Direct naar artikelinhoud
nieuws

Britse Marine stuurt Franse vissers weg bij Jersey

Twee Britse marineschepen donderdagmiddag de Franse blokkade van de haven van Jersey beeindigd. Zo’n tachtig Bretonse en Normandische vissersboten hadden er uit protest tegen nieuwe visserijregels voor gezorgd dat niemand de haven van hoofdstad Saint Helier in of uit kon. Nadat een Frans schip een Engelse boot had geramd greep de Britse marine in. Maar het laatste woord is niet gezegd in deze opgelaaide Kanaalruzie.

Britse Marine stuurt Franse vissers weg bij Jersey
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Franse vissers zijn woedend over de nieuwe voorwaarden die Jersey stelt aan visserijlicenties. De wateren rondom Kanaaleilanden waren opgenomen in het Brexit-akkoord dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hadden gesloten. Daarin staat dat de Britten de zeggenschap over hun wateren weer goeddeels terugkrijgen. Voortaan bepalen de autoriteiten in Londen en Saint Helier wier er mogen komen vissen.

In de eerste maanden hebben de autoriteiten op de Britse eilanden de nieuwe regels niet al te strikt gehandhaafd, maar aan deze gedoogperiode is vorige week een einde gekomen. Om een licentie te krijgen moeten de Franse vissers aantonen dat ze in het verleden rondom de Kanaaleilanden hebben gevist, en daardoor rechten hebben opgebouwd. Bij gebrek aan bewijs kregen 17 aanvragers voorlopig geen nieuwe vergunning.

Volgens Parijs is dit een onredelijke en nooit overeengekomen eis. De EU steunt de Fransen in deze aan Brexit gerelateerde Kanaalruzie. Opmerkelijk is dat vissers uit Jersey niet mogen vissen in Franse wateren. Ze hebben ook grote moeite om vis in Frankrijk af te zetten. Vissers uit Jersey moeten met veel documentatie bewijzen dat hun vangst voldoet aan kwaliteitseisen die door Brussel zijn vastgelegd.

Franse vissers hadden al eerder hun ongenoegen geuit over de gevolgen van het Brexit-akkoord, bijvoorbeeld door Britse vrachtwagens met vis tegen te houden. De licentiemoeilijkheden vormden de spreekwoordelijke druppel. Ook bij de regering in Parijs, want die dreigde woensdag de stroomvoorziening naar het Britse Kroondomein stop te zetten. ‘Disproportioneel,’ klonk het in Londen en Saint-Helier.

De lichten bleven aan in Jersey, maar op donderdagochtend kreeg het te maken met een klassieke Frans protestvorm: de blokkade. Inmiddels hadden de Britten twee patrouilleschepen van de Royal Navy naar Jersey gestuurd om de situatie in de gaten te houden. De Franse president Emmanuel Macron kon niet achterblijven, zeker niet na een dag eerder de sterfdag van Napoleon Bonaparte te hebben herdacht, en stuurde twee marineboten.

Plaatselijke vissersboten konden de haven in noch uit, en ook een veerboot kwam vast te zitten. Uiteindelijk wist de Britse marine de flottielje met lichte dwang weg te sturen. Het is niet voor het eerst dat de Britten betrokken zijn bij een burenruzie over vis. In de jaren zeventig was de Atlantische Oceaan het decor van de kabeljauwoorlogen met IJsland. De Britse marine beschermde vissersboten indertijd tegen aanvallen van IJslandse vissers.

Boris Johnson heeft de bewoners van het belastingparadijs in Het Kanaal beloofd om ze door dik en dun te beschermen tegen vijandelijke acties.