Direct naar artikelinhoud
Hoe ver zijn we met het vaccineren? En nog drie vragen over het prikken
Uitleg

Hoe ver zijn we met het vaccineren? En nog drie vragen over het prikken

Beeld Getty Images

Iedereen vanaf 12 jaar kan een afspraak maken voor een inenting met een coronavaccin. Volgens het kabinet zullen alle volwassenen die dat willen in de tweede helft van augustus volledig zijn ingeënt. Hoe gaat dat in zijn werk? 

1. Hoe gaat het met het vaccineren?

Zo’n 80 procent van alle volwassen Nederlanders heeft zeker één prik met een coronavaccin gehad, circa 50 procent is volledig gevaccineerd. In totaal zijn naar schatting ruim 18 miljoen prikken gezet. Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kan iedere 18-plusser die wil half juli zeker één keer zijn ingeënt en een maand later twee keer. Er wordt hoofdzakelijk geprikt met de vaccins van Pfizer en Moderna, waarvan twee doses nodig zijn die met een tussenpauze van zo’n vier tot vijf weken worden toegediend.

Al enige tijd is het punt bereikt dat iedereen een prikafspraak kan maken via de website  coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch: 0800-7070. Dat laatste levert vaak een snellere afspraak op.

Het priktempo lag al enige tijd rond ruim 200.000 vaccinaties per dag en op zo’n 1,5 miljoen prikken per week. Inmiddels ligt het tempo steeds iets lager, nu op minder dan 150.000 per dag. 

Van alle 65-plussers (tot en met 89-jarigen) is zeker 82 procent volledig gevaccineerd. Bij 90-plussers gaat het om 78 procent. Bij de 60-64-jarigen heeft 87 procent een eerste prik gehad, 61 procent ook een tweede. Bij de groep 55-59-jarigen heeft 86 procent één prik gehad en 66 procent ook een tweede. Bij 50-54-jarigen gaat het respectievelijk om 82 en 50 procent. Cijfers van de andere leeftijdscategorieën: 78 procent van de 45-49-jarigen heeft zeker één prik gehad, 74 procent van de 40-44-jarigen, 68 procent van de groep 35-39-jarigen, 61 procent van de groep 30-34 jaar, 58 procent van de 18-29-jarigen en 22 procent van de groep 12-17-jarigen. 

De meest kwetsbare groepen kunnen nu volledig zijn gevaccineerd: de mensen boven de 60 en een aantal medische ‘hoogrisicogroepen’. Dat geldt nu ook voor het merendeel van de vijftigers. Deze maand moeten ook alle veertigers en dertigers volgen. 

2. Wat gebeurt er met minderjarigen?

Alleen kinderen onder de twaalf worden niet ingeënt. 12- tot en met 17-jarigen komen ook in aanmerking voor vaccinatie. Het is de bedoeling dat ze vóór het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik krijgen. In de eerste schoolmaand kan een tweede prik volgen. Alle kinderen geboren op 1 juli 2009 of later kunnen een afspraak maken.

3. Waar moet ik heen voor een prik?

De meeste mensen kunnen nu terecht op een GGD-priklocatie. In Amsterdam zijn dat de RAI in Zuid, Sportcentrum Caland in Osdorp, de voormalige Scheepsbouwloods aan het NDSM-Plein in Noord en Afas Live (Zuidoost). Verspreid over het land zijn er inmiddels meer dan tachtig priklocaties van de GGD. Gezonde mensen onder de 60 vallen onder de GGD of huisarts. De groep 18-60-jarigen met medische indicatie is uitgenodigd via de huisarts voor een prik op een GGD-locatie.

4. Welke vaccins zijn er?

Tot nu toe zijn de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen goedgekeurd. Vanwege tegenvallende leveranties van Janssen en AstraZeneca was het Pfizervaccin al het meest gebruikt in Nederland. Dat is nog versterkt vanwege uiterst zeldzame, maar mogelijk ernstige bijwerkingen bij AstraZeneca en Janssen. Wie dat wil kan vragen om vaccinatie met Janssen. Hiervoor is een apart telefoonnummer: 0800-1295. Voordeel van Janssen is dat dit het enige vaccin is dat al na één prik volledige bescherming biedt. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor mensen die volledig gevaccineerd op vakantie willen.