Terug naar de krant

Brexiteer Farage weg als leider Reform UK, trekt zich terug uit ‘actieve politiek’

Leeslijst Nieuws
Verenigd Koninkrijk In een video op Twitter zegt de rechtspopulistische Farage dat hij de politiek verlaat nu zijn doel bereikt is: de Brexit.
Leeslijst

Uitgesproken Brexiteer Nigel Farage trekt zich terug als leider van de populistische Britse partij Reform UK. In een zaterdagavond op Twitter geplaatste video zegt Farage dat hij stopt met „de actieve politiek” maar zich zal blijven mengen in het publieke debat.

Farage vindt het „na bijna dertig jaar” mooi geweest, nu zijn „levenswerk” tot een voltooiing is gekomen: het Verenigd Koninkrijk is uit de Europese Unie. In de video noemt hij de voorsprong van het VK ten opzichte van de rest van Europa op het gebied van vaccineren als voorbeeld van de vruchten die het land nu plukt.

De 56-jarige Farage zegt zich via sociale media te zullen blijven uitspreken, onder meer tegen „de toenemende invloed” van China en vóór milieuzaken zoals schonere oceanen. Bij Reform UK wordt Farage opgevolgd door Richard Tice.

Farage was in 1993 een van de oprichters van de rechtspopulistische UK Independence Party (UKIP), die hij later leidde. Tot 2020 was hij lid van het Europees Parlement, waar hij medevoorzitter was van de eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Democratie. In 2019 vertrok Farage bij UKIP en werd hij leider van Reform UK.

Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage This is why I’m standing down as leader of Reform UK. I will continue to play my part through the media, social media and new projects. My thanks go out to the many millions that helped change the course of history forever. https://t.co/F9m0sCAW57

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in