Direct naar artikelinhoud
Nieuws

‘Zwarte Cobra’ overgeplaatst vanwege vuurwerk bij de gevangenis

Crimineel Henk R., beter bekend als De Zwarte Cobra, is overgeplaatst vanuit de gevangenis in Dordrecht. Dit gebeurde nadat er ter ere van zijn 70ste verjaardag minutenlang zwaar vuurwerk was afgestoken buiten de gevangenis. 

Henk R., alias De Zwarte Cobra

Politie en brandweer rukten donderdag uit naar de gevangenis toen daar minutenlang zwaar  vuurwerk werd afgestoken. Daarmee wilden onbekenden de verjaardag van Henk R. vieren. Die gebeurtenis is aanleiding geweest om Henk R. over te plaatsen naar een andere gevangenis. 

‘Bizar’

Mark Teurlings, de advocaat van R,. heeft de overplaatsing bevestigd. Hij kreeg vanochtend een belletje van Henk R. waarin die hem meedeelde dat hij is overgeplaatst. “Het is bizar dat een door derden geregelde, ludieke verrassing hem wordt aangerekend na alles wat hij heeft meegemaakt zonder dat hij hiervan wist of dit heeft kunnen voorkomen. Ik protesteer dan ook krachtig tegen het kennelijk voor politiek gewin gedane verzoek tot overplaatsing van de burgemeester,” laat de raadsman weten. 

De Zwarte Cobra werd meerdere keren veroordeeld voor drugshandel. Hij keerde in januari terug vanuit de Verenigde Staten, waar hij een gevangenisstraf van zestien jaar had uitgezeten voor het voorbereiden van xtc-handel.

Dubbele moord

Onlangs bevestigde het Openbaar Ministerie dat Henk R. vervolgd gaat worden voor een dubbele moord van bijna dertig jaar geleden. 

De Zwarte Cobra wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de van oorsprong Griekse drugshandelaar Henie Shamel en zijn Belgische vriendin Anne de Witte. De slachtoffers werden op de avond van 8 mei 1993 in Antwerpen doodgeschoten op het moment dat Shamel zijn Mercedes bij zijn appartement parkeerde.