Terug naar de krant

Straatrellen teisteren opnieuw diverse steden

Leeslijst Nieuws

Avondklokrellen In Rotterdam werd een waarschuwingsschot gelost, in Den Bosch waren winkelplunderingen.

Leeslijst

Een overheid die al voor ‘politiestaat’ wordt uitgemaakt, zag zich maandag genoodzaakt de vrijheid juist verder in te perken.

Demonstraties tegen de avondklok of coronamaatregelen mogen alleen nog met een maximaal aantal mensen, bij daglicht en als er voldoende ruimte is op een aangewezen locatie, besloten de burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag.

Al lijken die ‘demonstraties’ tegen de avondklok meer op georganiseerde straatrellen dan op protestacties. Ook maandagavond liep het in diverse steden volledig uit de hand.

De ME moest in actie komen in diverse steden, zoals in Geleen, Rotterdam, Zwolle, Helmond en Den Haag. In andere steden zoals Amsterdam, Amersfoort en Nijmegen was het op plekken onrustig. In Den Bosch werd er vernield en geplunderd.

Lees ook ‘Het fundamentele wantrouwen is het grootste risico’
Protest zondag op het 18 Septemberplein in Eindhoven. „Veel van deze demonstranten gaan echt niet met een kopje koffie voor Nieuwsuur zitten om te horen hoe de deskundige over corona denkt.”

In Rotterdam-Zuid, waar het zondag juist rustig was gebleven, waren er ook flinke rellen. De ME voerde charges uit, de politie zette onder meer een waterkanon en traangas in en loste een waarschuwingsschot.

‘Rwina’ of chaos

Op sociale media was een oproep gedaan om vanaf 19 uur ‘rwina’ – straattaal voor chaos – te schoppen rond de Beijerlandselaan, een lange winkelstraat. Een groep van aanvankelijk 150 jongeren groeide uit tot een massa van honderden jongeren. Er werden brandjes gesticht, straatstenen gegooid en bushokjes vernield. Hier werd met zwaar vuurwerk gegooid naar de politie.

In Geleen hadden zich zo’n 100 tot 150 jongeren rond de Markt in het centrum verzameld. Er werd zwaar vuurwerk naar de politie gegooid en er werden vernielingen aangericht. De politie grendelde straten naar het gebied af en maakte de ring rond de relschoppers steeds kleiner. Opvallend waren de vele toeschouwers in Geleen, die toeterden met hun scooters en auto’s of met piepende banden door de straten reden.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb had voor de omgeving rond de Beijerlandselaan een lokaal en kortdurend noodbevel afgegeven van 20.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur ’s nachts. In Sittard-Geleen heeft burgemeester Hans Verheijen een bredere noodverordening afgekondigd tot 1 februari. Ook in diverse andere gemeenten zijn noodverordeningen ingesteld, zoals in Leeuwarden, Breda, Roosendaal en Venlo.

Lees ook Politiechef: ruim 151 aanhoudingen verricht, ME in actie in meerdere steden
Op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid heeft een groep van ongeveer vijftig jongeren de confrontatie met de politie gezocht.

De vrees voor nieuwe rellen bouwde zich maandag gedurende de dag op door oproepen op sociale media, zoals in Rotterdam. Tegelijkertijd riepen harde kernen van voetbalsupporters op internet juist op om géén vernielingen aan te richten en ondernemers in coronatijd niet nog meer te duperen met schades.

Door het hele land verrichtte de politie maandagavond vele tientallen arrestaties; meer aanhoudingen worden verwacht op basis van beelden. Verder waren op maandag inmiddels 5.700 boetes uitgedeeld wegens overtreding van de avondklok.

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben maandag afgesproken terughoudend te zijn met hun taalgebruik over de rellen. Aanleiding was de Eindhovense burgemeester John Jorritsma die na de rellen van zondag het woord „burgeroorlog” in de mond had genomen.

Premier Rutte had het eerder maandag nog over een kleine groep die „crimineel geweld” laat zien.

Onderzoeker actievoerders p.4-5Eindhoven veegt scherven op p.5Politiek kijkt in de spiegel p. 6Internationale media ontsteld p. 7Oproepen op sociale media p.7
Een versie van dit artikel verscheen ook in nrc.next (archief) van 26 januari 2021.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in