Direct naar artikelinhoud
column

Als je in cryptoreligie gelooft, in welk van de tienduizend richtingen dan?

Als je in cryptoreligie gelooft, in welk van de tienduizend richtingen dan?

De cryptogekte wordt vaak vergeleken met een religie. Kopers zijn gelovigen met een eigen kerk. Alleen zijn er in tien jaar meer schisma’s geweest dan in tweeduizend jaar christelijke kerkgeschiedenis.

Inmiddels zijn er meer dan tienduizend verschillende cryptomunten op de markt. In één jaar tijd is de marktwaarde vertienvoudigd van 200 miljard tot ruim 2 biljoen dollar. Bitcoin heeft daarvan de helft van de markt in handen, bijna 1 biljoen. Begin dit jaar was dat nog 70 procent, zodat de concurrentie oprukt. Nummer twee ethereum wint marktaandeel en heeft met 300 miljard 15 procent van de markt. Nog geen zes jaar geleden werd de cryptomunt voor 2 dollar gelanceerd. Nu kost één enkele ethereum 3.000 dollar. Alleen dit jaar verviervoudigde de prijs.

Vaak storten de cryptoprijzen in elkaar om een week later weer nieuwe records te halen. Ondanks de volatiliteit en bizarre risico’s kan de financiële wereld niet meer om de nieuwe religie heen. Ten slotte kunnen bij de huidige soliditeit van het officiële valutastelsel ook steeds meer vraagtekens worden gezet nu centrale banken onbeperkt geld bijdrukken en de overheden hun tekorten opvoeren tot ongekende hoogtes in de hoop dat dit via economische groei ooit wordt terugverdiend.

Cryptovaluta worden steeds serieuzer genomen. Standard & Poor’s lanceerde deze week drie nieuwe indices – de bitcoin index, de ethereum index en de crypto mega cap index – waardoor beleggers op Wall Street kunnen meedoen. Gemini, een van de vele cryptobeurzen, zal binnenkort een crypto-creditkaart lanceren. Niet alleen kleine gelukszoekers, maar ook bedrijven en vermogensbeheerders steken hun geld in cryptomunten. Inmiddels zijn er verschillende cryptomiljardairs, zoals de Winkelvoss-tweeling, vroege kopers van bitcoins, Chris Larsen, oprichter van de ripple, de op drie na populairste cryptomunt en natuurlijk Elon Musk, de promotor van de cryptoparodie dogecoin. De beursgang van Coinbase, de grootste wisselmarkt van cryptovaluta, werd drie weken geleden een uitslaande brand. Bankgigant JP Morgan Chase stelde onlangs dat cryptomunten als dekking tegen inflatie goud hebben overvleugeld. Ten slotte zullen er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins komen. Er zijn ook talrijke cryptosceptici die het als een 21ste-eeuwse variant van de tulpengekte zien. Maar de markt is te groot om te veronachtzamen, net zoals de grootste ongelovigen bij een bezoek aan Rome ook bij de paus op audiëntie gaan.

Niemand weet waar het eindigt. Niemand kan nog het kaf van het koren scheiden. De ontwikkeling gaat door met de verzameltokens – NFT’s – en volledig gedecentraliseerde financiële markten. Speculanten blijven op zoek naar iets dat nog hipper is. En soms nog onbegrijpelijker.

Maar wat de centrale banken en overheden met het gewone geld hebben gedaan, zoals de negatieve rente, begrijpt ook niemand meer iets. Ook dat is een kwestie van geloven.