Direct naar artikelinhoud
WINNAAR & VERLIEZER

Tegenwind voor Nieuwe Economie, terwijl de oude de wind weer in de zeilen heeft

Shell-topman Ben van Beurden (rechts).Beeld EPA

Winnaar: Ben van Beurden, Koninklijke Shell

Het zwarte goud glimt weer bij prijs van 67 dollar

Hij moet beter in zijn vel zitten dan elf maanden geleden. Vrijdag steeg de koers van Shell boven de 18 euro na in oktober nog bijna onder de 10 euro te zijn gezakt. De producent van fossiele brandstoffen is nog niet helemaal afgeschreven. In april vorig jaar kopten kranten nog dat olieproducenten ‘geld moesten toeleggen’ als ze van hun zwarte goud afwilden. Net zoals negatieve rente was er een negatieve olieprijs. Reden was dat er te weinig opslagcapaciteit was voor de enorme toevloed van olie. Door het stilgelegde vliegverkeer en de terugloop van het aantal autokilometers nam de vraag flink af.

Koninklijke Shell kreeg op de beurs de hardste klappen. Topman Ben van Beurden moest spitsroeden lopen op zijn aandeelhoudersvergadering na het besluit het dividend te verlagen, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2020 leed Shell een ongekend groot verlies van 21,7 miljard dollar.

Er was ontevredenheid onder de aandeelhouders, maar ook onder de milieubeweging die vond dat Shell niet snel genoeg op de energietransitie inhaakte. En dan waren er Nigeriaanse boeren die het olieconcern verantwoordelijk stelden voor lekkages. Van Beurden zou na acht jaar maar eens plaats moeten maken voor iemand die de omslag beter begreep. Maar nu de economie zich herstelt, blijkt die toch nog niet zonder olie en gas te kunnen. Een vat Brent-olie kost weer 67 dollar, evenveel als voor de crisis.

 Het is te vroeg om de oude economie af te schrijven.

Verliezer: Peter Wennink, ASML

Rentesprong kost ASML miljarden beurswaarde

Peter Wennink, topman van ASML.Beeld ANP

Le roi est mort, vive le roi. De val van Shell, decennialang het duurste beursfonds in Amsterdam, viel samen met de opkomst van ASML, de producent van chipmachines uit het zuiden van het land. ASML nam moeiteloos het stokje over. Het oversteeg in enkele maanden Shell tientallen miljarden in beurswaarde.

Ondanks bevoorradingsproblemen met onderdelen bij het begin van de pandemie, speelde corona volgens topman Peter Wennink ASML juist in de kaart. De vraag naar chipmachines steeg, omdat er meer chips nodig waren voor smartphones, laptops, computers en opslagruimte voor data. En dat gaat alleen maar door: 5G, elektrische auto’s, zelfrijdende auto’s en de Internet of Things vereisen meer, snellere en betere chips. En ASML profiteerde daarvan als geen ander. De beurskoers explodeerde: van 238 euro een jaar geleden naar 499 euro op 16 februari van dit jaar. Maar net op dat moment kwam er een kink in de kabel. Op de obligatiemarkten begon de rente te stijgen. En beleggers gingen zich achter de oren krabben of ze niet te ver voor de muziek uit waren gaan lopen. 

Een aandeel ASML leverde bij deze koers nog maar een dividendrendement op van 0,41 procent, hetgeen wel erg laag was ten opzichte van de risico’s die met aandelen gepaard gaan. En net als bij andere techfondsen kwam de klad erin. Deze week kelderde de koers zelfs van 480 euro maandag naar 426 bij de opening van de beurs op vrijdag. De Nieuwe Economie is niet alleen zaligmakend.