Direct naar artikelinhoud
Da’s logisch

Deze jonge ex-Ajacieden blinken momenteel elders uit

In de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Met deze keer aandacht voor een zestal jonge ex-Ajacieden, die het dit seizoen bij andere clubs opvallend goed doen.

Deze jonge ex-Ajacieden blinken momenteel elders uit
Beeld Getty Images

Een club kan er elke wedstrijd maar elf opstellen. Open plekken bij Ajax zijn dan ook schaars voor jonge spelers. En dat terwijl de meeste jeugdtalenten tijd, geduld en ruimte om te falen nodig hebben. Tegenover één Ryan Gravenberch, die in een mum van tijd tot sterspeler is uitgegroeid, staan vele jongens die wat meer tijd nodig hebben om tot wasdom te komen.

Het levert een tricky tegenstrijdigheid op: de opleiding van Ajax brengt de laatste tijd vele talenten voort, maar niet voor elke jeugdige parel is ruimte in de selectie. En dus zien we een handvol jonge ex-Ajacieden elders uitblinken. Hoog tijd voor een update.

Sven Botman.Beeld BSR Agency

Sven Botman (21, Lille)

Botman had de pech dat de Ajaxselectie deze zomer met Daley Blind en Lisandro Martínez twee linksbenige centrumverdedigers onder zijn uitblinkers telde. Daarbij is er bijna geen trainer in het topvoetbal zo ‘onorthodox’ om met twee linkspoten in een verdedigingshart te spelen. Een transfer naar Frankrijk bood voor beide partijen uitkomst, met een toentertijd prettig prijskaartje van 8 miljoen euro.

Toch blijft het zonde, want Botman gold als huurling bij sc Heerenveen vorig jaar als een van de beste verdedigers in de eredivisie als het aankwam op puur defensief werk. Het soort kwaliteiten dat de Amsterdammers dit seizoen nog wel eens missen.

Bij Lille, in de fysiek loodzware Ligue 1, is de boomlange Badhoevedorper (1 meter 95) alleen maar beter geworden op defensief vlak. Evenals vorig jaar, is Botman ook in de Franse competitie de verdediger met de meeste gewonnen luchtduels (76 in 21 wedstrijden). Er is zelfs een nóg imposantere Botman-statistiek bij Lille aan te voeren: momenteel noteert geen enkele verdediger in een van de vijf Europese topcompetities een hoger winstpercentage in defensieve duels dan de voormalig Ajacied.

Twitter bericht wordt geladen...

Maar dat Botman nu al met nog grotere clubs in verband gebracht wordt, heeft niet alleen te maken met zijn daadkrachtige tackles, kopkracht en dekkingswerk. Ook aan de bal heeft hij stappen gezet in zijn ontwikkeling. Bij Lille verstuurt Botman 69 passes per duel. Alleen de centrumverdedigers van Rennes zijn vaker betrokken bij het balbezit van hun ploeg.

Op 18 en 25 februari kunnen we de rappe ontwikkeling van Botman als topverdediger met eigen ogen zien. Dan staan Lille en Ajax tegenover elkaar in de Europa League.

Danilho Doekhi.Beeld Pro Shots / Paul Meima

Danilho Doekhi (22, Vitesse)

Waar Botman tien jaar lang in de jeugdopleiding van Ajax speelde, was Doekhi’s verblijf op De Toekomst een stuk korter. De geboren Rotterdammer kwam in 2016, kort na zijn 18de verjaardag, over van Excelsior om twee jaar later de overstap naar Vitesse te maken.

Maar er zijn ook gelijkenissen met Botman te vinden. Doekhi is in de eerste plaats een ‘verdedigende verdediger’, iemand die vooral uitblinkt in het vuile defensieve werk. Daarnaast is hij erg lang (1 meter 90) voor een ‘typische Ajaxverdediger’.

Twitter bericht wordt geladen...

Bij Vitesse, dat onder leiding van Thomas Letsch in een 5-3-2 systeem speelt met drie centrumverdedigers, komt Doekhi dit seizoen tot bloei. Hij leidt de Arnhemmers in gewonnen luchtduels (49), succespercentage van zijn tackles (84 procent) en werd dit seizoen pas 9 keer gepasseerd door een dribbelende tegenstander. Doekhi is een van de dominantste verdedigers in de eredivisie, maar doet dat opvallend clean: in zeventien duels ontving hij nog geen kaart.

Azor Matusiwa.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Azor Matusiwa (22, Groningen)

In tegenstelling tot de bovengenoemde spelers, kwam Matusiwa wel tot een erediviewedstrijd voor Ajax I. Één, welteverstaan. Matusiwa deed 90 minuten mee in het laatste duel van het seizoen 2017-18, tijdens de wedstrijd Excelsior-Ajax (1-2).

Halverwege het volgende seizoen verhuurde Ajax de kleine middenvelder aan De Graafschap, waar Matusiwa meteen opviel als onuitputtelijke stofzuiger op het middenveld. Sinds de zomer van 2019 maakt hij de status van ‘ballenafpakker extraordinaire’ ook waar op het hoogste Nederlandse niveau, bij FC Groningen.

Bij de subtopper is Matusiwa een cruciale kracht. Met zijn loopvermogen en spelinzicht is hij bij Groningen uitgegroeid tot een van de betrouwbaarste verdedigende middenvelders in de eredivisie. Matusiwa laat het hoogste gemiddelde onderscheppingen per wedstrijd noteren (3,5) van alle middenvelders en staat ook qua aangekomen lange passes (4,7 per wedstrijd) in de top 3 op zijn positie.

Twitter bericht wordt geladen...

Evenals Botman en Doekhi heeft Matusiwa weliswaar niet de oogstrelende techniek die men bij een Ajaxparel verwacht. Desalniettemin is hij bij zijn nieuwe club vooral op verdedigend vlak uitgegroeid tot een goede profspeler.

Mitchel Bakker.Beeld EPA

Mitchel Bakker (20, Paris Saint-Germain)

Van back-up van de back-up in Amsterdam, naar wekelijks het veld delen met Neymar, Kylian Mbappé en Ángel di María in Parijs. Bakker is een perfect voorbeeld van ‘juiste tijd, juiste plek’ in de voetbalwereld.

Op het eerste oog leek de overstap van Bakker naar PSG in 2019 wat curieus. Want wat had een jongen, die in zijn Ajaxlichting niet te boek stond als hét megatalent, te zoeken bij een van de rijkste clubs op aarde? Helemaal in het licht van de ontbinding van het talententeam door de Parijzenaren eerder die zomer, leek het een vreemde overstap.

Maar Bakkers verblijf in Parijs overtreft anderhalf jaar later elke verwachting. Door een zware knieblessure bij eerste linksback Juan Bernat en aanhoudende wisselvalligheid bij stand-in Layvin Kurzawa is Bakker dit seizoen in zestien wedstrijden de startende linksback bij PSG. De ex-Ajacied ontpopt zich als een nuttige knecht. Hij doet geen gekke dingen aan de bal en oogt verdedigend en conditioneel solide.

Noa Lang.Beeld Belga

Noa Lang (21, Club Brugge)

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij deze uitgesproken buitenspeler. Tegenover ESPN was hij eind vorige maand duidelijk: Lang wilde bij Ajax blijven, maar vond het uitzicht op speelminuten niet hoopgevend genoeg. Daarom volgde een overstap naar Club Brugge.

In Amsterdam verloor hij de concurrentiestrijd om speelminuten van Dusan Tadic, Antony, David Neres en Quincy Promes, maar in Brugge is Lang een welkome versterking. De regerend Belgisch kampioen had al een goede verdedigings- en middenlinie, maar zocht nog naar wat frivoliteit in de aanval.

Waar de vleugelaanvaller bij Ajax grillig was en vooral in defensief opzicht niet al te veel werk verzette, in België is hij efficiënt bezig. In Amsterdam kon hij al dribbelen, maar bij Brugge zorgt hij ook voor een tastbaar ‘eindproduct’. Met 8 goals en 7 assists in 22 duels is Lang de speler bij Club die bij de meeste treffers betrokken is sinds zijn komst.