, die het in de cao moeten opnemen. Partijen hebben voorgesteld om bijvoorbeeld tweede pinksterdag hiervoor in te leveren.

    Rutte deed de uitspraak na de 5 meilezing van Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het meest indrukwekkende moment van haar toespraak vond Rutte het dankwoord aan Eva Weyl. Die overleefde als meisje de Holocaust en geeft daarover nu lezingen aan studenten. Dat doet ze samen met Anke Winter, de kleindochter van een Duitse commandant van kamp Westerbork. Merkel bedankte Weyl daarvoor 'vanuit het diepste van haar hart'. Het moment maakte grote indruk op Rutte, die de toespraak van Merkel historisch noemde.

  9. Merkel 'deemoedig' in 5 meilezing: Duitse misdaden verjaren niet

    De misdaden die Duitsland heeft gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog 'verjaren nooit' en dienen als lessen voor de toekomst. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag in haar 5 meilezing. Ze is 'deemoedig en vereerd' de lezing te mogen geven en beschouwt het als een teken van vriendschap tussen Nederland en Duitsland.

    Merkel had vorig jaar de lezing willen geven ter gelegenheid van 75 jaar Nederlandse vrijheid, maar dat ging vanwege de coronacrisis niet door. Nu hield ze de lezing digitaal, omdat een reis naar Nederland ook dit jaar niet mogelijk is vanwege de coronamaatregelen. Het is haar laatste jaar als bondskanselier.

    De belangrijkste verantwoordelijkheid voor Duitsland is het levend houden van de herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust, zegt Merkel. Maar het verleden kan niet ongedaan worden gemaakt. "Niets kan de leegte vullen die de dood heeft achtergelaten. Niets kan het verdriet wegnemen."

    In relatieve zin was de Duitse Jodenvervolging in Nederland een van de zwaarste van heel Europa: ongeveer driekwart van alle Nederlandse Joden werd vermoord door het naziregime. Merkel roemt de Nederlandse verzetsstrijders die hiertegen in opstand kwamen. "Dat waren moedige burgers, in de eeuwenoude Nederlandse traditie van vrijheid." Ook nu maakt Nederland zich internationaal sterk tegen onderdrukking, benadrukt Merkel. Ze citeert de Joodse filosoof Baruch Spinoza, die in Nederland woonde: "Het doel van de staat is vrijheid."

    Ook haalt ze de huidige pandemie aan en de grote vrijheidsbeperkingen die daarmee gepaard gaan. Volgens Merkel zijn die beperkingen alleen gerechtvaardigd als ze tijdelijk zijn en medemensen beschermen. Europa moet daarin solidair zijn, vindt de bondskanselier. Dat Nederland na de Tweede Wereldoorlog 'de hand uitstak' naar Duitsland voor verzoening, was volgens Merkel een begin van die Europese solidariteit. "We zijn dankbaar voor die vriendschap."

    In 2012 hield het Duitse staatshoofd, bondspresident Joachim Gauck, de 5 meilezing in Breda. In 1995 legde de Duitse bondskanselier Helmut Kohl een krans in Rotterdam.

    Beeld AFP
  10. Amsterdammers vieren 5 mei: ‘Denk aan mensen die nu niet in vrijheid leven’

    Hoe beleven Amsterdammers 4 en 5 mei? En valt er nog iets te doen op Bevrijdingsdag, ondanks de coronamaatregelen? Vier Amsterdammers aan het woord. 

    Vincent Soekra: ‘Wij leven in vrijheid, daar ben ik dankbaar voor.’Beeld Susanne Stange
  11. Volg hier de 5 meilezing van Angela Merkel

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt de 5 meilezing. Ze doet dit via een liveverbinding vanuit Berlijn. Eigenlijk zou Merkel dat vorig jaar al doen, maar toen ging het vanwege het coronavirus niet door. 

  12. Studenten gaan met Merkel en Rutte in gesprek over vrijheid

    Studenten gaan woensdag in Den Haag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, via een videoverbinding, en minister-president Mark Rutte in gesprek over vrijheid. Een belangrijker thema dan ooit tijdens de coronacrisis, omdat veel studerende jongeren nu het grootste deel van hun tijd ‘opgesloten’ in een studentenkamer doorbrengen. Welke vragen willen de jonge en ambitieuze studenten stellen? Lees het hier

  13. Vrijheidscolleges

    Verschillende sprekers geven gedurende de dag online zogeheten vrijheidscolleges. Zo vertelt comedian Soundos el Ahmadi over het glazen plafond vanuit het perspectief van een vrouw met een migratieachtergrond. Meer colleges worden verzorgd door onder anderen Edson da Graça, Simone Weimans en Robert Vuijsje.

    Beeld ANP Kippa
  14. Angela Merkel houdt 5 meilezing

    Rond het middaguur houdt de Duitse bondskanselier Angela Merkel de 5 meilezing. Ze doet dit via een liveverbinding vanuit Berlijn. Eigenlijk zou Merkel dat vorig jaar al doen, maar toen ging het vanwege het coronavirus niet door. De NOS zendt de lezing uit vanuit het Kunstmuseum in Den Haag, waar minister-president Mark Rutte aanwezig is en met de bondskanselier in gesprek gaat over vrijheid. De 5 meikinderlezing wordt gedaan door Mily Al-Azzazi.

  15. Ambassadeurs van de Vrijheid

    Na de 5 meilezing ontsteekt premier Rutte het Bevrijdingsvuur. Dit is het officiële begin voor de (online)activiteiten op Bevrijdingsdag. Via een livestream zijn er meer dan tweehonderd optredens te bekijken, van onder anderen Typhoon, Suzan & Freek, Ellen ten Damme, The Strikes, Froukje en Milow. Ook de Ambassadeurs van de Vrijheid, Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser, geven een show. Behalve muziek is er ook dans en theater en worden er Vrijheidscolleges gegeven door Haroon Ali, Soundos el Ahmadi en Joris Linssen.

    Normaal gesproken vliegen op 5 mei de Ambassadeurs van de Vrijheid met een helikopter naar festivals in het land, maar dat zit er dit jaar niet in. Op één locatie, Vliegbasis Gilze-Rijen, treden de artiesten op en vanaf die plek verbinden ze de festivals met elkaar.

    Beeld EPA
  16. Vrijheidsmaaltijdsoep

    Als alternatief voor de Vrijheidsmaaltijden, die normaal gesproken in het hele land te vinden zijn, is er dit keer de Vrijheidsmaaltijdsoep. Kok en schrijfster Yvette van Boven maakte het recept. Het idee is de soep te maken, te delen met je buren en vrienden en samen het gesprek aan te gaan over vrijheid.

    In Amsterdam zijn achtduizend blikken door de stad verspreid. Van 17 tot 20 uur is de Vrijheidsmaaltijdsoepavond in Pakhuis de Zwijger. Yvette van Boven maakt de soep daar live, en onder meer Job Cohen en Femke Halsema komen langs. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Roadmovie door Amsterdam

    Het Amsterdams 4 en 5 mei comité presenteert de tv-special De Nieuwe Mens (NPO extra 20.00 uur, AT5 20.15 uur.) Als alternatief voor het Amsterdams Bevrijdingsfestival maken onder meer Shishani, Yung Nnelg, Spinvis en Abelkader Benali een roadmovie door de stad waarin ze spreken over idealen als gelijkwaardigheid en over de veerkracht van de mens in crisistijd.

    Beeld NPO
  18. 5 meiconcert

    Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw afgesloten met het 5 meiconcert. Dat zal ook dit jaar niet buiten op de Amstel zijn, maar in theater Carré. Onder anderen André van Duin, Claudia de Breij, Maan en Stef Bos doen eraan mee. Het concert is rechtstreeks te zien op NPO 1. 

  19. Het is Bevrijdingsdag!

    Welkom in ons liveblog. 5 mei wordt ook dit jaar vooral online gevierd. Volg hier de online evenementen en lezingen en zie hoe Nederland 76 jaar vrijheid viert. 

Rond het middaguur hield de Duitse bondskanselier Angela Merkel de 5 meilezing. Ze deed dit via een liveverbinding vanuit Berlijn. Eigenlijk zou Merkel dat vorig jaar al doen, maar toen ging het vanwege het coronavirus niet door. De NOS zond de lezing uit vanuit het Kunstmuseum in Den Haag, waar minister-president Mark Rutte aanwezig was en met de bondskanselier in gesprek ging over vrijheid. De 5 meikinderlezing werd gedaan door Mily Al-Azzazi.

Aansluitend ontstak premier Rutte het Bevrijdingsvuur. Dit was het officiële begin voor de (online) activiteiten op Bevrijdingsdag. Via een livestream waren er meer dan tweehonderd optredens te bekijken, van onder anderen Typhoon, Suzan & Freek, Ellen ten Damme, The Strikes, Froukje en Milow. Ook de Ambassadeurs van de Vrijheid: Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser gaven een show. Behalve muziek was er ook dans en theater en werden er Vrijheidscolleges gegeven door Haroon Ali, Soundos el Ahmadi en Joris Linssen.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Normaal gesproken vliegen op 5 mei de Ambassadeurs van de Vrijheid met een helikopter naar verschillende festivals in het land, maar dat zat er dit jaar niet in. Op één locatie, Vliegbasis Gilze-Rijen, traden de artiesten op en vanaf die plek verbonden ze de festivals met elkaar.

Als alternatief voor de Vrijheidsmaaltijden, die normaal gesproken in het hele land te vinden zijn, was er dit keer de Vrijheidsmaaltijdsoep. Kok en schrijfster Yvette van Boven maakte het recept. Het idee was de soep te maken, te delen met je buren en vrienden en samen het gesprek aan te gaan over vrijheid. 

In Amsterdam waren achtduizend blikken door de stad verspreid. Van 17 tot 20 uur was de Vrijheidsmaaltijdsoepavond in Pakhuis de Zwijger. Yvette van Boven maakte de soep daar live, en onder meer Job Cohen en Femke Halsema komen langs.

Daarnaast gaven verschillende sprekers gedurende de dag online zogeheten vrijheidscolleges. Zo vertelde comedian Soundos el Ahmadi over het glazen plafond vanuit het perspectief van een vrouw met een migratieachtergrond. Meer colleges werden verzorgd door onder anderen Edson da Graça, Simone Weimans en Robert Vuijsje.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité presenteerde de tv-special De Nieuwe Mens  (NPO extra 20.00 uur, AT5 20.15 uur.)  Als alternatief voor het Amsterdams Bevrijdingsfestival maakten onder meer Shishani, Yung Nnelg, Spinvis en Abelkader Benali een roadmovie door de stad waarin ze spraken over idealen als gelijkwaardigheid en over de veerkracht van de mens in crisistijd.

Bevrijdingsdag werd traditiegetrouw afgesloten met het 5 meiconcert. Dat was ook dit jaar niet buiten op de Amstel, maar in theater Carré. Onder anderen André van Duin, Claudia de Breij, Maan en Stef Bos deden eraan mee.

De burgemeester van Wageningen Geert van Rumund ontsteekt het bevrijdingsvuur tijdens de bevrijdingsvuurceremonie.Beeld ANP