Direct naar artikelinhoud
Coronablog

Teruglezen | Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in Nederland

Teruglezen | Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in Nederland
Beeld ANP

Volg hier het belangrijkste nieuws rond het coronavirus. Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Live

  1. Liveblog afgesloten

    Dit liveblog over het nieuws rond het coronavirus is afgesloten. Volg ons nieuwe blog voor het meest actuele nieuws. 

  2. Eerste Nederlanders krijgen tweede prik

    Precies drie weken geleden werd de eerste Nederlander gevaccineerd tegen het coronavirus. Verpleegster Sanna Elkadiri, die in een verzorgingshuis in Boxtel werkt, kreeg op 6 januari een inenting op de speciale vaccinatielocatie van de GGD in Veghel. Op woensdag is Elkadiri ook de eerste in Nederland die de tweede dosis krijgt. Over zeven dagen zou ze daarmee beschermd moeten zijn tegen het coronavirus.

    Elkadiri krijgt het coronavaccin dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld. Dat kwam als eerste vaccin in Nederland op de markt. Het is toegediend aan mensen die in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg werken en aan de mensen voor wie ze zorgen. Artsen en verpleegkundigen op de acute zorg en ambulancemedewerkers kregen dat vaccin ook.

    Ook op andere plekken begint woensdag de tweede vaccinatieronde. Zo vaccineert ic-arts Diederik Gommers in het Erasmus MC verpleger Tom Burggraaf, waarna zij de rollen omdraaien en Burggraaf Gommers inent. Drie weken geleden waren zij de eerste medewerkers van het academische ziekenhuis in Rotterdam die werden gevaccineerd.

    In de acute zorg krijgen ruim 40.000 medewerkers van de intensive care, de spoedeisende hulp en ambulancepersoneel vanaf woensdag een tweede prik. De vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag 5 februari. De ziekenhuizen vaccineren naast eigen personeel ook 15.000 huisartsen en medewerkers van huisartsenpraktijken.

  3. Regering VS overweegt verplichte test voor alle vluchten

    De Amerikaanse regering overweegt om een coronatest verplicht te stellen voor reizigers op binnenlandse vluchten, heeft een functionaris van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding CDC dinsdag gezegd. Volgens de CDC-functionaris wordt momenteel 'actief gekeken' naar de juiste soort testen en geschikte locaties.

    Vorige week droeg president Joe Biden de Amerikaanse overheidsagentschappen op om met aanbevelingen te komen voor extra volksgezondheidsmaatregelen voor het binnenlandse reisverkeer. Ook vroeg hij om aanbevelingen voor het internationale reisverkeer.

    Ook in gesprekken met de luchtvaartmaatschappijen heeft het CDC gezegd dat het testen verplicht wil stellen voor binnenlandse vluchten. Sommige luchtvaartmaatschappijen reageerden echter bezorgd omdat zij vrezen dat dit mensen verder zal ontmoedigen het vliegtuig te nemen, terwijl de maatschappijen sowieso al gebukt gaan onder de coronacrisis.

    Zondag meldde het CDC dat het bij buitenlandse reizigers geen ontheffingen zal toekennen voor reizigers uit landen met een beperkte testcapaciteit. Vele Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hadden daarom gevraagd.

    Momenteel geldt er geen landelijke quarantaineplicht voor internationale reizigers, maar het CDC adviseert dat men na een reis voor zeven dagen in isolatie gaat en een coronatest laat afnemen. Waarnemend onderminister van Buitenlandse Zaken Ian Brownley waarschuwt Amerikanen dat als zij overzeese reizen gaan maken, het de komende tijd mogelijk 'moeilijk gaat zijn om weer thuis te komen'.

  4. Vicepresident VS Kamala Harris tweede keer ingeënt

    De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft dinsdag haar tweede inenting tegen het coronavirus gekregen. Harris kreeg op 29 december haar eerste dosis van het vaccin van farmaceut Moderna.

    Tussen de twee inentingen van Moderna moet vier weken zitten om optimaal te kunnen werken, volgens het Amerikaanse bedrijf. Harris is precies vier weken na haar eerste spuit weer ingeënt.

    In veel Europese landen wil de regering de tijd tussen de eerste en de tweede prik verlengen, om zo meer mensen te kunnen voorzien van de eerste inenting. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het mogelijk om de vaccins van Pfizer, BioNTech en Moderna later te geven, maar is het niet helemaal zeker of de effectiviteit dan even groot is.

    President Joe Biden heeft zijn twee inentingen ook al gekregen.

    Beeld AP
  5. Komende twee weekenden lockdown in Suriname

    Suriname heeft een lockdown in het weekend voor de komende twee weken afgekondigd. Dat besluit is genomen, omdat de regering vindt dat het aantal nieuwe coronabesmettingen niet snel genoeg terugloopt. Deze informatie lekte dinsdagmiddag (lokale tijd) uit.

    Suriname gaat door deze maatregel in het weekend op slot tussen vrijdag 19.00 uur en maandag 05.00 uur. Mensen mogen alleen nog naar buiten met een goede reden, zoals boodschappen doen.

    Het aantal besmettingen ligt al enkele weken gemiddeld rond de 65 nieuwe gevallen per dag. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid hoopte enkele weken geleden dat de situatie er deze week beter uit zou zien, maar dat is niet gelukt. Daarom zijn extra maatregelen nodig, volgens de minister.

  6. Wereldwijd meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld

    Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, volgens de telling van de Johns Hopkins University in Baltimore. Er zijn naar schatting 1,4 miljard coronatests gedaan.

    Meer dan zeventig miljoen mensen die als besmet zijn geregistreerd hadden nooit ziekteverschijnselen of zijn genezen. Ruim twee miljoen coronapatiënten zijn overleden. Waarschijnlijk hebben veel meer mensen het virus gehad, maar niet iedereen is getest.

  7. Kamer wil betere beschermingsmaskers voor al het zorgpersoneel

    De Tweede Kamer wil dat alle zorgmedewerkers op hun werk de beschikking krijgen over mond-neusmaskers (FFP2) die een betere bescherming bieden tegen onder meer het coronavirus. Een meerderheid steunt een oproep van Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen.

    De meeste zorgverleners werken nu met chirurgische maskers, die vooral bedoeld zijn om patiënten te beschermen tegen ziekteverwekkers die de drager zelf uitademt. Alleen bij risicovolle handelingen bij patiënten die waarschijnlijk met corona besmet zijn, wordt het gebruik van een FFP2-masker aangeraden.

    Gezien het hoge aantal besmettingen van de laatste maanden vragen brancheorganisaties al langer om betere beschermingsmaskers voor al het zorgpersoneel. Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de corona-aanpak, liet vorige week al weten zich over dat verzoek te buigen.

    Beeld REUTERS
  8. Franse farmaceut gaat coronavaccin concurrent Pfizer produceren

    De Franse farmaceut Sanofi gaat dit jaar nog meer dan 100 miljoen doses van het coronavaccin van concurrenten Pfizer en BioNTech produceren. Dat heeft topman Paul Hudson van Sanofi in de Franse krant Le Figaro gezegd. Daarmee wil Sanofi naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan het beëindigen van de coronacrisis.

    Sanofi werkt samen met branchegenoot GlaxoSmithKline aan een eigen vaccin. De komst daarvan liep onlangs vertraging op en nu verwachten de beide bedrijven dat vaccin pas eind dit jaar op de markt te kunnen brengen.

    Om toch al wat te kunnen doen besloot Sanofi om Pfizer te benaderen. De twee bedrijven bereikten een akkoord waarbij Sanofi het Pfizer/BioNTech-vaccin gaat produceren. Dat gebeurt vanaf juli. Het is onduidelijk of de totale productie van dat vaccin dit jaar hoger uitvalt door de deal.

    Beeld EPA
  9. De Jonge hoopt komende week op duidelijkheid levering AstraZeneca

    Coronaminister Hugo de Jonge hoopt komende week te weten hoeveel minder vaccins farmaceut AstraZeneca aan de Europese Unie kan leveren. "Het zullen waarschijnlijk heel veel minder vaccins zijn dan waar we aanvankelijk op hadden gerekend."

    Vrijdag werd bekend dat de eerste levering van het AstraZeneca-vaccin aan de Europese landen kleiner zal uitvallen dan in eerste instantie was verwacht. Het zou gaan om 60 procent minder doses dan de bedoeling was, maar dat getal kan De Jonge dinsdag nog niet bevestigen.

    Beeld ANP
  10. Meer dan 100.000 coronadoden in Groot-Brittannië

    In Groot-Brittannië en Noord-Ierland samen zijn inmiddels meer dan 100.000 coronadoden geteld. Het afgelopen etmaal kwamen er 1631 bij, waarmee voor het eerst in Europa de trieste mijlpaal werd overschreden, blijkt uit cijfers van de autoriteiten.

    Het Verenigd Koninkrijk geldt als verreweg het zwaarst door corona getroffen Europese land.

    Aan de andere kant worden steeds meer inwoners gevaccineerd tegen de gevreesde longziekte. Inmiddels ontvingen ruim 6,853 miljoen personen een eerste prik, waarmee het land koploper in Europa is.

    Beeld EPA
  11. Boete dreigt voor agenten Londen die haren lieten knippen

    Ruim dertig Londense politieagenten moeten rekening houden met een boete van ruim 220 euro omdat ze tijdens hun dienst hun haar lieten knippen, en daarmee coronaregels schonden. 

    De politie begon een onderzoek na een melding dat agenten naar een professionele kapper op een station in Oost-Londen waren gegaan. Volgens de lockdownregels die begin januari zijn ingevoerd, behoren kappers tot de bedrijven die zijn gesloten om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

    Tegen de twee initiatiefnemers van de knipbeurt, die ook bedoeld was als liefdadigheidsactie, loopt een onderzoek voor wangedrag. Een leidinggevende noemt het uiterst teleurstellend en frustrerend dat zijn agenten niet hebben voldaan aan de verwachting dat ze de Covid-19-voorschriften naleven. Hoewel de 31 betrokken agenten geld hebben geschonken aan een goed doel als onderdeel van de knipactie, is dit geen excuus voor de ​​zeer slechte beslissing, aldus de politie.

    Beeld AP
  12. Uitbraak van Zuid-Afrikaanse variant coronavirus in Gorinchem

    In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus ontdekt. Meerdere mensen hebben die mutatie onder de leden. Het is de eerste uitbraak van die variant in Nederland, meldt de GGD Zuid-Holland Zuid.

    Zeker achttien medewerkers en cliënten van een praktijk voor fysiotherapie zijn positief getest op het coronavirus. Bij enkele testmonsters is de Zuid-Afrikaanse variant aangetroffen. De GGD begint een "uitgebreid en gericht" onderzoek rond de praktijk om vast te stellen of meer mensen de mutant hebben opgelopen. Lees hier verder.

  13. Kamer woensdag in debat over rellen

    De Tweede Kamer gaat woensdag in debat over de rellen die Nederland sinds zaterdag in hun greep houden. Een voorstel van PVV-leider Geert Wilders kon op brede steun in het parlement rekenen.

    Het debat zal niet de hele dag beslaan. Sommige partijen wilden het debat liever volgende week voeren, als de onrust mogelijk is afgenomen. Wilders wil echter het kabinet oproepen het leger in te zetten op straat, en stond er daarom op nog deze week kort in debat te gaan.

  14. RIVM meldt 3997 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur

    Het afgelopen etmaal zijn 3997 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 123 minder dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook af, met 778. 

    Voor het eerst sinds 24 november blijft het aantal nieuwe coronagevallen onder de 4000. Lees er hier meer over.

  15. RIVM: ‘Lichte daling, Britse variant wint terrein'

    Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog steeds, maar niet zo snel als in voorgaande weken. Dat blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. 

    In de afgelopen week zijn ongeveer 35.000 besmettingen vastgesteld, tegen 37.776 de week ervoor. Dat is een daling van zo’n 8 procent. Op dit moment ligt het reproductiegetal van het totale virus onder de 1, maar het reproductiegetal van de Britse variant ruim boven de 1. 

    Lees hier verder.

  16. VNO-NCW en MKB-Nederland: afschuw over rellen

    Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren met afschuw op de rellen en plunderingen van onder meer winkels en veroordelen deze ten zeerste, laten ze in een reactie weten.

    "Voor ondernemers die toch al zo getroffen zijn door de lockdown en vechten voor hun voortbestaan, zijn deze plunderingen een extra klap in het gezicht en hier mag je nooit mee weg komen," zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.

    "Wij horen uit onze achterban van ondernemers die bang zijn, die hun etalages uit vrees dichttimmeren en die vrezen voor de extra schade. Afhankelijk van de polis is deze schade in principe door de verzekering gedekt. Het mag wat ons betreft in elk geval niet zo zijn dat ondernemers hier ook nog eens voor opdraaien."

    Grote schade en plunderingen bij een Jumbo City in het centraal station van Eindhoven.Beeld ANP
  17. Duitsland overweegt vliegverkeer vrijwel stil te leggen

    In de strijd tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus wil Duitsland het reizen praktisch onmogelijk maken. Een van de plannen is het terugbrengen van het vliegverkeer met Duitsland tot 'bijna nul'.

    Net zoals Israël het internationale vliegverkeer heeft platgelegd, aldus minister Seehofer van Binnenlandse Zaken tegen de krant Bild: "Het gevaar van de talrijke virusmutaties dwingt ons drastische maatregelen te overwegen."

    Seehofer presenteerde bondskanselier Merkel meerdere scenario's. Ook veel striktere grenscontroles bij gebieden met veel meer besmettingen behoort tot de mogelijkheden, zei de minister.

    Merkel streeft naar een 'reisstilstand'. De regeringsleider zinspeelde al op een sluiting van de Duitse grenzen. Ze wil ook Europese maatregelen, zoals een inreisverbod uit gebieden waar een mutatie woedt.

    Merkel had Seehofer afgelopen weekeinde gevraagd verschillende scenario's uit te werken. Duitsland nam al meerdere maatregelen tegen de besmettelijkere mutaties, zoals een strengere mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in winkels.

    Beeld AP
  18. Kamervoorzitter Arib: niet het Nederland dat wij kennen

    Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft geen goed woord over voor de rellen en plunderingen waarvan verscheidene steden de afgelopen avonden het toneel waren. "Dat is niet het Nederland dat wij kennen en waarvan wij houden," zegt zij voor aanvang van het wekelijkse vragenuur.

    "Wij hebben gezien hoe agenten, ambulancemedewerkers en journalisten werden aangevallen, en hoe extra beveiliging ervoor moest zorgen dat zorgmedewerkers veilig naar buiten konden," zegt Arib. "Het zijn schokkende beelden en ze gaan de hele wereld over."

    Geweld hoort niet thuis in een democratie, benadrukt Arib. "Het zou nooit een middel mogen zijn om je te uiten. Er is in Nederland alle ruimte om je onvrede kenbaar te maken. Maar er is geen enkele ruimte of respect voor de wijze waarop de afgelopen dagen werd bedreigd, gevochten en geplunderd."

    Beeld ANP
  19. IMF: 'Herstel wereldeconomie gaat sneller, eurozone blijft achter'

    De wereldeconomie krabbelt waarschijnlijk sneller op uit de coronacrisis dan eerder gedacht, denkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar de nieuwe prognoses van het fonds zijn erg onzeker, en de huidige strenge lockdowns in Europa zorgen ervoor dat de vooruitzichten voor dit deel van de wereld juist zijn verslechterd.

    De organisatie uit Washington denkt dat de mondiale economie dit jaar weer met 5,5 procent kan groeien, na de krimp van 3,5 procent van vorig jaar. Voor 2022 wordt nu een plus van 4,2 procent voorzien. Met deze cijfers is het fonds beduidend positiever dan bij de vorige raming in oktober. Toen werd nog rekening gehouden met een economische dreun van 4,4 procent in 2020, gevolgd door 5,2 procent herstel dit jaar.

    Dat er dit jaar een krachtiger herstel te verwachten is, komt vooral door de start van vaccinatieprogramma's in veel landen. Ook speelt mee dat er in de Verenigde Staten eindelijk een akkoord is bereikt over een nieuw coronasteunpakket om de economie te helpen.

    Maar er hoeft maar iets mis te gaan en deze hoopgevende voorspelling gaat niet op, waarschuwt het IMF. Uiteindelijk komt de staat van de wereldeconomie komende tijd neer op een "race tussen de vaccins en het virus". Vertragingen bij het vaccineren, nieuwe virusmutaties en het te vroeg afbouwen van coronasteun zouden zomaar roet in het eten kunnen gooien.

    Beeld EPA
  20. Minister van Ark: 'Onacceptabel dat spoedzorg lijdt onder rellen'

    Het is ‘van de zotte’ dat zieke mensen te lang van acute zorg verstoken blijven omdat ambulances door de rellen vertraging oplopen. Dat zegt minister Van Ark (Medische zorg). 

    Relschoppers in Den Bosch hadden gisteravond het Jeroen Bosch Ziekenhuis op het oog. Het ziekenhuis is daarom tijdelijk uit voorzorg op slot gegaan. De relschoppers in de Brabantse stad deden namelijk een poging bij het ziekenhuis komen, maar dat is niet gelukt.

    Vanwege de tijdelijke sluiting moesten ambulances uitwijken naar andere ziekenhuizen. Ook lukte het medisch hulpverleners door de rellen niet altijd om snel bij noodgevallen te zijn.

    Minister Van Ark: "Een kleine groep relschoppers heeft aan alles lak en gaat grenzen over. Tegen die mensen zou ik willen zeggen: het kan je moeder zijn of de moeder van je beste vriend die in die ambulance ligt die om moet rijden. Denk een beetje na voordat je wat stoms doet.”

    Ziekenhuizen zijn zelf al bezig met het opschalen van de beveiliging, vertelt de bewindsvrouw. "Ik heb natuurlijk wel onze hulp aangeboden, mocht dat nodig zijn.”

    Helaas was het al zo dat veel ziekenhuizen beveiliging hebben. Dat heeft soms ook te maken met de gebeurtenissen op de SEH in de nacht. "Maar je ziet dat deze situatie andere ziekenhuizen ook noopt om daar beter naar te kijken en dat vind ik heel erg," aldus Van Ark.

    Beeld ANP
  21. Aanhoudingen in Utrecht voor oproep tot rellen via sociale media

    De politie in Utrecht heeft dinsdagochtend een 16-jarige jongen uit die stad opgepakt voor het oproepen tot rellen via sociale media. Maandagavond werd al een 32-jarige Utrechter aangehouden voor vergelijkbare opruiing. Op dit vergrijp staat een maximale celstraf van vijf jaar.

    De afgelopen avonden was het rustig in de Domstad, zegt de politie. "Toch weten wij dat er hier ook onvrede is over de lockdown en de avondklok."

    De politie kon maandagavond een incident op ‘t Goylaan in de kiem te smoren. Een zware vuurwerkbom vernielde hier de ruiten van een supermarkt. Al snel hield de politie twee verdachten aan. "Het kwam niet tot plunderingen en meer geweld."

    Beeld ANP
  22. WHO: zes weken tussen eerste en tweede prik Moderna is mogelijk

    Wanneer iemand het coronavaccin van Moderna toegediend krijgt, hoeft de herhaalprik niet per se na drie weken te worden gegeven. Het is mogelijk om de tweede dosis tot zes weken na de eerste injectie te geven. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

    Meerdere landen, waaronder Nederland, hadden al aangekondigd om de tweede dosis uit te stellen. Zo kunnen meer mensen een eerste prik krijgen en alvast wat bescherming opbouwen tegen het coronavirus, nu de voorraden nog beperkt zijn, is de gedachte. Volgens de WHO is het het beste om niet langer dan vier weken tussen de eerste en de tweede Moderna-prik aan te houden. Maar in 'uitzonderlijke omstandigheden' is het mogelijk om tot 42 dagen te wachten. Eerder zei de WHO dat al over het vaccin van concurrent Pfizer.

  23. 163.931 Nederlanders hebben vaccin tegen corona gekregen

    Sinds het begin van de vaccinatiecampagne in Nederland hebben in totaal 163.931 mensen hun eerste beschermende prik tegen het coronavirus gekregen. De tussenstand werd dinsdag bekendgemaakt via het zogeheten Coronadashboard van de Rijksoverheid. Het is gebaseerd op gegevens die de GGD'en, instellingen voor langdurige zorg en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) hebben doorgegeven tot en met maandag.

    De meeste doses zijn toegediend door de GGD'en: 106.886. Ziekenhuizen hebben 40.216 medewerkers uit de acute zorg hun eerste dosis gegeven, in de langdurige zorg staat de teller op 16.829 vaccinaties.

    Beeld ANP
  24. Kabinet wil leger niet inzetten tegen ‘paar idioten’

    Nederland moet niet ‘capituleren’ voor een paar idioten. Dat heeft minister Wopke Hoekstra gezegd, voorafgaand aan overleg in de ministerraad. Het kabinet overweegt evenmin om het leger in te zetten.

    Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) blijft de aanpak van de rellen hetzelfde en wordt geen beroep gedaan op het leger. "We blijven gewoon doen wat we nu doen. Er zijn veel aanhoudingen geweest, lik op stuk. Mensen komen hier niet mee weg. Er komt een snelrechtregeling, waar we onvoorwaardelijke celstraffen gaan eisen.”

    Grapperhaus vindt dat ondernemers nu de dupe worden. "Werkelijk schandalig. Ze hebben al moeite om het hoofd boven water te houden. Die daders zijn van alles los. Wat heeft het plunderen van een winkel nou te maken met corona?”

    Tornen aan de avondklok wil het kabinet niet, stelt hij. "We hebben hem gewoon nodig om het virus te bestrijden. En het overgrote deel van Nederland steunt dit. Mensen die rellen, die plunderen, die vernielen, dat is gewoon misdadig.”

    Grapperhaus relativeert de avondklok en wijst naar delen van Frankrijk waar tijden strikter zijn, van 18.00 uur tot 6.00 uur bijvoorbeeld. "En de tolerantiegrens van de agenten daar is dacht ik wat lager. We moeten dit echt samen doen. Ik blijf dus inzetten op goede handhaving, een harde aanpak en strenge straffen.” 

  25. Zorgen McDonald's over veiligheid medewerkers door rellen

    Fastfoodketen McDonald's maakt zich zorgen om de veiligheid van restaurantmedewerkers en bezorgers door de rellen die zijn ontstaan na het invoeren van de avondklok. "Vanwege de ongeregeldheden door de avondklok willen we onze medewerkers niet in een onveilige situatie laten werken," aldus een woordvoerster. De fastfoodketen zegt de situatie in de steden nauw in de gaten te houden.

    Volgens McDonald's zetten maaltijdbezorgapps zoals Thuisbezorgd en Uber Eats, waarmee de keten samenwerkt voor de bezorging, in steden waar het onrustig is de bezorgdiensten tijdelijk uit. Dat gebeurde bijvoorbeeld op zondagavond in Eindhoven en Rotterdam. Het is aan een franchisenemer of eigenaar van een McDonald's-vestiging om te besluiten of een restaurant dicht gaat, zegt de woordvoerster. Als dat gebeurt en de vestiging bezorgt via de maaltijdbezorgapps, verdwijnt het restaurant ook automatisch van de bezorgdienst.


    Beeld ANP
  26. Proefevenementen met bezoekers vanaf 15 februari van start

    Fieldlab Evenementen begint vanaf 15 februari in Utrecht met proefevenementen met honderden bezoekers. Tijdens een voorstelling van Guido Weijers, een zakelijk congres en voetbalwedstrijden wordt onderzocht wat nodig is om evenementen in coronatijd veilig te kunnen laten plaatsvinden.

    Het eerste onderzoek vindt op 15 februari plaats tijdens een zakelijk congres in het Beatrix Theater in Utrecht. De organisatie nodigt daarvoor 500 bezoekers uit die in drie groepen van 250, 200 en 50 worden verdeeld.

    Lees hier meer over de proefevenementen.

    2020 Guido WeijersBeeld RTL
  27. 'Brussel denkt over goedkeuringseis voor export coronavaccins'

    De Europese Commissie denkt erover vaccinmakers voortaan toestemming te laten vragen voor de export van coronavaccins. Zo wil zij voorkomen dat de Europese Unie zelf zonder vaccins komt te zitten, zegt een EU-bron. Dat is een grote zorg sinds farmaceut AstraZeneca plotseling een streep zette door meer dan de helft van de partij die aan de EU was beloofd, maar aan andere landen nog wel vaccins levert.

    Maandag kondigde Eurocommissaris Stella Kyriakides al aan dat fabrikanten de commissie voortaan 'vroegtijdig' moeten inlichten als ze vaccins willen uitvoeren. Ze deed dat na een stevig gesprek met AstraZeneca, dat volgens haar niet kan uitleggen waarom het bedrijf zich niet aan het contract houdt.

    Er liggen nu plannen op tafel die verder gaan dan een meldingsplicht. Fabrikanten zouden in het vervolg ook goedkeuring moeten vragen voor hun exportplannen. Maar de praktische details moeten nog worden uitgewerkt, zegt een ingewijde.

    Vorig voorjaar, toen heel de wereld joeg op mondkapjes en andere beschermingsmiddelen, mochten die ook alleen met toestemming worden uitgevoerd.

  28. Grapperhaus: avondklok wordt niet heroverwogen

    Het kabinet houdt vast aan de avondklok, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Sinds de avondklok zaterdag is ingegaan is het in verscheidene steden onrustig geweest. De politie werd belaagd en winkels geplunderd.

    De avondklok is nodig voor bestrijding van het coronavirus, aldus de bewindsman die is belast met de handhaving van de coronamaatregelen. Het deskundigenteam OMT heeft de avondklok geadviseerd. De maatregel blijft tot het einde van de huidige lockdown op 9 februari van kracht, meldde het kabinet eerder.

    Volgens Grapperhaus treedt de politie hard op tegen de relschoppers. "Mensen komen hier niet mee weg." Mensen die worden aangehouden zullen zo snel mogelijk berecht worden, zegt hij. "De inzet is onvoorwaardelijke gevangenisstraf." Ook zal de schade waar mogelijk op daders worden verhaald.

    De inzet van de politie zal later worden geëvalueerd, maar volgens de minister kunnen de politie en ME het nog wel samen aan. "We blijven gewoon inzetten zoals de politie dat nu doet."

    Beeld ANP
  29. Duitse ministerie weerspreekt berichtgeving over AstraZenca

    Het Duitse ministerie voor Volksgezondheid weerspreekt het berichtgeving van de kranten Bild en Handelsblatt dat het vaccin van AstraZeneca bij 65-plussers slechts een effectiviteit van 8 procent heeft.

    De beide bladen meldden gisteren dat er bij de Duitse autoriteiten twijfel was ontstaan over de Europese toelating van het vaccin voor gebruik bij personen ouder dan 65 jaar. De effectiviteit zou bij deze groep minder dan 10 procent zijn.

    Naar nu blijkt slaat de genoemde 8 procent op het aantal proefpersonen tussen de 56 en 69 jaar in de studie naar het vaccin dat door AstraZeneca in samenwerking met de universiteit van Oxford werd ontwikkeld.

    Beeld REUTERS
  30. 'Corona-epidemie in Tadzjikistan voorbij'

    Het Centraal-Aziatische Tadzjikistan heeft het coronavirus bedwongen, volgens president Emomali Rachmon. Er is geen enkel actief geval meer en sinds het begin van het jaar is er niemand meer aan de gevolgen van het virus overleden. Volgens de autoritaire leider van het geïsoleerde bergachtige land met 9,5 miljoen inwoners is de epidemie voorbij.

    In de officiële coronastatistieken is er al twee weken niets meer veranderd. Het aantal doden staat nog steeds op negentig en het aantal vastgestelde besmettingen is blijven steken op 13.308.

    Rachmon waarschuwde dat de voorzorgsmaatregelen van kracht blijven. Iedereen die het land binnenkomt moet 14 dagen onder strikt medisch toezicht in quarantaine. Veel Tadzjieken zijn hun arme land ontvlucht en wonen en werken in Rusland. Bijna de helft van het bruto binnenlands product van het land bestaat uit geld dat Tadzjieken die in het buitenland werken, opsturen naar familie.

    president Emomali RachmonBeeld AFP
  31. Rellen in Oost: 11 personen aangehouden, 6 zitten nog vast

    De politie heeft maandagavond en -nacht in totaal 184 mensen aangehouden bij gewelddadigheden en plunderingen door het hele land. 

    Lees hier het hele artikel. 

  32. Vrees voor overslaan van rellen naar België

    Ook in België neemt de onrust toe. Volgens de Belgische krant De Morgen, hebben de rellen in Nederlandse geleid tot oproepen om ook in België de straat op te gaan. In Maasmechelen, vlakbij de Nederlandse grens, werd gisteren een molotovcocktail richting het huis van de oud-burgemeester gegooid. Op sociale media circuleren oproepen tot rellen in onder andere Turnhout en Sint-Niklaas. 

    In België is al langere tijd een avondklok. Tot nu toe bleef het rustig bij de zuiderburen. 

  33. Bijwerkingencentrum: 'Vooral bekende bijwerkingen vaccins gemeld'

    Er zijn ongeveer 996 bijwerkingen bij coronavaccins gemeld in Nederland, zegt bijwerkingencentrum Lareb. De meldingen gaan grofweg over de eerste 100.000 gegeven vaccins van Pfizer/BioNTech, die vooral gegeven zijn aan zorgverleners uit ziekenhuizen en verpleeghuizen.

    De meest gemelde bijwerkingen zijn reacties op de prikplek, zoals pijn (464), warmte (164) en roodheid (136). Ook klachten zoals spierpijn (502), hoofdpijn (497), je niet lekker voelen (417), misselijkheid (201) en koorts (188) zijn vaak gemeld. Dit zijn bekende klachten bij iedere vaccinatie, zegt Lareb. 'Deze klachten passen ook bij de werking van het coronavaccin. Het vaccin stimuleert in het lichaam de afweer tegen het virus. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over.'

    Bij zes meldingen was sprake van een allergische reactie. Bijwerkingen die niet in de bijsluiter staan, zijn tot nu toe nog niet gemeld. 

  34. Britse 'coronaminister' roept op geen zomervakantie te boeken

    De Britse minister belast met het vaccinatieprogramma, Nadhim Zahawi, heeft opgeroepen nog geen zomervakantie te boeken. Hij zei dat het nog te vroeg is om dat te doen, want er liggen 37.000 mensen in het ziekenhuis met het  virus. Dat zou betekenen dat naar schatting in ruim een vijfde van de ziekenhuisbedden in het land een coronapatiënt ligt. Volgens Zahawi kunnen we nu nog niet over de zomer gaan speculeren.

    Nadhim Zahawi.Beeld AFP
  35. Baas Veiligheidsberaad Bruls: chaos zal niet regeren in dit land

    De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft het vertrouwen dat de burgemeesters de rellen van de afgelopen dagen onder controle zullen krijgen. "Chaos zal niet regeren in dit land," zei Bruls dinsdagochtend op NPO Radio 1. "We moeten kijken hoe deze situatie zich verder ontwikkelt, maar ik heb het vertrouwen dat we dit onder controle gaan krijgen."

    Bruls zegt dit nadat al drie avonden op rij groepen mensen rellend en plunderend door de straten van meerdere steden waren gegaan. Maandagavond trokken tientallen jongeren rellend en plunderend door het stadscentrum van Den Bosch en ook in Rotterdam waren forse ongeregeldheden. De relschoppers richtten vernielingen aan, plunderden winkels en bekogelden de politie met stenen en vuurwerk. Op veel plaatsen moest de ME er aan te pas komen om de boel weer rustiger te krijgen. Ook was het onrustig in onder meer Amsterdam-Oost, Haarlem, Den Haag, Geleen, Zwolle en Almelo.

    Bruls is ook burgemeester van Nijmegen. Daar werd een noodbevel afgekondigd voor de binnenstad, omdat er signalen waren dat mensen van plan waren naar het centrum te komen. Het noodbevel en de extra aanwezige politie zorgde er volgens Bruls voor dat de problemen snel de kop in konden worden gedrukt. Het bleef relatief rustig in de stad.

    Volgens Bruls zijn mensen die echt kwaad willen, nooit helemaal te stoppen. "Maar de politie heeft er een heleboel angels uit weten te halen. We mogen blij zijn dat het daardoor op veel plaatsen beperkt is gebleven, zoals in Nijmegen." Bruls zei in de radio-uitzending dat de politie de komende dagen opnieuw vol aanwezig zal zijn met extra inzet in het land.


    Een grote groep jongeren zoekt de confrontatie met de politie op de Beijerlandselaan en bekogelt de aanwezige politie met stenen en vuurwerk in Rotterdam. Beeld Marco de Swart/ANP
  36. Zorgbonus blijft voor veel gedoe zorgen

    De zorgbonus, een bedrag van 1000 euro als blijk van waardering voor mensen in de zorg, blijft voor veel onrust zorgen. FNV Zorg & Welzijn kreeg de afgelopen weken veel signalen van zorgmedewerkers dat hun werkgever de bonus niet zal uitkeren, totdat zij een contract voor eventuele terugbetaling hebben ondertekend. Dit voor het geval dat achteraf blijkt dat ze er toch geen recht op hebben.

    Daarnaast houdt een andere groep werkgevers het geld op de rekening tot de volledige afhandeling via loonbelasting of de eindcontrole van het ministerie van Volksgezondheid heeft plaatsgevonden. "In beide gevallen kan het tot in 2023 duren voordat zorgmedewerkers de bonus, bedoeld over het jaar 2020, pas kunnen uitgeven. Bovendien eist het ministerie bij de verlening van de bonus dat deze binnen vijf maanden wordt uitgekeerd aan de werknemers," aldus de vakbond.

    Kitty Jong, vice-voorzitter FNV, noemt het te absurd voor woorden. "Zorgmedewerkers werken inmiddels al bijna een jaar lang in het heetst van de strijd. Ze hebben een enorm groot risico gelopen voor hun eigen gezondheid, door zich dag en nacht onvoldoende beschermd in te zetten voor onze samenleving. Nu blijkt dat ze misschien nog wel twee jaar op de zorgbonus moeten wachten omdat hun werkgever geen risico wil lopen. Dit is respectloos naar al die hardwerkende zorgwerkers," aldus Jong.

  37. Moskeeën roepen op achterban op avondklok te respecteren

    Moskee Al Kabir in Oost en Moskee El Oumma in West roepen hun achterban in een brief op binnen te blijven tijdens de avondklok. Volgens de moskeeën 'kan de boodschap bijna niet duidelijker gezien de onrust van de afgelopen dagen'. 

    'Blijf tijdens de avondklok thuis,' staat er in de brief. 'Alleen zo bestrijden we samen het virus en niet elkaar. Samen moeten we ervoor zorgen dat de hulpdiensten niet onnodig belast gaan worden. De zorgverleners in ziekenhuizen en andere zorg instellingen mogen niet overbelast worden.' 


    Beeld Koen van Weel / ANP
  38. Korpschef Van Essen: bedreigers undercoveragenten aanpakken

    De korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen noemt het bedreigen van agenten 'on-Nederlands, ongekend en ontoelaatbaar'. De korpschef zegt in De Telegraaf vastbesloten te zijn om de relschoppers aan te pakken.

    De korpschef veroordeelt de agressie en het geweld tegen zijn mensen en de bedreigingen tegen belangrijke undercoveragenten. Van meerdere undercoveragenten, vaak romeo’s genoemd, worden foto’s op sociale media geplaatst, met de boodschap ze te vinden en aan te pakken. "We doen alles om deze bedreigers aan te pakken," zegt Van Essen. "Strafrechtelijk, civielrechtelijk, alles wat nodig is. Niet alleen zij, ook hun families worden hierdoor getroffen. Deze intimidatie gaat een grens over. Het is verwerpelijk."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Volgens de korpschef is het volkomen flauwekul dat de undercoveragenten aanstichters zouden zijn van rellen, een verwijt dat bij eerder uit de hand gelopen demonstraties werd gemaakt. "Ze halen de opruiers eruit. Dat de politie zelf zomaar geweld gebruikt, is echt onzin. We hebben daar geen enkel belang bij."

  39. 'Zorgen over trage uitrol vaccins houden beurzen in greep'

    De Amsterdamse aandelenbeurs zal dinsdag naar verwachting licht lager openen. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters met kleine minnen te beginnen, na de zware koersverliezen een dag eerder. De zorgen over de trage uitrol van het coronavaccin en het dispuut tussen de Europese Unie en vaccinmaker AstraZeneca wakkeren de bezorgdheid aan over het economisch herstel van de coronacrisis.

    De Europese Commissie eist opheldering van het farmaceutische bedrijf AstraZeneca over zijn productie van de coronavaccins waarvan de EU 400 miljoen doses heeft besteld. Het bedrijf heeft volgens Brussel geen bevredigend antwoord gegeven op de vraag waarom de eerste levering van het vaccin, als dat door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt goedgekeurd, lager zal uitvallen. AstraZeneca liet onlangs weten te kampen met productieproblemen.

    AstraZeneca verklaarde daarnaast dat berichten in Duitse media, dat zijn vaccin maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is, compleet onjuist zijn. In Duitsland wordt gevreesd dat dit vaccin, dat mogelijk deze week goedkeuring van de EU krijgt, in de verste verte niet in de buurt komt van de ruim 90 procent effectiviteit van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

    De Amerikaanse farmaceut Moderna kondigde op zijn beurt aan dat het coronavaccin van het bedrijf ook werkt tegen de Britse en de Zuid-Afrikaanse virusvarianten. De proefpersonen die het vaccin hebben gekregen, maken afweerstoffen aan die ook de beide mutaties te lijf kunnen gaan. Bij de Zuid-Afrikaanse variant is die reactie wel veel kleiner. Daarom werkt Moderna aan een extra dosis, een zogeheten boostershot.

    De aankomst van vaccins bij het Erasmus MC. Beeld ANP
  40. Verbijstering na nieuwe rellen: ‘Dit zijn schaamteloze dieven’

    Burgemeesters en Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden.

    Lees hier meer.  

  41. De relschoppers hebben maar één doel: er een zo groot mogelijke puinhoop van maken

    Met corona had het weinig te maken. De jongeren die maandagavond naar de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost kwamen, hadden maar één doel: er een zo groot mogelijke puinhoop van maken.

    Lees hier het hele artikel. 

  42. Mexico meldt als vierde land meer dan 150.000 doden door corona

    Mexico heeft als vierde land in de wereld melding gemaakt van meer dan 150.000 doden door het coronavirus. Alleen in India, Brazilië en de Verenigde Staten valt het dodental tot dusver hoger uit. Mexico bestelt nu miljoenen doses van een Russisch coronavaccin.

    In het bijna 130 miljoen inwoners tellende Mexico liggen veel ziekenhuizen vol en hebben ook prominente burgers het virus opgelopen. President Andrés Manuel López Obrador (67) maakte afgelopen zondag bekend dat hij positief is getest. Ook de rijkste Mexicaan, de 80-jarige telecommagnaat Carlos Slim Helu, raakte onlangs besmet.

    Mexico begon vorig maand mensen in te enten met het vaccin van Pfizer/BioNTech, dat ook wordt gebruikt in de VS en de EU. President Obrador zei maandag na een telefoongesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin dat zijn land ook 24 miljoen doses aanschaft van het Russische Spoetnik V-vaccin. Dat moet nog wel worden goedgekeurd door de Mexicaanse toezichthouder.

  43. Vandaag eerste prikken voor thuiswonende 90-plussers

    Dinsdag begint de vaccinatie van 90-plussers die nog zelfstandig wonen. In een sporthal in Apeldoorn krijgt de eerste oudere uit deze groep de eerste prik tegen het coronavirus. 

    Binnenkort volgen de thuiswonende 85- tot 90-jarigen. De GGD'en vaccineren naar verwachting 45.000 mensen van 90 jaar en ouder. Dat is ongeveer de helft van alle Nederlanders ouder dan 90.

  44. Grens Nieuw-Zeeland blijft dicht totdat bevolking gevaccineerd is

    De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft maandag aangekondigd dat de landsgrenzen dicht blijven totdat de bevolking gevaccineerd is tegen het coronavirus.

    "Wij hebben vanaf het begin een conservatieve benadering gevolgd en daar blijf ik bij", zei Ardern. Door de vroege en strenge aanpak, wordt het virus in Nieuw-Zeeland onder controle gehouden. De grenzen zijn al maanden gesloten, maar verder gelden er in het land nauwelijks maatregelen.

    Eerder deze week dook er wel een besmetting op, maar vervolgens werd de uitbraak snel door de autoriteiten opgespoord en geëlimineerd.

    Ardern zei verder geen haast te willen maken met de vaccinaties. Ze wil er eerst zeker van zijn dat het vaccin wordt goedgekeurd door de gezondheidsorganisatie. Pas vanaf de tweede helft van dit jaar verwacht het land de eerste inwoners te vaccineren.

    Premier Jacinda Ardern.Beeld EPA
  45. Mexico voorbij de 150.000 sterfgevallen

    In Mexico zijn al ruim 150.000 mensen bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid maakte maandag melding van 659 nieuwe sterfgevallen, waardoor het totale dodental op 150.273 komt.

    Mexico heeft grote moeite om de pandemie in te dammen en heeft het op drie na hoogste dodental wereldwijd.

    De afgelopen weken is het aantal besmettingen in het land schrikbarend gestegen, waardoor de druk op de gezondheidsdiensten groeit. Vooral in de hoofdstad Mexico Stad is de verzorging van de zieken nijpend. Ook de Mexicaanse president zelf raakte besmet.

    Maandag werden 8.521 nieuwe besmette gevallen gemeld, wat het totale aantal besmettingen op 1.771.740 brengt. De regering zegt dat het werkelijke aantal waarschijnlijk nog veel hoger is. (Redactie)

    Begraafplaats in Mexico. Beeld REUTERS
  46. Braziliaanse variant vastgesteld in VS

    De Braziliaanse gemuteerde versie van het coronavirus is voor het eerst vastgesteld bij een persoon in de Verenigde Staten. De variant zou net als andere mutaties die voor het eerst werden ontdekt in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika besmettelijker zijn.

    Het virus werd vastgesteld bij een persoon uit de staat Minnesota, die recentelijk naar Brazilië was gereisd. De vondst werd medegedeeld toen de Amerikaanse president Joe Biden een inreisverbod verlengde voor buitenlanders die recentelijk in Brazilië, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie zijn geweest.

  47. Britse coronavariant aangetroffen op Aruba

    Arubaanse autoriteiten hebben maandag vanuit Nederland bevestiging gekregen dat de Britse variant van het coronavirus op het eiland is geregistreerd. Er is bij vijf testen, die naar Nederland waren gestuurd, bevestigd dat het om de nieuwe variant gaat. In twee gevallen gaat het om mensen die op bezoek zijn op het eiland, in drie gevallen om inwoners van het eiland.

    Op Aruba werden maandag achttien nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het aantal besmettingen bedraagt 391. Op het eiland is nog geen informatie gegeven uit welk land de mensen komen die de Britse variant van het coronavirus hebben.

    In de komende dagen zal worden besloten welke maatregelen moeten worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen. De autoriteiten hebben maandag de bevolking alvast aangeraden familiebezoeken te beperken. En verder zoveel mogelijk contacten met anderen te vermijden, zowel tijdens het werk als daarbuiten.

  48. Politiechef: zeker 151 arrestaties bij rellen in hele land

    Bij de ongeregeldheden maandagavond zijn in totaal zeker 151 mensen aangehouden. Dat heeft een woordvoerster van politiechef Willem Woelders gezegd. "Het zullen er ongetwijfeld nog meer worden, want het is in sommige steden nog steeds onrustig", aldus de woordvoerster.

  49. Mogelijk komende week meer aanhoudingen

    Naar aanleiding van de ongeregeldheden afgelopen weekend heeft de politie op grote schaal opsporingsteams opgezet. Politiechef Willem Woelders verwacht dat er de komende week nog mensen worden aangehouden. "We hopen op die manier de angel eruit te kunnen halen en we hopen daarnaast ook heel snel dingen aan de voorkant te kunnen verstoren."

    Hulp van het leger heeft op dit moment niet de voorkeur van de politiechef. "Voor dit soort rellen heb je mensen nodig die gewend zijn hierbij op te treden. Defensie is in principe opgeleid om in oorlogssituaties op te treden en dat is een andere achtergrond dan voor de politie. Ik zou dat zeker niet als eerste voorkeur hebben. Je kunt natuurlijk niks uitsluiten, maar ik denk dat we het met deze eenheden moeten proberen in de hand te krijgen."

    Beeld ANP
  50. Fotograaf bekogeld met steen

    Persfotograaf Laurens Bosch is met stenen bekogeld in Haarlem. Van dichtbij kreeg hij een steen tegen zijn achterhoofd gegooid. "Opeens kwam er een groep naar mij toe gerend," laat Bosch weten. Op beelden die hij zelf via Twitter verspreid is te zien hoe hij geraakt wordt en op de grond stort. "Ik ben naar een ME-bus gerend. Daar hebben ze naar mijn hoofd gekeken. Mijn oor is dik en ik heb hoofdpijn, maar verder ben ik oké."

    Bosch is meteen in de auto gestapt en vertrokken. "Dit is niet leuk meer." Hij was op een klein brandje afgekomen. "Ik had mijn camera nog in mijn tas, toen de groep opeens op mij af kwam."

    Twitter bericht wordt geladen...