In Eindhoven vielen relschoppers de politie aan.
Volledig scherm
PREMIUM
In Eindhoven vielen relschoppers de politie aan. © Hollandse Hoogte / ANP

Waarom het overal zo uit de hand loopt: psychologen verklaren losgeslagen gedrag

Met stenen gooien naar de politie, terrassen en winkelruiten vernielen, een supermarkt plunderen. De afgelopen dagen braken op tal van plekken rellen uit. Hoe kunnen mensen het zo uit de hand laten lopen? 

  1. 37 jaar na ontvoering vader schrijft Dennis over gijzeling door activisten: ‘Mensen op een idee brengen? Nee, denk het niet’
    PREMIUM

    37 jaar na ontvoering vader schrijft Dennis over gijzeling door activisten: ‘Mensen op een idee brengen? Nee, denk het niet’

    Zijn eigen vader werd bijna 37 jaar geleden ontvoerd en vermoord, nu beschrijft hij huiveringwekkend realistisch in een roman hoe klimaatactivisten de zoon van de topman van Shell gijzelen. Supermarkttelg Dennis Heijn (61) kon zich met dit motief verrassend gemakkelijk in de andere kant verplaatsen. ,,De ontvoerder van mijn vader was een gek, deze motieven zijn begrijpelijker.” Een openhartig gesprek over de impact van een ontvoering, klimaatactivisten en dubieuze praktijken in het bedrijfsleven.
  2. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.