Direct naar artikelinhoud
nieuws

CO2-uitstoot energiesector daalt spectaculair, al is de winst deels op papier

Nederlandse energiebedrijven hebben vorig jaar bijna eenvijfde minder CO2 uitgestoten dan in 2019. De daling komt vooral dat er veel minder kolen werden verstookt voor de opwekking van elektriciteit. 

Het energieverbruik van Nederlandse kolencentrales daalde vorig jaar met eenderde.Beeld ANP

In totaal was er sprake van een daling van maar liefst 54 procent, meldt de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA).

De afname van kolen ging gepaard met een forse toename (plus 130 procent) van biomassa. Deze brandstofvorm geldt als CO2-vrij, maar het gebruik ervan is omstreden. Er komt namelijk gewoon kooldioxide vrij bij de verbranding van onder meer hout. Dit zou worden gecompenseerd met de aanplant van bomen (die weer CO2 opnemen uit de atmosfeer), maar doordat bomen langzamer groeien dan ze worden verbrand, is de balans negatief, stellen tegenstanders. Daarnaast zijn er zorgen over de vervuiling die verbranding veroorzaakt.

Kolencentrales uit gezet

Het energieverbruik van alle Nederlandse kolencentrales (waar ook biomassa bijgestookt wordt) daalde vorig jaar met eenderde. Die daling is volgens de NEA te danken aan het afschakelen van kolencentrales en doordat de vraag naar energie vanwege de coronapandemie afnam. Ook was er een verschuiving naar duurzame, en met gas opgewekte elektriciteit.

De daling van de uitstoot van CO2 gaat in de energiesector veel harder dan in de rest van de Nederlandse industrie, die valt onder het Europese emissiehandelssysteem. De totale CO2-afname was vorig jaar 11,5 procent, overigens nog altijd de grootste afname sinds het systeem in 2013 is ingevoerd.

Recordprijs

Vorig jaar was het uitstoten van CO2 vanwege de crisis relatief goedkoop. In het voorjaar van 2020 daalde de prijs naar 15 euro per ton. Maar sinds vorige zomer is de prijs van CO2 aan het stijgen, en bereikte deze week een recordniveau van 50 euro. Een hogere prijs leidt ertoe dat bedrijven die veel CO2 uitstoten op zoek gaan naar alternatieve energiebronnen met een lagere uitstoot. Voor de opwekking van stroom betekent dit dat kolen vermoedelijk nog minder aantrekkelijk worden als brandstof, omdat deze vorm van energieopwekking tot hoge kooldioxide-emissies leidt.