Terug naar de krant

Mathieu van der Poel wint Italiaanse wielerwedstrijd Strade Bianche

Leeslijst Nieuws
Wielrennen Van der Poel, de eerste Nederlandse man die de Strade Bianche wint, was in de finale Julian Alaphilippe en Egan Bernal te snel af. Eerder op zaterdag won Chantal Van den Broek-Blaak bij de vrouwen.
Leeslijst

Mathieu van der Poel heeft zaterdagmiddag de wielerwedstrijd Strade Bianche gewonnen. In de Italiaanse koers, die voor een derde over grindwegen leidt, versloeg hij aan het slot de Fransman Julian Alaphilippe en de Colombiaanse oud-winnaar van de Tour de France Egan Bernal.

De 26-jarige Van der Poel, die rijdt voor het team Alpecin-Fenix, is de eerste Nederlandse winnaar van de Strade Bianche voor mannen. Die koers strekt over 184 kilometers en begint en eindigt in Siena.

Overtuigende winst

Van der Poel maakte een ijzersterke indruk en was vanaf het moment dat de favorieten zich voorin lieten zien vrijwel continu bepalend voor het wedstrijdverloop. Na meerdere vroege vluchtpogingen kwamen op de achtste grindstrook de favorieten voorop met onder anderen Alaphilippe, de Belgische winnaar van vorig jaar Wout van Aert, Tourwinnaar Tadej Pogacar, Bernal en Van der Poel.

Op zo’n twaalf kilometer voor de finish viel Van der Poel aan op de steile klim in Le Tolfe. Alaphilippe, die de Strade Bianche in 2019 won, kon nog aansluiten, op het vlakkere deel gevolgd door Bernal. Samen reden de drie richting Siena waar de korte, steile klim richting het Piazza del Campo de beslissing bracht. Alaphilippe bleek niet meer fris en ook bij Bernal was het beste eraf. Bij de finish had Van der Poel voldoende voorsprong om rechtop te gaan zitten en met gebalde vuisten de lijn te passeren.

Eerder op zaterdag won ook bij de vrouwen een Nederlander. Chantal Van den Broek-Blaak was op de slotklim te snel voor de Italiaanse Elisa Longo-Borghini en de Nederlanders Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten, die derde en vierde werden. De 31-jarige Van den Broek-Blaak spurtte op enkele honderden meters voor de streep weg bij haar concurrenten.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in