Direct naar artikelinhoud
NieuwsBelgisch voetbal

Pro League: weg met achttien clubs in 1A

Pro League: weg met achttien clubs in 1A
Beeld Photo News

Bij de Pro League bestaat weinig animo om de 1A-reeks met achttien ploegen een jaar te verlengen. Nog deze maand komt hierover een doorbraak.

, en

Op dinsdag 16 maart vindt een algemene vergadering van de Pro League plaats, dan kunnen de profclubs wél knopen doorhakken. Gisteren verzamelden ze voor een open debat over de hete hangijzers, zoals het competitieformat in 1A en de integratie van beloften in 1B.

Het format van 1A met achttien clubs was door de juridische strijd van Waasland-Beveren voor dit seizoen doorgedrukt en zou in principe twee jaar gelden. Volgend seizoen moeten er dan drie dalers zijn om in 2022 terug te keren naar zestien teams. Dat perspectief creëert angstvisioenen bij nogal wat kleinere profclubs (K11). Zij schatten de financiële impact van een degradatie in deze coronatijden rampzalig in en houden liever de formule met achttien een extra jaar aan. Gisteren bleek daar evenwel geen groot draagvlak voor. 

Over de integratie van beloften in 1B is een uitbreiding naar vier belofteteams een realistisch scenario. Maar uit het debat bleek dat er wel zeven kandidaten zijn. 

De Pro League wil nog meer inzetten op ‘goed bestuur’. De voorkeur gaat uit naar een onafhankelijke voorzitter die dus niet (zoals Peter Croonen nu) verbonden is aan Genk. Een besogne is voorts dat de raad van bestuur van de Pro League te veel macht heeft en het management louter uitvoert. Voor het vrijkomende bestuurszitje van Karel Van Eetvelt (Anderlecht) zijn drie kandidaten: Jos Donvil (Anderlecht), Walter Damen (Beerschot) en Harm Van Veldhoven (Lommel). Club Brugge aast niet op het zitje, maar wil eerst een sterke visie zien. CEO Vincent Mannaert hield tot slot een stevig pleidooi voor de Beneleague.