Direct naar artikelinhoud
NieuwsChampions League

Vanavond de held en dan is alles vergeten en vergeven: Real Madrid hoopt dat Eden Hazard de poort naar de finale opentrapt

Eden Hazard landt in Londen voor halve finale Champions League Real Madrid tegen ChelseaBeeld Real Madrid

De voorbije twintig maanden hebben niet bestaan. Eden Hazard is nooit geblesseerd geweest. Het was allemaal één grote leugen. Op voorwaarde dat Eden Hazard Real Madrid vanavond ‘bij zijn ex’ naar de finale trapt.

‘Vamos Eden!’

De geblesseerde Sergio Ramos veerde op in de tribune en sloeg in de handen.

‘Vamos!’

Aan de zijlijn legde Zinédine Zidane een vaderlijke hand over de schouder van Eden. Het was minuut 66 in de heenwedstrijd tegen Chelsea. Halve finale Champions League.

Op de perstribune keken Spaanse collega-journalisten uw correspondent hoopvol aan.

Eden Hazard verscheen terug onder de grote mensen. De aanmoedigingen luid, de verwachtingen (toren)hoog.

Inmiddels zijn we acht dagen later. En wordt Hazard in de terugwedstrijd op ‘zijn’ Stamford Bridge aan de aftrap verwacht.

U weet hoe dat gaat in Spanje. Vanavond de held, en álles wat voordien met Hazard gebeurde, is vergeten en vergeven. Hiérvoor is Eden Hazard naar Real Madrid gekomen, om Galáctisch te kunnen zijn bij de grootste club ter wereld.

Ongetwijfeld zal Sergio Ramos ook dit keer hem toeroepen.

‘Vamos Eden!’

Vanavond de held en dan is alles vergeten en vergeven: Real Madrid hoopt dat Eden Hazard de poort naar de finale opentrapt
Beeld EPA

***

Het is voor Real Madrid de wedstrijd van ‘nunca’, nooit.

Nooit eerder in de clubgeschiedenis kon Madrid in een officiële wedstrijd winnen van Chelsea (twee nederlagen en twee draws).

Nooit eerder in zijn trainerscarrière kon Zidane winnen van Thomas Tuchel (4 draws en 1 nederlaag).

Nooit eerder in zijn Europese geschiedenis kon Madrid zich plaatsen voor de finale na een 1-1 uitslag in de heenwedstrijd (niet in ‘76 tegen Bayern, niet in ‘88 tegen PSV, en niet in ‘89 tegen AC Milan).

Real Madrid voetbalt straks niet enkel tegen Chelsea maar ook tegen de statistieken.

En nog een tegenvaller voor wie in alles spoken ziet: de scheidsrechter vanavond, de Italiaan Daniele Orsato, was ook de scheidsrechter toen Chelsea in maart op Stamford Bridge die andere club uit Madrid, Atlético, uitschakelde.

Vanavond de held en dan is alles vergeten en vergeven: Real Madrid hoopt dat Eden Hazard de poort naar de finale opentrapt
Beeld Photo News

***

Het cynische aan het verhaal van Eden Hazard in Madrid is dat de ploeg hem éigenlijk in dat anderhalf jaar niet of nauwelijks heeft gemist. Real is vorig seizoen landskampioen geworden zonder hem, en het staat ook nu weer in de halve finale van de Champions League én de club kan nog altijd zijn titel verlengen: zonder Hazard werd dit seizoen twee keer gewonnen van Barcelona en is 4 op 6 gehaald tegen Atlético Madrid.

Bij Hazard wordt vaak de parallel getrokken met Gareth Bale – die in Madrid óók meer geblesseerd was dan fit –, maar Bale maakte in 2014 bij 1-1 de beslissende treffer in de Champions League-finale tegen Atlético, datzelfde jaar maakte hij bij 1-1 de winning-goal in de finale van de Copa del Rey tegen Barcelona, en in 2018 loodste hij Real alweer bij 1-1 in de Champions League-finale tegen Liverpool naar de zege met een briljante omhaal.

Zonder Gareth Bale kleurde de recente geschiedenis van ‘De Koninklijke’ een stuk minder mooi.

Dié egards kan Hazard (nog) niet voorleggen.

Hij is tot dusver van generlei waarde gebleken voor Real Madrid. Dat beseft Hazard, hij zit daarmee verveeld. Hazard weet dat hij een enorme openstaande schuld torst tegenover de club die meer dan 100 miljoen euro betaalde voor hem.

De intresten lopen op.

Het is tijd om af te betalen.

Vanavond de held en dan is alles vergeten en vergeven: Real Madrid hoopt dat Eden Hazard de poort naar de finale opentrapt
Beeld AFP

***

Daarbij rijst de vraag: hoé fit is Hazard?

Spaanse collega’s die polsten binnen de club krijgen te horen dat de speler ‘wedstrijdfit’ is, maar ‘ritme en volume’ mist.

Binnen Real Madrid en in de Madrileense pers woedt al enkele dagen het debat of Hazard vanavond aan de aftrap moet komen.

Ook Zidane brak er zijn hoofd over. Maandag hadden Zidane en Hazard een gesprek. Waarnemers verwachten dat de Rode Duivel om 20u plaatselijke tijd de bal aan het rollen brengt in Stamford Bridge.

‘Omdat Zidane gek is van Hazard’, luidt het in de wandelgangen van de club.

De echo’s die tot in België komen, tot in de wandelgangen van de voetbalbond, zijn die van een ‘gelukkige Eden, die zonder pijn speelt’.

Twee elementen zijn daarbij cruciaal. Die paar dagen dat Hazard bij Lieven Maesschalck vertoefde, hebben het spierstelsel van Hazard goed gedaan. Maesschalck deed naar verluidt niets speciaals, en volgens de entourage van de speler is Eden ook te nuchter opdat het goeroe-kantje van Maesschalck het brein van Hazard zou kunnen programmeren, maar Maesschalck kent wel zijn job, en de diagnose, de behandelingen en daarna de opvolging van het herstel van Hazard in Madrid, getuigen volgens collega’s van Maesschalck van diens ‘vakwerk’.

‘Maesschalck vergist zich niet’, horen we.

Stapt Eden Hazard vanavond weer op het podium bij Real?Beeld REUTERS

Tegelijkertijd is Hazard dit keer door de medische staf van Real Madrid verstandig niet vrijgegeven van zodra de (spier)blessure op scans genezen was. In het verleden sprong Hazard van de EHBO-tent rechtstreeks op het veld. Met als negatief hoogtepunt zijn invalbeurt in Mönchengladbach eind oktober met amper twee groepstrainingen in de benen.

Ditmaal werd Hazard genezen verklaard op 4 april maar duurde het tot 24 april en de wedstrijd tegen Betis vooraleer Hazard speelminuten opdeed. Gedurende drie weken kon hij zo een basis leggen.

Indien Zidane zijn nummer 7 aan de aftrap brengt tegen Chelsea, is die klaar om ongeveer een uur mee te draaien. Maar of Hazard de dynamiek, de scherpte, het balgevoel en het vertrouwen heeft om ook beslíssend te zijn – zoals Gareth Bale vaak was –, is een ander paar mouwen...

Vanavond de held en dan is alles vergeten en vergeven: Real Madrid hoopt dat Eden Hazard de poort naar de finale opentrapt
Beeld AFP

***

Zidane, gisteravond op de persconferentie, over Hazard.

“Eden is klaar. Dit is een goed moment voor hem. Ik ben zeker dat hij zijn kwaliteiten zal tonen.”

En Toni Kroos: “Dit zijn het soort wedstrijden voor Eden.”

***

Dinsdag omstreeks het middaguur vloog het Madrileense gezelschap van spelers en trainers richting Londen. Allemaal netjes in Hugo Boss-pak, het dasje inbegrepen.

Eden Hazard stapte als eerste voetballer van het vliegtuig.

Voor hem is het zijn belangrijkste wedstrijd sinds de halve finale op het WK in 2018. Een Europa League-finale met Chelsea is niet van de orde van een halve finale in de Champions League met Real Madrid.

Hazard brak vele harten met zijn vertrek bij ‘The Blues’. Iedereen hield van hem. Hijzelf noemde de clash tegen Chelsea ‘een weerzien met vrienden’.

Real Madrid heeft geen vrienden. De roemrijke geschiedenis van Real Madrid heeft alleen maar vijanden gemaakt.

In de literatuur bestaat zoiets als: ‘Kill your darlings’.

Welaan, Eden Hazard. Kill your darlings.

Vamos!

Lees ook. 

Eden Hazard doet hij weer voetballen, krijgt Lieven Maesschalck ook Axel Witsel fit voor start EK?

Eden Hazard eindelijk terug, Courtois: “Je zag meteen dat sprankeltje licht weer, maar wat egoïstischer mag”