Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

Weyts wil opnieuw amateursportwedstrijden toelaten: ‘Sport is een essentiële activiteit’

Weyts wil opnieuw amateursportwedstrijden toelaten: ‘Sport is een essentiële activiteit’
Beeld Photo News

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) wil dat het Overlegcomité van volgende week opnieuw amateursportwedstrijden toelaat. Hij heeft daarvoor naar eigen zeggen de steun van zijn collega’s in de twee andere gemeenschappen.

en

Vanaf 8 mei is het opnieuw toegelaten om in open lucht te sporten in groepen van 25. Wedstrijden blijven echter verboden. “Dat is een anomalie”, vond Kris Van Dijck (N-VA), die zijn partijgenoot erover ondervroeg in het Vlaams Parlement. “Je mag wel sport beoefenen, maar als daar enige vorm van wedstrijd aan verbonden is, mag het weer niet. Zelfs wedstrijden in de hengelsport zijn verboden.”

Weyts trad hem bij. “Vanaf 8 mei kunnen we weer buiten sporten met 25. Dat zou logischerwijze ook moeten kunnen voor wedstrijden, als die worden georganiseerd binnen de geldende regels.”

Het huidige wedstrijdverbod is volgens hem zonder grond. “Het is niet of je een wedstrijd organiseert, het is hoe je dat doet. Daarom pleit ik voor het schrappen van het wedstrijdverbod. Ik denk bijvoorbeeld aan tenniswedstrijden outdoor en zelfs aan teamsporten als beachvolley en wielrennen.”

Ook wat betreft indoorsport betreft moet er op het Overlegcomité van 11 mei een stap worden gezet, vond de minister. “Ik denk concreet aan badminton, basketbaltrainingen en gymnastiek.” De minister benadrukte ook dat “sport een essentiële activiteit is, zeker in coronatijden”.