Direct naar artikelinhoud
NIEUWS

Gratis sportlessen in de buitenlucht, want de sportscholen willen open

In het hele land bieden zeker 170 sportschoolhouders zaterdag gratis lessen aan. Het gaat om een protestactie waarmee de branche er bij het kabinet op aandringt de sportscholen weer open te laten gaan. Want: ‘Niet sporten = fataal voor de gezondheid!’

Gratis sporten in de buitenlucht bij sportschool Fitness Voigt in Tiel.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Door de lessen in de buitenlucht en aan een beperkt aantal sporters aan te bieden, hoopt initiatiefnemer Exclusieve Sportcentra de fitnesssessies veilig te houden voor coronabesmettingen.

De sportscholen zijn sinds medio december gedwongen dicht. Toen premier Mark Rutte op zijn laatste persconferentie geen versoepelingen voor de fitnessbranche aangekondigde, was het volgens de sportschoolhouders tijd voor actie. Zij vinden dat de sportscholen in de coronacrisis juist een belangrijke rol te vervullen hebben bij het fit houden van Nederlanders.

Gratis sportlessen in de buitenlucht, want de sportscholen willen open
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Daarbij schuwen ze de ronkende retoriek niet. ‘Stilzitten is geen optie!', luidt de binnenkomer op de site van Exclusieve Sportcentra. En: ‘Wij redden levens!’ Nogal kort de bocht meldt de site dat niet sporten leidt tot onder meer overgewicht, stress, depressie en burn-out. Volgens de site zijn er drie miljoen Nederlanders die geregeld een sportschool bezoeken.

Volgens de sportscholen is sporten er veilig: ‘Uit onafhankelijk onderzoek waarbij 115 miljoen bezoeken in 14 landen (waaronder Nederland) zijn geregistreerd, blijkt een besmettingsgraad in sportscholen van slechts 0,00001. Ook hebben Nederlanders vertrouwen in de sportscholen.’

Roeien op de stoep bij sportschool Fitness Voigt in Tiel.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant