Direct naar artikelinhoud

Crimineel Martin van de Pol, ‘Polletje’, doodgeschoten in Zuidoost

De man die donderdagmiddag is doodgeschoten aan de Alexander Dumaslaan in Amsterdam-Zuidoost is de veroordeelde crimineel en gewezen Ajaxhooligan Martin van de Pol (56), beter bekend als Polletje. 

In Amsterdam-Zuidoost is Martin van de Pol, ‘Polletje’, neergeschoten op de Alexander Dumaslaan.Beeld Amaury Miller

Hij werd even na 14.00 uur neergeschoten en was niet te redden. 

Van de Pol (Amsterdam, 23 augustus 1964) had volgens buurtbewoners zijn 7-jarige dochtertje bij zich. Hij had haar net van school gehaald, iets verderop in dezelfde straat, zoals hij vaker deed.

Een onbekende wachtte hem op en zou hem door het hoofd hebben geschoten. Zijn lichaam ligt onder een wit laken in het portiek bij de woning waarnaar hij op weg was. Volgens getuigen woont daar zijn ex-vriendin. Volgens een buurvrouw had hij kanker.

Buren reageren vol ongeloof en aangedaan. Ze zagen Van de Pol geregeld met zijn dochtertje spelen. In de wijk was zijn bijnaam niet ‘Polletje’ maar ‘Boeroe’, zoals nazaten van witte Nederlanders en boeren genoemd worden in Suriname. 

Seksclub Esther

Van de Pol kreeg 15 jaar celstraf voor het doodschieten van vier mannen in seksclub Esther in Haarlem begin 2000. 

De rechtbank had hem aanvankelijk levenslang gegeven, maar het hof oordeelde milder omdat de raadsheren uitgingen van doodslag, niet van moord. 

Meteen nadat de Hells Angels het bordeel waren binnengekomen, zou één van hen zich agressief hebben gedragen. Nadat de barvrouw had geweigerd met hem naar een kamer te gaan, had hij een glas naar haar gegooid en een vuurwapen getrokken dat hij op haar en Van de Pol richtte. Een ander schoot de Hells Angel neer, waarna Van de Pol diens vuurwapen pakte en alle vier de Hells Angels doodschoot.

Voor het schieten op die eerste Hells Angel kreeg Van de Pol geen straf omdat volgens het gerechtshof sprake was van noodweerexces, omdat hij volgens een psychiater ‘in complexe, stressvolle situaties het overzicht dreigt te verliezen en met angst reageert’. In zijn nadeel woog mee dat hij ook toen al een serieus strafblad had waarop verscheidene geweldsmisdrijven stonden.

Vuurwapens

Van de Pol werd ook na zijn straf met vuurwapens gepakt en werd vervolgd voor meerdere geweldszaken. In 2017 kreeg hij (na een eis van 15 maanden cel) 69 dagen cel en een werkstraf van 240 uur, omdat hij een pistool met verlengd magazijn in zijn heuptasje had. Dat had hij naar de tuin van de buren gegooid nadat de politie de woning van zijn vriendin was binnengevallen, waar Van de Pol in de tuin in een opblaasbadje zat. 

De rechtbank volgde het advies van de reclassering om Van de Pol ondanks zijn lange strafblad een werkstraf op te leggen omdat daarbij ‘inzet, samenwerking en luisteren naar een leidinggevende worden verwacht’. Het vonnis: “Dit zijn vaardigheden die hij goed kan gebruiken op weg naar het stabiele leven dat hij voor ogen heeft.” 

Hij had tijdens de behandeling van zijn zaak gezegd zelf graag jongeren voorlichting te willen geven. Wel had hij erkend dat het met zijn staat van dienst niet eenvoudig was een nuttige dagbesteding te vinden, zoals werk.

Harde kern Ajaxsupporters

Buiten de gevangenis was hij lang invloedrijk binnen de harde kern van Ajaxsupporters. Hij was al vanaf de jaren tachtig een opvallende figuur binnen de F-side. Enkele van de talloze anekdotes die over hem de ronde doen, gaan over het politiepaard dat hem tijdens een rel in zijn gezicht trapte, waardoor zijn gezicht onherstelbaar werd beschadigd. Zijn excessieve drugsgebruik zou er aan hebben bijgedragen dat hij desnoods in zijn eentje een groep rivalen bestormde. 

Met vooral jonge hooligans aan zijn zijde maakte hij jarenlang de dienst uit in het supportershome, waar ook in drugs werd gehandeld. 

In november 2013 begeleidde Van de Pol met anderen de geblesseerde Ajaxspeler Siem de Jong toen die tussen de harde kern de wedstrijd Ajax-Heracles bijwoonde. 

Ajaxkantoor

Tot weerzin van de toenmalige districtschef in Amsterdam-Zuidoost schoof Van de Pol doodleuk aan in het Ajaxkantoor in de Amsterdam Arena voor een evaluatie van de rellen rond Ajax-Cambuur, waarbij agenten vuurwapens hadden getrokken. Hij was meegekomen met een vertegenwoordiger van Ajax. 

Aan Van de Pols invloed kwam een einde toen een lid van Vak M hem tegen de grond sloeg. Binnen de oude harde kern bestond al langer onvrede over het drieste optreden van Van de Pol. De directe aanleiding om tegen hem op te treden was dat Van de Pol zou proberen van het Ajaxhonk te stelen en betrokkenen af te persen.