Direct naar artikelinhoud
NIEUWS

Helft Forum-stemmers ziet pandemie als complot

De helft van de mensen die van plan zijn Forum voor Democratie te stemmen bij de verkiezingen in maart, denkt dat de coronapandemie een complot is. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie voert campagne in Katwijk. De partij neemt deel aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart.Beeld ANP

Van de ondervraagde Forum-stemmers gelooft een op de twee dat het coronavirus is ontwikkeld ‘om burgers wereldwijd te onderdrukken.’ Ook denkt de helft dat het virus uit een laboratorium afkomstig is.

Die opvattingen wijken behoorlijk af van die van de gemiddelde Nederlander en van stemmers op andere partijen. 11 procent van alle Nederlanders gelooft dat het virus bewust is ontwikkeld en 13 procent gelooft dat het een biologisch wapen is.

In de verkiezingscampagne van Forum is de omgang met de coronacrisis een belangrijk thema. Lijsttrekker Thierry Baudet gaat de straat op om campagne te voeren. Vrijdag werd bekend dat justitie een onderzoek instelt naar mogelijke overtreding van de coronaregels door de FvD-leider bij een bezoek aan Urk, eerder deze week.