RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Carrière

Geen cel na fraude van 1,9 miljoen bij woningcorporatie Stadgenoot

Fraude kostte woningcorporatie 1,9 miljoen euro. Beeld © ANP

De administratief medewerkster die de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot voor 1,9 miljoen oplichtte, hoeft de cel niet in. De 47-jarige vrouw wist elf jaar lang grote bedragen weg te sluizen naar eigen bankrekeningen.

De financieel medewerkster van Stadgenoot zette jarenlang zelf gefabriceerde betalingsopdrachten in het computersysteem van de woningcorporatie, die werden onderbouwd door valse goedkeuringen en facturen.

Gokverslaving

Het geld dat de vrouw zo wegsluisde, besteedde zij grotendeels aan de bekostiging van haar gokverslaving. Van de verdwenen bedragen is vrijwel niets meer teruggevonden.

Hoe
Lees ook:
Hoe een pokeraar 20 miljoen van RTL achterover wist te drukken

Nadat de fraude in september 2019 aan het licht kwam, ontsloeg Stadgenoot de werkneemster op staande voet. Ook deed de woningcorporatie aangifte tegen de vrouw. Uit onderzoek van accountantskantoor Deloitte bleek dat er 1,9 miljoen euro foetsie was.

Ernstige fraude

Uit een vandaag openbaar geworden uitspraak van de Amsterdamse rechtbank blijkt dat de officier van justitie een gevangenisstraf tegen de vrouw heeft geëist van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Een taakstraf achtte de aanklager niet passend, gezien de ernst van de feiten, de hoogte van het gestolen bedrag en de duur van de fraude.

Strafvermindering

Daar dacht de Amsterdamse rechtbank anders over. Weliswaar zijn er volgens de rechters geen aanwijzingen dat de vrouw geheel of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar was, wel vinden zij dat er sprake is strafverminderende factoren. Zo zegt de vrouw spijt te hebben van de diefstal, en is zij inmiddels behandeld voor haar gokverslaving.

Fraudeurs
Lees ook:
Fraudeurs die Ymere dupeerden, krijgen baan niet terug

Ook heeft zij een terugbetalingsregeling met Stadgenoot, die onder meer de opbrengst van de verkoop van haar Amsterdamse woning al ontving. Ten slotte liet de rechtbank meewegen dat zij de zorg heeft voor een minderjarige dochter.

Overigens is er volgens de rechtbank slechts bewijs voor een verduisterd bedrag van ruim 1,5 miljoen euro, omdat er voor ruim vier ton geen bankafschriften meer waren.

Taakstraf

Vanwege de strafverminderende factoren veroordeelde de Amsterdamse rechtbank de vrouw niet tot een onvoorwaardelijke celstraf, maar tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast krijgt zij een taakstraf van 240 uur.

Stadgenoot wil niet zeggen of de woningcorporatie de straf zwaar genoeg vindt. "Wij hebben de procedure uiteraard met de nodige belangstelling gevolgd. Inhoudelijk willen wij verder niet op de strafzaak en de strafoplegging ingaan", aldus woordvoerder Dennis Doodeman.