Direct naar artikelinhoud
nieuws

Philip Morris omzeilt verbod op tabaksreclame met ‘info-campagne’: ‘verschrikkelijk en illegaal’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een onderzoek gestart naar een ‘informatiecampagne’ van tabaksgigant Philip Morris over rookvrije sigaretten. ‘Verschrikkelijk en illegaal’, noemt longarts Wanda de Kanter de campagne.

Met de rookloze IQOS wil Philip Morris een alternatief bieden voor de traditionele sigaret.Beeld ANP

De NVWA bevestigt haar onderzoek na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.  Reclames voor tabak, e-sigaretten en ‘dampsigaretten’ zijn verboden, maar Philip Morris denkt de regels te omzeilen door te verwijzen naar het recht op informatie. Volgens de campagne ‘staat de overheid momenteel niet toe rokers te informeren’. Via een paginagrote advertentie in De Telegraaf en een speciale website wil Philip Morris de ‘miljoenen Nederlanders die nog steeds roken informatie bieden’. Ook andere media zijn benaderd voor de advertentie.

In de campagne noemt Philip Morris niet de eigen producten, maar het bedrijf wijst wel op rookvrije alternatieven. Daarnaast staat het logo van Philip Morris groot in de advertentie. De tabaksfabrikant zegt zelf voorstander te zijn van een rookvrije samenleving. Om die reden ontwikkelde het enkele rookvrije alternatieven voor sigaretten. De tabak wordt alleen verhit en zou daarom minder schadelijk zijn.

Nicotine

Maar volgens het RIVM bevat ook verhitte tabak verslavende nicotine en schadelijke stoffen. Op zijn website staat te lezen dat kankerverwekkende stoffen in lager hoeveelheden eveneens kanker kunnen veroorzaken. Sommige stoffen zijn in grotere hoeveelheden aanwezig dan in sigarettenrook. Daarnaast wordt volgens het RIVM de nicotinebehoefte van een roker minder snel bevredigd, waardoor iemand juist meer kan gaan roken.

De wet verbiedt het om reclame te maken voor sigaretten en aanverwante producten. Daaronder valt volgens de NVWA ‘elke handeling in de economische sfeer met als doel de verkoop te bevorderen’. De autoriteit onderzoekt nu of de informatiecampagne van Philip Morris daar ook onder valt.

Politiek debat

Volgens een woordvoerder van Philip Morris beoogt de advertentie een politiek maatschappelijk debat op gang te brengen. ‘In Nederland is de meest populaire vorm van tabaksgebruik de meest schadelijke: roken. We willen toe naar een toekomst met meer rookvrije producten.’ Het bedrijf werkt volgens de woordvoerder volledig mee met het onderzoek van de NVWA.

Er is nog helemaal geen bewijs dat de rookvrije producten op termijn minder schadelijk zijn, zegt longarts Wanda de Kanter. ‘Verschrikkelijk en illegaal’, noemt ze de campagne. ‘Reclames rond sigaretten maar ook e-sigaretten en dampsigaretten zijn verboden.’ 

Ze wijst op de vele kankerverwekkende stoffen in de rookvrije producten. Bovendien richt het bedrijf zich hiermee vooral op jonge mensen. ‘Philip Morris zet influencers in, krijgt daar boetes voor en doet het zo weer opnieuw. Terwijl de kans minimaal twee keer zo groot is dat een kind sigaretten gaat roken, als het kind begint met rookvrije producten.’ Volgens de woordvoerder van Philip Morris worden influencers niet meer ingezet om producten te promoten.

Bij de start van de campagne liet KWF Kankerbestrijding al weten ‘boos en verbaasd’ te zijn. De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, waarin KWF Kankerbestrijding samenwerkt met de Hartstichting en het Longfonds, vroegen de NVWA naar de campagne te kijken.