‘Coronacijfers slenteren traag bergaf, ziekenhuisbezetting blijft kritiek’

‘De coronacijfers slenteren traag bergaf, de paaspauze bracht rust, maar geen scherpe daling’, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. ‘De ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen dalen lichtjes, maar de bezetting in het ziekenhuis blijft op een kritiek niveau met 938 ingenomen bedden op intensieve zorg.’(mg)

In combinatie met de niet-covid-zorg betekent dit dat alle erkende bedden op intensieve zorg momenteel bezet zijn. ‘Er is bijna geen marge in de zorg’, zei Van Gucht over de coronacijfers. De ziekenhuisbezetting blijft dus hangen op een kritiek niveau.

Heropening scholen

Door de heropening van de scholen zullen meer kinderen en tieners getest worden. ‘We zullen dus meer besmettingen detecteren en rapporteren, er zullen dus niet noodzakelijk plots meer besmettingen zijn, maar die gegevens schijnen een breder licht op de situatie’, legde Van Gucht uit. Door extra mensen te testen, kunnen meer contacten opgespoord en getest worden, en worden meer mensen in quarantaine geplaatst.

‘Door de heropening van de scholen komt een grote testmachine op gang om te helpen de epidemie te bedwingen en van de scholen een veilige omgeving te maken’, zei Van Gucht. ‘De scholen zijn bij de meest gecontroleerde omgevingen in deze pandemie.’

De besmettingsgraad blijft het hoogst bij de twintigers, bij tieners neemt het aantal besmettingen toe met de leeftijd. De cijfers dalen in de meeste provincies, behalve in Luik en Limburg. Ook de ziekenhuisopnames dalen in de meeste provincies, met als grote uitzondering Luik, waar een opvallende stijging van 32 procent werd opgetekend.

Vaccinatie

De vaccinatiecampagne in ons land loopt op volle toeren, vooral bij 65-plussers en mensen met een onderlinge aandoening. Er worden deze week 400.000 vaccins verwacht, volgende week bijna 800.000. Deze week is ook belangrijk voor het vaccin van Johnson en Johnson, waarvan de levering momenteel ‘on hold’ staat. ‘Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) komt vandaag samen, we volgen de situatie op de voet’, zei Gudrun Briat van de taskforce vaccinaties.

De reservelijst Qvax groeit nog steeds aan. ‘Dat wijst op een grote vaccinatiebereidheid bij mensen’, zei Briat. ‘Momenteel staan 600.000 mensen op de reservelijst, die kunnen dus opgeroepen worden.’ Sinds de lancering van de reservelijst zijn 16.000 mensen eerder opgeroepen, de overgrote meerderheid 65-plussers. ‘Het loont dus om je in te schrijven als jouw leeftijdsgroep aan de beurt is.’

Brussel heeft een eigen lijst gelanceerd, Bruvax. ‘Wie in Brussel woont en ouder is dan 55 jaar, kan zich hierop inschrijven’, zei Briat.