Direct naar artikelinhoud
OverzichtVaccinatiecijfers

Vaccinatieteller België: hoeveel Belgen hebben hun vaccinatie tegen het coronavirus achter de rug? Wanneer is het aan u?

Vaccinatieteller België: hoeveel Belgen hebben hun vaccinatie tegen het coronavirus achter de rug? Wanneer is het aan u?
Beeld Wannes Nimmegeers / DM

2021 wordt het jaar van de vaccinatie tegen het coronavirus. Heeft tegen 11 juli iedereen die dat wil een vaccin gekregen in Vlaanderen? Hoeveel Belgen zijn nu al beschermd? En waar vindt de vaccinatie plaats? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens, die we dagelijks updaten, in één handige barometer.

en

Hoeveel Belgen zijn al gevaccineerd?

Dit is de belangrijkste tabel om in de gaten te houden. Hier ziet u eerst het aantal deels en volledig gevaccineerde personen, en daarnaast het aandeel gevaccineerden ten opzichte van de volledige bevolking (inclusief minderjarigen).

Hoe hoger het percentage gevaccineerden, hoe minder kans het virus krijgt om te woeden. Bij een vaccinatiegraad van minstens 70 procent (op de volledige bevolking) is er eventueel sprake van nationale groepsimmuniteit en krijgt het virus amper nog de kans om uit te zaaien. Mogelijk bereiken we pas groepsimmuniteit bij een nog hoger percentage.

De cijfers komen uit VACCINET, en worden dagelijks gecommuniceerd door Sciensano. In de realiteit zal het aantal vaccinaties hoger liggen, doordat er enige vertraging van minstens één dag op de registratie zit. Zodra Sciensano de cijfers updatet, worden ze ook hier vanzelf aangepast.

Hieronder geven we de evolutie van alle parameters weer. Het aandeel deels en volledig gevaccineerde personen in percentages over de tijd, opgedeeld per regio:

Is de bevolking evenwichtig gevaccineerd?

Risicogroepen en de oudere bevolking kwamen als eerste aan de beurt. Dat ziet u ook duidelijk in deze tabellen. Hier geven we weer hoeveel procent van een bepaalde leeftijdsgroep deels en volledig gevaccineerd is. 

Voorlopig zijn nog veel meer vrouwen dan mannen gevaccineerd. De oorzaak is dubbel: er zijn statistisch gezien meer oudere vrouwen dan mannen van dezelfde leeftijd, en het aandeel vrouwen bij het zorgpersoneel ligt hoger dan het aandeel mannen.

Hoeveel vaccins worden dagelijks toegediend?

Hoeveel vaccins (zowel eerste als tweede dosis) dient ons land dagelijks toe? Dat ziet u op deze grafiek. Opgelet: de curve zal voor de laatste dagen telkens afbuigen omdat de rapportage traag verloopt. Zodra er nieuwe cijfers komen wordt deze curve geüpdatet.

Hoeveel vaccins hebben we in voorraad?

Niet alle geleverde dosissen worden meteen toegediend, de vriezers van de ziekenhuizen waar de vaccins worden gestockeerd zitten vaak vol. Dat heeft een reden. Om de prioritaire doelgroep snel te kunnen vaccineren, moet een gereserveerd deel in voorraad worden gehouden, klinkt de redenering.

Door de vertraging in de registratie zal de overschot in realiteit iets lager liggen, maar we geven hieronder de laatste beschikbare data weer. 

De rode stippellijn op de grafiek toont de theoretische stock op dit moment. Die is in realiteit allicht lager omdat de registratie van de vaccinaties trager wordt doorgegeven.

Elke week krijgen we nieuwe vaccins geleverd, nu van vier producenten: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, en Johnson & Johnson.

Hoeveel mensen zijn al gevaccineerd in uw gemeente?

Op deze kaart kan u nakijken hoeveel mensen er al gevaccineerd zijn in uw gemeente. Opgelet: wie volledig is gevaccineerd, wordt niet meer meegeteld met de deels gevaccineerden. Daarom kan het percentage deels gevaccineerden lager uitvallen dan het percentage volledig gevaccineerden.

Wil u weten hoeveel mensen minstens een eerste dosis kregen? Tel de twee getallen van de gemeente dan bij elkaar op.

In deze tabel kan u uw eigen gemeente opzoeken:

Hoe verloopt de campagne in andere landen?

Hoe doet België het in vergelijking met het buitenland? Dat kunt u in één oogopslag zien op de wereldkaart en in onderstaande tabel. Opgelet, het percentage hier is berekend op de volledige bevolking, om correct met de andere landen te kunnen vergelijken. De rapportering kan bovendien achterlopen.

Wanneer is het uw beurt?  

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) kondigde midden maart aan dat elke volwassen Vlaming die dat wil, tegen 11 juli gevaccineerd kan zijn met minstens een eerste dosis. Eind april moeten alle 65-plussers een eerste prik hebben gekregen. Sinds midden april zijn ook de mensen met onderliggende aandoeningen aan de beurt, en vanaf einde mei is het aan de jongere bevolking. 

Op deze indicatieve planning ziet u wanneer het mogelijk aan u is, als de leveringen van de vaccins lopen zoals voorzien. In de tabel werken we met een vork van vijf dagen voor en na de geplande vaccinatiedag. Al zijn voor alle duidelijkheid kleine afwijkingen ook dan nog steeds mogelijk, bijvoorbeeld afhankelijk van uw lokale vaccinatiecentrum. 

Waar wordt u gevaccineerd?

Er wordt onder meer in grote locaties als Flanders Expo in Gent, de Mechelse Nekkerhal en het Heizelpaleis in Brussel gevaccineerd. Maar ook in onder meer lokale feestzalen, sporthallen, oude ziekenhuizen en militaire gebouwen zullen mensen terecht kunnen voor hun coronavaccin. 

Hier vindt u het volledige overzicht van alle vaccinatielocaties:

Welke vaccins dient ons land toe?

België heeft via het Europese aankoopprogramma bestellingen geplaatst bij vijf farmaproducenten. Op dit moment zijn er twee vaccins die goedgekeurd zijn door de Europese Unie en volop toegediend worden in ons land. Maar wat haalde Europa precies in huis?

Pfizer-BioNTech
De Amerikaanse farmareus Pfizer, met een vestiging in Puurs, ontwikkelde in samenwerking met BioNTech een (RNA-)vaccin tegen het coronavirus. Uit de klinische proeven, waaraan 40.000 vrijwilligers deelnamen, blijkt dat het vaccin voor 95 procent doeltreffend is.

Er zijn reeds 5 miljoen doses aangekocht door België, goed voor het inenten van 2,5 miljoen mensen gezien dit vaccin tweemaal toegediend moet worden.

Het vaccin wordt bewaard bij een temperatuur van -80 graden.

Moderna
Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna ontwikkelde het RNA-vaccin mRNA-1273 tegen het coronavirus. Het vaccin blijkt voor 94,1 procent effectief te zijn.

Ons land kocht 2 miljoen doses. Ook het vaccin van Moderna dient tweemaal ingeënt te worden.

Het vaccin wordt bewaard bij een temperatuur van -20 graden.

Verder zijn er nog vaccins besteld bij AstraZeneca-Oxford, CureVac en Janssen.

AstraZeneca-Oxford
Het (vector)vaccin - AZD1222 (alias ChAdOx1) is een product van de Brits-Zweedse farmareus AstraZeneca, die samenwerkt met Oxford University

De EU reserveerde reeds 400 miljoen doses bij AstraZeneca. Daarvan zijn er 7,5 miljoen bestemd voor België. Omdat een dubbele dosis vereist is, zouden hiermee 3,75 miljoen landgenoten geholpen kunnen worden.

Het vaccin werd op 29 januari goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Europese Commissie.

Het vaccin kan tot zes maanden bewaard worden bij een temperatuur van 2 tot 8 graden en is een stuk goedkoper dan de RNA-vaccins van Pfizer en Moderna.

Johnson & Johnson
Het Janssen-vaccin is net als dat van AstraZeneca een vectorvaccin. Het verschil is dat er een menselijk verkoudheidsvirus gebruikt wordt in de plaats van een verkoudheidsvirus van chimpansees. Verder werkt het vaccin zoals de andere. In de vector is een stukje Covid-DNA ingebouwd, dat in het lichaam wordt omgezet naar RNA en eiwit.

De Europese Unie heeft afspraken met Johnson & Johnson voor de aankoop van 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen. België heeft 5,2 miljoen doses gereserveerd.

Het vaccin van Johnson & Johnson biedt al voldoende bescherming na één prik. Wel wordt er nog bekeken of een tweede prik op een later tijdstip - bijvoorbeeld na 6 maanden of een jaar - interessant kan zijn voor langdurige bescherming.

Het middel van Johnson & Johnson is drie maanden houdbaar op koelkasttemperatuur (2 tot 8 graden).  

Lees nu

Van bijwerkingen tot inhoud: dit zijn de bijsluiters van de vaccins die we op dit moment krijgen

De vaccins zijn razendsnel ontwikkeld en ook nog eens gebouwd rond een heel nieuw principe, nog niet eerder verwerkt in een vaccin. Toch zijn de inentingen veilig. Hier leggen we uit waarom.