Terug naar de krant

Wolvin doodgereden in Gelderland, identiteit nog onduidelijk

Leeslijst Nieuws
Zuid-Veluwe Onderzoek moet uitwijzen om welke van de naar schatting twaalf wolven in Nederland het gaat. Mogelijk was het een van de weinige volwassen exemplaren.
Leeslijst

In de buurt van Ede is zaterdag een wolvin doodgereden. Dat heeft de provincie Gelderland bekendgemaakt. Door sectie te plegen moet duidelijk worden om welke van naar schatting twaalf Nederlandse wolven het gaat. Mogelijk was het een van de weinige volwassen wolven die in Nederland leven.

Volgens de provincie verkeerde de aangereden wolvin in „goede conditie” en was zij mogelijk het dier dat al langer rond de Zuid-Veluwe leefde. Het grootste deel van de wolven in Nederland zijn jongeren. Een van hen, een jonge wolf aan uit het eerste inheems-Nederlandse wolvennest, werd een jaar geleden doodgereden.

De terugkeer van de wolf in Nederland een aantal jaren terug heeft tot fel debat geleid. Sommige schapenboeren zien het roofdier liever weer vertrekken omdat hij hun vee aanvalt. Natuurfanaten en ecologen zijn juist dolblij met het beest, dat zo’n 150 jaar niet in Nederland leefde. Wolven gelden als de kroon op het werk van natuurbeschermers omdat zij zouden tonen dat de Nederlandse natuur weer afdoende verrijkt is voor een dier dat een grote leefomgeving nodig heeft.

Lees ook Wat moet Nederland aan met de wolf?
Jos Verhulst is al zijn hele leven schapenhouder. „Dat een wolf af en toe een lammetje pakt, kan ik begrijpen. Zo’n dier moet vreten. Maar waarom bijt hij er veertig kapot?”

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in