Terug naar de krant

EU schort ontwikkelingshulp aan Myanmar op

Leeslijst Nieuws
Financiële steun Brussel wil voorkomen dat EU-geld in handen komt van de Myanmarese legertop, die vorige maand een staatsgreep pleegde en waartegen momenteel in het hele land wordt gedemonstreerd.
Leeslijst

De Europese Unie heeft de financiële steun aan ontwikkelingsprojecten in Myanmar donderdag opgeschort. Brussel wil daarmee voorkomen dat het leger, dat sinds de machtsgreep vorige maand de leiding in het Aziatische land heeft overgenomen, geld ontvangt. Dat hebben EU-functionarissen donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De EU heeft een commissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) laten weten dat alle ontwikkelingshulp aan Myanmar wordt gestaakt. In de afgelopen jaren werd volgens Reuters meer dan 200 miljoen euro aan verschillende EU-programma’s in het land uitgegeven. De hulp was onder meer bedoeld voor het onderwijs en om verkiezingen in het land goed te laten verlopen. Volgens de legertop zijn de verkiezingen, die gewonnen werden door de partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi, juist onrechtmatig verlopen.

De militaire staatsgreep in Myanmar, waarbij de regering van Suu Kyi omver werd geworpen, is internationaal breed veroordeeld. Onder meer de Verenigde Staten kondigden al sancties aan, waaronder de bevriezing van 1 miljard dollar aan Myanmarese overheidstegoeden in de VS.

Lees ook Multinationals en winkels dicht uit protest tegen militaire coup Myanmar
Betogers in Myanmar proberen het treinverkeer uit protest te ontregelen.

Protesten

De internationale veroordeling lijkt nog weinig effect te hebben. In het land zelf wordt bijna dagelijks tegen de junta geprotesteerd. Het leger treedt hard op tegen de demonstranten en maakt gebruik van onder meer traangas en rubberkogels. Woensdag was een dieptepunt, toen volgens verschillende bronnen zeker 38 mensen omkwamen tijdens protesten.

Verkiezingswinnaar Suu Kyi werd op 1 februari opgepakt door het leger, dat eiste dat de stemuitslagen vanwege fraude zouden worden gewist. Bewijzen voor die verkiezingsfraude heeft het leger nooit getoond. Demonstranten gingen vrijwel direct na de coup de straat op. Suu Kyi kreeg eerder deze week nieuwe aanklachten tegen haar te horen, waaronder het „verstoren van de openbare orde”. Ze is sinds haar arrestatie niet meer in het openbaar gezien.

Lees ook Leger en politie Myanmar schieten steeds meer demonstranten neer
Vanuit de internationale gemeenschap hebben vooralsnog vooral westerse landen gerichte sancties aangekondigd tegen de legerleiding. Als dat vanuit landen in de regio zou gebeuren, zou de legertop de pijn meer voelen, maar de kans dat de buurlanden (bijvoorbeeld Singapore, China, Thailand) tot sancties besluiten, is verwaarloosbaar.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in