Terug naar de krant

Online retailer Boohoo koopt keten Debenhams

Leeslijst Nieuws

Overnames modehuizen Onlinewinkelbedrijf Boohoo neemt het eeuwenoude Britse warenhuis Debenhams over. Ook Topshop krijgt mogelijk een ‘digitale’ eigenaar.

Leeslijst

Bijna twee maanden nadat bekend was geworden dat het Britse Debenhams op omvallen stond, wordt de bekende warenhuisketen overgenomen door Boohoo. De online retailer maakte maandag bekend 55 miljoen pond (62 miljoen euro) neer te leggen voor het 243 jaar oude Debenhams.

Het is Boohoo vooral te doen om de online winkels, klantgegevens, merken en intellectueel eigendom. De fysieke winkels lijken met de overnamedeal niet gered te worden. Boohoo meldt te verwachten dat de overeenkomst misschien enige werkgelegenheid oplevert, maar zegt te „betreuren dat deze uitkomst geen banen bij Debenhams garandeert”. Debenhams heeft 124 winkels.

De Britse onlinekledingverkoper Asos maakte ook maandag bekend in gesprek te zijn met Arcadia, moederbedrijf van kledingmerken als Topshop en Miss Selfridge. Volgens financieel persbureau Bloomberg zou het gaan om een mogelijke overname van rond de 250 miljoen pond.

Terwijl online winkels als Boohoo en Asos tijdens de pandemie alleen nog maar beter boeren, lijken de lockdowns de laatste druppel te zijn geweest voor sommige traditionele winkels en warenhuizen, die toch al met structurele problemen kampten. De lockdowns in het Verenigd Koninkrijk zorgden vorig jaar al voor grote financiële klappen. Volgens retaildeskundigen werden winkels als die van Debenhams, Topshop en Miss Selfridge de afgelopen jaren echter ook al links en rechts ingehaald door andere ketens, waaronder Primark en Zara, en de online fast fashion-concurrenten Boohoo en Asos. Arcadia-eigenaar en miljardair Sir Philip Green werd bijvoorbeeld al langer verweten dat hij de afgelopen jaren te weinig heeft geïnvesteerd in een digitale strategie. Daardoor hebben de dochterbedrijven geen online verdienmodel kunnen ontwikkelen.

Geld opgehaald op de beurs

De aandelenkoersen van Boohoo en Asos stegen maandag op de Londense beurs in reactie op hun plannen. Beide haalden recentelijk veel geld op bij investeerders om acquisities mee te financieren.

Debenhams begon in de achttiende eeuw met de verkoop van stoffen, parasols, handschoenen en mutsen, en groeide uit tot een van de grootse warenhuizen van het Verenigd Koninkrijk. Door de financiële problemen dreigde het vorig jaar al ten onder te gaan. In april vroeg het warenhuis voor de tweede keer bescherming tegen faillissement aan, waardoor de curator op zoek kon naar een koper zonder last te hebben van schuldeisers. Bij een bankroet zouden zo’n 12.000 werknemers hun baan verliezen.

Asos begon al in 2019 met de verkoop van onder meer Topshop-merken op zijn website. Mocht het tot een overname komen, dan zal het grootste gedeelte van de circa 13.000 werknemers van Arcadia zijn baan verliezen. Arcadia heeft nu nog 444 Britse vestigingen van winkels als Topshop en Miss Selfridge in het VK, en twintig in het buitenland, waaronder Nederland.

Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 26 januari 2021.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in