Premier Conte vorige week in de Italiaanse Senaat
NOS Nieuws

Italiaanse premier Conte kondigt ontslag aan

De Italiaanse premier Giuseppe Conte dient zijn ontslag in. Hij roept zijn kabinet morgen bijeen om de ministers over zijn stap te informeren, heeft zijn kantoor bekendgemaakt.

Italiaanse media schreven eerder dat de partijloze jurist van plan is een politieke doorstart te maken. Politieke bronnen melden aan persbureau Reuters dat Conte een nieuwe coalitie wil vormen zonder nieuwe verkiezingen te houden, en er daarbij op rekent dat president Mattarella daarmee akkoord gaat.

De regering van Conte verloor afgelopen week de meerderheid in de Italiaanse Senaat, nadat de partij Italia Viva van oud-premier Renzi zich had terugtrokken uit de coalitie. Renzi deed dit uit protest tegen de manier de coalitie omgaat met het Europese Herstelfonds. De grootste partij, de Vijfsterrenbeweging, wil geen geld lenen uit dat fonds, uit vrees dat Brussel dan te veel zeggenschap krijgt over het Italiaanse beleid. Renzi dringt wel aan op gebruik van het Europese fonds.

Conte werd in 2018 aangesteld als premier, toen de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en het rechts-populistische Lega samen gingen regeren. Beide partijen wilden geen premier accepteren van de andere partij, en kwamen daarom uit op de partijloze Conte.

Conte werd in het begin gezien als kleurloze compromiskandidaat, maar bleek vasthoudend bij de regeringscrisis in 2019, toen Lega-leider Salvini de coalitie liet vallen. Er kwamen geen nieuwe verkiezingen, zoals Salvini verwachtte, maar Conte vond een alternatieve coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Democratische Partij (PD) van oud-premier Renzi. Renzi splitste zich daarna af van de PD en richtte zijn eigen partij op, Italia Viva. Nu die partij heeft gebroken met de coalitie, moet Conte opnieuw op zoek naar een meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl