Socialistische onderwijsbond wil ook in lager en kleuteronderwijs afkoelingsweek

In Edegem werden vorige week alle leerlingen van de basisschool Olfa Elsdonk getest na een corona-uitbraak. ©  Belga

De socialistische onderwijsvakbond ACOD vraagt om ook kinderen uit de basisschool afstandsonderwijs te geven in de week voor de krokusvakantie. ‘We vonden het vorige week al nuttig om dat te beslissen, en nu helemaal’, zegt algemeen secretaris Nancy Libert.

Jens Vancaeneghem

Komende woensdag staat een nieuw overleg gepland tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de koepels en de vakbonden. Agendapunt dat met stip op nummer één staat: moeten er extra maatregelen komen voor het basisonderwijs in de strijd tegen het coronavirus?

Vorige week is beslist dat er een ‘afkoelingsweek’ komt voor middelbare scholen van 8 tot 12 februari. In die week mogen scholieren niet naar de klas en krijgen ze afstandsonderwijs. Voor de basisscholen blijft voorlopig alles bij het oude. Wel moeten kinderen uit het vijfde of zesde leerjaar bij een quarantaine of besmetting in de klas veertien dagen lang een mondmasker aandoen.

 Lees ook: Wanneer ben je een hoogrisicocontact en hoe lang moet je in quarantaine?

Nu de ene na de andere basisschool te kampen krijgt met clusteruitbraken voert ACOD onderwijs de druk op om extra maatregelen te nemen. De socialistische vakbond is van plan om woensdag te vragen om de afkoelingsweek uit te breiden naar de basisscholen, dus zowel naar het lager als het kleuteronderwijs.

‘Veel meer uitbraken’

Volgens algemeen secretaris Nancy Libert is dat niet meer dan logisch. ‘We vonden het eigenlijk vorige week al nuttig om die beslissing te nemen’, zegt ze. ‘En intussen zijn er veel meer uitbraken in basisscholen aan het licht gekomen. Er is altijd gezegd dat kleine kinderen niet de motor zijn van de epidemie, maar wat dan met al die scholen die moeten sluiten?’ Libert zal ook opnieuw de eis op tafel leggen om een algemene mondmaskerplicht in te voeren voor de kinderen vanaf het vijfde leerjaar.

Het is nog onduidelijk in welke mate de virologen, de koepels en Weyts mee zullen gaan in dat verhaal. Over de sluitingen door uitbraken zei Weyts eerder al dat het om een klein aandeel van de scholen gaat. ‘Van de bijna 4.000 scholen in Vlaanderen is er nu een twintigtal volledig gesloten en een dertigtal deels gesloten. Zeg nooit “nooit”, maar in het gros van de scholen stelt zich geen groot probleem en dus moeten we die scholen ook niet sluiten.’

De voorkeur ligt momenteel in het doorknippen van de contacten die kinderen jonger dan 12 jaar buiten school hebben, zoals tijdens sportactiviteiten. Weyts en minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) hadden daar maandag overleg over, maar zullen pas dinsdag een beslissing nemen.