Direct naar artikelinhoud
UpdatesCoronavirus

Italië stelt lokale en regioverkiezingen uit tot najaar

Een non wordt gevaccineerd in Los Angeles.Beeld REUTERS

Dit is het coronablog van donderdag 4 maart. Hier leest u de updates van gisteren. Onze belangrijkste artikelen over de pandemie – waaronder actuele cijfers – vindt u hier.

Live

  1. Afsluiting liveblog

    Hierbij sluit het blog met coronanieuws van donderdag 4 maart. Voor het nieuw van vrijdag 5 maart, klik hier.

  2. Italië stelt lokale en regioverkiezingen uit tot najaar

     Italianen gaan pas in het najaar naar de stembus voor lokale en regionale verkiezingen die in het voorjaar stonden gepland. De regering heeft daartoe besloten vanwege de coronatoestand.

    De verkiezingen zijn uitgesteld tot de periode tussen 15 september en 15 oktober. In zo'n 1200 gemeenten en steden, waaronder Rome, Milaan, Napels, Turijn en Bologna, wordt dan een nieuwe burgemeester gekozen. Ook wordt gestemd over gemeenteraadsleden en vervanging van een aantal parlementariërs in Rome.

    De zuidelijke regio Calabrië zou op 11 april naar de stembus gaan voor een nieuwe regering en gouverneur. De verkiezingen daar waren al eerder uitgesteld. De laatste regiopresident overleed in oktober.

    De coronacijfers zien in Italië zien er minder goed uit dan gehoopt. De verwachting is dat de komende dagen meer gebieden tot rode zone worden bestempeld. Daar gelden zwaardere maatregelen tegen verspreiding van het virus. (ANP)

  3. Brazilië meldt record van 1910 coronadoden in een dag

    In Brazilië zijn in een etmaal 1910 mensen overleden aan het coronavirus, een recordaantal. Het vorige record van 1641 sterfgevallen werd een dag eerder gevestigd. In totaal zijn in Brazilië bijna 260.000 mensen bezweken aan Covid-19. Daarmee neemt het land wereldwijd de tweede plaats in. In de VS zijn het er ongeveer twee keer zoveel.

    Het aantal besmettingen steeg met bijna 72.000, waarmee het totaal in het land van 212 miljoen inwoners komt op meer dan 10,7 miljoen. Eerder werden de ziekenhuizen in de noordelijke stad Manaus overweldigd door de toestroom van patiënten. Nu dreigt het zorgstelsel ook in steden als Sao Paulo overbelast te raken. In sommige regio's worden lichamen in koelcontainers bewaard. De rechts-populistische president Jair Bolsonaro heeft het virus en de pandemie sinds de uitbraak in het land volgens critici niet serieus genomen.

    (ANP)

  4. Weekendlockdown voor derde Franse regio

    In Frankrijk gaat een derde regio in een weekendlockdown. Inwoners van de regio's Duinkerken en Nice mochten in het weekend al niet zonder geldige reden naar buiten, en daar komt nu het departement Pas-de-Calais bij.

    Premier Jean Castex kondigde dat aan op een persconferentie. De betreffende regio's zijn brandhaarden van de Britse virusvariant. Meer dan 60 procent van alle infecties in Frankrijk is toe te schrijven aan die variant. De toename van het aantal besmettingen is niet enorm, maar het zorgstelsel blijf onder enorme druk staan, aldus Castex, die herhaalde dat de regering er alles aan wil doen om een derde landelijke lockdown te voorkomen.

    Inmiddels zijn 3,2 miljoen Fransen gevaccineerd, van wie er 1,8 miljoen een tweede prik hebben gehad. Tegen half april moeten dat er 10 miljoen zijn en een maand later 20 miljoen. Het is de bedoeling dat in de zomer 30 van de 67 miljoen inwoners zijn ingeënt.

    (ANP)

  5. Noorden van Noord-Holland is grootste brandhaard, oorzaak onbekend

    Het is niet duidelijk waarom juist het noordelijkste deel van Noord-Holland momenteel de grootste coronabrandhaard van Nederland is. Volgens de GGD Hollands Noorden is er nog geen directe oorzaak gevonden. "We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen", laat een woordvoerder van de regionale gezondheidsdienst weten.

    In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland. Omgerekend komt dat neer op 701 vastgestelde besmettingen op elke 100.000 inwoners. Binnen de regio steekt Hoorn er bovenuit. In die gemeente zijn in de afgelopen twee weken 861 mensen positief getest, oftewel 1175 op elke 100.000 inwoners. Naar verhouding is dat meer dan Amsterdam (324), Rotterdam (334), Den Haag (266) en Utrecht (217) bij elkaar. Ook in Den Helder hebben relatief veel inwoners het coronavirus opgelopen.

    Het is volgens de gezondheidsdienst iet zo dat mensen in het noorden van Noord-Holland zich minder goed aan de coronaregels houden dan anderen. "Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen."

    (ANP)

  6. Corona uitgebroken op twee afdelingen van ziekenhuis in Emmen

    Op twee afdelingen van het Scheper-ziekenhuis in Emmen is het coronavirus uitgebroken. Achttien patiënten hebben het virus opgelopen, van wie één is overleden. Ook elf medewerkers testten positief. De uitbraak treft mensen van de afdelingen longgeneeskunde en geriatrie.

    Volgens de Treant Zorggroep, waar het ziekenhuis onder valt, is de eerste besmetting vorige week geconstateerd. Waarschijnlijk begon de uitbraak met een patiënt die bij opname negatief testte, maar bij wie later toch het virus werd vastgesteld. Besmette patiënten zijn overgeplaatst naar een verpleegafdeling, besmette medewerkers zitten thuis in quarantaine. De uitbraak heeft geen gevolgen voor de zorg in het ziekenhuis, die gaat gewoon door.

    (ANP)

  7. Voor het eerst export AstraZeneca-vaccins uit EU tegengehouden

    Voor het eerst is de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd, bevestigen Brusselse bronnen na berichtgeving door The Financial Times.

    AstraZeneca levert al geruime tijd minder vaccins aan de Europese Unie dan afgesproken. Ook de leveringen komend voorjaar dreigen tegen te vallen. Als een vaccinfabrikant niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen EU-landen en de Europese Commissie de export blokkeren.

    Een fabrikant moet het EU-land waar het opereert inlichten over een geplande export. Dat land, in dit geval Italië, legt zijn besluit aan de commissie voor, die het laatste woord heeft.

    (ANP)

  8. RIVM registreert ruim 4000 nieuwe coronabesmettingen

    Het RIVM heeft 4161 nieuwe coronabemettingen genoteerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 4532 positieve tests per dag staat.

    Het RIVM registreerde 33 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas een tijd later doorgeven.

    Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,1 miljoen Nederlanders positief getest. Van 15.737 mensen is zeker dat ze aan corona zijn overleden. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen hoger.(ANP)

  9. Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer gedaald

    De ziekenhuizen in Nederland behandelen weer iets minder coronapatiënten dan een dag eerder. Momenteel liggen er 1923 mensen in een ziekenhuis vanwege Covid-19. Dat zijn er 23 minder dan woensdag en 61 minder dan dinsdag.

    Op de verpleegafdelingen liggen nu 1384 coronapatiënten. Dat is een daling van 13 ten opzichte van woensdag. Sinds dinsdag is het aantal patiënten op die vleugels met zestig gedaald. Het aantal patiënten op intensive cares daalde van 549 naar 539. Dat aantal is behoorlijk stabiel: al ongeveer een maand schommelt het tussen de 500 en 550.

    Ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 198 nieuwe coronapatiënten op, tegen 226 op woensdag en 280 op dinsdag. In de afgelopen week belandden gemiddeld 212 nieuwe coronapatiënten per dag op een verpleegafdeling of intensive care. Dat gemiddelde daalde voor het eerst in een week. (ANP)

  10. Zwitserse farmaceut Novartis gaat Duits coronavaccin produceren

    De Zwitserse farmaceut Novartis gaat vaccins tegen het coronavirus van de Duitse biofarmaceut CureVac produceren. De twee bedrijven verwachten door de samenwerking dit jaar maximaal 50 miljoen doses te kunnen maken, die Novartis vanaf de zomer zegt te kunnen leveren. Volgend jaar moet de krachtenbundeling 200 miljoen doses opleveren.

    Het coronavaccin van CureVac is nog niet goedgekeurd. Wel kijkt het Europees Geneesmiddelenbureau al mee met de lopende onderzoeken, om zo versneld een oordeel te kunnen vellen over het middel. De Europese Unie heeft al 225 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan gaan er zo'n 8,7 miljoen naar Nederland. (ANP)

  11. Duitsland keurt vaccin AstraZeneca goed voor ouderen

    De Duitse autoriteiten hebben de weg vrijgemaakt voor het inenten van oudere patiënten met het coronavaccin van AstraZeneca. Vaccinatiecomité STIKO beveelt het gebruik van het middel nu ook aan voor 65-plussers, maakte het Duitse ministerie van Volksgezondheid bekend.

    De vaccinatiecomité adviseert ook de maximale periode tussen tussen de eerste en tweede inenting met het vaccin op te rekken naar twaalf weken. "Dit is goed nieuws voor ouderen die wachten op een vaccin. Ze kunnen nu sneller worden ingeënt", zegt het ministerie, dat beide aanbevelingen overneemt. (ANP)

  12. Noorden Noord-Holland is grootste brandhaard, oorzaak onbekend

    Het is niet duidelijk waarom juist het noordelijkste deel van Noord-Holland momenteel de grootste coronabrandhaard van Nederland is. Volgens de GGD Hollands Noorden is er nog geen directe oorzaak gevonden. "We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen", laat een woordvoerder van de regionale gezondheidsdienst weten.

    In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland. Omgerekend komt dat neer op 701 vastgestelde besmettingen op elke 100.000 inwoners. Binnen de regio schiet Hoorn er nog boven uit. In die gemeente zijn in de afgelopen twee weken 861 mensen positief getest, oftewel 1175 op elke 100.000 inwoners. Naar verhouding is dat meer dan Amsterdam (324), Rotterdam (334), Den Haag (266) en Utrecht (217) bij elkaar. Ook in Den Helder hebben relatief veel inwoners het coronavirus opgelopen.

    Een factor is volgens de GGD dat de uitbraak zichzelf in stand houdt. "Als er veel besmettingen zijn, worden er ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen rondloopt, is de kans klein dat jij het virus oploopt." (ANP)

  13. WHO ziet opleving coronavirus in Europa na zes weken afname

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afdeling Europa constateert een opleving van het coronavirus na zes weken van afname van het aantal besmettingen. Volgens Hans Kluge van WHO-Europa is het aantal besmettingen de afgelopen week met 9 procent toegenomen. Ook worden volgens Kluge in meer dan de helft van de landen van de WHO-regio Europa meer besmettingen met varianten van het oorspronkelijke virus vastgesteld.

    De varianten zouden besmettelijker zijn en in sommige landen veroorzaken ze zorgen over de werking van de vaccins. Elke keer dat een virus 'intrekt bij een gastheer', begint het zich te reproduceren, maar het maakt daarbij veel fouten die tot de varianten leiden. De meeste van deze vergissingen zijn erg schadelijk voor het virus zelf en niet voor de besmette 'gastheer'. Veel variaties hebben geen enkel afwijkend effect, maar in zeldzame gevallen kan een variant een sterkere versie dan het originele virus inhouden.

    De afdeling Europa van de WHO gaat over 53 landen, inclusief enkele Centraal-Aziatische. (ANP)

  14. Uitgaven aan radioreclame herstelden eind 2020 na coronaklap

    De uitgaven aan radioreclame in Nederland waren in het vierde kwartaal van vorig jaar weer terug op het niveau van 2019. Vooral in de eerste helft van het coronajaar had de markt voor radioreclame last van de gevolgen van de crisis, meldt het Radio Advies Bureau (RAB). Daardoor kwamen de bestedingen over heel het jaar nog wel een stuk lager uit.

    In totaal staken adverteerders vorig jaar 170 miljoen euro in radioreclame, 17 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste jaarhelft werd er op jaarbasis nog 30 procent minder uitgegeven. "De omzetdaling wordt vooral veroorzaakt door de eerste shockreactie van adverteerders tijdens de eerste lockdown", aldus RAB. Veel bedrijven bezuinigden in die onzekere beginperiode van de coronacrisis flink op hun advertentiebudgetten. (ANP)

  15. Forse afname winkelverkopen in eurozone door lockdowns

    De winkelverkopen in de eurozone zijn in januari stevig gedaald door de strenge lockdownmaatregelen in veel Europese landen tegen het coronavirus. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat gingen de detailhandelsverkopen in het eurogebied met 5,9 procent omlaag in vergelijking met december.

    Winkeliers in de non-foodsector hadden het moeilijk, met een afname van de verkoop met 12 procent. Onder die sector vallen bijvoorbeeld kleding- en schoenenwinkels, meubelzaken en elektronicaverkopers die verplicht de deuren moesten sluiten. Dat werd wel deels gecompenseerd door hogere internetverkopen. De verkoop van levensmiddelen ging licht omhoog omdat supermarkten wel open mogen blijven.

    Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs een recordkrimp voor Nederlandse winkeliers in de non-foodsector in januari. De verkoop kelderde op jaarbasis met bijna 38 procent, de sterkste krimp sinds het statistiekbureau deze cijfers in 2005 begon bij te houden. (ANP)

  16. Europa kijkt mee met proeven naar Russisch coronavaccin

    De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), gaat meekijken met de proeven naar het Russische coronavaccin Spoetnik V. Zo'n 'rolling review' is de laatste stap voordat de ontwikkelaars vragen om goedkeuring en Europa moet beslissen of het vaccin op de markt mag komen.

    Het vaccin Spoetnik V is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleya. Hongarije en Slowakije hebben, buiten de Europese Unie om, al doses van het vaccin besteld. Ook Kroatië zou dat willen doen.

    Bij een rolling review kijkt de toezichthouder alvast mee met de proeven van het vaccin. De beoordelaars zien rechtstreeks wat het vaccin doet bij proefpersonen en hebben dan alle gegevens al beschikbaar en bekeken wanneer de ontwikkelaar besluit om een aanvraag in te dienen. Het EMA kan dan sneller een oordeel geven. Uiteindelijk is het aan de Europese Commissie om te beslissen of een middel op de markt mag komen. Bij groen licht kan het vaccin worden geleverd aan de lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland. (ANP)

  17. Britten gaan aangepaste vaccins versneld goedkeuren

    De Britse medische toezichthouder gaat vaccins tegen nieuwe varianten van het coronavirus versneld goedkeuren. Farmaceuten die een coronavaccin aanpassen dat al is goedgekeurd, hoeven daarna niet ook nog langdurig onderzoek te doen om aan te tonen dat het middel werkt.

    Er wordt gevreesd dat sommige bestaande vaccins minder effectief zijn tegen nieuwe varianten, die onder meer zijn aangetroffen in Brazilië en Zuid-Afrika. “Het is een prioriteit voor ons om te zorgen dat effectieve vaccins zo snel mogelijk beschikbaar komen voor het publiek, zonder compromissen te doen op het gebied van veiligheid”, zegt een topmedewerker van toezichthouder MHRA. (ANP)

  18. Meeste kinderen met beperking door lockdown eenzamer dan ooit

    Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen waarvan ten minste één kind een beperking heeft.

    De coronaproblematiek zorgt niet alleen voor een sociaal isolement en een toename van fysieke en mentale klachten bij de kinderen. Ook voelt 75 procent van de ouders en verzorgers zich niet voldoende gesteund door instanties om deze tijd door te komen. (ANP)

  19. Aantal nieuwe besmettingen Duitsland neemt verder toe

    Opnieuw zijn er in Duitsland in de afgelopen 24 uur meer nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI) meldde donderdag 11.912 nieuwe gevallen.

    Woensdag meldde het RKI ruim 9000 besmettingen, meer dan het dubbele van het aantal van dinsdag. Toen werden er bijna 4000 nieuwe gevallen gemeld. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie bij 2.471.942 personen in Duitsland vastgesteld. (ANP)

  20. ‘Steun voor coronabeleid regering loopt terug’

    De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75 procent eind januari naar 62 procent, meldt de NOS op basis van onderzoek dat I&O Research uitvoerde op verzoek van de omroep. I&O Research ondervroeg 2685 Nederlanders tussen 26 februari en 1 maart.

    Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca kan op steeds minder steun rekenen. In januari stond 53 procent van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42 procent. Zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen open kunnen.

    Volgens het onderzoeksbureau neemt de steun voor strengere maatregelen voor het eerst af. (ANP)

  21. Biden boos op gouverneurs die mondkapjesplicht opheffen

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft scherpe kritiek geuit op de gouverneurs van de staten Texas en Mississippi, waar binnenkort mondkapjes niet meer verplicht zijn. Dit terwijl het gevaar van een nieuwe golf volgens experts nog niet geweken is, omdat nog niet voldoende mensen zijn ingeënt. “Het doet er nog steeds toe”, zei hij over het dragen van een mondkapje.

    Volgens Biden staat het land op het punt van een doorbraak in de crisis, omdat er op hoog tempo gevaccineerd wordt. Momenteel krijgen meer dan een miljoen mensen per dag een prik. “Het laatste wat we nu nodig hebben is de neanderthaler-gedachtengang dat ondertussen alles prima gaat”, aldus Biden, die maskers vlak na zijn beëdiging door het hele land verplicht maakte in publieke ruimtes.

    Gouverneurs hebben echter zelf de macht om op lokaal niveau tegen deze regel in te gaan. Wel blijft ook in Mississippi en Texas een mondkapjesplicht in overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer (waaronder ook vliegvelden) van kracht. Scholen in Texas hebben al laten weten mondkapjes ook te zullen blijven verplichten.

    Meer dan een half miljoen mensen zijn in de VS inmiddels overleden aan de gevolgen van het coronavirus. (Redactie)

  22. Oostenrijks OM onderzoekt mondkapjes producent

    Een Oostenrijkse producent van mondkapjes wordt door het Openbaar Ministerie in dat land onderzocht op verdenking van fraude. Behalve van economische delicten wordt het bedrijf ook verdacht van arbeidsrechtelijke overtredingen, aldus de aanklager.

    De aanklager die belast is met onderzoeken naar corruptie en economische delicten kwam in actie na onderzoek waaruit naar voren kwam dat de mondkapjes van het bedrijf in het buitenland werden geproduceerd, in Oostenrijk opnieuw werden verpakt en vervolgens voor een hogere prijs werden verkocht als producten die in Oostenrijk zouden zijn gemaakt. Het gaat daarbij om FFP2-mondkapjes, die moeten voldoen aan bepaalde Europese richtlijnen.

    De medewerkers die de mondkapjes opnieuw moesten verpakken stonden niet wettelijk geregistreerd als zodanig. De autoriteiten hebben twee locaties van het bedrijf Hygiene Austria onderzocht. Het bedrijf ontkent schuld aan de aanklachten en zegde toe snel opheldering te geven.

    De vraag naar FFP2-mondkapjes is geëxplodeerd sinds de coronapandemie. Hygiene Austria moest zodoende een Chinese producent in de arm nemen om de mondmaskers volgens Oostenrijks ontwerp te produceren, stelt het bedrijf in een verklaring. Volgens Hygiene Austria voldoen de mondkapjes ondanks dat die in China zijn gemaakt aan de voorwaarden van de Europese Unie en zijn ze gecertificeerd. (ANP)

  23. Interpol neemt duizenden doses nepvaccin in beslag

    Zowel in China als Zuid-Afrika heeft de politie duizenden nepvaccins onderschept, meldt persbureau AFP. Volgens Interpol zijn de in beslag genomen doses ‘slechts het topje van de ijsberg’.

    Internationale politiedienst Interpol vond 400 flesjes met nepvaccin, waar zo’n 2.400 doses uit kunnen worden gehaald, in een loods buiten Johannesburg. Ook werden er mondkapjes in beslag genomen die niet aan de veiligheidseisen voldoen. Vier mensen werden gearresteerd.

    In China werd tijdens een onderzoek waaraan Interpol meewerkte 3.000 nepmiddelen in beslag genomen en tachtig mensen gearresteerd. Dit gebeurde bij een inval in een fabriek waar het nepvaccin werd gemaakt.

    Interpol waarschuwde eerder dit jaar al voor een stijging in crimineel gedrag rondom de vervaardiging, distributie en verkoop van vaccins. (Redactie)

  24. CBS: aantal werkloze jongeren is toegenomen

    Het aantal werkloze jongeren is toegenomen. In het vierde kwartaal van 2020 waren er 36.000 meer jongeren werkloos dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de groep jongeren die niet naar een baan zocht of beschikbaar was voor de arbeidsmarkt groeide met 29.000. Het aantal werkende jongeren daalde het sterkst onder kelners en barpersoneel.

    Remi Lafeber is een van die jongeren die z’n werk kwijtraakte. Hij is student industrieel ontwerpen in Amsterdam en heeft al jaren bijbaantjes in de horeca. Niet lang voor het begin van de eerste lockdown was hij aangetreden bij een nieuw restaurant, een vast contract had hij niet en zijn baas kreeg geen NOW-steun voor hem. “Daardoor raakte ik m’n werk kwijt.”

    Lees hier verder.

  25. Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart, met wat versoepeling

    Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten hebben besloten de lockdown te verlengen tot 28 maart, ondanks grote druk uit de samenleving om met strenge coronamaatregelen te stoppen. De bittere pil wordt voor de bevolking verguld met een plan om de beperkende maatregelen in vijf fases te versoepelen als er sprake is van een dalende tendens in de coronacijfers.

    Het versoepelingsplan treedt vanaf komende maandag in werking, meldde Merkel woensdagavond laat in een persconferentie. De meest ingrijpende contactbeperkingen worden dan iets versoepeld doordat samenkomsten binnenshuis met mensen uit een ander huishouden weer worden toegestaan tot maximaal 5 personen.

    Eerder was al besloten dat de kappers weer aan de slag kunnen gaan en dat de scholen in Duitsland weer worden geopend. In de tweede fase zouden ook boekhandels, bloemenzaken en tuincentra moeten volgen.

    In het vijffasenplan dat de bondskanselier met de deelstaatpremiers is overeengekomen staat dat de retailsector in Duitsland weer open kan gaan als er sprake is van minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Wel bevat het plan een noodrem op de versoepelingen als het aantal besmettingen weer boven de 100 per 100.000 stijgt. (ANP)

  26. Duitsers kunnen elke week gratis coronasneltest krijgen

    Duitsers kunnen vanaf volgende week wekelijks een gratis snelle coronatest krijgen. Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten zijn dat overeengekomen, zeggen ingewijden tegen persbureau DPA.

    Ook de verkoop van kits om zelf thuis te testen worden toegestaan. De regering gaat proberen ze sneller en grootscheeps aan te besteden, zodat ze minder kosten.

    Ondertussen zijn de leiders al uren langer dan gepland bezig met hun overleg over de verlenging van de lockdownmaatregelen. De verwachting is dat die worden verlengd tot 28 maart, met een lichte versoepeling qua sociale contacten. Mogelijk kunnen winkels eerder open in gebieden met relatief weinig besmettingen.

    (ANP)