Direct naar artikelinhoud
Sport

Manchester City verslaat PSG in race naar finale Champions League

Nog nooit haalde Manchester City de finale van de Champions League. De Engelse topclub versloeg gisteren Paris Saint-Germain en maakt eind van deze maand kans op de absolute hoofdprijs in Istanboel.

Riyad Mahrez viert het eerste van zijn twee doelpunten voor Manchester tegen PSG.Beeld AP

Sjeik Mansour moest er ondanks al zijn investeringen lang op wachten, liefst dertien jaar zelfs, maar eindelijk is het zover. Manchester City staat in de finale van de Champions League. De Engelse topclub vloerde in de halve finale Paris Saint-Germain met 2-0 dankzij twee goals van Riyad Mahrez.

PSG kon in Manchester de 1-2 nederlaag van vorige week in Parijs niet meer repareren. Zonder Kylian Mbappé, die met een kuitblessure kampte en op de reservebank bleef, was de ploeg alleen in de openingsfase levensgevaarlijk.

De Braziliaan Marquinhos raakte de lat en de Argentijn Angel di María schoot net naast toen keeper Ederson slordig was in de opbouw. En de vreugde om een beslissing van Björn Kuipers was van korte duur. De Nederlandse arbiter gaf een strafschop omdat hij meende dat Oleksandr Zinchenko hands had gemaakt, maar op advies van VAR Pol van Boekel trok Kuipers die beslissing weer in.

Manchester City moet tijdens die fase hebben gedacht dat het bereiken van de finale ondanks de geweldige uitgangspositie nog een hels karwei zou worden. Maar keeper Ederson bood uitkomst. Op het moment dat PSG de Engelsen op leek te sluiten, gaf de doelman een geweldige lange bal op Zinchenko. De voormalige PSV’er bereikte Kevin de Bruyne en met enig fortuin kwam Riyad Mahrez in balbezit. De Algerijn, die in Parijs ook al raak had geschoten, schoof de bal achter keeper Keylor Navas: 1-0.

Hoofdprijs

Mansour bin Zayed Al Nahyan was er uiteraard dolblij mee. De uit Abu Dhabi afkomstige steenrijke sjeik nam Manchester City in 2008 over en droomde al die jaren van het winnen van de Champions League. Zo ver is het nog niet, de ploeg van trainer Pep Guardiola moet op 29 mei in het Turkse Istanboel nog afrekenen met Chelsea of Real Madrid om de titel te winnen. Maar zo dichtbij de hoofdprijs is City nog nooit geweest. In 1970 speelde de club eenmalig een Europese finale. In Wenen werd de Europacup II veroverd ten koste van het Poolse Górnik Zabrze. Dat was allemaal kinderspel in vergelijking met wat er nu op het spel staat. Nog nooit speelde de club de finale van het grootste en meest prestigieuze toernooi van Europa. Voor Guardiola, al jarenlang algemeen beschouwd als één van de beste trainers op aarde, is het al tien jaar geleden dat hij de finale haalde. Met Barcelona won hij in 2009 en 2011 de ‘cup met de grote oren’.

Miraculeuze ontsnapping

Zijn collega Mauricio Pochettino, die vlak voor tijd nog Mitchel Bakker in het veld bracht, moet gisteravond hebben teruggedacht aan zijn miraculeuze ontsnapping met Spurs in Amsterdam tegen Ajax in 2019. De Argentijn zag deze keer hoe zijn ploeg de bal verzorgd van voet tot voet liet gaan, maar de échte aanvallende dreiging bij PSG zonder Mbappé ontbrak. Zijn vervanger Mauro Icardi kwam nauwelijks in het stuk voor, de aanvalsdriften van Neymar werden te vaak ver voor het doel van Ederson tot stilstand gebracht.

Toen Di María rood kreeg van Kuipers voor natrappen, was het definitief voorbij. Bij Manchester City waren de centrale verdedigers John Stones en vooral de indrukwekkende Portugees Rúben Dias de grote uitblinkers.

Al hadden de camera’s uiteraard vooral oog voor de man van twee treffers: Mahrez. De Algerijn kan deze maand in de voetsporen treden van zijn illustere landgenoot Rabah Madjer, die in 1987 de Champions Leaguefinale tegen Bayern München besliste met een geniaal en legendarisch hakballetje.